Je huis verwarmen met airco: de voordelen en nadelen

Categories BesparenPosted on
airco

Nu de gasprijzen recordhoogtes bereiken, is het verstandig om te overwegen naar alternatieve methoden te kijken om je huis te verwarmen. Een mogelijkheid is het gebruik van je airconditioningsysteem als verwarming. Hiermee kun je je huis opwarmen met elektriciteit en vermijd je het gebruik van de gasketel.

Maar is het echt voordelig om je huis te verwarmen met een airco? En welke voor- en nadelen brengt dit met zich mee?

Je woning verwarmen met airco: hoe werkt dat?

Wanneer we aan een airconditioningsysteem denken, komt vaak het beeld van verfrissende briesjes tijdens warme zomerdagen naar voren, gericht op koeling. Echter, een airco kan ook in de winter worden ingezet, aangezien het een lucht-lucht warmtepomp is. Hierdoor kan het niet alleen koelen, maar ook verwarmen.

Warmtepompen worden beschouwd als de verwarmingssystemen van de toekomst. Een lucht-lucht warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht met behulp van koelgas en een compressor, op een zeer energiezuinige wijze. Dit innovatieve systeem werkt volledig op elektriciteit, zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen.

Een airco bestaat uit een buitenunit, waar de lucht wordt afgekoeld of verwarmd, en een binnenunit die de verwarmde lucht in je woning verspreidt. De buitenunit wordt doorgaans op de gevel geplaatst.

verwarmen met airco

Snel en efficiënt verwarmen met een airco

Een aanzienlijk voordeel van het gebruik van een airconditioningsysteem is de snelle opwarming van een ruimte. Het effect is direct merkbaar. Wanneer je op een hete zomerdag de airco aanzet, voel je onmiddellijk een verfrissende bries. Het verwarmen gaat net zo snel. Met slechts een druk op de knop en het instellen van de gewenste temperatuur is de klus binnen enkele minuten geklaard.

Lees ook  Tips om energie te besparen in de badkamer

In vergelijking hiermee vergt een centraal verwarmingssysteem op gas aanzienlijk meer tijd om een ruimte op de gewenste temperatuur te brengen. Als je de thermostaat bijvoorbeeld twee graden hoger instelt, duurt het al snel minstens een uur voordat het temperatuurverschil is overbrugd.

Wil je in een warme slaapkamer slapen? Schakel dan de airco in als bijverwarming.

Verwarmen met airco is eenvoudig

Daarnaast is het bedienen van een aircosysteem ook zeer gebruiksvriendelijk. Je stelt de gewenste temperatuur in via de afstandsbediening en wacht enkele minuten. Meestal kun je ook instellen met welke intensiteit de lucht in de kamer wordt geblazen. Bovendien zijn vrijwel alle apparaten uitgerust met een timer, zodat je kunt voorprogrammeren wanneer de ruimte verwarmd (of gekoeld) moet worden.

Een bijkomend voordeel van het gebruik van een vaste airco voor verwarming is dat je meerdere binnenunits op dezelfde buitenunit kunt aansluiten. Hierdoor hoef je slechts één aircosysteem aan de gevel te installeren om meerdere binnenunits in verschillende kamers te kunnen gebruiken. Bovendien kun je elke binnenunit (oftewel elke kamer) afzonderlijk verwarmen of koelen. Als je bijvoorbeeld een warme woonkamer wilt, maar een iets koelere slaapkamer, kun je dat eenvoudig instellen. Let wel op dat alle units óf verwarmen óf koelen, en beide functies niet tegelijkertijd kunnen worden gecombineerd.

Wat betreft de installatie is deze overigens ook eenvoudig. Grote bouwwerkzaamheden zijn niet nodig. Een installateur hoeft alleen een buitenunit aan je gevel te bevestigen en deze te verbinden met de binnenunit(s). Meer is er niet aan de installatie.

Verwarmen met airco: is dat goedkoper dan met een gasketel?

Misschien wel het grootste voordeel van een airco is dat het rendement hoger ligt dan van een aardgasketel. Eén kilowattuur elektriciteit wekt 2,5 keer zoveel warmte op als één kilowattuur aardgas. Je hebt dus minder elektriciteit nodig om een ruimte op te warmen dan wanneer je aardgas zou gebruiken.

Lees ook  Cv ketel controle.Wanneer kun je het beste laten doen?

Heb je zonnepanelen, dan wordt verwarmen met de airco natuurlijk extra interessant. En hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder opgestookte warmte zal ontsnappen en hoe lager je energierekening zal zijn. De installatie van een airco als verwarming is eenvoudig en weinig ingrijpend.

Besparen op aardgas met een airco: Altijd de moeite waard?

Of het rendabel is om met de airco te verwarmen, hangt voornamelijk af van de kosten van elektriciteit en de mate van isolatie in je woning. Over het algemeen, met name in de huidige energietijden, is het verwarmen met een airco zeker de moeite waard. Het is echter belangrijk op te merken dat meerdere binnenunits nodig zijn om de gehele woning te kunnen verwarmen; een enkel aircotoestel in de slaapkamer zal niet volstaan.

Daarnaast kan de airco dienen als een handige elektrische bijverwarming die samenwerkt met de gasketel om je woning te verwarmen. Op deze manier kan de airco assisteren bij het opwarmen van de centrale verwarming, wat weer kan resulteren in besparingen op de gasrekening.

Beperkt onderhoud nodig voor een airco

Een extra voordeel van het gebruik van een airconditioning voor verwarming is het geringe of zelfs afwezige onderhoud dat vereist is. In tegenstelling hiermee hebben verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen regelmatig onderhoud nodig. Een gasketel maakt gebruik van verbranding om warmte te genereren, terwijl dit niet het geval is bij een airco.

Dit betekent echter niet dat een airco helemaal geen onderhoud nodig heeft. Wanneer de warmtewisselaar of de filter vervuild raken, zal de efficiëntie van de airco verminderen. Het apparaat zal dan meer energie verbruiken en een kortere levensduur hebben. Desondanks is het onderhoud van een airco in vergelijking met een gasketel aanzienlijk minder veeleisend. Het is eenvoudig zelf uit te voeren, en veel installateurs van airco’s bieden onderhoudscontracten aan. Hierbij komt om de twee jaar een monteur langs om het apparaat te reinigen en te controleren of alles nog steeds naar behoren werkt.

Lees ook  Zuinig wassen. Tips om energie zuinig je was te doen

Bovendien heeft een lucht-lucht warmtepomp of airconditioningsysteem een lange levensduur. Het apparaat kan gemakkelijk 15 jaar probleemloos functioneren, en vaak kun je zelfs 20 jaar koelen en verwarmen met een airco. Dit is aanzienlijk langer dan een standaard gasketel. Door de airco goed te onderhouden, wordt de levensduur nog verder verlengd.