Spruitjes zijn eigenlijk mini-kooltjes die uit een stamkool spruiten. Een echte wintergroente doe van oktober tot maart wordt verkocht en erg gezond is.
Vitamines
Spruitjes zijn erg gezond. Ze bevatten veel vitamine b, c en mineralen.
Per 100 gram (vers) | |
Vitamine A | 0,15 mg |
Vitamine B1 | 0,09 mg |
Vitamine B2 | 0,15 mg |
Vitamine B6 | 0,30 mg |
Vitamine B11 | 80 mcg |
Vitamine C | 85 mg |
Kalium | 300 mg |
Calcium | 30 mg |
Fosfor | 75 mg |
Magnesium | 20 mg |
Spruiten moeten stevig zijn en compact aanvoelen. Ook moeten ze mooi groen zijn. En je moet ze vooral niet te lang koken. Ze zijn het lekkerst als ze een beetje beetgaar zijn. Een volwassen persoon eet ongeveer 200 gram schoongemaakte spruiten. Wil je ze niet meteen opeten? Je kunt ze in een open plastic zak een dag of vijf bewaren in je groentela.
Hoe moet je spruitjes schoonmaken?
Was de spruiten. Snijd een stukje van de onderkant van de spruiten. Hierdoor laten de buitenste blaadje los. Nu kun je de losse blaadjes eraf pellen. Je kunt aan de onderkant van de spruit ook een kruisje maken met een mes. Dit zorgt voor een kortere kooktijd én je spruitjes garen gelijkmatiger. Was de spruiten nog een keer voor je ze gaat koken.
Spruitjes invriezen
- Blancheer de spruiten 3 minuten in kokend heet water
- Daarna moet je de spruitjes met ijskoud water afkoelen en dep je ze met keukenpapier droog
- Doe ze in porties en stop ze in een luchtdichte plastic diepvrieszakjes
- Label de verpakking met datum en groentesoort
- Plaats de spruiten in een de vriezer op -18°C (of lager)
- Bewaar de spruiten maximaal 12 maanden in de vriezer
- Ontdooi de spruiten in een koel- of ijskast ( één dag)
Spruitjes koken
Vroeger waren spruitjes bitter. We leerden dan dat een kruisje in de kern aan de onderkant ervoor zorgde dat ze minder bitter waren. De spruitjes die nu geteeld worden zijn minder bitter. Maak je er wel een kruisje in, houdt er dan rekening mee dat je spruitjes ook eerder gaar zijn. Meestal tussen de zes en tien minuten. Dat hangt een beetje van het formaat af. Kook ze vooral niet te lang. Dan vallen je spruitjes uit elkaar, worden ze zacht en er niet lekkerder op. Wil je weten of ze gaar zijn? Prik dan even met een vork in de kern. Voel je wat weerstand dan zijn ze goed.
Spruiten kun je ook stomen. Dat duurt ongeveer tussen de acht en de tien minuten. Roerbakken of wokken is ook erg lekker.
Combineren
Spruiten kun je heel goed combineren met appel, azijn, blauwe kaas, knoflook, paddenstoelen, kruidnagel, komijn, mosterd, hazelnoten, walnoten, pecannoten en amandelen. Deze producten versterken de nootachtige smaak van spruitjes.
Recepten met spruitjes
- Geroosterde zoete aardappel met spruitjes
- Spruitjes met walnoot
- Kastanjes met spruitjes
- Spruitjes uit de wok