Recept stamppot met zoete aardappel

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Het is winter, dat betekent dat de stampotten weer op tafel komen. Iedereen kent de stamppot  met boerenkool,  zuurkool, andijvie en de hutspot. Maar ik vond dat het tijd werd voor een stamppot met een andere twist, namelijk gemaakt met zoete aardappel. 

Stamppot

Dit pakte helemaal niet slecht uit want met behulp van maar een paar ingrediënten zet je in een mum van tijd deze heerlijke stamppot met rucola en spekjes op tafel. Weer eens totaal iets anders en met de gezonde eigenschappen van de zoete aardappel want ze bevatten veel vitamine A en C, belangrijke mineralen en een grote hoeveelheid antioxidanten en vezels.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 750 gram zoete aardappel
  • 50 gram rucola sla mix
  • 100 gram champignons
  • 100 gram magere spekreepjes
  • optie: walnoten als garnering
stamppot met zoete aardappel

Bereidingswijze

  • Begin met het schillen en in stukken snijden van de zoete aardappels
  • Zet ze vervolgens in een pannetje met wat water op het fornuis.
  • Laat de zoete aardappels op een laag vuurtje koken tot ze gaar zijn. Net zoals met gewone aardappels.
  • Terwijl de aardappels koken snijd je de champignons in stukjes en doe je deze samen met de spekjes in een koekenpan.
  • Zet op het vuur en bak de spekjes lekker krokant.
  • Zodra de zoete aardappels gaar zijn kun je ze afgieten en stamp je ze fijn met een stamper of een vork.
  • Vervolgens gaan de sla, champignons en spekjes erbij. Mocht het nodig zijn, dan breng je de stamppot nog wat op smaak met peper en zout.

Hoe maak je bloemkoolrijst?

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Met een keukenmachine kun je van je bloemkool een heerlijke bloemkoolrijst maken. Een ideale basis voor een Aziatisch gerecht of als vervanger voor granen in  een maaltijdsalade.

Ingrediënt

  • Een bloemkool
bloemkoolrijst

Bereiding

  • Snijd de bloemkool in roosjes
  • Snijd een stuk van de onderkant van de stronk en snijd de rest in stukken
  • Maal eerst de stronk met de pulse functie van de blender of keukenmachine tot het de structuur van couscous heeft
  • Schep de ‘bloemkoolrijst’ uit de kom en maal dan de roosjes fijn
  • Maal je de stronk kan krijg je wat een grovere structuur. Alleen de roosjes zullen heel fijn gehakt worden.

 

Asperges met snelle hollandaisesaus

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Het is weer aspergetijd. Asperges kun je op verschillende manieren eten. Met ham en ei, maar ook met een lekkere zelfgemaakte hollandaisesaus. Wat een werk, hoor ik je denken. Valt mee hoor. Deze aspergesaus maak je binnen vijf minuten en gewoon met je blender of keukenmachine.

Meer lezen over asperges kan hier

Ingrediënten

  • 500 gram asperges
  • Een eetlepel citroensap
  • Een snufje zout

Ingrediënten saus

  • Twee eidooiers
  • Een eetlepel citroensap
  • Een eetlepel witte-wijnazijn
  • 100 gram boter in blokjes
  • Wat zout en peper uit de molen

Bereiding

  • Snijd de taaie uiteinden van de asperges af
  • Schil ze met een dunschiller van net onder het kopje naar beneden
  • Bewaar ze in koud water met wat citroensap. Dit doe je om te voorkomen dat ze verkleuren
  • Doe de schillen in ruim koud water en doe er een beetje zout bij. Breng het water aan de kook. Doe dit ongeveer een kwartiertje
  • Haal de schillen uit het water en doe de asperge in de “bouillon” 
  • Kook de asperges ongeveer 10 minuten op zacht vuur. Laat ze daarna nog tien minuten nagaren tot ze mooi zacht zijn

Bereiding saus

  • Pak je blender op keukenmachine
  • Klop de eidooiers ongeveer een minuut met zout en peper
  • Verhit de citroensap en de azijn samen in een pannetje
  • Giet het mengsel in een klein straaltje in je blender of keukenmachine. Zorg er wel voor dat deze aanstaat
  • Zet je machine weer uit en laat in je pannetje de boter smelten. Zorg er wel voor dat de boter niet bruin wordt
  • Giet de vloeibare boter in de draaiende machine. Je krijgt nu een mooie dikke botersaus
  • Proef je saus. Met zout en peper kun je je saus op smaak maken.

Recept courgette spaghetti met pesto

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Wist je dat je van courgette ook noedels of spaghetti kunt maken. Weer eens iets anders dan die lange deegslierten. Met een spiraalsnijder of mandoline maak je prachtige slierten.  

Ingrediënten courgette spaghetti

  • Twee courgettes
  • Een rijpe avocado
  • Drie eetlepels pesto. Ben je vegan? Hier vind je het recept van zelfgemaakte pesto zonder kaas
  • 250 gram champignons (Kastanje of gewoon. Wat jij lekker vindt)
  • Een mespuntje cayennepeper
  • Een theelepel kerriepoeder
  • Een teentje knoflook
  • Twee eetlepels pompoenpitten
  • Twee theelepels gedroogde tijm
  • Een klein handje peterselie
  • Beetje zout en zwarte peper
  • Een handjevol snoeptomaatjes of cherrytomaatjes
  • Optioneel: Wat blaadjes basilicum

Bereiding

  • Schil de avocado en snijd hem in stukjes
  • Doe de avocado in een kommetje, doe de pesto, cayennepeper, kerrie en de knoflook in hetzelfde kommetje
  • Prak alles
  • Was de courgettes en snijd ze met een spiraalsnijder in de lengte boven een grote kom
  • Snijd de champignons in plakjes en bak ze met wat kokosolie in een koekenpan. Laat ze daarna afkoelen
  • Roer je pesto-sausje door de courgette, doe de champignons erbij en de tomaatjes
  • Meng alles goed

Franse ratatouille

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Ratatouille komt oorspronkelijk uit de Provence en is een echt zomergerecht. Wintergroenten zoals knollen horen hier dus niet in thuis. Het woord is afgeleid van ratatouio, wat ook wel ratjetoe of prutje betekent. Zo zou je ratatouille kunnen omschrijven ja, maar als je kijkt naar het recept, denk je wel twee keer na voordat je het een prutje zou noemen.

Er zijn, zoals altijd met eten, verschillende versies. Van simpel tot ingewikkeld. Wij gaan vandaag voor een ingewikkelde versie, waarbij we elke groente apart bakken, in plaats van samen in een keer stoven. Dat laatste is ook een prima manier, maar zorgt wel voor een wat wateriger resultaat.  

Ingrediënten ratatouille 

Dit heb je nodig: 

  • 2 uien 
  • 2 rode paprika’s  
  • 2 courgettes 
  • 2 aubergines 
  • 4 tomaten  
  • 3 tenen knoflook 
  • 1 klein blikje tomatenpuree  
  • 1 theelepel gedroogde tijm 
  • 1 theelepel gedroogde basilicum 
  • 1 laurierblad 
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn 
  • ½ theelepel gedroogde munt 
  • Zout en peper 
 ratatouille

Bereiding Ratatouille 

Dit ga je doen: 

  1. Snijd de 2 courgettes in halve plakjes, de 2 aubergines en 2 paprika’s in blokjes en de 4 tomaten in gehalveerde kwartjes. Snij de 3 tenen knoflook en 2 uien fijn.  

  1. Bak alle groenten apart van elkaar op gemiddeld vuur in olie met een beetje knoflook (er moet na de groenten nog genoeg over zijn), peper en zout. Doe bij de uien en paprika’s tijm. Bij de courgette basilicum. En bij de aubergine munt.  

  1. Alle groenten moeten net gaar en lichtgekleurd zijn, maar dus niet heel zacht. Leg als ze klaar zijn de groenten apart.  

  1. Bak vervolgens in een grote, diepe pan de rest van de knoflook en roer de tomatenpuree, de tomatenparten en de rozemarijn erdoor. Laat dit even pruttelen.  

  1. Voeg hierna de groenten samen in de diepe pan. Voeg ook het laurierblad toe. Zet de pan op laag vuur tot de smaken zich hebben gemengd en de groenten zacht zijn. Breng dit op smaak met zout en peper.  

  1. Haal voordat je de ratatouille serveert het laurierblad uit het gerecht.  

Ratatouille is lekker met Frans stokbrood met kruidenboter. Maar pasta, rijst of aardappelpartjes uit de oven passen er ook goed bij. Ook is het lekker om wat ratatouille in een klein ovenschaaltje te doen, er een ei boven te breken (laat de dooier heel) en dit in de oven te zetten tot het ei gestold is.  

Recept bieten falafel

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Falafel is de manier om veel groente te eten. Meng er nog wat bieten doorheen en je hebt helemaal een vitaminebommetje. En het leuke is, ze worden ook nog leuk roze/rood. Bieten falafel is lekker op een broodje.

Ingrediënten bieten falafel

  • een kleine gesnipperde ui
  • twee tenen knoflook ( fijngesneden)
  • een klein bosje koriander
  • 400 gram kikkererwten ( afgespoeld en uitgelekt)
  • een gekookte rode biet ( geschild en geraspt)
  • drie eetlepels tahin (sesampasta)
  • drie theelepels komijnpoeder
  • een snufje zout en peper
  • ongeveer acht eetlepels bloem of kikkererwtenmeel
  • 100 ml plantaardige olie om in te frituren

Voor erbij

  • een bosje grofgehakte peterselie ( voor salade)
  • een tomaat ( zonder vruchtvlees) in blokjes gesneden
  • een uitje in dunne ringen
  • een eetlepel extra vergine olijfolie
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • twee eetlepels citroensap
  • een theelepel korianderpoeder
  • een geraspte wortel
  • wat blaadjes sla
  • vier pitabroodjes
bieten falafel

Bereiding

  • Maal de ui, knoflook, koriander en kikkererwten fijn. Ik gebruik daar zelf de keukenmachine voor
  • Schep daarna alles in een grote kom
  • Voeg de rode biet, tahin en twee theelepels komijnpoeder toe, meng alles goed en breng het op smaak met een beetje zout en peper.
  • Doe de bloem of meel erbij. Niet alles in 1 keer! Gewoon schep voor schep en roer het ondertussen door. Is het een beetje stevig met zeven scheppen dan, doe je de achtste er niet meer.
  • Zet daarna de kom even een half uurtje in de koelkast om op te stijven
  • Meng de peterselie, de blokjes tomaat, ui en olijfolie in een andere kom
  • Meng de yoghurt met het citroensap, de korianderpoeder en de resterende komijn in een schaaltje
  • Rasp de wortel en was de sla. En zet dat klaar
  • Verhit de olie tot 175 graden. Dat kan ook in de frituurpan
  • Maak met een ijslepel kleine bolletjes. Natuurlijk mag het ook met twee lepels of met de handen
  • Laat de bolletjes voorzichtig in de olie glijden
  • Doe niet meer dan zes tegelijk in de pan en bak ze ongeveer vijf minuten. Draai ze halverwege wel om
  • Serveer de balletjes in een opengesneden pita met de salade van peterselie en tomaat
  • Zelf vind ik het erg lekker om er eerst een blaadje sla onder te leggen.
  • De wortel kun je eroverheen strooien

Wil je liever een burger maken van je bietenmix dan kan dat natuurlijk ook (zie foto hier boven)

Eet smakelijk!

Pommes duchesse. Zelf aardappeltorentjes maken

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Kerst, Keuken, PasenPosted on

Pommes duchesse. Bijna iedereen eet ze met kerst. Wat zijn pommes duchesse? Het is een heel simpel gerechtje: aardappeltoefjes. Meestal koop je ze kant-en-klaar in de supermarkt. Maar zelf maken is ontzettend leuk en simpel. Voor dit bijgerechtje heb je maar twee ingrediënten nodig. Eigenlijk is het zo gemakkelijk dat je het ook prima aan kinderen over kunt laten of dat je ze ermee helpt

Welke aardappelen kun je het beste gebruiken voor pommes duchesse? Kies voor wat kruimige aardappelen. Daar kun je het beste aardappelpuree van maken.

Ingrediënten

  • 500 gram kruimige aardappels
  • Een ei
  • Wat zout en peper

Bereiding

  • Schil de aardappelen in grote stukken en kook ze gaar
  • Haal ze vervolgens uit de pan en laat ze afkoelen
  • Doe de oven aan op 180 graden en leg bakpapier op de bakplaat
  • Klop het ei los
  • Pureer de aardappels met een stamper of in de keukenmachine en breng het op smaak met zout en peper en roer het losgeklopte ei er doorheen. Is je puree te dik dan kun je er een scheutje melk doorheen doen ( Niet bij lactose-intolerantie!)
  • Vul een spuitzak met de puree en spuit toefjes op de bakplaat
  • Hoe lang moeten pommes duchesse in de oven? Bak ze in 25 minuten goudbruin in de oven

Recept aubergine pizza

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Aubergine is vezelrijk, veelzijdig en vooral… waanzinnig lekker. De groente heeft geweldige culinaire kwaliteiten, wordt geroemd én geliefd in de vegetarische keuken. Wij maakten er pizza van!

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde oregano
  • ½ tl suiker
  • mespuntje harissa of sambal
  • 1 bol mozzarella
  • 10 cherrytomaatjes
  • Blaadjes basilicum
aubergine pizza

Bereidingswijze

  • Snijd de aubergine in ronde plakken van 1,5 cm dikte en kerf wat in aan de bovenkant.
  • Bestrooi met wat zout en peper. Maak een mengsel van de tomatenpuree, suiker, harissa of sambal, olijfolie en oregano.
  • Smeer de bovenkanten van de plakken in met het mengsel. Leg de plakken op een bakplaat en laat deze in een oven van 175°C ongeveer 15 minuten garen.
  • Snijd intussen de mozzarella in dunne plakken en de tomaatjes in vieren.
  • Haal nu de aubergineplakken uit de oven en verdeel de mozzarella, tomaatjes en basilicum over de aubergineplakken.
  • Zet de bakplaat 7 minuten terug in de oven, zodat de mozzarella gaat smelten en de tomaatjes garen.
  • Haal de pizza’s uit de oven en bestrooi deze met wat versgeraspte Parmezaan.

Recept komkommerlinten met gerookte zalm en rucola

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Verjaardag, Vlees en visPosted on

Een snel te maken recept voor een warme dag, bij de barbecue, als voorgerecht of bij de lunch. Eigenlijk kun je deze komkommerlinten met zalm altijd wel eten. Binnen tien minuten heb je dit heerlijke gerechtje op tafel.

Continue reading “Recept komkommerlinten met gerookte zalm en rucola”

Hartige taart: broccoli quiche

Categories Alle recepten, Bakken, Groente, KeukenPosted on

Een lekkere hartige taart is altijd handig als je eters verwacht, maar ook op een luie zondag. Het maken van deze broccoli quiche is erg leuk om te doen. Daarna zet je hem in de oven. Je zet even je favoriete Netflix serie aan en na driekwartier haal je je taart uit de oven. Even laten afkoelen en smullen maar

Ingrediënten voor het deeg

  • 300 gram bloem ( + wat extra om te bestuiven)
  • een snufje zout
  • 150 gram boter ( in kleine blokjes gesneden)
  • een ei

Ingrediënten voor de vulling

  • 500 gram broccoliroosjes
  • zout
  • 200 gram verse naturel roomkaas
  • drie eieren
  • 200 ml kookroom light
  • 100 gram geraspte mozzarella
  • 2 bosuien in ringen gesneden
  • een teen knoflook (fijngehakt)
  • versgemalen peper
  • nootmuskaat
  • 100 gram 30+ kaas
broccoli quiche

Bereiding broccoli quiche

  • Pak een bakblik van 26 cm doorsnee. Vet die in en bekleed hem met bakpapier
  • Meng de bloem met een halve theelepel zout en maak een kuiltje in het midden
  • Leg de boter rondom en breek het ei in het kuiltje
  • Voeg twee eetlepels lauw water toe en snijd alles met twee messen door elkaar. Je krijgt dan grove kruimels
  • Kneed alles met de hand tot een soepele bal. Rol alles in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast
  • Zet de oven aan op 180 graden wanneer je een hete lucht oven hebt.
  • Blancheer de broccoli ongeveer 2 minuten in ruim water met zout, spoel het met koud water af en laat dan alles goed afkoelen
  • Klop de roomkaas, eieren, kookroom en mozzarella glad
  • Schep er bosui en knoflook door het mengsel en breng het op smaak met zout en peper en nootmuskaat
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dunne ronde lap en bekleed je bakvorm daarmee
  • Verdeel de broccoli over je deeg en schenk het eiermengsel over het deeg
  • Strooi er wat geraspte kaas over
  • Zet de quiche in het midden van de oven. Na 45 minuten is hij goudbruin en is je quiche klaar