Aubergine grillen. Hoe doe je dat?

Categories Alle recepten, GroentePosted on

Aubergine is een mooie groente om te grillen. Wanneer je de groente in plakken grilt krijg je mooie strepen en wordt hij zacht genoeg om op te rollen.  Wanneer je de groente gaat grillen krijgt het een licht rooksmaakje. Bovendien verandert de structuur waardoor hij boterzacht wordt.

Aubergine

De aubergine heeft een zachte, vlezige textuur en een milde smaak. Aubergines worden veel gebruikt in verschillende keukens over de hele wereld en kunnen op verschillende manieren worden bereid, zoals koken, bakken, grillen of frituren. Hier zijn enkele tips voor het kopen, bewaren en bereiden van aubergines:

  1. Kopen: Kies aubergines die stevig en glad zijn, zonder rimpels, kneuzingen of verkleuringen. Het kroontje aan de bovenkant moet frisgroen zijn. Vermijd aubergines die zacht aanvoelen of te veel zaden hebben.
  2. Bewaren: Aubergines kunnen enkele dagen tot een week worden bewaard, afhankelijk van de versheid, bij kamertemperatuur. Bewaar ze op een koele, donkere plaats, zoals in een kast of op het aanrecht. Zorg ervoor dat ze niet in direct zonlicht liggen, omdat dit de kwaliteit kan verminderen. Je kunt aubergines ook in de koelkast bewaren, maar ze hebben de neiging om sneller te bederven vanwege de lage temperaturen.
  3. Voorbereiden: Was de aubergine grondig en snijd de steelaanzet af. Afhankelijk van het recept kun je de aubergine schillen of de schil intact laten. Snijd de aubergine in plakjes, blokjes of reepjes, afhankelijk van je voorkeur of het gerecht dat je wilt bereiden.
  4. Bereiding: Aubergine kan worden gegrild, gestoofd, gebakken, gevuld, gepureerd voor sauzen of gebruikt worden in stoofschotels, curry’s, salades en nog veel meer. Het wordt vaak gebruikt in gerechten zoals moussaka, parmigiana en baba ghanoush.
Lees ook  Hollandse erwtensoep of snert van oma

Ingrediënten:

  • 1 grote aubergine
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: knoflookpoeder, gedroogde kruiden zoals tijm of oregano, citroensap
aubergine

Bereiding aubergine op de grill

  • Verwarm de grill voor op middelhoog vuur.
  • Was de aubergine en snijd hem in plakken van ongeveer 1 cm dik. Je kunt de groente in de lengte of dwars doorsnijden, afhankelijk van je voorkeur.
  • Bestrijk beide kanten van de plakken lichtjes met olijfolie. Dit helpt voorkomen dat ze aan de grill vastplakken en geeft ze een mooie smaak.
  • Breng de aubergine op smaak met zout, peper en eventuele andere kruiden of specerijen naar wens, zoals knoflookpoeder, gedroogde kruiden of een scheutje citroensap.
  • Leg de plakken op de voorverwarmde grill en sluit het deksel. Grill ze gedurende ongeveer 4-5 minuten aan elke kant, of totdat ze mooie grillstrepen hebben en zacht zijn van binnen.
  • Haal de gegrilde groente van de grill en serveer ze direct. Je kunt ze warm serveren als bijgerecht of ze laten afkoelen en gebruiken in salades, sandwiches of andere gerechten.
  • Gegrilde aubergine is heerlijk op zichzelf, maar je kunt het ook combineren met andere gegrilde groenten, feta-kaas, verse kruiden of een lekkere dressing. Experimenteer en geniet van de smaakvolle gegrilde aubergine!

Eet smakelijk!

Geef een reactie