Recept Quinoa salade met sperziebonen

Categories Alle recepten, SaladesPosted on

Deze quinoa salade met granaatappel pitjes en sperziebonen is heerlijk zoet en knapperig. Het staat binnen 20 minuten op tafel en dus zeker de moeite waard! 

Wat is quinoa?

Het lijkt erg op een graan, maar officieel behoort het tot groente. Er zitten veel vitamines, proteïnes, mineralen, ijzers en vezels in.  Het is dus een prima middel voor mensen die willen afvallen, want het voorkomt ook trek in tussendoortjes! Quinoa wordt ook vaak gebruikt als vervanger van rijst of pasta en is het gluten vrij. (uitspraak kien-wah)

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 75 gram quinoa
  • 150 gram sperziebonen
  • Halve groene paprika
  • 50 gram groene olijven
  • Halve rode ui
  • Halve granaatappel
  • paar olijven

Voor de dressing

  • olijfolie
  • zout en peper
  • citroensap
  • peterselie
Quinoa salade

Recept pikante pompoenchutney

Categories Alle recepten, Hapjes en smeerselsPosted on

Pompoenen zetten we in Nederland bij de voordeur. Met een beetje haarlak erover om ze langer decoratief te houden. En als we er dan mee koken, blijft het bij pompoensoep. Probeer deze lekkere pompoenchutney ook eens!

Ingrediënten pompoenchutney

  • 500 gram pompoen (een vlezig, fruitig ras als Gele Centenaar of Rode van Etampes is zeer geschikt)
  • 300 gram uien
  • 150 gram rode paprika
  • 200 gram ananas
  • 75 ml appelsap
  • Een halve eetlepel kerriepoeder
  • Een halve theelepel gemalen koriander
  • Een halve theelepel cayennepeper
  • Een halve theelepel zwarte peper
  • Een halve theelepel gemalen komijn
  • 30 g zout
  • 2 laurierblaadjes
  • 180 gram geleisuiker,
  • 1,8 dl appelazijn
  • 8 schone potten
pompoenchutney

Bereiding

  • Snijd de pompoen in parten, verwijder de schil en pitten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • Snipper de ui, maak de paprika schoon en snijd hem in kleine stukken.
  • Schil de ananas, verwijder de kern en snijd het vruchtvlees klein.
  • Weeg de benodigde hoeveelheden af.
  • Breng groente, fruit, appelsap en specerijen aan de kook en laat het geheel 20 minuten zachtjes koken.
  • Roer geregeld door.
  • Verwijder de laurierblaadjes en roer de geleisuiker en de appelazijn er door.
  • Laat geheel nog 8 minuten onder geregeld roeren koken.
  • Breng de chutney nogmaals op smaak en vul dan de gesteriliseerde potten met het kokend hete mengsel.
  • Sluit de potten goed af en zet ze minuten 5 minuten ondersteboven. Bewaar ze donker en koel.

Recept varkentjes van eieren en worst

Categories Alle recepten, Hapjes en smeerselsPosted on

Steeds vaker mag er alleen gezond getrakteerd worden op school. Eieren zijn hartstikke gezond en je kunt er leuke dingen mee maken. Zoals deze leuke varkentjes bijvoorbeeld.

Wat heb je nodig?

  • 1 ei per traktatie
  • Knakworstjes
  • Kookworst
  • Prikkertjes of ongekookte spaghetti
  • Peperkorrels of kruidnagel voor de oogjes
  • Is het voor kleine kinderen dan kun je het beste eetbare lijm gebruiken. Dit vind je vaak bij de bakspullen in de grotere supermarkt. Ook op internet is het volop te krijgen.
  • Wat wortels en rucola voor de garnering
varkentjes van eieren

Bereiding

  • Kook de eieren een minuut of 10. Laat ze schrikken met koud water en pel ze voorzichtig
  • Snijd een neusje van een knakworstje en maak deze vast met  ongekookte spaghetti of eetbare lijm. Plak het neusje op het ei
  • Maak oortjes van kleine stukjes worst. Deze kun je vastzetten met de eetbare lijm of met spaghetti. Een andere optie is een kleine inkeping maken in het ei en de oortjes van worst daar voorzichtig in drukken
  • Met twee peperkorrels of kruidnagels kun je oogjes maken. Deze druk je voorzichtig in het ei
  • Zet de varkentjes op een grote schaal met  rucola, bladselderij of peterselie
  • Steek met een vormpje worteltjes uit

Recept gefrituurde uiringen

Categories Alle recepten, Hapjes en smeerselsPosted on

Deze gefrituurde uiringen zijn een lekkere snack voor een feestje, een borrel of een tapasavondje. Gemakkelijk te maken en ontzettend lekker. Voor bierbeslag is het belangrijk dat je bier goed koud is. Dit maakt het beslag luchtiger en ook knapperiger.

Ingrediënten

  • 125 g bloem + wat extra
  • 25 g maïsmeel (gele polentameel)
  • 300 ml (ijskoud) amberbier of bruinbier
  • 1 hele grote ui (of 2 minder grote)
  • zonnebloemolie om te frituren
  • zout

Bereiding

  • Snijd de witte uien in ringen van ongeveer een centimeter
  • Haal de ringen van elkaar
  • Klop een ei samen met de bloem, het ijskoude bier en een snufje zout tot een beslag.
  • Klop niet te lang want dan wordt het minder luchtig
  • Verwarm de olie tot 180- 190 graden Celsius. Wees voorzichtig
  • Haal de uienringen door een beetje bloem en daarna door het beslag
  • Haal je uiringen daarna direct door de hete olie. Ik gebruik hier een schuimspaan voor
  • Bak de uienringen tot ze goudgeel  zijn. Bij mij was dat na ongeveer 3 minuten. Laat ze uitlekken op een stuk keukenrol of bakpapier en besprenkel  je uiringen met een beetje zout en peper.

Recept bruschetta met paddestoelen en geitenkaas

Categories Alle recepten, Hapjes en smeerselsPosted on

Een lekker hapje bij de borrel, als tappa, bijgerecht of bij een bordje soep. Deze bruschetta kun je met kaas maken of zonder. Allebei zijn erg lekker en binnen 20 minuten klaar!

Ingrediënten

  • Vier dikke sneetjes (zuurdesem) brood
  • Olijfoliespray
  • Een eetlepel olijfolie
  • Twee gesnipperde sjalotten
  • Twee tenen knoflook
  • Een bakje van ongeveer 250 gram kastanjechampignons of gewone champignons
  • Verse kruiden: bladpeterselie, tijm, bieslook, basilicum
  • Wat zout en grof gemalen peper
  • Optioneel: 100 gram geitenkaas of feta

Bereiding

  • Zet de oven aan op 200 graden
  • Bespuit met de olijfoliespray je brood aan beide kanten en bak het krokant op een bakplaat met bakpapier
  • Fruit de sjalotten en de knoflook in olijfolie in een pan
  • Hak de champignons in grove stukken en doe ze in de pan
  • Zijn je paddestoelen gaar en bruin? Schep dan de verse kruiden er door
  • Breng het  eventueel op smaak met peper en zout
  • Doe de paddenstoelen op je bruschetta en doe de kaas of feta erop.
  • Zet het dan nog even in de oven tot de kaas gesmolten is

Recept gegrilde watermeloen

Categories Alle recepten, GroentePosted on

Watermeloen is niet alleen een geweldige dorstlesser, je kunt het ook grillen op de barbecue.  Met wat szechuan peperkorrels en 20 minuten voorbereidingstijd geef je net een andere draai aan de watermeloen. Geniet van je gegrilde watermeloen.

Ingrediënten gegrilde watermeloen

  • Een eetlepel szechuan peperkorrels (verkrijgbaar bij de toko of betere supermarkt)
  • Zout
  • 50 ml olijfolie
  • Een kleine watermeloen
  • Verse koriander
gegrilde watermeloen

Bereiding

Voor 4-6 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

  • Wrijf de szechuan korrels in een vijzel fijn en meng ze samen met wat zout door de olie.
  • Was de watermeloen, hak het fruit met schil in brede, ronde plakken van 5 centimeter. Snijd de watermeloen daarna in vieren (verwijder de pitten)
  • Doe de plakken in het oliemengsel en grill deze op de barbecue (let op: het water moet wel kunnen weglopen zodat de watermeloen kan drogen op de barbecue)
  • Bestrooi met verse koriander en  serveer meteen.

Recept knoflookgarnalen met chilimayo

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, Vlees en visPosted on

Een lekker hapje voor tussendoor of als voorgerechtje knoflookgarnalen met een lekkere chilimayo. Oke, je krijgt er vieze vingers van, maar deze garnalen zijn zo lekker dat je je vingers graag aflikt. 

Ingrediënten

  • Twee eetlepels olijfolie
  • 500 gram grote, ongepelde rauwe garnalen. (Mogen ook diepvries zijn)
  • Twee tenen geperste knoflook
  • Twee eetlepels grofgehakte selderijblad of peterselie
  • Drie eetlepels (zelfgemaakte) mayonaise
  • 1,5 eetlepel zoete chilisaus
knoflookgarnalen

Bereiding

  • Doe wat olie in de koekenpan en bak de garnalen in acht minuten net gaar. Ze moeten wel dieproze van kleur zijn
  • Je kunt ze ook op de grillplaat op de barbecue leggen en ze grillen
  • Schep de knoflook met de selderij of peterselie door de garnalen en bak alles nog een minuutje
  • Eventueel kun je ze op smaak brengen met wat zout of peper
  • Doe de garnalen in een bakje en laat ze afkoelen
  • Zet het afgedekte bakje in de koelkast
  • Meng de mayonaise met chilisaus en schep het in een bakje
  • Serveer de knoflookgarnalen ter plekke met de chilimayo en dippen maar!

 

Op de barbecue: Gehaktballetjes in barbecuesaus

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, Vlees en visPosted on

De voorbereiding van deze gehaktballetjes van de barbecue kost je ongeveer 15 minuten, nog even een minuut of zes op de bbq en je kunt smullen. De hoeveelheid is voor ongeveer zes personen. Erg lekker met vers witbrood en een salade.

Ingrediënten

  • 450 gram mager rundergehakt
  • Een ei
  • Een middelgrote fijngesnipperde ui
  • Een uitgeperst knoflookteentje
  • Een theelepel fijngeraspte gember
  • Een beetje zout
  • Een beetje peper
  • 240 gram barbecuesaus

Bereiding

  • Meng  met je handen in een grote kom het gehakt met een ei, uiensnippers, knoflook, de gember, zout en peper
  • Neem een eetlepel en schep kleine hapjes uit je mengsel. Draai daar balletjes van
  • Leg de gehaktballetjes op een heet, licht, ingevet grillrooster en rooster ze 5 tot 6 minuten rondom bruin en krokant. Keer ze af en toe
  • Bestrijk de balletjes kort voor ze klaar zijn rijkelijk met barbecuesaus en serveer ze heet met de resterende saus

Recept gezonde chocolade-kokosrepen

Categories Alle recepten, Hapjes en smeerselsPosted on

In het tv-programma Hoe word je 100? streden zes mensen tegen de drie welvaartziekten diabetes, obesitas en stress. Door hun eetpatroon te veranderen vielen ze kilo’s af, sommigen mochten zelfs stoppen met het spuiten van insuline. Het tv-programma was gebaseerd op de boeken Hoe word je 100? van arts William Cortvriendt. Wie verwacht dat je daarbij ‘niets’ meer mag eten, heeft het mis. Neem dit recept van chocolade-kokosrepen. Je mag er elke dag een stukje van eten.

Ingrediënten

Voor ongeveer tien blokjes

  • 100 gram pure chocolade (minimaal 70 procent cacao)
  • scheutje ongezoete slagroom
  • halve theelepel zout
  • 50 gram geraspte kokos
  • 50 gram kokosolie (op kamertemperatuur).

Benodigdheden

  • bakpapier
  • ovenschaaltje.

Bereidingstijd 20 minuten + 1 uur in de vriezer

Recept groente crackers

Categories Alle recepten, OntbijtPosted on

Groente crackers kun je maken veel verschillende soorten groenten. Ik kies vaak voor knolselderij, courgette, pastinaak, wortel. Harde groenten dus.

Ingrediënten:

  • 4 wortelen of 2 courgettes
  • 1,5 cup meel
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels Italiaanse kruiden
groente crackers

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Rasp de courgette en de wortel.
  • Snijd de groenten in stukken en vul een keukenmachine tot driekwart met stukken groenten.
  • Mix tot er korrels ontstaan (groente rijst). Doe de groente rijst in een kom. Herhaal tot je alle stukken groenten hebt gebruikt.
  • Meet 4 cups groente rijst af.
  • Mix dit met amandelmeel, eieren en kruiden.
  • Gebruik hier een houten spatel bij. Je krijgt een dik, plakkerig beslag. Is het beslag te vochtig? Voeg dan wat meel toe.
  • Breng op smaak met zout en peper en kruiden.
  • Bekleed een bakpapier en spreid hier het groente mengsel uit op de bakplaat. Gebruik hiervoor de bolle kant van de lepel.
  • Bak het platbrood in 25 minuten goudbruin. Haal uit de oven en snij het brood in stukken. Serveertip roomboter, olijfolie of pesto.