Recept bananenbrood met noten

Categories Alle recepten, Bakken, OntbijtPosted on

Met wat iets te rijpen bananen maakte ik heerlijke bananenbrood. Je kunt het als ontbijt nemen met een beetje jam of  een plakje bij de koffie of bij de thee. Heerlijk! Wil je hem zoeter doe er dan wat agavesiroop bij of honing. Een beetje kaneel er door is ook heerlijk.

Ingrediënten bananenbrood

  • Acht dadels
  • Drie bananen ( hoe rijper hoe zoeter)
  • 200 gram amandelmeel
  • 50 gram noten ( ik gebruik vaak walnoten)
  • Twee eetlepels kaneel
bananenbrood

Bereiding

  • Begin met het voorverwarmen van de oven
  • Laat de dadels in lauw water weken. Een half uurtje is genoeg
  • Doe de dadels in de blender samen met de stukjes banaan
  • Doe het amandelmeel in een grote kom en doe je bananenprutje erbij
  • Spatel alles goed door elkaar.
  • Maal je noten fijn en voeg ze samen met je kaneelpoeder bij je beslag
  • Smeer je bakblik in met wat kokosolie of gebruik bakpapier
  • Schenk je mengsel erin en schuif het bakblik in de oven
  • Na een minuut of veertig/vijftig is je brood gaar
  • Laat het even afkoelen

Eet smakelijk!

Hoe maak je pruimenjam? Het recept

Categories Alle recepten, Bakken, Keuken, OntbijtPosted on

Pruimen zijn erg lekker, maar ook erg laxerend. Heb je je boom volhangen met pruimen en kun je er bijna niet tegen eten omdat ze niet heel erg lang houdbaar zijn, dan kun je natuurlijk ook zelf pruimenjam maken. Dit recept valt door de hoeveelheid suiker niet in de categorie gezond. Eet het dus met mate.

Deze pruimenjam is erg lekker op brood of bij wentelteefjes. Maar ook door de yoghurt zorgt hij voor een verrassende en frisse smaak.

Ingrediënten pruimenjam

  • 1 kilo pruimen
  • 250 gram zure appels
  • 6 tot 8 takjes munt
  • 500 gram geleisuiker Speciaal
pruimenjam

Bereiding

  • Maak de pruimen schoon, halveer ze en ontpit ze
  • Schil de appel en snijd de appel in kleine stukjes
  • Hak de munt fijn
  • Doe het fruit, de suiker en een deel van de gehakte munt in een pan
  • Roer alles goed door elkaar en breng het aan de kook
  • Laat je jam nog twee minuten doorkoken
  • Proef voorzichtig. Wil je hem nog wat frisser dan kun je nog wat munt toevoegen.

Deze jam is ook erg lekker als vulling van een taart.

Eet smakelijk!

Vier manieren om een perfect ei klaar te maken

Categories Alle recepten, Keuken, OntbijtPosted on

Hoe eet jij je eitje het liefst? Gebakken, hardgekookt, zachtgekookt of gepocheerd? Met deze tips maak jij het perfecte eitje. Voor jezelf of als verrassing voor je partner.

Het gekookte ei

  • Leg je ei in een steelpan en voeg water toe. Je ei moet onder water zijn.
  • Kook het water en begin te rekenen vanaf het moment dat je water kookt.
  • Wil je een zacht gekookt eitje dan haal je je ei er na 5 minuten uit. Liever een hard gekookt ei dan laat je hem tien minuten in het water.
  • Daarna even laten schrikken met wat koud water en klaar!

Gepocheerd ei

ei
  • Voor een gepocheerd eitje breng je eerste een liter water aan de kook.
  • Gooi daar een scheut azijn bij.
  • Breek je ei in een schaaltje en zorg dat de dooier heel blijft.
  • Zet vervolgens het vuur laag.
  • Roer rustig met een lepel ( je water is immers kokendheet) door het water in 1 richting zodat er een soort draaikolkje ontstaat.
  • Laat het ei uit het schaaltje glijden in het midden van je draaikolkje. Blijf rustig roeren en raak het ei niet aan.
  • Na een minuut of 4 is je ei perfect gepocheerd. Met een schuimspaan vis je je ei voorzichtig uit het water.

Roerei

ei
  • Een roerei wordt ook wel scrambled egg genoemd en is erg lekker met gebakken bacon.
  • Klop een ei, eventueel met een scheutje melk, los met een garde.
  • Voeg eventueel een snufje zout of peper toe.
  • Smelt wat boter in een steelpannetje.
  • Voeg het mengsel van het ei toe en blijf roeren.
  • Laat het mengsel langzaam stollen tot het gaar is.

Spiegelei

ei
  • Een spiegeleitje bakken is niet moeilijk. Zet de koekenpan op een laag vuurtje.
  • Doe een klontje boter in de pan en laat het smelten.
  • Breek je eitje boven de pan en zorg dat de dooier heel blijft. Gelukt? Zet het vuur nu iets hoger en laat je ei garen.
  • Niet gelukt? Pak dan een houten spatel en roer je ei in de koekenpan. Roerei is ook erg lekker. Of je laat het gewoon zo en geniet straks van een gebakken eitje.

Frittata met asperge en tomaat

Categories Alle recepten, Groente, Keuken, OntbijtPosted on

Een gemakkelijk en gezond ontbijtje tover je zo op tafel met deze asperge-tomaat frittata. Je kunt ze warm eten, maar ook koud uit je lunchtrommel is hij erg lekker.  Experimenteer vooral lekker met groente en kruiden. Dit is een van mijn favorieten.  Heb je liever een muffin? Dan gooi je dezelfde ingrediënten gewoon in een muffinvorm. 

Ingrediënten

  • Zes eieren
  • Optioneel: een halve theelepel zout
  • Een kwart theelepel zwarte peper
  • 100 gram asperges ( dat zijn er ongeveer 5)
  • Een eetlepel olijfolie
  • Twee gesnipperde sjalotten of uien
  • Een rode paprika in blokjes
  • Een handje bladspinazie
  • Gehalveerde kerstomaatjes (zoveel je maar wilt)
Frittata

Bereiding

  • Zet de oven aan op 180 graden 
  • Vet een kleine vierkante bakvorm in met wat olie
  • Klop de eieren in een kom en doe er wat zout en peper bij
  • Pak de asperges en snijd de uiteinden eraf. Snijd de rest in stukje van een centimeter of 2
  • Verwarm een koekenpan en doe er wat olie in
  • Voeg de ui en paprika toe en roerbak dit een minuut of vijf. Doe dan de stukjes asperge en de spinazie erbij en bak alles nog een paar minuten
  • Giet alles in de ovenschaal en verdeel het een beetje. Giet dan de eieren erbij en bak alles ongeveer 25 minuten. Je frittata is klaar als hij goudgeel is en gaar
  • Snijd je frittata in stukjes . Wil je wat bewaren? Doe het dan in een luchtdicht bakje in de koelkast. Je kunt het maximaal 4 dagen bewaren

Recept chocolade havermoutpap

Categories Alle recepten, Keuken, OntbijtPosted on

Heb je geen zin om iedere ochtend een ontbijtje te maken. Deze havermoutpap is ideaal. Je kunt meteen een flinke lading maken. Het droge papmengsel blijft zeker twee weken goed. Je kunt dus meteen een grote pot vol maken. De ingrediënten zijn voor ongeveer 12 porties.

Ingrediënten voor het mengsel

  • 200 gram blanke hazelnoten
  • 200 gram (medjoul) dadels
  • 400 gram havermout (Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • Twee theelepels vanille-extract
  • Drie volle eetlepels cacao
  • Een sinaasappel

Voor de pap

  • 200 ml kokoswater
  • Een volle eetlepel Griekse yoghurt
  • Plakjes banaan
  • Optioneel: een snufje kaneel of cacao
chocolade havermoutpap

Bereiding

  • Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze mooi goudbruin zijn
  • Doe ze daarna in de keukenmachine
  • Ontpit de dadels en doe ze met de helft van de havermout, het vanille-extract en de cacao bij de hazelnoten
  • Rasp de sinaasappel en doe de schil erbij. Maal alles fijn.
  • Doe het mengsel bij de overgebleven havermout
  • Doe het in een luchtdichte bak

Wil je het eten?

  • Doe 65 gram ( voor 1 persoon)  van het mengsel in een pan en meng dat met 200 ml kokoswater. Verwarm de pap ongeveer drie minuten tot hij dik genoeg is. Zet het vuur niet te hoog. Roer wel regelmatig even. Is je pap te dik dan kun je er een klein beetje water bij doen.
  • Serveer de pap met een lepel Griekse yoghurt en stukjes banaan
  • Eventueel kun je er wat kaneel of cacao over strooien

Natuurlijk kun je ook ander fruit gebruiken.

Eet smakelijk!

Warme havermoutpap met peer

Categories Alle recepten, Keuken, OntbijtPosted on

De perenoogst is weer geweest en het wordt buiten weer wat frisser. Tijd voor warme havermoutpap met peer.

Nu de herfst is begonnen en dus ook de koudere dagen gaan komen, besloot ik om een warm ontbijt gerechtje met deze peer te gaan maken. Ik ben een groot fan van havermout in mijn ontbijt, vaak in combinatie met een plantaardige melk zoals ongezoete amandelmelk. Daar voegde ik nog mijn peer uit eigen tuin aan toe en dit draaide uit op een heerlijk, goed vullend en makkelijk te maken ontbijtje. Kijk je mee naar de bereidingswijze?

Ingrediënten havermoutpap

  • 250 ml ongezoete amandelmelk
  • 50 a 55 gram havermout
  • 1 rijpe middelgrote handpeer
  • kaneel
  • chiazaad
  • pecannoten

Bereidingswijze

  • Begin met het schillen van de peer en snijd deze in kleine stukjes. Bewaar voor de topping een paar schijfjes.
  • Zet een pannetje op het vuur en verwarm hierin de amandelmelk, voeg de havermout en de blokjes peer hieraan toe. Breng het geheel aan de kook en laat het op een laag vuurtje zachtjes doorkoken. Zodra de havermout en de peer zacht zijn geworden en er een papje is ontstaan, is het klaar.
  • Mocht het mengsel nog wat te dik zijn, voeg dan nog extra wat melk toe. Zodra je tevreden bent, kan het fornuis uit en schep je de havermoutpap in een schaaltje. Decoreer je gerechtje met de schijfjes peer, wat chiazaad, kaneel en de pecannoten.

Havermoutpap met dadels

Categories Alle recepten, Keuken, OntbijtPosted on

Een lekker ontbijtje is een goede start van de dag.  Deze havermoutpap is lekker, goedkoop en gezond.  

Ingrediënten havermoutpap

  • 100 gram havervlokken
  • vier deciliter melk
  • vier dadels
  • twee eetlepels creme fraiche 
  • een eetlepel honing

Bereiding havermoutpap met dadels

  • Doe de havervlokken in een pan en voeg  een deciliter water toe en de vier deciliter melk
  • Haal de pit uit de dadels en snijd de dadels in kleine stukjes.
  • Doe de dadels in de pan
  • Doe er een klein beetje zout bij
  • Kook de melk en zet het vuur op de laagste stand
  • Laat de pap koken en roer het goed
  • Is hij dik genoeg dan doe je de crème fraîche en de honing erbij
  • Je kunt nog een dadel ( zonder pit) op je pap leggen als decoratie

Eet smakelijk!

Havermoutpannenkoeken met fruit

Categories Alle recepten, Bakken, Keuken, OntbijtPosted on

Pannenkoeken zijn erg populair bij het ontbijt. Waarschijnlijk is dit uit Amerika overgewaaid waar ze al jaren ontbijten met pancakes. Deze havermoutpannenkoeken met fruit zijn een goede start van de dag. De hoeveelheid is op basis van vier personen. Overigens zijn ze koud ook erg lekker om mee te nemen naar school of je werk.

Ingrediënten havermoutpannenkoeken

  • 250 gram havermout (Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • 2 eieren
  • 2 theelepels steviapoeder
  • 3 theelepels bakpoeder
  • een snufje zout
  • 400 ml melk
  • kokosolie
  • een groene appel met schil
  • 2 eetlepels citroensap
  • een snufje kaneel
  • 100 gram bramen ( mogen ook uit diepvries komen)
  • 100 gram blauwe bessen ( eventueel ook uit de vriezer
havermoutpannenkoeken

Bereiding

  • Mix de havermout in de blender tot meel
  • Splits de eieren en klop de eiwitten tot schuim
  • Meng de havermout met de dooiers
  • Doe daar de helft van het steviapoeder bij
  • Voeg dan de bakpoeder en het zout toe
  • Meng er geleidelijk de melk door tot je een mooi beslag hebt
  • Laat je beslag dan even tien minuten staan. Je beslag zal dan wat steviger worden
  • Spatel dan je eiwitten door je beslag
  • Bestrijk de bodem van je koekenpan dun met kokosolie
  • Schep dan met een juslepel drie porties beslag in je pan ( drie pannenkoekjes dus!)
  • Bak de pannenkoekjes goudbruin ( aan beide kanten) en gaar
  • Snijd je appel in kleine stukjes en besprenkel de appel met wat citroensap
  • Roer de kaneel en de steviapoeder door de stukjes appelen
  • Leg wat bramen en blauwe bessen bij je pannenkoeken

Eet smakelijk!

 Havermoutcake voor ontbijt of lunch

Categories Alle recepten, Bakken, Keuken, OntbijtPosted on

Cake als ontbijt. Dat klinkt heerlijk toch? Gelukkig bestaat het ook echt en om het te maken hoef je helemaal geen chefkok voor te zijn. Deze cake is lactosevrij en glutenvrij. 

De havermoutcake is heerlijke smeuïg en zoet, een plezier voor iedere zoetekauw! Natuurlijk adviseren we je wel om het bij 1 plakje per dag te laten. Je kunt de cake ook in plakjes snijden en dan invriezen.

Ingrediënten havermoutcake

  • 160 gram havermout ( Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • 3 eetlepels kokosolie (of boter)
  • 480 ml amandelmelk
  • 4 eetlepels lijnzaad
  • 120 ml honing
  • 1 banaan
  • 1 ei
  • bosbessen
  • kaneel zoveel je lekker vindt
havermoutcake

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe nu de kokosolie, amandelmelk en de honing in een kom en meng dit door elkaar.

2. Doe nu de havermout erbij er roer dit weer door.

3. Voeg nu de lijnzaad toe en het ei, mix dit weer goed door elkaar.

4. Nu doe je de kaneel erbij, en dat mag lekker veel zijn! Hoeveelheid bepaal je natuurlijk lekker zelf.

5. In het bakblik doe je een beetje kokosolie, olijfolie of boter om het in te vetten vervolgens leg je er plakjes banaan in.

6. Hierna giet je het haver-mengel erover, bovenop heb ik nog wat lijnzaad gedaan. Doe als laatst de bosbessen erboven op, dit kan natuurlijk ook met ander fruit! Zet de schaal voor 40 tot 50 minuten in de oven.

Als hij klaar is zul je zien dat hij nog wat nat is maar dat komt goed; laat hem volledig afkoelen en zet hem in de koelkast. Je zult merken dat dit de volgende morgen beter is! Omdat hij nu steviger is kun je hem ook alvast handig in 6 stukken snijden voor de hele week. Je kunt hem weer opwarmen in de magnetron.

Recept voor vier havermoutbroodjes

Categories Alle recepten, Bakken, Keuken, OntbijtPosted on

Met havermout kun je heerlijke broodjes maken, lekker voor bij de lunch. En moeilijk is het niet!

Ingrediënten

  • 100 gram havermout (of havervlokken of speltvlokken), of gewoon havermeel ( Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • 100 gram Griekse yoghurt (of normale yoghurt of kwark)
  • 2 eieren
  • snufje peper en zout
  • Optioneel: sesamzaad, gebroken lijnzaad

Bereiding havermoutbroodjes

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Maal de havermout tot meel in een blender.
  • Meng het meel, yoghurt en eieren goed door elkaar met een garde.
  • Breng op smaak met een snufje peper en zout.
  • Voeg vervolgens kruiden toe naar smaak: een uitje, zongedroogde tomaat of bieslook.
  • Giet het (vloeibare) beslag in rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Zet 20-22 minuten in de oven en check of ze gaar zijn.
  • Eet smakelijk!
  • Tip: Er is ook een variant mogelijk met rode ui, tomaat en zongedroogde tomaat.