Spinazie pannenkoek. Zo maak je een groene pannenkoek

Categories Alle recepten, Keuken, OntbijtPosted on

Van een lezer kregen we laatst dit recept in de mailbox. Het is bedacht door Yotam Ottolenghi. Deze beroemde kok kookt graag met groente. Dit recept is eenvoudig te maken en ideaal voor de lunch of brunch. De spinazie pannenkoek is ontzettend lekker met een salade.

Ingrediënten spinazie pannenkoek

  • 250 gram spinazie
  • 110 gram zelfrijzend bakmeel
  • Een eetlepel bakpoeder
  • Een scharrelei + 1 eiwit
  • 50 gram gesmolten boter
  • Een halve theelepel zout ( Optioneel)
  • Een theelepel gemalen komijnzaad
  • 150 ml melk
  • 6 middelgrote bosuitjes
  • Olijfolie om in te bakken
Spinazie pannenkoek

Bereiding spinazie pannenkoek

  • Was de spinazie en doe hem zonder extra water in een pan. Laat de spinazie op halfhoog vuur slinken.
  • Giet de spinazie af en knijp als de groente is afgekoeld het vocht eruit
  • Hak vervolgens de spinazie in grove stukken
  • Klop voor de pannenkoeken het zelfrijzend bakmeel met de bakpoeder, het ei, de gesmolten boter, zout, komijn en melk in een grote kom tot een glad beslag
  • Snijd de bosuien in smalle ringetjes
  • Doe de uitjes en de spinazie in het beslag
  • Klop het eiwit tot schuim tot het zachte pieken vormt en schep het luchtig door het beslag
  • Doe wat olijfolie in een koekenpan
  • Is de pan warm? Schep voor elk pannenkoekje twee eetlepels beslag in de pan en strijk het iets dunner uit tot ze ongeveer een centimeter dik zijn.
  • Bak ze aan elke kant ongeveer twee minuten tot ze goudgeel-groen van kleur zijn
  • Leg op elk bord drie pannenkoekjes

Shakshuka spinazie recept

Categories Alle recepten, Groente, Keuken, OntbijtPosted on

Een lekker en gezond ontbijtje waarbij je meteen al 100 gram groente binnenkrijgt. Shakshuka spinazie bevat 170 calorieën, 3 gram koolhydraten en dus erg geschikt voor een koolhydraatarm of koolhydraat beperkt dieet. Verder bevat het drie gram vezels. De aanbevolen hoeveelheid vezels voor volwassenen is 30-40 gram vezels per dag.

Ingrediënten Shakshuka spinazie

Dit ontbijtje is voor 4 personen. Iedereen krijgt 1 ei

  • Twee eetlepels olijfolie
  • Een gesnipperde ui
  • 400 gram gewassen spinazie
  • Vier eieren
  • Twee theelepels sesamzaad
  • Een kwart theelepel gemalen komijn
  • Een kwart theelepel kerrie
Shakshuka spinazie

Bereiding

  • Doe wat olie in de pan en fruit de ui ongeveer een minuut
  • Doe steeds beetjes spinazie in de pan en schep dit om. De spinazie zal slinken waardoor je weer nieuwe spinazie in de pan kunt doen
  • Maak vier kuiltjes in de spinazie met een lepel
  • Breek in ieder kuiltje een ei. Gaar dit ei langzaam. Ongeveer 5 minuten
  • Rooster in een droge koekenpan het sesamzaad tot het goudgeel is
  • Doe de komijn en de kerrie bij het sesamzaad
  • Verdeel de spinazie met de eieren over vier borden
  • Strooi de sesammix er overheen

Maak je eigen cruesli met honing

Categories Alle recepten, Bakken, Keuken, OntbijtPosted on

Muesli, cruesli! veel mensen ontbijten met dit goedje, vaak in een schaaltje samen met wat yoghurt of kwark. Vele soorten en merken zijn dan ook te koop in de supermarkt. Veelal zijn helaas de ingrediënten (gedroogd fruit en granen) bewerkt en bevatten de toevoegingen zoals chocoladebrokjes, karamelstukjes enzovoort vele suikers. Natuurlijk is honing ook suiker, maar je bepaalt nu wel zelf hoeveel je gebruikt.

Heb je er al eens over nagedacht om je eigen cruesli te maken? Helemaal niet zo moeilijk en zo weet je precies wat je eet. Met dit recept maak je genoeg om een week lang hiermee te ontbijten. Het leukste is misschien nog wel dat je kunt variëren qua ingrediënten. Gebruik dus de granen, noten en gedroogde vruchten die jij lekker vind en mix je eigen favoriete cruesli. Op naar de bereidingswijze!

Ingrediënten Cruesli

  • 100 gram havervlokken
  • 40 gram pompoenpitten
  • 75 gram noten, grof gehakt (zoals hazelnoten, amandelen, walnoten, paranoten enz,)
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 50 gram honing. Je kunt dit ook weglaten als je suikers wilt mijden of vegan bent. Je cruesli mist dan wel het krokante jasje
  • 1 eetlepel kokosolie
  • handje gedroogde vruchten zoals rozijnen
  • snufje kaneel
  • snufje zout
cruesli

Bereidingswijze Cruesli

 

  • Pak de bakplaat uit de oven en bekleed deze met een stuk bakpapier. De oven kan ondertussen voorverwarmen op 170 graden.
  • Pak de noten en hak ze in kleinere stukken, niet te fijn. Doe vervolgens alle ingrediënten behalve de honing, kokosolie en gedroogde vruchten in een schaaltje en meng door elkaar.
  • Zet nu een klein pannetje op het vuur en verwarm hierin de kokosolie en de honing. Zodra het geheel vloeibaar is, voeg je dit toe aan het notenmengsel en roer je alles even goed door elkaar.
  • Verdeel de cruesli vervolgens over de bakplaat en bak voor ongeveer 20 minuten in de oven. Schep het mengsel na 10 minuten even om. Houdt het wel even in de gaten want het kan hard gaan.
  • Voeg op het laatst de gedroogde vruchten toe, zo ongeveer 3 minuten voor het einde. Laat het afkoelen en bewaar vervolgens in een pot. Je hebt nu genoeg gemaakt voor ongeveer 6 a 7 porties.

Recept Appelcrumble

Categories Alle recepten, Bakken, Keuken, OntbijtPosted on

Mijn favoriete gerecht van de afgelopen tijd. Ik eet het als ontbijt, als tussendoortje, ‘s avonds als avondsnack eigenlijk maakt het niet uit, ik kan het altijd wel eten. Appelkruimel (Appelcrumble) is gewoon te lekker!

Appelcrumble

Ik heb het over de appelcrumble,  een bekend recept maar dan gemaakt van gezondere ingrediënten. De witte bloem wordt vervangen door spelt- of amandelmeel, de roomboter vervangen door kokosolie en de kristalsuiker door biologische honing. Veganisten vervangen de honing voor agavesiroop, dadelstroop of kokosbloesemsiroop.

Ook erg leuk om dit gerecht te serveren als nagerecht. Krijg je gasten te eten maak dan een grote lasagneschaal vol en serveer het op borden. Voor een frisse touch is het ook erg lekker om een schep magere kwark erbij te eten. Of een bolletje ijs. Al is dat natuurlijk niet heel gezond. Maar af en toe mag je je best wel eens even verwennen.

Appelcrumble

Ingrediënten Appelcrumble

  • 25 gram speltmeel of amandelmeel
  • 1 zoetzure appel bijvoorbeeld Elstar
  • Beetje kaneel
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel honing ( optioneel). Eet je geen dierlijke producten dan kun je honing ook prima vervangen voor agavesiroop, kokosbloesemsiroop of dadelstroop.

Bereidingswijze

  • Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden.
  • Was de appel en snijd hem in kleine stukjes
  • Doe de appeltjes in een (ovenbestendig) schaaltje en strooi naar smaak wat kaneel erover en roer het er doorheen.
  • Pak nu een ander schaaltje en doe het meel, de kokosolie en de honing (of het plantaardige alternatief) hierin en kneed er met je vingers een crumble van.
  • De crumble vervolgens verspreiden over de appeltjes, aandrukken is niet nodig. Even 20 minuutjes in de oven en klaar is je mini appelgebakje!

Recept mug cake chocola

Categories Alle recepten, Keuken, OntbijtPosted on

Als fan van chocola is de mug cake chocola een van mijn favorieten. Daar ga ik rustig een half uurtje eerder voor uit bed. Deze cake in mok is erg lekker met een schepje kwark of Griekse yoghurt.

Ingrediënten mug cake

  • Een halve banaan
  • 30 gram havermout (let op dat je zeker weet dat het glutenvrij is als je gluten-intolerantie hebt)
  • Een ei
  • Een theelepel cacaopoeder
  • Een schep kwark of yoghurt

Bereiding

  • Zet de oven aan op 180 graden
  • Snijd de banaan in dunne plakjes
  • Doe de banaan in een schaal en doe daar de havermout, het ei en de cacaopoeder bij
  • Roer alles goed met een vork en giet alles in een ovenbestendige beker
  • Vul je beker niet volledig. Twee derde is genoeg
  • Zet dan je cakeje ongeveer 20 minuten in de oven
  • Je kunt hem uit je mok lepelen maar ook omkeren op een bordje. Wil je wat zuivel dan kun je er een schepje kwark of Griekse yoghurt bij doen

Recept tomaten-spinazie omelet

Categories Alle recepten, Groente, Keuken, OntbijtPosted on

Ontbijten of lunchen met groente. Heerlijk! En het fijne is dat je het recept gewoon van wat restjes kunt maken. Je kunt namelijk prima andere groente toevoegen. Mijn favoriet is toch wel met spinazie en tomaten. Ben je feta-liefhebber dan kun je dat er ook prima bij eten.

Dit recept is voor 1 persoon en heeft 5,5 koolhydraten als je hem eet met feta. In de meeste 50+ feta zitten geen koolhydraten. Wil je er zeker van zijn, lees dan altijd het etiket. In 40+ zitten vaak wel koolhydraten. Al is 0,7 gram per 100 gram natuurlijk ontzettend weinig.

Ingrediënten

  • Een handje vol spinazie
  • Een middelgroot ei
  • Twee extra eiwitten ( Dit kun je vinden in het koelvak in de supermarkt, maar je kunt zelf ook eieren splitsen. Het eigeel gebruik je bij dit recept niet.
  • Een eetlepel water
  • Een kleine tomaat in stukjes of een handjevol cherrytomaatjes in plakjes gesneden
  • Optioneel: wat zout en peper
  • Optioneel: 25 gram verkruimelde feta

Bereiding

  • Eerst doe je de spinazie in een vergiet en spoel je het goed af. Dat doe je met kokend water zodat je spinazie slinkt. Daarna spoel je het af met koud water en knijp je je spinazie uit ( ja echt waar!)
  • Doe je ei en de eiwitten in een kom en kluts alles lekker met een garde of een vork. Doe er ook meteen wat water bij
  • Wil je zout en peper toevoegen dan is dit een geschikt moment
  • Doe een klein beetje olie in de grote koekenpan en schenk je eimengsel erin. Zorg dat het een beetje verdeeld wordt over de pan.
  • Is je ei bijna gestold dan schep je de tomaten en de spinazie erop
  • En laat het dan nog even op het vuur staan. Een minuutje is lang genoeg
  • Vouw je omelet dubbel. Dat kan met een spatel in de pan, maar ook gewoon op je bord natuurlijk.
  • Je omelet is het lekkerst als je hem meteen opeet.

Recept: zelf pindakaas maken

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, Keuken, OntbijtPosted on

Pindakaas-liefhebbers opgelet. Wist je dat je dit broodbeleg maken helemaal niet moeilijk is. Eigenlijk heb je maar drie ingrediënten nodig voor een grote pot smeuïge pindakaas. En je weet precies wat je eet.

Ingrediënten

  • 500 gram ongezouten pinda’s
  • Vier eetlepels arachideolie  (Gewoon in de supermarkt te koop)
  • Een theelepel zout. Vind je dit veel. Doe dan minder en proef tussendoor of het lekker genoeg is

Bereiding

  • Doe de pinda’s in de blender of keukenmachine
  • Doe er vier eetlepels arachideolie bij
  • Doe het zout erbij en zet de keukenmachine
  • Wil je geen stukjes noot meer in je pindakaas dan duurt het even voor je een glad geheel hebt. Wil je wel stukjes noot, zet de machine dan wat eerder uit
  • Doe je pindakaas in een schone, lege pot en bewaar het in de koelkast.
  • Ga je smeren, roer het dan even door. De olie gaat namelijk weer naar boven. 

Eieren met geitenkaas uit de oven

Categories Alle recepten, Groente, Keuken, OntbijtPosted on

Op dagen dat je geen vlees eet, kun je het beste iets anders uit hetzelfde vak van de Schijf van Vijf eten, bijvoorbeeld een ei. Eieren en vlees staan in hetzelfde vak van de Schijf van Vijf en geven allebei eiwit, ijzer en vitamine A, B1 en B12. Het Voedingscentrum adviseert vegetariërs 3-4 eieren per week eten.  Dit receptje is dus erg gezond.

Ingrediënten

  • Kokosolie
  • Twee eieren
  • Vijf cherrytomaatjes
  • Twee blokjes zachte geitenkaas
  • Vijf blaadjes verse basilicum
  • Optioneel: wat zout en peper
  • Optioneel: Heb je nog wat restjes groenten liggen, dan kun je die fijnsnijden en meebakken
Eieren met geitenkaas

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet het ovenschaaltje in met wat kokosolie
  • Breek de eieren in het schaaltje
  • Halveer de tomaatjes en verdeel de geitenkaas over de eieren
  • Snijd de basilicum fijn en verdeel dat ook over de eieren
  • Breng het eventueel op smaak met wat peper en zout
  • Doe het vijftien minuten in de oven

Eet smakelijk!

Ei-muffins met groente of zalm of chorizo

Categories Alle recepten, Keuken, OntbijtPosted on

Je kunt ei-muffins maken hoe je maar wilt. Met zalm of wat chorizo maar ook zonder vlees of vis maar met lekker veel groente. Lekker voor bij het ontbijt of als lunch. En zelfs lekker om in je broodtrommeltje te doen naar je werk.

Ingrediënten

  • 75 gram erwten ( mag gewoon uit diepvries)
  • Een rode paprika in kleine blokjes
  • 50 gram belegen (geiten)kaas in kleine blokjes
  • 25 gram chorizo ( in kleine stukjes)
  • 2 bosuitjes ( in dunne ringetjes)
  • Ongeveer 8 gram fijngehakte dille
  • 50 gram gerookte zalm ( in dunne reepjes gesneden)
  • 9 eieren

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Zet de vormpjes in de muffinvorm
  • Verdeel de doperwten, een deel van de paprikablokjes en de kaas over 4 vormpjes
  • Verdeel de rest van de paprika en de chorizo over de volgende vier vormpjes
  • Verdeel de zalm, bosui en dille over de laatste vier vormpjes
  • Klop de eieren met wat peper los en schenk het in de vormpjes
  • Bak de muffins in de voorverwarmde oven. Na een minuut of 20-25 zijn ze goudbruin en gaar
  • Garneer ze eventueel met nog wat zalm

Recept groente-omelet

Categories Alle recepten, Groente, Keuken, OntbijtPosted on

Zoek je een warm en vullend ontbijtje of iets voor de lunch dan moet je echt dit recept van deze groente-omelet eens proberen. Snel klaar, ideaal om je restjes groente mee op te maken en erg voedzaam en gezond. Een mooie start van de dag.  

Ingrediënten groente-omelet

  • Twee handjes met groente. Je kunt zelf kiezen wat je lekker vindt
  • Twee eieren
  • Twee theelepels Provençaalse kruiden
  • Roomboter in in te bakken
  • Eventueel wat zout en peper

Bereiding 

  • Snijd de groente in grove stukken
  • Kluts de eieren en doe de kruiden erbij
  • Doe een klontje boter in de pan en wacht tot het gesmolten is
  • Doe dan de groente ongeveer 5 minuten in de pan tot het beetgaar is
  • Giet het eimengsel in de pan en bak het op middelhoog vuur
  • Is de bovenkant gestold doe dan de deksel op de pan en laat het nog 2 minuten op laag vuur opstaan
  • Schep de omelet op je bord. Eventueel kun je er nog wat zout of peper op doen

Eet smakelijk!