Bij carpaccio denkt iedereen meteen aan vlees. Maar je kunt van champignons ook een heerlijke carpaccio maken. Vegetarisch is deze carpaccio zeker. Vegan als je de honing weglaat.
Ingrediënten
400 gram grote champignons
4 eetlepels extra vierge olijfolie
Halve theelepel mosterd
Theelepel honing
Twee eetlepels notenolie
Versgemalen peper
Optioneel een gesnipperde rode ui
Optioneel: pijnboompitten
Optioneel: lente-ui
Wat peper en zout
Bereiding
Borstel de champignons goed schoon en snijd ze dan in dunne plakjes
Leg ze in een vergiet en giet er kokend water overheen. Laat de champignons dan uitlekken
Laat ze afkoelen en dep ze droog. Leg ze daarna dakpansgewijs op je borden
Maak een dressing van olijfolie, mosterd, honing en notenolie. Doe er nog wat peper overheen
Schenk de dressing over de champignons. Doe eventueel er wat ui overheen. Gebruik je pijnboompitjes. Rooster die dan eerst even in de koekenpan. Verdeel ze over je “carpaccio”
Paté gemaakt van courgette. Het kan en het is nog ontzettend lekker ook. Deze vegetarische paté is erg lekker met wat brood en bij een salade. De hoeveelheid moet voldoende zijn voor twee personen.
Ingrediënten
500 gram courgettes
3 eieren
100 gram Griekse feta
Versgemalen zwarte peper
Beetje zout
Twee eetlepels fijngehakte basilicum
Twee eetlepels fijngehakte verse munt
Twee eetlepels fijngehakte peterselie
Bereiding voor 2 personen
Rasp de courgettes op een grave rasp. Doe de courgette in een zeef, bestrooi het met wat zout en laat het een half uur staan. Druk er met je hand zoveel mogelijk vocht uit
Klop de eieren los en verkruimel de feta
Meng de eieren, feta en de kruiden door elkaar
Roer de courgette erdoor en breng het op smaak met wat peper en zout
Bekleed een bakblik ( 26 cm) met bakpapier
Giet het mengsel in het cakeblik en zet het 45 minuten in een oven op 150 graden.
Wanneer de paté stevig aanvoelt en goudbruin is, is hij klaar. Weet je het niet zeker of hij klaar is, steek er dan even een satéprikker in. Laat hem anders nog even wat langer in de oven staan
Laat de paté een beetje afkoelen en haal hem uit de vorm. Snijd het dan in dikke plakken
Gezonde, makkelijke lasagne. Zonder pakjes of zakjes makkelijk te bereiden. Voeg bij tomaten altijd een wortel toe. De wortel zal onherkenbaar worden in het gerecht maar brengt de smaak van de tomaat naar boven. Dit recept is ook heel makkelijk een dag eerder te bereiden.
Ingrediënten voor 2 personen
500 gram gezeefde tomaten
1 grote wortel
1 courgette
250 gram champignons
1 grote ui of 2 kleine
250 gram geraspte kaas
1 theelepel maïzena
5 theelepels lauw water
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels Italiaanse kruiden
lasagnebladen
Als je gehakt toe wilt voegen aan het recept dan kan dit er na de ui bij. (stap 3) Voeg als het gehakt bruin en rul is de rest van de groentes toe.
Bereiding lasagne
1. Verwarm de oven voor op 220°C.
2. Was de groente en snijd deze in grove stukken. Snijd de wortel in zeer fijne stukjes.
3. Bak de ui tot deze glazig is, voeg dan de rest van de groentes toe en bak dit nog 5 minuten mee.
4. Voeg de gezeefde tomaten toe en laat dit mee verwarmen. Breng op smaak met de Italiaanse kruiden, peper en zout.
5. Meng de maïzena en het lauwe water in een kopje en roer tot de maïzena een papje geworden is. Voeg dit toe aan het groetenmengsel en roer tot het is opgelost.
6. Breng het geheel aan de kook en laat het 2 minuten doorkoken.
7. Vet een ovenschaal in en begin met een laagje groenten/saus. Daar overheen een laagje lasagne bladen, gevolgd door een laagje groenten/saus. Herhaal dit tot de saus op is. Eindig altijd met een laagje saus.
8. Verdeel de kaas over de laatste laag. Strooi er nog een theelepeltje Italiaanse kruiden over en zet het net onder het midden van de voorverwarmde oven. Laat het ongeveer 20 minuten bakken.
De baktijd is afhankelijk van de lasagne bladen. Kijk altijd op de verpakking. Ze kunnen tussen de 20 en 30 minuten variëren.
Dit recept is ideaal van tevoren te maken voor bijvoorbeeld een etentje. Volg het recept en laat het geheel afkoelen. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bewaar het in de koelkast. Het is 2 dagen houdbaar. Warm het op bij 180°C voor 15-20 minuten. Mocht je het in de ochtend vast voor dezelfde avond klaar willen maken, dan kan je hem voor het bakken in de koelkast zetten en in de avond afbakken.
Wie Koreaans eet kan eigenlijk niet om kimchi heen. Kimchi is het nationale gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten met een friszure smaak. Niet moeilijk om zelf te maken.
Ingrediënten
125 gram zout
1 Chinese kool
1 Rode paprika in reepjes
3 centimeter gember zonder schil
Sap van 1 limoen
Twee eetlepels suiker
Twee eetlepels milde paprikapoeder
Een theelepel gemalen komijn
Een theelepel chilivlokken
Bereiding
Breng 1,5 liter water met zout aan de kook en laat het zout oplossen
Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snijd de kool in repen. De harde kern gebruik je niet
Doe de kool met de paprikareepjes in een kom en schenk daar het hete zoutwater overheen. Laat daarna alles afkoelen tot kamertemperatuur. Dat duurt ongeveer een half uur
Rasp de knoflook en gember fijn. Voeg daar het limoensap aan toe net als de suiker, de paprikapoeder, komijn, koriander en de chilivlokken
Meng alles tot een dikke pasta
Laat de kool en de paprika goed uitlekken
Doe alles in een grote kom en schep je mix van specerijen erdoor
Is alles goed gemengd, schep dan de groente in een schone pot
Sluit de pot en zet die minimaal 12 uren in de koelkast. Na vier uren moet je je groente even onder het vocht drukken. Dit doe je na acht uren weer
Courgetterolletjes. Een lekker vegetarisch ovengerecht waar je niet een berg afwas aan overhoudt. Ideaal voor een dag waarop je wel lekker wilt eten maar geen zin hebt om tijden in de keuken te staan. Erg lekker met warm brood.
Ingrediënten courgetterolletjes
voor 4 personen
Drie courgettes
400 gram spinazie
Een blik gepelde tomaten van 400 ml
50 gram pijnbompitten
Twee tenen knoflook
Twee eetlepels olijfolie
150 gram geraspte jonge geitenkaas
Twee eieren
Een klein bosjes verse tijm, salie en oregano
Bereiding courgetterolletjes
Zet de oven aan op 180 graden
Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een koekenpan zonder olie of boter
Pel de knoflookteentjes en snijd er 1 in plakjes
Doe een eetlepel olie in een koekenpan met het gesneden knoflookteentje en de helft van de spinazie. De spinazie zal slinken. Dan haal je het uit de pan. Doe dan de rest van de spinazie
Druk het vocht uit de spinazie en meng het met de ricotta, de helft van de geitenkaas, de losgeklopte eieren, pijnboompitten en fijngeknipte oregano.
Breng alles op smaak met zout en peper
Pureer de tomaten en doe daar de blaadjes van de tijm, salie en de overgebleven teen knoflook en de olijfolie bij
Doe dan de saus in een ovenschaal
Schaaf de courgettes in de lengte in dunnen plakken
Leg een plak op je werkblad en verdeel over het bovenste deel een klein beetje spinaziemengsel. Maak er rolletjes van en zet ze rechtop in de ovenschaal. Je kunt ze het beste tegen elkaar zetten zodat ze blijven staan
Stoofperen horen wel een beetje bij de kerstdagen. Bij veel mensen zullen er stoofpeertjes op tafel komen. Maar ook op andere dagen van het jaar zijn ze erg lekker. Wij vinden ze zo lekker dat we ze ook gewoon met wat aardappeltjes en een stukje vlees eten.
Waarom worden stoofperen rood? In stoofperen zit een bepaalde kleurstof (anthocyanen)die ervoor zorgt dat de peren rood kleuren wanneer de zuurgraad verandert. Door stoofperen te koken, verandert de zuurgraad en worden ze rood. Wanneer je rode wijn in de pan erbij doet, worden ze extra rood! Soms koken mensen ze trouwens in bessensap, rode wijn of perenrood om het nog roder te maken.
Optioneel. 180 gram suiker. Zelf doe ik er geen suiker in. Helemaal niet als ik er wat limonade doorheen gooi.
1 theelepel geraspte citroenschil
1 kaneelstokje
5 kruidnagels
Optioneel : 200 ml rode wijn. Gebruik geen wijn als kinderen het eten! Je kunt dan de suiker weglaten en het vervangen voor een scheut limonade of bessensap
Hoe stoofperen koken?
Schil de peren en laat de steeltjes eraan zitten. Vind je dat veel gedoe aan de etenstafel? Schil de peren dan en snijd ze in stukjes net zoals je een appel in stukje snijdt.
Zet ze rechtop in een pan waarin ze goed passen zonder om te vallen. Voeg de rest van de ingrediënten toe en giet er zoveel water bij dat de peren net onder staan.
Breng de stoofperen rustig aan de kook en leg dan het deksel op de pan.
Stoof de peren op een lage stand in circa 3 uur zacht en rood.
Laat de peertjes afkoelen in het stoofvocht. Lekker als bijgerecht of als nagerecht met slagroom en vanille-ijs.
Gevulde tomaten worden vaak gemaakt van tomaten met rijst en vlees. Deze gevulde tomaten zijn vegetarisch en niet gevuld met gewone rijst maar met risotto. Een echte aanrader.
Taboulé of tabouleh is een gerecht uit de Libanese keuken. Je kunt het in verschillende varianten maken. We maakten eerder al deze variant van tabouleh met munt en komkommer.
Ingrediënten
100 gram boekweit
Twee handjes platte peterselie
Een handje verse munt
300 gram trostomaten ( haal de zaadjes er wel even uit)
Een halve fijngesnipperde rode ui
Granaatappelpitjes
Sap van een citroen
Een eetlepel olijfolie
Een theelepel zout ( minder mag altijd)
Snufje zwarte peper
Hand grof gehakte pistachenootjes
Bereiding
Doe de boekweit in een pannetje en voeg er twee keer zoveel water aan toe
Breng het aan de kook en laat het daarna nog vijf minuten pruttelen. Als de boekweit zacht is, haal je het van het vuur en giet je het af in een zeef. Laat het goed uitlekken en drogen
Haal de blaadjes van de munt en peterselie en hak de blaadjes fijn
Doe de boekweit in een grote schaal en doe de tomaten, ui, granaatappelpitten, peterselie, munt, het citroensap, de olie en peper en zout in de schaal en mis het goed door elkaar
Garneer je salade met de gehakte pistachenoten en eventueel met wat munt
Stamppot andijvie of stamppot rauwe andijvie. Deze stamppot heeft veel verschillende namen. De stamppot is erg populair en wordt het hele jaar wel gegeten. Echte Nederlandse andijvie is alleen van maart tot oktober te koop.
Andijvie heeft een sterke, frisse en pittige smaak, maar ook een beetje bitter. Je kunt het koken maar ook rauw is het erg populair.
Ingrediënten Stamppot andijvie
750 gram aardappelen
400 gram gesneden andijvie
1 dl melk
25 gram boter
Een eetlepel grove mosterd
Een (vegetarische) rookworst
Bereiding
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken
Kook de aardappels gaar in water met een beetje zout
Heb je een rookworst in plastic dan leg je hem op de aardappelen
Zijn de aardappelen gaar, giet ze dan af
Stamp de aardappelen samen met de rauwe andijvie met een pureestamper
Doe de melk, boter en de mosterd bij de stamppot en meng alles goed
Leg de rookworst op de andijvie stamppot
Het is ook erg lekker met een gehaktbal, braadworstje of (vegetarische) spekjes
Een lekker en gezond ontbijtje waarbij je meteen al 100 gram groente binnenkrijgt. Shakshuka spinazie bevat 170 calorieën, 3 gram koolhydraten en dus erg geschikt voor een koolhydraatarm of koolhydraat beperkt dieet. Verder bevat het drie gram vezels. De aanbevolen hoeveelheid vezels voor volwassenen is 30-40 gram vezels per dag.
Ingrediënten Shakshuka spinazie
Dit ontbijtje is voor 4 personen. Iedereen krijgt 1 ei
Twee eetlepels olijfolie
Een gesnipperde ui
400 gram gewassen spinazie
Vier eieren
Twee theelepels sesamzaad
Een kwart theelepel gemalen komijn
Een kwart theelepel kerrie
Bereiding
Doe wat olie in de pan en fruit de ui ongeveer een minuut
Doe steeds beetjes spinazie in de pan en schep dit om. De spinazie zal slinken waardoor je weer nieuwe spinazie in de pan kunt doen
Maak vier kuiltjes in de spinazie met een lepel
Breek in ieder kuiltje een ei. Gaar dit ei langzaam. Ongeveer 5 minuten
Rooster in een droge koekenpan het sesamzaad tot het goudgeel is
Doe de komijn en de kerrie bij het sesamzaad
Verdeel de spinazie met de eieren over vier borden