Hummus is oorspronkelijk afkomstig uit de Levant, als onderdeel van de Libanese keuken, maar tegenwoordig populair in het hele Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. Ook in Europa, waaronder Nederland en België, wordt het steeds meer gegeten. Zelf maken is helemaal niet moeilijk. Deze variant met avocado is erg lekker op geroosterd brood.
Ingrediënten
1 klein blik kikkererwten (uitlekgewicht ca 200 gram)
1 teentje knoflook
1 flinke, rijpe avocado
citroensap
1 eetlepel sesampasta (tahin) zonder zout
1 theelepel ras el hanout of ½ theelepel gemalen komijn
Heb je een avondje geen zin in rijst, pasta of aardappelen? Couscous is een prima bron van koolhydraten. Je kunt dus prima een salade met couscous maken als je eens iets anders wilt.
Ingrediënten
150 tot 200 gram volkoren couscous
Een halve citroen
Twee eetlepels olie
Een halve theelepel gemalen komijn
Een halve theelepel knoflook
Een gele paprika
Een groene paprika
Twee vleestomaten
Drie takjes peterselie
Een eetlepel pijnboompitten
Peper
Bereiding couscous salade
Breng 350 ml water aan de kook en schenk dit water over de couscous
Dek de schaal of pan af en laat de couscous vijf minuten wellen
Roer de couscous met een vork los
Pers de citroen uit
Maak een sausje van olie, citroensap, komijn, koriander, peper en de uitgeperste knoflook
Schep dit door de couscous en laat de couscous afkoelen
Maak de groente schoon en snijd alles in blokjes
Was de peterselie en knip of snijd de blaadjes fijn
Rooster de pijnboompitten in een droge ( dus geen olie!) koekenpan tot ze goudbruin zijn
Schep de groente en de peterselie door de couscous en strooi de pijnboompitten er over
Ben jij ook zo gek op smeersels? Deze olijventapenade maak je gemakkelijk zelf. Natuurlijk kun je dit ook gewoon kopen bij de supermarkt, traiteur of delicatessenzaak, maar zelf maken is toch veel leuker en lekkerder vinden wij.
Ingrediënten olijventapenade
een eetlepel afgespoelde en uitgelekte kappertjes
een teentje knoflook
125 gram gehakte en ontpitte zwarte of groene olijven
twee eetlepels citroensap
twee eetlepels extra vergine olijfolie
1,5 eetlepel cognac
wat zwarte peper
Bereiding
Doe de kappertjes, knoflook, olijven, citroensap in de keukenmachine en maal alles fijn.
Doe er terwijl de machine draait twee eetlepels olijfolie bij
Doe dan de cognac erbij
Eventueel kun je er nog wat zwarte peper bij doen
Schep het mengsel in een gesteriliseerde pot
Sluit de pot goed af. Je kunt hem ongeveer twee weken in de koelkast
Van zoete aardappels kun je deze heerlijke gebonden soep maken. De rozemarijn geeft er wat een Italiaans tintje aan. Dit moet genoeg zijn voor minstens 4 borden of kommen.
Ik ben een ontzettende groente-fan. Waar veel mensen grijpen naar fruit zoals bananen, appels en ananas, heb ik veel liever een stuk groente zoals komkommer of selderij. Deze wortelsoep is dan ook een van mijn favorieten.
Wortelsoep
Immers, het grootste gros van de mensen eet toch groente omdat het MOET en niet omdat ze het nou zo lekker vinden. In een artikel dat ik laatst las, stond dan ook dat het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking nog steeds te weinig groenten eet. Om het eten van groente iets makkelijk voor je te maken heb ik vandaag een super simpel recept klaar staan. Vaak eet ik de zelfgemaakte groentesoep bij mijn diner in plaats van aardappelen. Vandaag leg ik je de wortelsoep-versie uit maar het mooiste aan dit recept is dat je het met iedere groentesoort kunt maken! Lekker afwisselen dus!
Ingrediënten:
250 tot 300 gram wortelen per persoon
1 bouillonblokje
eventueel een dessertlepel roomkaas/kruidenkaas
Bereidingswijze:
Schil de wortels en snijd deze in plakjes.
Kook de wortels gaar in ruim water met daarin een groente bouillonblokje
Blend de warme wortels en het kookwater vervolgens in een blender (of nog makkelijker, met een staafmixer)
Giet het mengsel in een soepkom.
Voeg een dessertlepel kruidenkaas/roomkaas toe
Het allerleukste aan dit recept is dat je het kan uitvoeren met alle groente die je maar wilt. Zo maak ik deze soep ook wel eens met bijvoorbeeld broccoli of spinazie. Maar met pompoen of bloemkool is ook erg lekker. Lekker wat hazelnoot stukjes erop en smullen maar!
Pastinaak is een circa 20 centimeter lang wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een crème-witte kleur. De wortel doet het heel goed in een stamppot en salade. Maar je kunt er ook een heerlijke pastinaaksoep van maken.
Ingrediënten voor 4 personen
500 gram pastinaak
1 ui
stukje gemberwortel (grootte van 1 duim)
1 eetlepel olie
½ theelepel gemalen komijn
250 ml (groente)bouillon met minder zout
4 blaadjes salie of wat peterselie
100 ml halfvolle melk
Eventueel kun je je soep garneren met wat amandelschaafsel
Bereiding pastinaaksoep
Schil de pastinaak met een dunschiller en snijd de groente in plakken.
Pel de ui en snijd hem in kleine stukjes.
Schil de gember en rasp hem fijn.
Fruit de ui in de hete olie glazig. Bak de gember en de komijn kort mee.
Voeg de pastinaak en de bouillon toe en breng dit aan de kook. Kook de pastinaak in 10 minuten gaar.
Was de salie en knip een deel in reepjes.
Pureer de soep met een staafmixer glad. Verdun de soep met de melk en maak hem op smaak met wat peper.
Verdeel de soep over 4 borden en garneer met wat kruiden zoals salie of peterselie
Met rucolasoep kun je lekker variëren. Zo kun je rucolasoep maken met geitenkaas of zalm, courgette, paling, bacon en spekjes. Deze rucolasoep zonder room is erg lekker als voorgerecht, maar ook als lunch.
Rucola
Rucola wordt vroeg in het voorjaar tot vrij laat in de herfst gezaaid of in de winter in een kas of onder platglas. In de herfst gezaaide planten overleven in de volle grond milde winters. Het blad blijft eetbaar, maar wordt wel sterker van smaak. Na de winter komen de bloeistengels te voorschijn. De smaak is walnootachtig en enigszins bitter. Rucola heeft een hoog vitamine C-gehalte, maar ook een hoog nitraatgehalte en moet daarom niet in grote hoeveelheden gegeten worden.
Ingrediënten rucolasoep
Een ui
Een grote aardappel
Wat peper
Een halve theelepel komijnzaad
Een eetlepel vloeibare boter
Een half groentebouillontablet
150 gram rucola
100 ml halfvolle melk
Optioneel: 50 gram zachte geitenkaas
Bereiding
Snijd de ui in kleine stukjes
Schil de aardappel en snijd hem in blokjes.
Doe de ui met wat peper en het komijnzaad in de soeppan met de boter en bak ze zacht.
Voeg de blokjes aardappel toe met 500 ml water en het halve bouillonblokje. Kook de aardappel in 5 minuten gaar.
Was de rucola en houd een plukje over voor garnering.
Doe de rucola in de pan en pureer de massa met een staafmixer fijn.
Breng de soep tegen de kook aan en verdun het met de melk.
Verdeel de soep over 4 borden en garneer met de achtergehouden rucola
Eventueel kun je het ook wat garneren met wat verkruimelde geitenkaas. Maar met zalm of pijnboompitten is ook erg lekker
Tofu is een eiwitrijk product van sojabonen. Tofu heeft geen echte smaak – die moet je er zelf aan geven door wat extra ingrediënten. Wij geven je wat tips.
Tofu
Tofu wordt vaak gezien als een vleesvervanger. Toch is het wat veelzijdiger en niet alleen bedoeld door vegetariërs. Het wordt gemaakt van sojabonen en is rijk aan eiwitten. De sojabonen worden geweekt en gepureerd tot een soort sojamelk. Dat mengsel wordt gekookt met een plantaardig stremsel tot de melk gaat klonteren. Daarna wordt het tot een blok geperst. Tofu moet je overigens altijd in de koelkast bewaren. Maar hoe krijg je smaak aan tofu?
Sesamzaad
Van een beetje sesamzaad krijgt tofu een beetje nootachtige smaak. Het ruikt heerlijk en het smaakt ook beter als je de sesamzaadjes eerst even roostert in een droge, hete koekenpan.
Rode peper
Ben je gek op pittig dan is tofu lekker met fijngehakte Spaanse of rode peper. Snijd deze in ringetjes of stukjes. Het is aan jou of je de zaadjes laat zitten. Dat hangt er vanaf of je het pittig wilt hebben of niet. De tofu kan omdat er weinig smaak aan zit best wat pittigheid gebruiken.
Gember
Gember is een echte smaakmaker in de keuken en vooral dan in de oosterse keuken. Omdat tofu wel wat extra smaak kan gebruiken is gember erg geschikt. Gebruik geraspte gember in een marinade voor je tofu of voeg het toe aan je wokgerecht.
Bosui
Bosui is een lekker knapperig uitje. Je komt bosui vaak tegen in gerechten met tofu.
Sojasaus
Sojasaus is net als tofu gemaakt van sojabonen. Alleen is sojasaus zouter. En doet de sojasaus het geweldig in marinades. Ketjap Manis is ook erg lekker met tofu. Deze is wat zoeter omdat het suikers bevat. Daardoor kun je tofu lekker knapperig bakken.
Deze quinoa salade met granaatappel pitjes en sperziebonen is heerlijk zoet en knapperig. Het staat binnen 20 minuten op tafel en dus zeker de moeite waard!
Wat is quinoa?
Het lijkt erg op een graan, maar officieel behoort het tot groente. Er zitten veel vitamines, proteïnes, mineralen, ijzers en vezels in. Het is dus een prima middel voor mensen die willen afvallen, want het voorkomt ook trek in tussendoortjes! Quinoa wordt ook vaak gebruikt als vervanger van rijst of pasta en is het gluten vrij. (uitspraak kien-wah)