Recept havermout ontbijtsmoothie

Categories Alle recepten, Keuken, Ontbijt, SmoothiesPosted on

Ik hoor regelmatig mensen zeggen: voor het maken van havermoutpap heb ik geen tijd ‘s ochtends! Of ik vind de structuur van havermout niet prettig. Uitspraken van mensen die wel graag dagelijks hun ochtend willen beginnen met havermout maar eigenlijk op zoek zijn naar een goed alternatief. Nou ik zou je zeggen, die is heel simpel.

Havermout ontbijtsmoothie

Maak voortaan een havermout-ontbijtsmoothie. In een paar minuten (lees: 1,5 minuut) is jouw havermout ontbijt klaar. Drink hem direct op of neem hem mee in een beker en drink op terwijl je onderweg bent naar je werk/ school. Zo makkelijk kan het zijn. Geen excuses meer dat je ‘s ochtends geen tijd hebt of dat het niet lukt om op de vroege ochtend te ontbijten. Hier is je oplossing!

Deze ontbijtsmoothie kun je maken met je eigen favoriete vruchten, zorg dat de basis altijd bestaat uit melk (of water) en havermout en vervolgens voeg je maar toe wat je lekker vindt. In plaats van blauwe bessen is een sinaasappel bijvoorbeeld ook erg lekker.

havermout ontbijtsmoothie

Ingrediënten

  • 200 ml melk (amandelmelk, rijstmelk, sojamelk, gewone melk). Ik gebruikte ongezoete amandelmelk
  • 35 gram havermout ( Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • halve banaan
  • handje verse blauwe bessen
  • of fruit naar eigen keuze

Bereiding

Doe alle bovenstaande ingrediënten in de blender en blenden maar! Easy as that!

Havermout met banaan en speculaaskruiden

Categories Alle recepten, Keuken, OntbijtPosted on

Wanneer je ‘s ochtends goed eet, is de de kans kleiner dat je rond een uur of tien weer gaat snaaien. Met deze havermout met banaan begin je je dag goed!

Ingrediënten

  • 6 eetlepels havermout
  • 200 ml amandelmelk
  • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
  • Halve banaan
  • amandelschaafsel of andere noten
havermout met banaan

Bereiding havermout met banaan

  • Doe de havermout en melk in een magnetronbestendig bakje.
  • Zet dit 90 seconden in de magnetron op vol vermogen. Houd in de gaten of de melk niet overkookt.
  • Roer de koekkruiden door de havermoutpap.
  • Snijd de banaan in plakjes en leg deze op de pap samen met wat amandelschaafsel.

Meer recepten met havermout:

Omelet met bosuitjes en kaas

Categories Alle recepten, Keuken, OntbijtPosted on

Een omelet is snel gemaakt. Ideaal als ontbijt of lunch en zelfs als je geen zin hebt om uitgebreid te koken kun je deze omelet maken en opeten met bijvoorbeeld een salade.

Ingrediënten omelet

  • 3 bosuitjes
  • 1½ eetlepel vloeibare margarine
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels halfvolle melk
  • 4 blaadjes lavas (maggiplant) of bladselderij
  • 25 gram geraspte belegen 30+ kaas
omelet met kaas

Bereiding

  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringen.
  • Smoor de uienringetjes in de margarine enkele minuten. Voeg wat peper toe.
  • Klop de eieren los met de melk en roer er de kleingesneden blaadjes lavas of bladselderij
  • Doe er wat peper bij
  • Schenk de eieren over de uitjes en strooi de kaas erover.
  • Bak de omelet op laag vuur tot het ei is gestold.

Recept Chiapudding met banaan

Categories Alle recepten, Keuken, Ontbijt, ToetjePosted on

Chiapudding is ideaal als je op zoek bent naar een voedzaam en lekker ontbijt. Dit recept van Chiapudding met banaan is echt een aanrader

Chiazaad is rijk aan goede voedingsstoffen. Het bevat eiwitten, antioxidanten, calcium, kalium, ijzer, foliumzuur, omega-3-vetzuren en borium. Het zaad heeft dan ook veel gezondheidsvoordelen. Het verlaagt de kans op botontkalking, is goed voor hart- en bloedvaten, verbetert de stoelgang en vertraagt het verouderingsproces.

Ingrediënten Chiapudding met banaan

Voor circa 3 personen

  • 6 eetlepels chiazaad
  • 2 rijpe bananen
  • 400 ml sojamelk (of andere plantaardige melk)
  • Vanillepoeder
  • Snufje zout

Bereiding

  • Blend alle ingrediënten samen, behalve het chiazaad.
  • Roer het chiazaad er doorheen en zet een paar uur in de koelkast. Ik doe dit ‘s avonds zodat ik de volgende dag een snel en makkelijk ontbijtje heb.
  • Verdeel de pudding over 3 bakjes, bijvoorbeeld lege jampotjes. Dan neem je het ook zo mee voor lunch.
  • Top met vers fruit, agavesiroop, pindakaas, jam, granola. Maar net wat je lekker vindt. Je kunt de puddinkjes zo mooi maken als je wilt door bijvoorbeeld laagjes te maken.

Recept Eggs benedict met zalm

Categories Alle recepten, Feestdagen, Keuken, Ontbijt, PasenPosted on

Eggs benedict is een Amerikaans ontbijt- of brunchgerecht. Het bestaat uit een Engelse muffin, ham, gepocheerde eieren en hollandaisesaus. Deze variant op een gewoon wit broodje en met zalm is ook ontzettend lekker.

Ingrediënten

  • 100 gram boter
  • Zes grote eieren. ( van twee gebruik je alleen de eidooier)
  • Een eetlepel citroensap
  • Een theelepel mosterd
  • Wittewijnazijn
  • Zout en peper
  • Vier zachte witte broodjes
  • Een handje rucola
  • 100 gram gerookte zalm

Bereiding eggs benedict

  • Smelt voor de hollandaisesaus de boter in een kleine pan.
  • Zet een ander pannetje met water op het vuur en laat het zachtjes pruttelen.
  • Doe de 2 eierdooiers in een hittebestemdige kom.
  • Zet deze op het pannetje met water, je mag het water niet aanraken.
  • Klop de eierdooiers met het citroensap en de mosterd.
  • Blijf kloppen en giet heel langzaam de gesmolten boter door het eimengsel. Meng het tot een egaal geheel.
  • Voeg een klein scheutje azijn toe en wat zout en peper naar smaak.
  • Als de saus goed is, laat je de kom op de pan staan en zet je het vuur uit.
  • Zet voor de gepocheerde eieren een grote pan met voldoende water en een scheutje azijn op het vuur.
  • Breng het water tot het kookpunt.
  • Zet het vuur dan laag.
  • Breek een voor een de overige 4 eieren op de rand van de pan en laat ze vanuit de dop voorzichtig in het water glijden.
  • Wacht telkens eventjes voordat je het volgende ei in de pan breekt totdat bij het laatste ei het eiwit om het eigeel vormt.
  • Wacht ongeveer 3 minuten en haal dan de eieren met de schuimpaan uit de pan en leg ze op een bord.
  • Snijd de broodjes open en bedek de helft met de rucola leg er daarna een stukje zalm op.
  • Leg een gepocheerd ei op de zalm en schenk de hollandaisesaus er overheen

Eggs benedict met avocado

Categories Alle recepten, Keuken, OntbijtPosted on

Eggs Benedict, toast met een gepocheerd ei, ken je misschien al met zalm. Dat recept plaatsten we eerder al hier. Deze variant is met avocado en een romige, maar simpele hollandaisesaus.

Ingrediënten

Eggs Benedict avocado voor vier broodjes.

  • Twee eierdooiers
  • Vier eieren
  • Een eetlepel azijn
  • 100 gram boter
  • Twee eetlepels citroensap
  • 2 broodjes. Je snijdt ze door de helft. Je mag zelf kiezen wat je lekker vindt
  • Een avocado in dunne plakjes gesneden
  • Twee eetlepels bieslook
  • Optioneel: Plakjes gebakken bacon

Bereiding Eggs Benedict met avocado

  • Eerst maak je de hollandaisesaus. Doe de eidooiers met de azijn in een kom en zet de staafmixer erop. Dit doe je ongeveer een minuut.
  • Smelt de boter in een pan en giet de gesmolten boter heel langzaam bij de eierdooiers terwijl je blijft mixen.
  • Op een gegeven moment zal er een dikkere saus ontstaan.
  • Breng de saus op smaak met wat peper en zout en wat citroensap.
  • Dek de kom met saus even af.
  • Pocheer vier eieren in een pan (Eieren pocheren leer je hier).
  • Rooster wat brood en leg dit op een bord.
  • Leg wat plakjes avocado op het brood. Wil je ook bacon dan leg je dat onder de avocado.
  • Leg het gepocheerde ei er voorzichtig op.
  • Doe er wat van je saus op en bestrooi je eitje met bieslook.

Havermoutmuffins met sinaasappel en gember

Categories Alle recepten, Bakken, Keuken, OntbijtPosted on

Deze havermoutmuffins met sinaasappel en gember zijn erg lekker als tussendoortje, ontbijt of bij een high tea. Van de ingrediënten kun je zes muffins maken. Deze kun je overigens prima invriezen.

Ingrediënten

  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram havermout of havermoutvlokken
  • 50 gram fijngeraspte wortel
  • Een theelepel kaneelpoeder
  • Een theelepel sinaasappelrasp
  • Een theelepel fijngehakte stemgember
  • Twee eetlepels bruine suiker
  • Een theelepel bakpoeder
  • 50 gram gesmolten boter of zonnebloemolie
  • Sap van een halve sinaasappel
  • 100 ml (amandel)melk
  • Een ei

Bereiding

  • Zet de oven aan op 200 graden
  • Meng het bakmeel in de kom met de havermout, wortel, kaneel, sinaasappelrasp, gember, suiker, bakpoeder en het zout
  • Smelt de boter en klop het erdoor
  • Doe dat ook met de sinaasappelsap, de melk en het ei en meng alles door elkaar. Dit kan met een vork. Je hoeft niet heel goed te mengen
  • Verdeel het beslag in je bakvormpjes en zet ze ongeveer 25 minuten in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn.
  • Je kunt ze warm en koud eten

Vegan pannenkoeken met plantaardige yoghurt en fruit

Categories Alle recepten, Bakken, Keuken, OntbijtPosted on

Bij dit recept voor veganistische pannenkoekjes met plantaardige yoghurt en fruit. 

Ingrediënten pannenkoeken voor 2-3 personen

  • 300 ml plantaardige melk (bv soja, haver, amandel)
  • 75 gram volkoren speltmeel
  • 75 gram havermout
  • 1 grote rijpe banaan of 2 kleintjes (het liefst een gespikkelde banaan deze zijn lekker zoet)
  • 1 theelepel kaneel of koek en speculaaskruiden
  • Wat olijfolie, lijnzaadolie of kokosolie

Ingrediënten voor de topping

  • 6 eetlepels plantaardige yoghurt of kwark (bv soja, kokos of haver)
  • 150 gram zomerfruit vers of uit de diepvries
  • Scheutje Agavesiroop

Bereiding

  • Voeg aan een beslagkom of blender plantaardige melk, meel , havermout , banaan en kaneel toe.
  • Blend of mix alle ingrediënten tot een glad beslag. Neem een koekenpan en verhit hier een klein beetje olie in.
  • Zodra de olie goed warm is schep je met jus lepel een beetje beslag in de pan zo kun je 3-4 kleine pannenkoekjes te gelijk bakken dit herhaal je tot de beslagkom leeg is.
  • Wanneer je pannenkoekjes klaar zijn verdeel je deze over het gewenste aantal borden en top je deze af met plantaardige yoghurt of kwark, scheutje agavesiroop en het zomerfruit.

Smakelijk eten!

Zalm ei-wrap. Een heerlijke lunch

Categories Alle recepten, Keuken, Ontbijt, Vlees en visPosted on

Dit recept is ideaal als je een keer een andere lunch wilt dan normaal. De heerlijke ei-wrap heeft hoge voedingswaarde en vult heerlijk.  

Wat heb je allemaal nodig voor een ei-wrap?

  • Twee of drie eieren
  • Een halve avocado
  • Hummus,
  • Verse zalm
  • Bieslook
  • Peper en een beetje zout

Wist je dat..

Zalm reuze gezond is? Zalm bevat namelijk een heleboel goede vetten. In de zalm zitten veel omega 3 vetzuren die de kans verkleinen op o.a. de kans op hart-en vaatziekten en ontsteking in gewrichten. Ook zorgt het voor een verlaging van het cholesterol-gehalte, goede groei van je lichaam en zijn ze goed voor je hersenen, zenuwen, huid en ogen!

ei wrap

Hoe maak je de ei-wrap?

1. Klop de eieren in een kom. Snijd de bieslook in kleine stukjes en mix die erdoor.

2. Bak de omelet in de pan, hij wordt niet omgedraaid. Hij is klaar als de bovenkant net droog is.

3. Smeer de omelet is met een laagje hummus, en leg de zalm er overheen en daarna de avocado

4. Nu kun je nog wat peper en zout erover heen strooien, en klaar is je heerlijke ei-wrap.

Hij smaakt echt verrukkelijk en vult heerlijk goed, ideaal voor een voedzame lunch!

Rabarber aardbeiencrumble

Categories Alle recepten, Keuken, OntbijtPosted on

Rabarber en aardbeien. Zodra het seizoen weer begint komen bij ons thuis de aardbeien of rabarber weer op tafel. Maar wist je al dat die twee ook prima samengaan? Wanneer ik rabarber kook, gooi ik er ook altijd wat aardbeien bij voor de smaak. En wist je ook dat het heerlijk is met een bolletje ijs? Dit keer krijg je het recept van het nagerecht Rabarber aardbeiencrumble.

Ingrediënten

voor 4-5 personen

  • 1 bos rabarber
  • 250 gram aardbeien
  • 2 theelepels maïzena
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 175 gram bloem
  • ½ theelepel kaneel
  • mespunt zout
  • 100 gram walnoten
  • 100 gram (zachte) boter

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op ca. 200°C.
  • Maak rabarber schoon en snijd stengels in niet te brede stukjes.
  • Was en laat uitlekken.
  • Halveer aardbeien of snijd ze, afhankelijk van de grootte, in vieren.
  • Meng de uitgelekte rabarber met de aardbeien, 2 volle theelepels maïzena, 50 gram suiker en de vanillesuiker.
  • Verdeel de vruchten over een ingevette ovenschotel.
  • Maal de walnoten tot fijne kruimels (maar niet tot poeder).
  • Meng bloem, de resterende 100 gram suiker, gemalen walnoten, kaneel en zout en wrijf hier met de vingertoppen de zachte boter door tot een kruimelig geheel.
  • Verdeel dit kruimeldeeg gelijkmatig over de vruchten.

Bak de crumble in 30-35 minuten gaar.

Meer recepten met aardbeien