Zelf een insectenhotel maken. Tips

Categories DIY, Op naar het voorjaar, Tuin of BalkonPosted on

Het maken van een insectenhotel, zoals een bijenhotel, kan een geweldige manier zijn om bijen en andere bestuivende insecten te ondersteunen. Hier is een eenvoudige gids om je op weg te helpen bij het maken van een insectenhuis voor bijen

Dit heb je nodig voor een insectenhotel

 • Houten plank of blok (ongeveer 15-20 cm lang en 10-15 cm breed)
 • Diverse soorten boorbits (6-10 mm) of een boor met meerdere boorbits
 • Bamboestokken of holle plantenstengels
 • Rietstengels
 • Schuurpapier
 • Touw of draad
 • Ophangmogelijkheid (bijvoorbeeld een haak of spijker)
 • Eventueel wat verf als je het bijenhotel een kleurtje wilt geven
insectenhotel

Hoe maak je een insectenhotel?

 1. Kies een stevig stuk hout dat ongeveer 15-20 cm lang is en 10-15 cm breed. Het kan een plank of een blok hout zijn.
 2. Schuur het hout glad om splinters te verwijderen en zorg voor een veilige constructie.
 3. Bepaal de locatie en bevestigingsmethode voor het insectenhuis, bijvoorbeeld aan een muur, schutting of boom. Zorg ervoor dat het stevig en stabiel wordt opgehangen.
 4. Boor gaten in het hout met verschillende boorbits (6-10 mm) of gebruik een boor met meerdere boorbits. Boor de gaten ongeveer 5-10 cm diep, maar niet volledig door het hout.
 5. Plaats verschillende soorten holle materialen in de geboorde gaten, zoals bamboestokken of holle plantenstengels. Snijd ze op maat zodat ze netjes passen in de gaten.
 6. Vul de overgebleven ruimte in de gaten op met rietstengels, die je ook op maat kunt snijden. Zorg ervoor dat alles goed vast zit en niet gemakkelijk uit de gaten valt.
 7. Controleer of er geen scherpe randen zijn en schuur het hout indien nodig opnieuw glad.
 8. Bevestig een touw of draad aan het insectenhuis om het op te hangen op de gekozen locatie.
 9. Hang het insectenhuis op een zonnige plek, gericht op het zuiden of zuidoosten, op ongeveer 1-2 meter boven de grond.
 10. Zorg voor een diversiteit aan bloeiende planten en bloemen in de omgeving van het insectenhuis om voedselbronnen voor de bijen te bieden.
Lees ook  Artola Trunq Barbecue: design vuurschaal en barbecue in één

Bijenhotel schoonmaken

Het is belangrijk om het insectenhotel regelmatig te controleren en schoon te maken, bijvoorbeeld aan het einde van het bijenseizoen. Verwijder eventuele geblokkeerde of beschadigde stengels en zorg ervoor dat het insectenhotel in goede staat blijft.

Het bouwen van een insectenhuis kan bijen helpen bij het vinden van nestgelegenheid en het bevorderen van hun populatie. Het is een leuke en educatieve activiteit die je kunt doen om het behoud van bijen en andere bestuivers te ondersteunen.