Water besparen. Zes tips om minder water te gebruiken

Categories BesparenPosted on
water

Water. We kunnen niet zonder. Maar we gebruiken het voor veel meer dan we soms beseffen en gaan er – jammer genoeg – niet altijd even zuinig mee om. Minder water verspillen is belangrijk. En hoe kun je water besparen? Dat leggen we je hier uit.

Watertransitie

Slechts 3% van de aarde bestaat uit zoet water en daarvan kan amper 1/3 gebruikt worden voor drinkbaar water, door de groeiende bevolking zal er dus ooit een tekort komen aan drinkwater.

Nederland staat aan de vooravond van een watertransitie. Door de toenemende droogte komt de drinkwatervoorziening in ons land in gevaar. Vooral consumenten zullen in de nabije toekomst moeten gaan besparen op het verbruik van hun water. Huishoudens verbruiken namelijk bijna driekwart van het drinkwater in ons land.

Het kabinet wil dat Nederlanders in 2035 nog maar 100 liter drinkwater per persoon per dag verbruiken; nu is dat nog 125 liter. Brancheorganisatie Techniek Nederland denkt dat die besparing alleen mogelijk is met een watertransitie; innovatieve, technische maatregelen om drinkwater te besparen. Maar ook jij kunt iets doen.

Waterverbruik

We verbruiken gemiddeld 119 liter per persoon per dag. Het meeste water verbruiken we tegenwoordig aan onze dagelijkse douchebeurt. Gemiddeld verbruiken we 51,17 liter water tijden het douchen. Ook aan ons toiletbezoek verbruiken we per dag veel water, gemiddeld 33,32 liter. Als we het toilet doortrekken spoelen we per keer zo’n 5,7 liter water weg.

Oké, we horen je al denken: “maar ik kan toch niet stoppen met me te wassen” en nee, dat hoeft ook helemaal niet. Maar als iedereen een kleine inspanning doet, komen we al een heel eind.

Lees ook  Energie besparen? Hoeveel stroom verbruikt een slowcooker?
water besparen

Water besparen? Douche eens een dag niet

Elke dag uitgebreid douchen (langer dan 10 minuten) is nergens voor nodig. Eigenlijk is over het algemeen elke dag douchen niet nodig, je kunt je perfect wassen met een washandje aan de wastafel en zal je in no-time fris voelen én je kan langer slapen. De eerste win-win in ons besparingsplan.

Was niet iedere dag je haar

Ben jij zo iemand die elke dag zijn haar wast? Dat is eigenlijk niet zo gezond. Daarom kan je er best een dagje tussen laten. Een vette coupe? Geen probleem, droogshampoo to the rescue!

Zet de douche eens uit

Urenlang onder de douche staan na een lange dag, heerlijk. Maar jammer genoeg, niet zo heerlijk voor onze planeet. We stellen voor: de start-stop douche. Heel simpel: zet het water uit wanneer je jouw haren inzeept, benen scheert, jezelf wast etc. Je zal op deze manier veel minder water verspillen.

water, bad, water besparen

Water besparen. Ga niet in bad

Neem een douche in plaats van een bad. Bij een douchebeurt van 5 minuten verbruik je gemiddeld 55 liter, bij een vol bad zit je al ruim aan 110 liter. Als dat niet een goede manier is om water te besparen!

Handen wassen en water besparen

Laat de kraan zo weinig mogelijk doorlopen. Het is heel verleidelijk om de kraan te laten lopen tijdens het inzepen van de handen en het scheren. Door de druk op onze waterleiding verdwijnt er 20 liter per minuut in het putje, dus dat kan aardig oplopen.

Lees ook  Vijftien apparaten die veel stroom verbruiken in je huis

Creatief met ijs

IJsblokjes zijn zo ouderwets. Waarom bevries je geen fruit voor in je cocktails of drankjes? Lekker cool en géén waterverspilling!

Geef een reactie