Consumentenbond: mager rundergehakt helemaal niet zo mager

Categories KeukentipsPosted on

De vetpercentages van mager of extra mager rundergehakt in de Nederlandse supermarkten lopen uiteen van 8 procent tot 15 procent. Daarmee is het gehakt vetter dan mag volgens de Europese regels, meldt de Consumentenbond. De supermarkten stellen echter dat de etiketten niet kloppen en dat het werkelijke vetpercentage lager ligt.

Vet in gehakt

Mager gehakt vlees mag volgens een Europese richtlijn maximaal 7 procent vet bevatten. Maar de Nederlandse Warenwet maakt onderscheid tussen gehakt vlees en gehakt, en dat laatste mag maximaal 15 procent vet bevatten. Als fabrikanten aan gehakt vlees iets toevoegen zoals een beetje water of aroma, valt het onder de definitie van gehakt, aldus de Consumentenbond.

Steekproef

De bond hield een steekproef met 62 gehaktvarianten en 12 supermarktketens. Daarvan bleken slechts 5 varianten minder dan 10 procent vet te bevatten. Ook zat er mager gehakt tussen met meer dan 15 procent vet. Dat is volgens de bond meer dan wettelijk is toegestaan en vetter dan bijvoorbeeld half-om-half gehakt, gewoon rundergehakt en soms zelfs vetter dan shoarmavlees of spareribs.

mager rundergehakt

Mager gehakt

“De term (extra) mager zet mensen op het verkeerde been”, zegt directeur van de Consumentenbond Sandra Molenaar. “En het is hartstikke ongezond, want vet in gehakt is dierlijk en daarom voor een groot deel verzadigd. Dat verhoogt het ongunstige cholesterol in je bloed en dat is ongezond voor je hart en bloedvaten.”

De Consumentenbond wil dat de Nederlandse regels worden aangescherpt en het vetgehalte duidelijk op de voorkant van de verpakking komt te staan, zodat consumenten weten wat ze kopen.

De supermarkten stellen dat de etiketten niet kloppen en ze beloven deze fouten aan te passen, zo meldt de bond.

CBL: zonnebloemolie vervangen door andere oliën in veel producten

Categories KeukentipsPosted on

Vanwege de tekorten aan zonnebloemolie door de oorlog in Oekraïne zullen in veel producten zoals chips, koekjes en sauzen vervangende plantaardige oliën gebruikt gaan worden. Dat meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Volgens het CBL liggen de komende tijd de eerste producten in de winkelschappen waarvoor andere plantaardige oliën dan zonnebloemolie zijn gebruikt. Supermarkten en fabrikanten gaan consumenten vanaf komende week daarover informeren.

Alternatieven zonnebloemolie

Het gaat om veel verschillende producten en iedere fabrikant zal de vervangende olie kiezen die het meest geschikt is voor het product. Alternatieven zijn bijvoorbeeld sojaolie, raapzaadolie en palmolie. Dat kan tot gevolg hebben dat het etiket of de ingrediëntendeclaratie niet meer overeenkomt met de samenstelling van het product.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft aangegeven begrip te hebben voor de situatie en staat toe dat de informatie op de verpakking tijdelijk niet overeen kan komen met de samenstelling van het product. In andere Europese landen zijn er soortgelijke regelingen.

In de super worden klanten door communicatie op de winkelvloer en via websites van supermarkten en fabrikanten geïnformeerd. Het CBL zegt dat voedselveiligheid en kwaliteit hierbij prioriteit blijven. Allergenen zullen altijd op het product worden vermeld.

Het CBL zegt verder dat alle partijen ernaar streven dat de producten zo snel mogelijk weer op de oorspronkelijke wijze geproduceerd kunnen worden, maar dat de aanvoer van zonnebloemolie afhankelijk is van veel factoren. Het bureau stelt dat niet is te voorspellen wanneer de situatie weer normaliseert.

Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?

Categories Keuken, KeukentipsPosted on

Erwtensoep of snert is erg populair in de winter. De maaltijdsoep wordt dan in veel restaurants aangeboden voor de lunch en is echt wintervoer. De een noem het erwtensoep, de ander snert. Is dat nu hetzelfde of is er toch verschil?

Een pansgerecht

De eerste recepten van erwtensoep dateren uit het begin van de 16e eeuw. Het maken van de soep liep gelijk aan het slachtseizoen en werd vanaf november gegeten. In de soep werden varkenspoten en de laatste restjes groenten verwerkt. Een ander voordeel was dat je maar 1 pan nodig had. ’s Ochtends gooi je de ingrediënten in de pan, je laat hem lekker pruttelen en aan het eind van de dag stond er een eenvoudige, voedzame maaltijd op tafel.

erwtensoep
Erwtensoep snert (Dutch Pea Soup)

Verschil erwtensoep en snert

De ingrediënten voor snert en Erwtensoep zijn nagenoeg gelijk: aardappel, knolselderij, spliterwten, uien, winterwortels, peterselie, laurier en rookworst. Maak je snert, dan voeg je er nog varkenspootjes of krabbetjes aan toe. Daarnaast is snert pas echt snert als het een dag heeft gestaan. De botten van het vlees geven de soep naast stevigheid ook nog meer smaak. Snert is over het algemeen zo dik, dat de lepel er rechtop in blijft staan. Bij de soep wordt vaak roggebrood met katenspek geserveerd.

Niet alleen in Nederland

Overigens wordt de maaltijdsoep niet alleen in Nederland gegeten. Zweden heeft gele erwtensoep, ärtsoppa. Deze soep wordt traditioneel gegeten met een pannenkoek erbij. In Duitsland en Oostenrijk houden ze ook van erwtensoep, erbsenpureesuppe. Daar is de soep wat lichter omdat hij als voorgerecht wordt gegeten. De soep wordt ook gemaakt met groene spliterwten en doorgaans geserveerd met gekookte ham of buikspek en huzarensalade.

Zin in erwtensoep gekregen? Bekijk ons recept

De hooikist: slowcooker in een ouderwets jasje

Categories Besparen, KeukentipsPosted on

Slow cooking is letterlijk langzaam koken. Het betekent meestal dat tussen 4 en 8 uur een maaltijd of een onderdeel daarvan wordt bereid. Tegenwoordig zijn er allerlei ingenieuze apparaten voor slow cooking ontwikkeld. Maar het nadeel van die apparaten is wel dat je ze allereerst aan moet schaffen en stroom verbruiken. En wil je er echt weer een elektrisch apparaat bij? Een alternatief: de Hooikist

Continue reading “De hooikist: slowcooker in een ouderwets jasje”

Kunnen vleesvervangers ook op de barbecue?

Categories Bakken, Keuken, KeukentipsPosted on

Stel je organiseert een barbecue en je hebt ook een vegetariër of vegan uitgenodigd. Wat kun je dan voor hem of haar maken? En kunnen vleesvervangers  ook op de barbecue

Vegetarisch barbecuen 

Vroeger draaide alles bij de barbecue om vlees. Heel veel vlees, salade en stokbrood. Daar zat je dan als vegetariër de hele avond met wat salade en wat brood. En met een beetje mazzel werd er nog wat ananas of een maiskolf op de barbecue gelegd. Gelukkig is dat veranderd. Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder vlees of vis te eten. De verkoop van vegetarische producten neemt dan ook toe. Maar kun je die ook op de barbecue leggen?

Ja! Dat kan. Er komen steeds meer producten doe op vlees, kip en zelfs vis lijken en die kunnen ook op de barbecue. Een vegaburger kun je dus prima op de grill leggen en van de stukjes “kip” kun je prima een sateetje maken.  Groenteburgers zijn ook erg geschikt voor de barbecue.

vleesvervangers

Tempeh en Tofu

Veel smaak zit er niet aan tempeh en tofu en dus moet je zorgen dat je het eerst even in de marinade zet. Daarna kun je het grillen op de barbecue. Je tofu en tempeh krijgen dan een lekker rokerig smaakje.

Is het grillen anders?

Het verschil tussen vlees grillen en vegetarische producten grillen is best groot. Vlees moet namelijk veel langer op de barbecue. Vegaproducten hoeven minder lang gegaard te worden en gaan eigenlijk alleen op de barbecue voor het grillsmaakje. Wel adviseren we je om alles eerst te bestrijken met wat olie. 

 

Hoe bak je de perfecte steak?

Categories Alle recepten, Keukentips, Vlees en visPosted on

Vleesliefhebbers opgelet. Zo bak je de perfecte steak.  Voor een heerlijk sappig exemplaar hoef je niet beslist naar een restaurant te gaan. Met deze tips maak je de perfecte steak gewoon thuis.

De pan

Zorg allereerst voor een pan met een dikke bodem. Op die manier wordt de warmte goed verspreid. Pannen met een antiaanbaklaag worden afgeraden omdat ze niet heet genoeg kunnen worden. Ga liever voor een stalen of gietijzeren exemplaar.

Je vlees

Het mooiste vlees haal je bij de slager of bij een boerderijwinkel waar je vlees kunt kopen. Bestel bij voorkeur een ribeye, lendenstuk of filet of biefstuk. Let erop dat de steak overal even dik is. Zo’n 3 centimeter is ideaal. Vermijd stukken met bindweefsel, zenuwen of vliezen. Vetrandjes zijn dan weer wel een aanrader: zij voorkomen dat het vlees uitdroogt en zorgen voor extra smaak. Snijd het vetrandje er na het bakken af.

perfecte steak

Boter

Een steak bak je omwille van de smaak altijd in echte boter.

Hoe bak je een steak?

Haal de steak minstens een halfuur voor je hem gaat bakken uit de koelkast. Dep het vlees droog zodat je een mooi korstje krijgt. Kruid de steak. Zorg dat de pan goed heet is en laat vervolgens een klontje boter smelten. Wacht tot het schuim van de boter is verdwenen en leg dan de steak in de pan. Gebruik een tang en nooit een vork om je steak om te draaien. In het vlees prikken heeft effect op de smaak. Er zullen dan sappen verloren gaan.

Hoe lang bakken?

De juiste gaartijd hangt af van verschillende factoren: de pan, het vuur, de grootte, dikte en structuur van het vlees, maar ook van je voorkeur.

Bak de steak op middelhoog vuur 2 minuten per kant voor rare (3 minuten voor medium-rare of 4 minuten voor medium). en nog langer voor well-done. Doe het vuur zachter als de boter dreigt te verbranden.

Haal na het bakken de steak uit de pan en laat het vlees net zolang als de gaartijd rusten op een warm bord, losjes afgedekt met aluminiumfolie. Zo kan het vlees ontspannen en verdelen de sappen zich opnieuw.

Tien populaire koolhydraatarme kookboeken

Categories Keukentips, KookgadgetsPosted on

Het koolhydraat dieet is momenteel erg populair.  Op deze pagina hebben we de beste low carb kookboeken en dieetboeken met koolhydraatarme recepten voor je verzameld.

Lekker & makkelijk koolhydraatarm

De allerlekkerste recepten voor een gezonde leefstijl

In dit boek van Anna-Karin van Denderen staan ruim 120 recepten met veel variatietips. Je vindt duidelijke uitleg over gezond koolhydraatarm eten en bij elk gerecht staat het aantal koolhydraten vermeld wat erg handig is. Anna-Karina is eigenar van de website KoolhydraatarmRecept.nl. Deze site groeide uit tot het populairste niet-commerciële koolhydraatarme foodblog van Nederland.  Dit boek biedt de allerlekkerste gerechten voor elk moment van de dag en maakt het samenstellen van een afwisselend menu makkelijk. Of koken nu je hobby is of niet, je zet met deze recepten moeiteloos een echt lekker koolhydraatarm gerecht op tafel waar iedereen van mee kan genieten. Alle recepten zijn suikervrij en geschikt voor mensen met diabetes type 2. Het boek is onder andere te bestellen bij koolhydraatarme kookboeken

500 koolhydraatarme gerechten –

heerlijke caloriearme recepten voor elk moment van de dag

500 koolhydraatarme gerechten bevat een uitgebreide verzameling ontbijten, snacks en hapjes, hoofd- en bijgerechten maar ook heerlijke desserts. Daarnaast bevat dit boek recepten om de klassieke koolhydraten te vervangen door groenten, zoals courgette spaghetti en bloemkoolrijst. De 500 serie van Veltman uitgevers is erg populair. Er zijn 44 boeken verschenen in deze serie.

koolhydraatarme kookboeken

365 koolhydraatarme recepten

snelle, fantastische recepten met weinig koolhydraten

365 duidelijk beschreven recepten voor ontbijten & brunches, soepen, salades, snacks & lichte maaltijden, hoofdgerechten (vlees, gevogelte, vis, vegetarisch), bijgerechten, en tot slot nagerechten vind je terug in dit boek. Bij elk recept wordt vermeld voor hoeveel personen het is bedoeld, de hoeveelheid koolhydraten per persoon en wat er bij past. Met kleurenfoto’s van enkele gerechten en een receptenregister in een zeer kleine letter. Het is een receptenboek waarmee je weer zin in koken krijgt. Heerlijke, eenvoudige recepten met duidelijke aanduiding van het aantal koolhydraten.

Eet beter in 28 dagen met huisarts Tamara de Weijer

In Eet beter onderstreept huisarts Tamara de Weijer het belang van gezond eten, beweging en ontspanning. Het effect van een goede leefstijl op onze gezondheid is groot en iedereen kan hiermee aan de slag. Geen pillen, maar paprika dus!
Dat mensen met overgewicht baat hebben bij een bepaald dieet weten de meesten van ons wel. Maar ook veel andere chronische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld diabetes type 2, kunnen ingeperkt worden met een gezonde leefstijl. In veel gevallen kan medicijngebruik omlaag of zelfs helemaal achterwege gelaten worden. Dat is mooi, maar de vraag “Wat is gezond?’ lijkt met al die tegenstrijdige diëten wel lastig te beantwoorden. Huisarts Tamara de Weijer laat zien dat het toch simpel kan zijn: met de focus op groenten en fruit en een beperking van koolhydraten begin je goed op de weg naar beter.

koolhydraatarme kookboeken

Koolhydraatarme Recepten uit Oanh’s Kitchen

Oanh Ha Thi Ngoc begon via Facebook een blog met koolhydraatarme recepten uit enthousiasme over het dieet dat ze volgde. Dat koolhydraatarme dieet werkte: ze viel af en had ook geen last meer van gevoelige darmen en eczeem. Ze kreeg veel volgers en vandaar dit boek met koolhydraatarme recepten voor ieder moment van de dag: ontbijt, lunch, diner, ‘guilt free’ tussendoortjes, ook recepten voor sausjes en boters en tot slot vier weekmenu’s van steeds drie maaltijden en drie tussendoortjes. Het zijn eenvoudig te maken recepten, zonder pasta, brood of aardappelen, als zoetstof stevia en meestal kokosolie als vetstof en met een beperkt aantal ingrediënten die overal verkrijgbaar zijn. Steeds opgave van het aantal koolhydraten uit fruit of groenten.

Grip op koolhydraten, snelle en makkelijke weekmenu’s

Grip op Koolhydraten – snelle en makkelijke weekmenu’s van diëtist Yvonne Lemmers combineert dé kooktrends van dit moment: makkelijk en snel koolhydraatbeperkt eten. Door het dagelijkse koolhydratenuurtje is dit advies niet koolhydraatarm (maar koolhydraatbeperkt) en dus goed vol te houden. Met de handige weekmenu’s is het plannen van de je week een fluitje van een cent. Met 120 recepten, opties met tussendoortjes en tweemaal daags eten (balansmenu), en drankjes en soepen, is het hét boek voor de ervaren GOK-ker of de starter: een boek voor iedereen die zonder trek wil of moet afvallen. 

Koolhydraatarm eten. Zó doe je dat! Startgids  – Matty Barnhoorn

Praktische gids om te starten met zéér koolhydraatarm eten inclusief eenvoudige weekmenu’s en makkelijke koolhydraatarme recepten. Effectieve aanpak ook bekend van het tv programma ‘Hoe word ik 100’.

Het compacte boekje heeft een ringband zodat je hem gemakkelijk op de juiste dag open kunt leggen wanneer je het weekmenu volgt. Dit is geen boek met vooral foto’s van recepten. Matty Barnhoorn, de auteur, heeft ervoor gekozen om de gids eenvoudig van opzet te houden met voor iedereen haalbare simpele weekmenu’s.

J

Gezond slank met de Foodsisters

Makkelijke, suikervrije en koolhydraatarme recepten

Met Gezond slank met de Foodsisters ontdek je dat koolhydraatarm en minder suiker eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn, en zelfs heel goed smaakt. Je leert lekker en gevarieerd te eten met vooral veel groenten. Alle recepten zijn eenvoudig te bereiden met ingrediënten die je in de supermarkt kunt kopen en alle gerechten staan in een mum van tijd op tafel. Gezond slank met de Foodsisters bevat twee handige weekmenu’s.

Minibijbel – Koolhydraatarme gerechten

meer dan 150 recepten om af te vallen en gezond te blijven

Meer dan 150 recepten om af te vallen en gezond te blijven. De inleiding behandelt de theorie achter een koolhydraatarm dieet en geeft een overzicht van diverse ingrediënten en kookmethoden. Je vindt in één oogopslag het koolhydraatgehalte en de glycemische index van veel alledaagse producten. Ook krijg je nuttig en vakkundig advies over de voedingsstoffen die je nodig heeft voor een goede gezondheid en je krijgt praktische tips over hoe je een koolhydraatarme levensstijl het makkelijkst vol kunt houden. Bij elk recept staat een overzicht van de voedingswaarde.

De

Het koolhydraatarme 60 dagen menu

Van koolhydraatarm naar op gewicht

Het koolhydraatbeperkte 60 dagenmenu is het vervolg op het succesvolle koolhydraatarme 60 dagen” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>Dit boek kun je o.a bij bol.com bestellen

Van Bol.com ontvangt Via Domo een vergoeding als je via een van bovenstaande links wat koopt. 

Supermarktsurvivalgids: De mindfuck die supermarkt heet.

Categories KeukentipsPosted on

Daar stond ik weer op het parkeerterrein van de supermarkt. Met een veel te volle kar en veel te veel en veel te dure spullen, die ik helemaal niet van plan was om te kopen. Dingen waarvan ik wist, dat ik ze niet ècht nodig had en al helemaal niet voor die prijs. Dingen waarvan ik eigenlijk wel wist, dat ze niet altijd waren wat ze leken te zijn. Mijn verbazing won het van het schuldgevoel. Ik was er weer ingeluisd. Maar door wie en hoe?

Help!

Een bezoek aan een supermarkt anno 2019 voelt als een aflevering van Mindf*ck. Ik ga naar binnen met een bepaalde verwachting. Ik denk precies te weten wat de uitkomst wordt en ik heb nooit gelijk. Ik koop meer dingen dan ik wilde. Of ik koop andere dingen dan ik wilde. Ik kom binnen voor een pak yoghurt en stap naar buiten met een koolhydraatarm speltbrood. For the record… Ik vind brood niet eens lekker. En onderweg naar de melk, die blijkbaar niet zonder reden altijd helemaal achterin de winkel staat, gooi ik twee flessen wijn en een zak chips in mijn karretje.

Supermarktbaasjes en marketeers. Ze spelen meer met mijn hoofd dan een goede goochelaar of illusionist ooit zal kunnen. Trouwens… Ze spelen dat spelletje niet alleen met mij. Ze spelen het ook heel graag met jou. En als jij denkt, dat dat niet zo is, heb je nog een heel lange weg te gaan.

Gelukkig is er hulp voor mensen als jij en ik en die hulp heet de Supermarktsurvivalgids.

Supermarktsurvivalgids

Teun van de Keuken schreef de gids en laat op humoristische, overzichtelijke en kritische wijze zien waarom wij (bijna) allemaal keer op keer precies dàt doen wat wij zelf niet willen, maar waar de supermarkbranche wel alle belang bij heeft. En nog meer dan wat we doen, laat Van de Keuken zien wat we niet doen: goed lezen en zelf nadenken.

Een pijnlijke les van de man, die bij het grote publiek bekend werd door het tv-programma Keuringsdienst van Waarde. Gelukkig schreef hij het luchtig en en voor iedereen leesbaar op. Dat doet hij aan de hand van anekdotes, analyses, interviews en een kritische blik op datgene wat producenten (niet zelden ten onrechte) claimen. Daarnaast mist dit boek, gelukkig, het belerende vingertje dat sommige artsen, diëtisten en zelfbenoemde deskundigen graag opsteken. Dat maakt de inhoud ervan echter niet minder urgent.

Je hoeft geen helderziende of deskundige te zijn om te weten, dat supermarkten en hun medewerkers het toonbeeld van efficiëntie zijn en de allerbesten als het gaat om marketing. Lees… Om het aan de man/vrouw brengen van dingen, die je eigenlijk helemaal niet wilde. Dat wist je natuurlijk al, maar misschien wist je niet waarom je er toch steeds weer intrapt. Bij supermarkten denk ik vaak aan Ikea, ook zo’n winkel die uitblinkt in het oplossen van iets dat ik nooit als probleem zag.

Een paar voorbeelden? Tuurlijk!

Eieren met luizenstront

Een eitje pellen vind ik geen punt, maar in een supermarkt lijken voorgepelde eieren opeens heel handig. Hetzelfde geldt voor veel te dure ui-snippers. Ik vind het niet erg om een ui te snipperen. Of een appel te schillen. Maar nu het van de supermarkt niet meer hoeft, lijkt het opeens of mijn leven een stuk lichter is. Dat die eieren worden gelakt, zodat ze bijna vier weken in het schap kunnen blijven liggen… Tsja… Dat wist ik dus niet. Dat die lak voor een deel uit luizenstront bestaat overigens ook niet.

Maar driewerf hoera voor de voedselindustrie. Dat is het namelijk… Een industrie, een verdienmodel. En het heeft weer een niet-bestaand probleem opgelost.

Het boek van Van de Keuken staat vol met zulke voorbeelden. En dat niet alleen… Hij schrijft prettig, humoristisch, begrijpelijk en toegankelijk. Dat er in pakjes en zakjes meer suiker en zout zit dan in verse producten, dat wist ik al wel. Dat een kip niet langer dan zes weken mag leven, omdat de filet anders niet in het standaardbakje past, was dan weer nieuw voor mij. Een kip kan best langer groeien. Je zou ook best grotere filets kunnen krijgen.

Maar niet in de supermarkt.

Die grotere filets passen niet in standaardbakjes en daarom krijg je ze niet. Te duur.

Meer?

Beenham die geen beenham is

Beenham is al lang geen beenham meer en culinaire beenham is weer niet anders dan andere beenham (die dus al geen beenham is), maar omdat het lekker duur klinkt, is het ook duurder. En als je denkt, dat zulke dingen alleen met vlees gebeuren, dan heb je het mis. Het gebeurt met vis. Het gebeurt met avocado’s (die ondanks het etiket eetrijp nooit eetrijp zijn). Het gebeurt met kaviaar. Of, om een heel lang verhaal iets korter te maken, het gebeurt met alles. Er zitten meer water, suiker en andere overbodige toevoegingen in dan je denkt. Het product moet zwaarder, zoeter of wat dan ook zijn.

Alles voor de goede zaak. En die goede zaak heet omzet. Met klanten heeft het bar weinig te maken. Het belangrijkste vraagstuk is helemaal niet wat de klant wil. Veel belangrijker is de vraag hoe rekbaar fabrikanten en supermarkten begrippen als natuurlijk, vers en eerlijk kunnen maken. En het antwoord is… Bijna tot in het oneindige. Anders is niet te verklaren waarom er tussen het verse vlees mager rundergehakt uit Botswana ligt, dat in sommige gevallen al twee jaar in een vriezer heeft doorgebracht. Niemand vindt dat vers. Jij niet en ik ook niet. Maar het mag er wèl opstaan. Had je dat al geproefd? Nee, natuurlijk niet. Dat is een van de belangrijkste redenen, dat het gebeurt. Voor de retailer (zelfs daar moest een duur woord voor bedacht worden) is het goedkoper en jij klaagt toch niet, want je wist van niets.

Maar nu wel!

Ontluisterend èn verhelderend

De kennis die je aldus opdoet met de Supermarkt survivalgids is daarom ontluisterend en verhelderend tegelijk. Van de Keuken prikt door veel marketinggebral heen. Hij laat zien hoe je wordt gestuurd en verleid. En ook niet onbelangrijk… Hij leert je om je daartegen te wapenen. Een paar tips uit het boek waarmee je je reis langs de schappen een stuk korter kunt maken.

Maak altijd een boodschappenlijstje. Draai de kleurige verpakking met schreeuwende teksten meteen om en lees wat er werkelijk in zit. Ga eens naar een echte bakker. Of een echte slager. Of een echte groenteboer.

Je kunt het boek hier bestellen:

Deze ingrediënten geven je tofu smaak

Categories Alle recepten, KeukentipsPosted on

Tofu  is een eiwitrijk product van sojabonen. Tofu heeft geen echte smaak – die moet je er zelf aan geven door wat extra ingrediënten. Wij geven je wat tips. 

Tofu

Tofu wordt vaak gezien als een vleesvervanger. Toch is het wat veelzijdiger en niet alleen bedoeld door vegetariërs.  Het wordt gemaakt van sojabonen en is rijk aan eiwitten. De sojabonen worden geweekt en gepureerd tot een soort sojamelk. Dat mengsel wordt gekookt met een plantaardig stremsel tot de melk gaat klonteren. Daarna wordt het tot een blok geperst. Tofu moet je overigens altijd in de koelkast bewaren. Maar hoe krijg je smaak aan tofu?

Sesamzaad

Van een beetje sesamzaad krijgt tofu een beetje nootachtige smaak. Het ruikt heerlijk en het smaakt ook beter als je de sesamzaadjes eerst even roostert in een droge, hete koekenpan.

Rode peper

Ben je gek op pittig dan is tofu lekker met fijngehakte Spaanse of rode peper. Snijd deze in ringetjes of stukjes. Het is aan jou of je de zaadjes laat zitten. Dat hangt er vanaf of je het pittig wilt hebben of niet. De tofu kan omdat er weinig smaak aan zit best wat pittigheid gebruiken. 

Gember

Gember is een echte smaakmaker in de keuken en vooral dan in de oosterse keuken. Omdat tofu wel wat extra smaak kan gebruiken is gember erg geschikt. Gebruik geraspte gember in een marinade voor je tofu of voeg het toe aan je wokgerecht. 

Bosui

Bosui is een lekker knapperig uitje. Je komt bosui vaak tegen in gerechten met tofu.

Sojasaus

Sojasaus is net als tofu gemaakt van sojabonen. Alleen is sojasaus zouter. En doet de sojasaus het geweldig in marinades. Ketjap Manis is ook erg lekker met tofu.  Deze is wat zoeter omdat het suikers bevat. Daardoor kun je tofu lekker knapperig bakken. 

 

Eieren in de vriezer. Kun je bevroren eieren nog eten?

Categories KeukentipsPosted on

Je wist het waarschijnlijk nog niet, maar eieren kun je eigenlijk prima invriezen. Je kunt eieren echter niet op de normale manier invriezen. Maar ook in de winter bestaat de kans dat je eitjes in het kippenhok bevriezen. Al zullen de meeste kippen stoppen met het leggen van eieren. Maar wat kun je met de bevroren eieren.

Bevroren eieren eetbaar

Het kan geen kwaad om bevroren eieren dezelfde dag – nadat ze op temperatuur zijn gekomen – of iets later te eten.  Er zijn zelfs mensen ze zelf in de vriezer leggen als ze te veel eieren hebben. Wist je trouwens dat je eieren ook gewoon mag klutsen en invriezen in een doosje of zakje? Wil je de eitjes, wanneer ze weer ontdooid zijn , in de koelkast bewaren? Ook dat is veilig.

Geen tweede keer

Maar  kippenexperts maken voor de winter ook een kanttekening. Als een ei dat al eens bevroren is geweest nog eens wordt ingevroren, is het niet goed. Dat geldt trouwens voor alle voedingsmiddelen: twee keer invriezen is nooit oké.

Van de kippen, voor de kippen

Is het winter en heb je de komende dagen geen eieren op het menu en geen plaats in de (koel)kast? Gooi ze dan niet rechtstreeks in de vuilnisbak, maar geef ze terug aan je kippen. Kook de eitjes en stamp ze fijn. De schaal mag erom blijven. Trakteer je kippen op het hapje. Ze zullen je dankbaar zijn voor de extra kalk en eiwitten in de winter.

bevroren eieren

Eieren invriezen: hoe doe je dat?

Een makkelijke manier is met een siliconen cupcake vorm. Breek het ei alsof je het gaat bakken, en doe het in de cupcake vorm. Vul alle vormpjes en zet in diepvries. Maar je kunt ze ook in bakjes voor ijsblokjes invriezen!

Los eiwit of eigeel invriezen

Het eiwit of eigeel los invriezen, is handig als je een recept maakt waarbij je maar één deel nodig hebt. Er is wel iets waar je op moet letten: eigeel verandert van structuur door het invriezen. Dat voorkom je door 6 gram suiker of zout toe te voegen per 100 gram eigeel. Door suiker of zout wordt het vriespunt lager, waardoor de structuur van eigeel minder aangetast wordt.