Recept vegetarische carpaccio van champignons

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Bij carpaccio denkt iedereen meteen aan vlees. Maar je kunt van champignons ook een heerlijke carpaccio maken. Vegetarisch is deze carpaccio zeker. Vegan als je de honing weglaat.

Ingrediënten

  • 400 gram grote champignons
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Halve theelepel mosterd
  • Theelepel honing
  • Twee eetlepels notenolie
  • Versgemalen peper
  • Optioneel een gesnipperde rode ui
  • Optioneel: pijnboompitten
  • Optioneel: lente-ui
  • Wat peper en zout

Bereiding

  • Borstel de champignons goed schoon en snijd ze dan in dunne plakjes
  • Leg ze in een vergiet en giet er kokend water overheen. Laat de champignons dan uitlekken
  • Laat ze afkoelen en dep ze droog. Leg ze daarna dakpansgewijs op je borden
  • Maak een dressing van olijfolie, mosterd, honing en notenolie. Doe er nog wat peper overheen
  • Schenk de dressing over de champignons. Doe eventueel er wat ui overheen. Gebruik je pijnboompitjes. Rooster die dan eerst even in de koekenpan. Verdeel ze over je “carpaccio”
  • Breng het wat op smaak met wat peper en/ of zout

Recept vegetarische pate van courgette

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Paté gemaakt van courgette. Het kan en het is nog ontzettend lekker ook. Deze vegetarische paté is erg lekker met wat brood en bij een salade. De hoeveelheid moet voldoende zijn voor twee personen.

Ingrediënten

  • 500 gram courgettes
  • 3 eieren
  • 100 gram Griekse feta
  • Versgemalen zwarte peper
  • Beetje zout
  • Twee eetlepels fijngehakte basilicum
  • Twee eetlepels fijngehakte verse munt
  • Twee eetlepels fijngehakte peterselie
vegetarische pate van courgette

Bereiding voor 2 personen

  • Rasp de courgettes op een grave rasp. Doe de courgette in een zeef, bestrooi het met wat zout en laat het een half uur staan. Druk er met je hand zoveel mogelijk vocht uit
  • Klop de eieren los en verkruimel de feta
  • Meng de eieren, feta en de kruiden door elkaar
  • Roer de courgette erdoor en breng het op smaak met wat peper en zout
  • Bekleed een bakblik ( 26 cm) met bakpapier
  • Giet het mengsel in het cakeblik en zet het 45 minuten in een oven op 150 graden.
  • Wanneer de paté stevig aanvoelt en goudbruin is, is hij klaar. Weet je het niet zeker of hij klaar is, steek er dan even een satéprikker in. Laat hem anders nog even wat langer in de oven staan
  • Laat de paté een beetje afkoelen en haal hem uit de vorm. Snijd het dan in dikke plakken
  • Serveer de paté met wat tomatensaus.

Recept vegetarische lasagne zonder pakjes en zakjes

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Gezonde, makkelijke lasagne. Zonder pakjes of zakjes makkelijk te bereiden. Voeg bij tomaten altijd een wortel toe. De wortel zal onherkenbaar worden in het gerecht maar brengt de smaak van de tomaat naar boven. Dit recept is ook heel makkelijk een dag eerder te bereiden.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 gram gezeefde tomaten
  • 1 grote wortel
  • 1 courgette
  • 250 gram champignons
  • 1 grote ui of 2 kleine
  • 250 gram geraspte kaas
  • 1 theelepel maïzena
  • 5 theelepels lauw water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels Italiaanse kruiden
  • lasagnebladen
vegetarische lasagne

Als je gehakt toe wilt voegen aan het recept dan kan dit er na de ui bij. (stap 3) Voeg als het gehakt bruin en rul is de rest van de groentes toe.

Bereiding lasagne

1. Verwarm de oven voor op 220°C.

2. Was de groente en snijd deze in grove stukken. Snijd de wortel in zeer fijne stukjes.

3. Bak de ui tot deze glazig is, voeg dan de rest van de groentes toe en bak dit nog 5 minuten mee.

4. Voeg de gezeefde tomaten toe en laat dit mee verwarmen. Breng op smaak met de Italiaanse kruiden, peper en zout.

5. Meng de maïzena en het lauwe water in een kopje en roer tot de maïzena een papje geworden is. Voeg dit toe aan het groetenmengsel en roer tot het is opgelost.

6. Breng het geheel aan de kook en laat het 2 minuten doorkoken.

vegetarische lasagne

7. Vet een ovenschaal in en begin met een laagje groenten/saus. Daar overheen een laagje lasagne bladen, gevolgd door een laagje groenten/saus. Herhaal dit tot de saus op is. Eindig altijd met een laagje saus.

8. Verdeel de kaas over de laatste laag. Strooi er nog een theelepeltje Italiaanse kruiden over en zet het net onder het midden van de voorverwarmde oven. Laat het ongeveer 20 minuten bakken.

De baktijd is afhankelijk van de lasagne bladen. Kijk altijd op de verpakking. Ze kunnen tussen de 20 en 30 minuten variëren.

Dit recept is ideaal van tevoren te maken voor bijvoorbeeld een etentje. Volg het recept en laat het geheel afkoelen. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bewaar het in de koelkast. Het is 2 dagen houdbaar. Warm het op bij 180°C voor 15-20 minuten. Mocht je het in de ochtend vast voor dezelfde avond klaar willen maken, dan kan je hem voor het bakken in de koelkast zetten en in de avond afbakken.

 

Spinazie pannenkoek. Zo maak je een groene pannenkoek

Categories Alle recepten, Keuken, OntbijtPosted on

Van een lezer kregen we laatst dit recept in de mailbox. Het is bedacht door Yotam Ottolenghi. Deze beroemde kok kookt graag met groente. Dit recept is eenvoudig te maken en ideaal voor de lunch of brunch. De spinazie pannenkoek is ontzettend lekker met een salade.

Ingrediënten spinazie pannenkoek

  • 250 gram spinazie
  • 110 gram zelfrijzend bakmeel
  • Een eetlepel bakpoeder
  • Een scharrelei + 1 eiwit
  • 50 gram gesmolten boter
  • Een halve theelepel zout ( Optioneel)
  • Een theelepel gemalen komijnzaad
  • 150 ml melk
  • 6 middelgrote bosuitjes
  • Olijfolie om in te bakken
Spinazie pannenkoek

Bereiding spinazie pannenkoek

  • Was de spinazie en doe hem zonder extra water in een pan. Laat de spinazie op halfhoog vuur slinken.
  • Giet de spinazie af en knijp als de groente is afgekoeld het vocht eruit
  • Hak vervolgens de spinazie in grove stukken
  • Klop voor de pannenkoeken het zelfrijzend bakmeel met de bakpoeder, het ei, de gesmolten boter, zout, komijn en melk in een grote kom tot een glad beslag
  • Snijd de bosuien in smalle ringetjes
  • Doe de uitjes en de spinazie in het beslag
  • Klop het eiwit tot schuim tot het zachte pieken vormt en schep het luchtig door het beslag
  • Doe wat olijfolie in een koekenpan
  • Is de pan warm? Schep voor elk pannenkoekje twee eetlepels beslag in de pan en strijk het iets dunner uit tot ze ongeveer een centimeter dik zijn.
  • Bak ze aan elke kant ongeveer twee minuten tot ze goudgeel-groen van kleur zijn
  • Leg op elk bord drie pannenkoekjes

Gefermenteerde groenten met een friszure smaak. Hoe maak je Kimchi?

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Wie Koreaans eet kan eigenlijk niet om  kimchi heen. Kimchi is het nationale gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten met een friszure smaak. Niet moeilijk om zelf te maken.

Ingrediënten

  • 125 gram zout
  • 1 Chinese kool
  • 1 Rode paprika in reepjes
  • 3 centimeter gember zonder schil
  • Sap van 1 limoen
  • Twee eetlepels suiker
  • Twee eetlepels milde paprikapoeder
  • Een theelepel gemalen komijn
  • Een theelepel chilivlokken

Bereiding

  • Breng 1,5 liter water met zout aan de kook en laat het zout oplossen
  • Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snijd de kool in repen. De harde kern gebruik je niet
  • Doe de kool met de paprikareepjes in een kom en schenk daar het hete zoutwater overheen. Laat daarna alles afkoelen tot kamertemperatuur. Dat duurt ongeveer een half uur
  • Rasp de knoflook en gember fijn. Voeg daar het limoensap aan toe net als de suiker, de paprikapoeder, komijn, koriander en de chilivlokken
  • Meng alles tot een dikke pasta
  • Laat de kool en de paprika goed uitlekken
  • Doe alles in een grote kom en schep je mix van specerijen erdoor
  • Is alles goed gemengd, schep dan de groente in een schone pot
  • Sluit de pot en zet die minimaal 12 uren in de koelkast. Na vier uren moet je je groente even onder het vocht drukken. Dit doe je na acht uren weer

Recept courgetterolletjes met ricotta in tomatensaus

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Courgetterolletjes. Een lekker vegetarisch ovengerecht waar je niet een berg afwas aan overhoudt. Ideaal voor een dag waarop je wel lekker wilt eten maar geen zin hebt om tijden in de keuken te staan. Erg lekker met warm brood.

Ingrediënten courgetterolletjes

voor 4 personen

  • Drie courgettes
  • 400 gram spinazie
  • Een blik gepelde tomaten van 400 ml
  • 50 gram pijnbompitten
  • Twee tenen knoflook
  • Twee eetlepels olijfolie
  • 150 gram geraspte jonge geitenkaas
  • Twee eieren
  • Een klein bosjes verse tijm, salie en oregano
 courgetterolletjes

Bereiding courgetterolletjes

  • Zet de oven aan op 180 graden
  • Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een koekenpan zonder olie of boter
  • Pel de knoflookteentjes en snijd er 1 in plakjes
  • Doe een eetlepel olie in een koekenpan met het gesneden knoflookteentje en de helft van de spinazie. De spinazie zal slinken. Dan haal je het uit de pan. Doe dan de rest van de spinazie
  • Druk het vocht uit de spinazie en meng het met de ricotta, de helft van de geitenkaas, de losgeklopte eieren, pijnboompitten en fijngeknipte oregano.
  • Breng alles op smaak met zout en peper
  • Pureer de tomaten en doe daar de blaadjes van de tijm, salie en de overgebleven teen knoflook en de olijfolie bij
  • Doe dan de saus in een ovenschaal
  • Schaaf de courgettes in de lengte in dunnen plakken
  • Leg een plak op je werkblad en verdeel over het bovenste deel een klein beetje spinaziemengsel. Maak er rolletjes van en zet ze rechtop in de ovenschaal. Je kunt ze het beste tegen elkaar zetten zodat ze blijven staan
  • Bestrooi alles met de overgebleven geitenkaas
  • Zet je schaal 35 minuten in de oven

Stoofperen koken. Met en zonder wijn

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Kerst, KeukenPosted on

Stoofperen horen wel een beetje bij de kerstdagen. Bij veel mensen zullen er stoofpeertjes op tafel komen. Maar ook op andere dagen van het jaar zijn ze erg lekker. Wij vinden ze zo lekker dat we ze ook gewoon met wat aardappeltjes en een stukje vlees eten.

Waarom worden stoofperen rood? In stoofperen zit een bepaalde kleurstof (anthocyanen)die ervoor zorgt dat de peren rood kleuren wanneer de zuurgraad verandert. Door stoofperen te koken, verandert de zuurgraad en worden ze rood. Wanneer je rode wijn in de pan erbij doet, worden ze extra rood! Soms koken mensen ze trouwens in bessensap, rode wijn of perenrood om het nog roder te maken.

Stoofperen

Ingrediënten

Recept stoofperen

  • 750 gram stoofperen (bijvoorbeeld gieser wildeman)
  • Optioneel. 180 gram suiker. Zelf doe ik er geen suiker in. Helemaal niet als ik er wat limonade doorheen gooi.
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kruidnagels
  • Optioneel : 200 ml rode wijn. Gebruik geen wijn als kinderen het eten! Je kunt dan de suiker weglaten en het vervangen voor een scheut limonade of bessensap

Hoe stoofperen koken?

  • Schil de peren en laat de steeltjes eraan zitten. Vind je dat veel gedoe aan de etenstafel? Schil de peren dan en snijd ze in stukjes net zoals je een appel in stukje snijdt.
  • Zet ze rechtop in een pan waarin ze goed passen zonder om te vallen. Voeg de rest van de ingrediënten toe en giet er zoveel water bij dat de peren net onder staan.
  • Breng de stoofperen rustig aan de kook en leg dan het deksel op de pan.
  • Stoof de peren op een lage stand in circa 3 uur zacht en rood.
  • Laat de peertjes afkoelen in het stoofvocht. Lekker als bijgerecht of als nagerecht met slagroom en vanille-ijs.

Gevulde tomaten met risotto

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Gevulde tomaten worden vaak gemaakt van tomaten met rijst en vlees. Deze gevulde tomaten zijn vegetarisch en niet gevuld met gewone rijst maar met risotto. Een echte aanrader.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 eetlepel olijfolie traditioneel
  • 100 gram risottorijst
  • 1 teen fijngesneden of gepureerde knoflook,
  • 400 ml bouillon van een bouillonblokje
  • 4 vleestomaten
  • 100 gram babyspinazie
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten
Gevulde tomaten met risotto

Recept Tabouleh met pistachenootjes

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Taboulé of tabouleh  is een gerecht uit de Libanese keuken. Je kunt het in verschillende varianten maken. We maakten eerder al deze variant van tabouleh met munt en komkommer.

Ingrediënten

  • 100 gram boekweit
  • Twee handjes platte peterselie
  • Een handje verse munt
  • 300 gram trostomaten ( haal de zaadjes er wel even uit)
  • Een halve fijngesnipperde rode ui
  • Granaatappelpitjes
  • Sap van een citroen
  • Een eetlepel olijfolie
  • Een theelepel zout ( minder mag altijd)
  • Snufje zwarte peper
  • Hand grof gehakte pistachenootjes

Bereiding

  • Doe de boekweit in een pannetje en voeg er twee keer zoveel water aan toe
  • Breng het aan de kook en laat het daarna nog vijf minuten pruttelen. Als de boekweit zacht is, haal je het van het vuur en giet je het af in een zeef. Laat het goed uitlekken en drogen
  • Haal de blaadjes van de munt en peterselie en hak de blaadjes fijn
  • Doe de boekweit in een grote schaal en doe de tomaten, ui, granaatappelpitten, peterselie, munt, het citroensap, de olie en peper en zout in de schaal en mis het goed door elkaar
  • Garneer je salade met de gehakte pistachenoten en eventueel met wat munt

Stamppot andijvie met rookworst

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Stamppot andijvie of stamppot rauwe andijvie. Deze stamppot heeft veel verschillende namen. De stamppot is erg populair en wordt het hele jaar wel gegeten. Echte Nederlandse andijvie is alleen van maart tot oktober te koop.

Andijvie heeft een sterke, frisse en pittige smaak, maar ook een beetje bitter. Je kunt het koken maar ook rauw is het erg populair.

Ingrediënten Stamppot andijvie 

  • 750 gram aardappelen
  • 400 gram gesneden andijvie
  • 1 dl melk
  • 25 gram boter
  • Een eetlepel grove mosterd
  • Een (vegetarische) rookworst
Stamppot andijvie

Bereiding

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken
  • Kook de aardappels gaar in water met een beetje zout
  • Heb je een rookworst in plastic dan leg je hem op de aardappelen
  • Zijn de aardappelen gaar, giet ze dan af
  • Stamp de aardappelen samen met de rauwe andijvie met een pureestamper
  • Doe de melk, boter en de mosterd bij de stamppot en meng alles goed
  • Leg de rookworst op de andijvie stamppot

Het is ook erg lekker met een gehaktbal, braadworstje of (vegetarische) spekjes