Meal preppen voor als je weinig tijd hebt. Hoe werkt dat?

Categories Keuken, KeukentipsPosted on

Je kent het wel. Hele week werken, ’s avonds thuiskomen en dan nog moeten koken. Een kant-en-klaar maaltijd, pizza of gewoon een tosti is dan wel heel verleidelijk. Het kan ook anders. Ga in het weekend aan de slag. Ga preppen. Je bespaart tijd en het is nog voordelig ook.

Wat is meal preppen?

Meal preppen is het klaar maken van je eten voor de hele week zodat je het alleen nog hoeft op te warmen. Omdat je meestal in het weekend wat meer tijd hebt om te koken, wordt het ook wel zondagkoken genoemd. Je staat een dag wat langer in de keuken misschien dan anders, maar het scheelt je de rest van de week veel tijd.

Hoe werkt preppen?

Op vrijdag of zaterdag bepaal je wat je de hele week wilt eten en maak je een boodschappenlijst. Je maakt dus meteen een planning en gaat op zoek naar lekkere recepten. Wat wil je eten op welke dagen? Hoeveel eten heb je daarvoor nodig?  Vergeet niet in je koelkast te kijken wat je nog hebt voor je boodschappen haalt. Wat zit er nog in en wat kan je gebruiken? Een echte mealprepper heeft ook een hele voorraad plastic potjes met deksels in huis…

Haal alle boodschappen of laat ze bezorgen en op zondag duik je de keuken in. Als je een beetje vroeg begint, dan heb je de rest van de dag nog voor jezelf. De rest van de week heb je daar voordeel van, want je hoeft het alleen maar op te warmen.

Meal prepping betekent niet dat je een hele zondag in je keuken moet staan. Als je goed voorbereid bent, kan je in een uurtje al veel doen. En vergeet niet te multitasken! Je kan perfect iets roosteren in de oven terwijl je roert in de saus op het vuur.

Wat heb je nodig voor meal prepping?

  • Bewaarbakjes, zakjes en potjes
  • Een ruime voorraad pannen
  • Recepten waar overlappende ingrediënten inzitten.
  • Een koelkast en/of vriezer

Social Media

#MealPrepSundays zijn al een tijdje hip op sociale media. Steeds meer gezinnen plannen in het weekend een kookmoment in om de drukke werkweek die komt te slim af te zijn. Foodie Alyssa Gagarin geeft op Instagram en You Tube  tips voor wie aan food prepping wil doen.

Wat kan niet?

  • Je kan niet alles op voorhand maken. Smoothies blenden op voorhand is geen goed idee, het fruit snijden en apart in de koelkast bewaren of invriezen wel. Ik maak kleine porties en stop dat fruit dan in van die handige zipzakjes. Daarna gaan ze de vriezer in. Als ik ’s avonds een smoothie wil haal ik overdag zo’n zakje eruit.
  • Je sla al pimpen met een dressing doe je ook niet op voorhand, de sla wassen en de dressing maken wel. Die dressing kun je dan in een potje of flesje in je koelkast bewaren.
  • En avocado snijden op voorhand is ook geen goed idee.
  • Eitjes koken op voorhand doet elke foodprepper dan weer wel. Ik heb dat zelf nog niet geprobeerd.
preppen

Invriezen

Sauzen, soepen, kruiden en de meeste groenten kun je makkelijk invriezen. Aardappelen, komkommers, sla, ajuin of zuivel vries je dan weer niet in. Het wordt een vies prutje en dan zal het toch in de prullenbak belanden.  Denk er ook aan dat je veel soep en bijvoorbeeld spaghettisaus maakt, maar dat je wel alles in kleinere porties invriest. Ik doe daarom alles altijd in 1 of 2-persoonsbakjes.

Op de dag zelf

Smoothies blenden en verse ingrediënten toevoegen gebeurt uiteraard op de dag zelf. Voor je gaat slapen is het ook al handig om uit de diepvries te halen wat je de volgende dag nodig hebt. Heb je rijst of groenten over, denk dan ook eens wat je er de dag erna nog mee kan doen.

Vriezer

Heb je een hele grote vriezer? Dan kun je natuurlijk ook voor twee weken koken.

Hoe lang kun je ijsblokjes bewaren?

Categories Keuken, KeukentipsPosted on

Heb je nog wat ijsklontjes van vorig jaar in de vriezer liggen? En zijn ze niet afgedekt? Gooi die dan maar snel weg. Niet alles is namelijk lang houdbaar in de vriezer. Zelfgemaakte ijsblokjes in een open bakje kun je een tot twee weken bewaren. Luchtdicht verpakte ijsklontjes kun je zo’n drie maanden bewaren.

Houdbaarheid van kraanwater

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat kraanwater ook een houdbaarheidsdatum heeft. Kraanwater is een dagvers product, dat ongekoeld ongeveer een dag goed blijft. Zuiver water (H2O) is daarentegen oneindig lang goed, omdat hier geen stoffen in zitten waar bacteriën van kunnen leven. Ook mineralen die in water zitten, zoals calcium, bederven niet. De boosdoeners, die water laten bederven zijn bacteriën. Door bijvoorbeeld een vieze kraan, of doordat je een fles aan je mond zet komen er al gauw veel bacteriën in het water terecht. Ook als er zuurstof bij het kraanwater komt, gaan de bacteriën groeien en bederft het water.

IJsblokjes

Bacteriën blijven in leven in de vriezer. De koude temperatuur zorgt er alleen maar voor dat de groei van het aantal bacteriën gestopt of geremd wordt. ,,De deur van de vriezer gaat open en dicht en warmere producten worden er ingezet. Andere producten die in de vriezer staan kunnen vervliegen en bij afkoeling opnieuw bevriezen óp het ijsklontje. Het vocht van de doperwten, het vlees dat op een vergeten plekje achterin de vriezer ligt, het restje avondeten van vorige week, al deze dampen en smaken kunnen terechtkomen op jouw ijsblokjes”, legt Vitens uit.

En afspoelen?

Het vocht in de lucht en de vervlogen dampen uit andere producten, vormen een laag rijp op de ijsklontjes. De ijsklontjes afspoelen helpt niet. De structuur van het ijs is poreus. De bacteriën kunnen daar in gaan zitten.

In de horeca

IJsklontjes in de horeca worden vaak niet lang bewaard, omdat er continu ijsklontjes worden gebruikt. De meeste restaurants en cafés hebben machines die de ijsklontjes maken met leidingwater. In Nederland kun je daarom gerust op het terras je drankje met ijs opdrinken. Pas in het buitenland wel op. Het is moeilijk te controleren hoe ze daar de ijsklontjes hebben gemaakt.

Wat is de beste manier om ijsblokjes te bewaren?

De beste manier om je zelfgemaakte ijsklontjes te bewaren, is in een luchtdichte verpakking. Dan kun je ze ongeveer drie maanden bewaren. Een open bakje ijsklontjes kun je maximaal twee weken bewaren.

Hoe gezond is zuurkool en hoe krijg je het minder zuur?

Categories Keuken, KeukentipsPosted on

Zuurkool is licht verteerbaar en supergezond omdat het vol vezels zit. En dan vergeten we bijna nog te melden dat het stampvol vitamine c zit. 100 gram gekookte zuurkool bevat 14 kcal. Erg caloriearm dus en het remt je eetlust door de hoeveelheid vezels.

Zout

Toch heeft de groente ook nadelen. Het bevat veel zout. In zuurkool moet namelijk minimaal 0,9% keukenzout zitten anders werkt de verzuring niet goed. Heb je een hoge bloeddruk dan adviseren we je om het te laten staan.

Vitamine C

De natuurlijke vitamine c in zuurkool blijft door de verzuring erg goed houdbaar. In iedere 100 gram zit ongeveer 40 milligram vitamine c. Dat komt overeen met de hoeveelheid die in een citroen zit. Die vitamine C zit ook in het sap. Je moet het dus niet eerst afgieten voor je het gaat koken, want dan raak je veel vitamines kwijt. En ook moet je zuurkool niet eerst afspoelen. De ideale kooktijd is overigens 22 minuten.

zuurkool

Te zuur?

In Frankrijk wordt vet toegevoegd aan zuurkool om het minder zuur te maken. Vind je het te zuur, doe er dan wat appel, rozijnen, banaan of ananas bij. Een gesneden ui meekoken schijnt ook te helpen om de smaak wat minder zuur te maken.

Moet je zuurkool wassen?

Of je zuurkool nu kookt, stooft of rauw eet, de groente hoeft voor gebruik niet gewassen te worden. Vind je het echt te zuur dan kun je het even afspoelen. Zelf ik de tip van de ananas of appel beter. Afspoelen doe je door de zuurkool in een zeef of vergiet te doen en deze onder de kraan te houden, terwijl je met je handen de zuurkool omwoelt. Je spoelt dan ook een deel van de vitamine c weg.

Hoe wordt zuurkool gemaakt?

Zuurkool is gewoon witte kool. Deze kool wordt gesneden en dan met wat zout in een bak gestopt. De groente gaat dan spontaan verzuren en na ongeveer vier weken heb je heerlijke zuurkool. Het is lichtverteerbaar want door de verzuring is de kool als het waren al een beetje “voorverteerd”.

Goed voor de buik

Zuurkool heeft veel melkzuurbacteriën en die hebben goede eigenschappen

  • Ze stabiliseren de spijsvertering
  • Je maaginhoud bereikt sneller zijn zuurtegraad
  • Het helpt bij het afbreken van vet. Wat alleen maar goed is, want Nederlanders eten zuurkool vaak met jus, een stuk worst of met spek. Een zuurkoolschotel ligt dus niet zwaar op de maag.

Seizoensgroente eten. Waarom is de groentekalender een goed idee?

Categories Keuken, KeukentipsPosted on

Kersen, spinazie en sperziebonen in de winter, boerenkool en pastinaak in de zomer. Het kan tegenwoordig allemaal. Wanneer je in de winkel komt zou je bijna vergeten dat er seizoensgroente en seizoensfruit is. Toch is het mogelijk. Alleen krijg je in de winter geen Hollandse boontjes maar worden ze geïmporteerd vanuit Afrika. Je groente en fruit leggen daardoor een flinke afstand af. Waarom is eten volgens de seizoenen een goed idee?

Wat zijn seizoensgroenten?

Seizoensgroente wat je uit Nederland alleen in een bepaald seizoen kunt kopen. Wie in de supermarkt komt zal het hele jaar door aardbeien zien. Dit zijn Hollandse aardbeien, aardbeien uit de kas of uit het buitenland. Hetzelfde geldt voor bloemkool, sperziebonen en heel veel andere groente. Wie in december verse sperziebonen haalt, haalt boontjes uit Zuid-Afrika. Persoonlijk vind ik deze boontjes minder lekker. Vaak zitten ze vol draden en ze hebben ook al een lange afstand afgelegd voor ze in de winkel kwamen. Naast dat je de hoofdprijs moet betalen voor deze boontjes, zijn ze minder vers.

Groenten zijn het meest duurzaam als ze uit Nederland komen van het land of uit een kas die niet veel verwarming nodig heeft. Groente en fruit uit de rest van Europa is vaak ook duurzaam. We kunnen immers in Nederland geen sinaasappels of meloenen telen dus zijn deels ook afhankelijk van de rest van Europa. In de supermarkt staat vaak op het bordje of op het etiket waar de groente of fruit vandaan komt. Bij de groenteboer kun je het gewoon vragen. Maar wanneer je je aan de seizoenskalender houdt weet je zeker dat je duurzaam bezig bent. Zo kun je Nederlandse appels en peren het hele jaar kopen. Bananen en citrus-fruit komen vaak in grote aantallen met de vrachtwagen uit Zuid-Europa of met de boot uit zuidelijke landen. Hierdoor is de milieubelasting vaak laag.

Gevarieerder eten

Als je kookt met de producten van het seizoen en dus volgens de groentekalender, kost het je iets meer tijd om de bekijken waar de producten vandaan komen. Ook al is het ook een kwestie van je gezonde verstand gebruiken. Want hoe vaak zie jij aardbeienplanten in december in het tuincentrum. Voor Nederlandse aardbeien is het dan gewoon te koud en er is te weinig zonlicht. Maar je kunt natuurlijk ook op de seizoenskalender kijken (LINK)Door te eten volgens de seizoenen pak je misschien niet de voor de hand liggende broccoli, maar kies je in het voorjaar misschien voor raapstelen en in de winter misschien voor knolselderij of pastinaak. Door te koken met de producten van het seizoen zul je creatiever worden.

Luister naar je lichaam

In de zomer eten we anders dan in de winter. Zo zul je in de zomer misschien vaker een salade maken. En maak je in de winter misschien vaker een stamppot. In de winter snakken veel mensen vaak naar warm en voedend eten zoals maaltijdsoepen en stamppotten. Terwijl we in de zomer vaak kiezen voor iets lichts. Seizoensgroente en seizoensfruit sluit dus aan bij wat je lichaam nodig heeft. Fruit dat uit het seizoen komt, wordt precies op het juiste manier geoogst en heeft zo tijd om ‘uit te rijpen’. Fruit dat opgeslagen wordt, wordt vaak voortijdig geplukt en en later kunstmatig gerijpt. Zo krijgt het geen kans alle voedingsstoffen uit de natuur tot zich te nemen.

Smaak van seizoensgroente

Groente en fruit wat in het seizoen waarin je zit komt smaakt heerlijk. Aardbeien zijn zoeter, en radijsjes zijn minder scherp. Buiten het seizoen smaken aardbeien vaak een stuk zuurder, dit komt omdat ze dan lang zijn opgeslagen in een koelcel waardoor ze hun volle smaak verliezen of ze worden gekweekt onder kunstlicht. Voor veel mensen is dat de reden om alleen aardbeien en tomaten in het seizoen te kopen. Tomaten hoeven een minder lange reis te maken wat de smaak ten goede komt. Ook bevatten ze meer vitamines.

Geld besparen met seizoensgroente

Nog een reden om groente en fruit uit het seizoen te kopen: je bespaart er veel geld mee. Wanneer je in de winkel kijkt naar de prijzen, zie je meteen of het seizoensgroente is. Zo zijn bessen en aardbeien goedkoper in de zomer. En dat geldt ook voor sla, boontjes, komkommer en alle andere zomergroenten. De teler heeft namelijk in de zomer minder kosten en ook hoeft het niet overgevlogen te worden uit warmere landen. Voor die transportkosten betaal jij namelijk ook een deel. Heb je een vriezer dan is de zomer ook het moment om je vriezer te vullen. Van tomaten kun je heerlijke soep maken of een pastasaus. En ook bessen en aardbeien kun je prima invriezen om in de winter te gebruiken voor smoothies. 

Het milieu

Natuurlijk is het beter voor het milieu om Nederlandse aardbeien te nemen in plaats van Spaanse of Egypte. Door het kopen van lokale groente help je mee aan de vermindering van de CO2 (koolstofdioxide) uitstoot. Je eten heeft immers niet eerst in een vliegtuig gezeten en een lange reis afgelegd. En ook hoeven de kassen in de zomer niet te stoken en kunstlicht te gebruiken. Hoe lokaler het voedsel, hoe minder vervoerskilometers en dus hoe lager het effect op het milieu. ,,Voor voedsel van verder weg maakt de wijze van vervoer enorm uit. Vervoer met het vliegtuig is verreweg de slechtste optie. Vervoer via boot of vrachtwagen zijn een betere optie, en treinvervoer is nóg duurzamer – 10 keer zo duurzaam als een vrachtwagen! Het is wel zo dat het milieueffect van vervoer relatief klein is (minder dan 10%) ten opzichte van de impact van de teelt”, meldt Natuur & Milieu op haar site.

Kruidenmix bevat volgens Consumentenbond vaak weinig kruiden

Categories Keuken, KeukentipsPosted on

Een potje kruidenmix bevat vaak weinig kruiden en specerijen. De rest van de mix bestaat uit goedkope opvulling zoals zout, suikers of groente, meldt de Consumentenbond op basis van een steekproef.

Veel zout

Zo zouden de gehaktmixen van Lidl en Aldi voor driekwart uit zout bestaan. De kruidenmix van Jumbo is voor 80 procent paneermeel en bevat “slechts 0,04 procent” kruiden, stelt de Consumentenbond.Lidl pakt naar aanleiding van de bevindingen zijn gehaktmix aan. In het voorjaar vervangt Lidl de mix door een zonder toegevoegd zout.


Niet alleen Lidl en Aldi zaten fout volgens de Consumentenbond. Ook sommige mixen van Verstegen zaten vol met zout. Verder bestaat de kruidenmix van Jumbo voor 80 procent uit paneermeel en bevat die “slechts 0,04 procent” kruiden. De salademixen van Calvé bevatten vooral suiker en hooguit 12 procent kruiden. Daarnaast zou de stoofmix runderlapjes van Maggi vooral uit meel bestaan. Aldi, Jumbo, Verstegen en Calvé waren donderdag niet bereikbaar voor een reactie.

Goedkope ingrediënten

“De naam en de verpakking suggereren dat er veel kruiden in deze mixen zitten”, zegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar in een toelichting. “Dat fabrikanten ze in werkelijkheid vol stoppen met goedkope ingrediënten is misleidend en in het geval van zout ook nog eens ongezond.” De mix voor kip traditioneel van Verstegen zou bijvoorbeeld al goed zijn voor meer dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid zout per dag.

De Consumentenbond wil dat er strengere regels komen die het toevoegen van grote hoeveelheden zout verbieden. Ook moeten misleidende verpakkingen worden aangepakt. “Keer op keer blijkt dat we dit niet kunnen overlaten aan de fabrikanten”, zegt Molenaar.

Waarom je frituurvet niet door de wc moet spoelen

Categories KeukentipsPosted on

Bak jij regelmatig zelf oliebollen Lekker natuurlijk! Maar waar laat je het frituurvet? Aad van Dijk werkt bij het hoogheemraadschap van Delfland en moet ervoor zorgen dat de rioolgemalen schoon blijven en blijven werken. Hij legt uit waarom je frituurvet echt niet door de wc moet spoelen.

Grote klonten vet, vastgesmolten aan de muren en dompelpompen in de rioolgemalen. Een dikke brij van samengeklonterd vet, straatvuil, maandverband, condooms, billendoekjes. Zie je het beeld al voor je? In de riolen en rioolgemalen levert frituurvet behoorlijk wat problemen op.

Waarom is het slecht? De riolering, rioolgemalen en zuiveringsinstallaties kunnen door het vet verstopt raken. Aad: ,,Het vet wordt kapot gespoten en opgezogen. Dat is een vies en intensief klusje, want het vet vormt een dikke drijflaag die moeilijk kapot te krijgen is. Bij een groot rioolgemaal zijn 4 man, 1 zuigwagen en 1 spuitwagen 2 dagen bezig om het vet te verwijderen. Het gaat dus aardig in de euro’s lopen, geld wat de gemeenschap moet betalen.”

Wat kun je dan wel met je oude frituurvet doen?

Daar is Aad heel duidelijk over: ,,Gooi het niet in het riool, het riool is geen vuilnisbak waar van alles gedumpt kan worden.” Maar wat dan wel? Verwijder olie en vet uit koekenpannen en frituurpannen eenvoudig met een stukje keukenpapier. Giet vloeibaar frituurvet terug in de verpakking. Vervolgens kun je het frituurvet inleveren in de gele kliko bij een supermarkt bij jou in de buurt. Het vet wordt dan weer gerecycled en bijvoorbeeld gebruikt voor groene energie. Hier vind je inleverpunten voor frituurvet

Welk fruit kun je het beste in de koelkast bewaren?

Categories KeukentipsPosted on

Ben je het ook zo zat om steeds fruit weg te moeten gooien omdat het zo snel bedorven is? Misschien wist je het nog niet, maar appels kun je veel langer bewaren als je ze in de koelkast doet in plaats van op de fruitschaal. Tomaten daarentegen bewaar je juist buiten de koelkast. Met deze tips zul je minder fruit weggooien.

Continue reading “Welk fruit kun je het beste in de koelkast bewaren?”

Nederlanders koken minder en bestellen vaker eten

Categories KeukentipsPosted on

Nederlanders eten steeds vaker kant-en-klaar of laten maaltijden thuis bezorgen, en hebben minder vaak zin en tijd om te koken. Dat meldt het FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat sinds 2003 consumentengedrag bestudeert, op basis van onderzoek onder 6000 mensen. De helft van alle Nederlanders heeft minstens één keer per week geen zin om te koken. Twee jaar geleden was dat nog 35 procent.

Eten bestellen

34 procent van de jongvolwassenen onder de 40 jaar eet geregeld buiten de deur, haalt eten af of bestelt. Mensen tussen de 56 jaar en 75 jaar oud zijn minder overtuigd van het nut van uit eten gaan of eten bestellen. Wel groeit met de toenemende vergrijzing ook het aantal eenpersoonshuishoudens in de komende vijftien jaar. De behoefte aan gemaksoplossingen voor die doelgroep, zoals kant-en-klaar- en bezorgmaaltijden, stijgt naar verwachting mee, zegt FSIN.

Daarnaast ervaren ook ouderen dat ze, in vergelijking met twee jaar geleden, vaker geen tijd te hebben om te koken. 14 procent heeft minstens eens per week geen tijd, twee jaar geleden was dat nog 8 procent.

Coronacrisis

Verder verwacht het instituut dat een groot deel van de eet- en drinksector, waaronder de horeca, zich na de crisis zal herstellen. Het instituut spreekt van een “inhaaleffect”: Nederlanders zullen de komende jaren het gebrek aan uitjes buiten de deur compenseren door nog meer buitenshuis te eten en drinken en per persoon meer te besteden. Toch zal de crisis voor een aantal bedrijven voelbaar blijven, bijvoorbeeld voor bedrijfscatering.

Zo word je minder snel ziek: 5 schoonmaaktips voor de keuken

Categories Huis, Keukentips, SchoonmakenPosted on

Laatst stond ik onverwacht bij iemand in de keuken. Een vrouw was druk bezig met eten en er vielen me een paar dingen op. Op het aanrecht lag vlees, groente, een snijplank en 1 mes. Terwijl we stonden te praten, sneed zij eerst het vlees en daarna de groente. Met hetzelfde mes en op dezelfde snijplank. Dat is vragen om problemen. Vijf schoonmaaktips om niet ziek te worden in je eigen keuken.

Continue reading “Zo word je minder snel ziek: 5 schoonmaaktips voor de keuken”

Lidl verkoopt voedselbox voor 25 cent. Deze winkels doen mee

Categories KeukentipsPosted on

Supermarkten in Nederland doen steeds meer om verspilling van voedsel tegen te gaan. Zo begint Lidl  met een proef waarbij versproducten op de laatste dag van hun houdbaarheidsdatum voor 25 cent worden aangeboden. Branchegenoten gingen de prijsvechter al voor met apps en technische foefjes die etenswaren uit de vuilnisbak moeten houden.

Continue reading “Lidl verkoopt voedselbox voor 25 cent. Deze winkels doen mee”