‘Zuinig’ koken klinkt misschien helemaal niet spannend, maar het levert wel veel op. Je kunt flink besparen op je energierekening. Ook zorg je voor minder milieubelasting. En het is eenvoudiger dan je denkt. Zeker met deze tips.
Minder apparaten
Haal je vlees een dag voor je het wilt gaan eten uit de vriezer. Dit scheelt je weer magnetron gebruik. Vroeger deden we het toch ook op deze manier en volgens mij ging dat prima.
Tips om te koken met de hooikist
Water koken
Kook je water voor je pasta of iets anders? Doe dan de deksel op de pan. Zo kookt je water snellen en gebruik je minder energie. Kook je op gas? Draai dan het vuur eens minder hoog. Het scheelt enorm op de gasrekening.
Tuinieren
Gebruik je veel kruiden, zaai ze dan eens zelf. Je kunt leuke potten in het vensterbank zetten, maar ook voor buiten of op je balkon heb je hele leuke bakken. Zelf heb ik deze leuke bak van Elho gekocht bij bol.com.
Een zakje zaad kost weinig en je hebt er lang plezier van. Duurt dat te lang dan kun je ook kant-en-klare plantjes krijgen bij de supermarkt en het tuincentrum. Bij de laatste betaal je overigens het minst. Deze plantjes zet je in de grond en je knipt eraf wat je nodig hebt.
Seizoenseten
Aardbeien kunnen in december erg lekker zijn. Maar bekijk eens wat voor reis ze af hebben moeten leggen. Eet daarom de groentes en het fruit van het seizoen. Dat scheelt enorm veel energie. Denk maar eens aan al die kassen die verwarm moeten worden of de transportkosten. Kies daarom voor Nederlandse uien in plaats van uien uit het buitenland. Je steunt niet alleen het milieu maar ook de Nederlandse boer.
Diepvriezer
Zijn er seizoensproducten in de reclame, koop ze dan. Zo koop ik in de zomer altijd kilo’s tomaten en sperziebonen. Van de tomaten maak ik soep en saus. Dat doe ik in bakjes en stop in de vriezer. De boontjes punt ik, blancheer ik even en gaan dan ook in de vriezer. Zo heb je altijd iets in huis en het is veel voordeliger. Het voorkomt ook weer verspilling.
Minder vlees
Minder vlees eten is beter voor het milieu en goed voor de dieren. Niet altijd gemakkelijk want we lijken erg gehecht aan een stukje vlees. Gelukkig komen er steeds meer alternatieven. En echt vegetariër hoef je echt niet te worden. Flexitariër zijn is momenteel hartstikke hip. Af en toe neem je vlees en een andere dag neem je een alternatief. Kies dan voor plantaardige eiwitrijke vervangers zoals linzen, kikkererwten en bonen. Maar paddestoelen zoals een gegrilde portobello is ook een goed alternatief.
Minder pakjes en zakjes
Pesto, tomatensaus, granola en kruidenmixen kun je heel goed en simpel zelf maken. In de producten in de supermarkt zitten vaak veel suikers. Mijn favoriete recept voor Granola staat ook op onze site. Zo bespaar je verpakkingsmateriaal, het is gezonder en beter voor je portemonnee.
Energielabel
Moet je een andere oven hebben of koelkast? Kijk dan eens naar het energielevel. Met een apparaat met een goed energielevel kun je veel stroom besparen.
Efficient
Heb je een grote oven, dan kun je ook twee gerechten tegelijk maken. Zo kun je meteen voor twee dagen koken. Dat scheelt je de dag erna alweer veel tijd.