Was er na het kerstdiner of op die verjaardag toch minder ruimte over voor het kaasplankje dan je van tevoren had ingeschat? Binnen no-time verander je de restjes van het kaasplankje in kaasfondue.
Wat is kaasfondue
Kaasfondue is een populair Zwitsers gerecht dat bestaat uit gesmolten kaas, meestal gecombineerd met witte wijn en knoflook. Het wordt traditioneel gegeten door stukjes brood in de gesmolten kaas te dopen. Kaasfondue wordt vaak geserveerd als een gezellige maaltijd voor groepen mensen, waarbij iedereen rond de fonduepan zit en de broodstukjes met lange vorken in de kaas dompelt.
1. Giet 300 ml droge frisse witte wijn in een pan.
2. Voeg een scheutje citroensap en een teentje fijn gehakte knoflook toe en breng het geheel aan de kook op laag vuur.
3. Wanneer het geheel kookt zet je het vuur nog lager en voeg je een eetlepel bloem toe aan de wijn. Roer het geheel goed door en laat het zo’n 2 minuten garen.
4. Voeg beetje bij beetje 800 gr in stukjes gesneden kaas toe en roer het door de wijn tot alle kaas gesmolten is.
5. Breng op smaak met zout, peper en eventueel een beetje nootmuskaat.
6. Laat het geheel niet koken! Serveer de kaasfondue meteen uit en houd de pan warm op een rechaud.
Dit kun je erbij eten
- Stukjes brood: Dit is een klassieke keuze. Je kunt stukjes vers stokbrood of ander knapperig brood gebruiken om in de kaas te dippen. Zorg ervoor dat het brood in hapklare stukjes is gesneden.
- Groenten: Voeg een gezonde toets toe aan je kaasfondue door rauwe groenten te serveren. Populaire opties zijn bloemkoolroosjes, broccoliroosjes, wortelschijfjes, selderijstokjes en paprika.
- Aardappelen: Gekookte aardappelen, zoals kleine nieuwe aardappelen of aardappelpartjes, kunnen heerlijk zijn om in de kaas te dippen. Ze absorberen de smaak van de kaas goed.
- Appelstukjes: Gesneden appel kan een zoete en frisse smaak toevoegen aan de rijke kaasfondue. Het zoet-zure contrast werkt goed samen met de zoute kaas.
- Augurken: Zure augurken of cornichons kunnen een pittige smaak en textuur toevoegen aan je kaasfondue-ervaring.
- Gedroogde worst: Plakjes gedroogde worst, zoals salami of chorizo, kunnen een hartige, zoute component toevoegen die goed samengaat met de romige kaas.
- Cherrytomaten: Kleine tomaatjes kunnen een frisse en sappige smaak toevoegen aan de maaltijd. Ze zijn een goede aanvulling op het geheel.
- Paddestoelen: Geroosterde of gebakken champignons of andere paddenstoelen kunnen een aardse smaak en textuur aanbieden die goed past bij kaasfondue.
- Geblancheerde bloemkool en broccoli: Deze groenten nemen de smaak van de kaas op en bieden een heerlijke textuur.
- Harde broodstengels: Grissini of andere harde broodstengels kunnen een knapperige bite toevoegen aan de kaasfondue.
- Zilveruitjes: Zuur en knapperig, zilveruitjes kunnen een interessante smaakvariatie bieden.
- Gekookte eieren: In sommige regio’s wordt kaasfondue geserveerd met hardgekookte eieren om in de kaas te dippen.