Recept glutenvrije poffertjes

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Vroeger kregen wij alleen poffertjes als er iets te vieren was. Dat betekende dus dat we met verjaardagen en als het vakantie was deze lekkernij kregen. Toen mijn oma overleed erfde ik haar oude gietijzeren poffertjespan waar ik regelmatig deze poffertjes mee bak.

Ingrediënten (voor ongeveer 80 poffertjes)

  • 50 gram boekweitmeel
  • 150 ml rijstmelk
  • Een eetlepel kokosbloesemsuiker
  • Een theelepel wijnsteenbakpoeder
  • Een banaan
  • Snufje kaneel
  • Vier eieren ( maat m)
  • Snufje zout
  • Kokosolie om je pan mee in te vetten
poffertjes

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten in de blender of in een kom om te mixer erop te zetten
  • Mix alles tot een gladde massa
  • Zet de poffertjespan op het vuur en vet de pan in met kokosolie
  • Schenk wat beslag in de holtes van de pan en bak de poffertjes goudbruin
  • Omdraaien lukt het beste met een vork

Erg lekker met wat vers fruit

Eet smakelijk

Tofu bakken. Hoe doe je dat?

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

Heb je tofu gekocht, maar weet je eigenlijk niet zo goed hoe je het klaarmaakt? Wij helpen je graag door te vertellen wat je het beste kunt doen. Lees hier hoe je moet tofu moet bereiden

Is tofu gezond? Tofu en tempé staan in de Schijf van Vijf. En is rijk aan eiwit, onverzadigd vet en bevat ijzer en vitamine B1. Waar bestaat tofu uit? Het belangrijkste ingrediënt van tofu is sojamelk, 100% plantaardig dus! 

Tofu uitlekken

Maak je tofu zo droog mogelijk voordat je aan de slag gaat. Een natte spons neemt ook geen smaken op dus verwacht dat dan ook niet van natte tofu. Laat tofu dus goed uitlekken. Leg het bijvoorbeeld op een schone theedoek of op een stuk keukenpapier zodat het vocht goed weg kan komen. Leg er eventueel iets zwaars op zodat het vocht er sneller verdwijnt.

Tofu snijden

Hoe meer vocht er uit je tofu is, hoe meer lekkere smaken erin kunnen trekken. Snijd de tofu in kleine blokjes en marineer het lekker. Doe dat wel zonder olie, dus alleen met de kruiden anders heb je weer vochtige tofu. Alleen met zout en peper kom je er niet. Wij hebben hier wat lekkere voorbeelden staan.

tofu bakken

Hoe krijg je tofu krokant?

Wanneer je tofu wilt bakken, kun je dat het beste doen als het goed uitgelekt is. Je tofu wordt dan krokanter. Je kunt het nog krokanter krijgen als je het na het droogdeppen even door de maizena haalt.

Hoe lang moet je tofu bakken?

Ga je tofu bakken? Zorg er dan voor dat je olie goed heet is. Anders ga je niet bakken, maar begint het te sudderen. Gebruik geen olijfolie want die wordt niet heet genoeg.

 

Recept bananenbrood met noten

Categories Alle recepten, Bakken, OntbijtPosted on

Met wat iets te rijpen bananen maakte ik heerlijke bananenbrood. Je kunt het als ontbijt nemen met een beetje jam of  een plakje bij de koffie of bij de thee. Heerlijk! Wil je hem zoeter doe er dan wat agavesiroop bij of honing. Een beetje kaneel er door is ook heerlijk.

Ingrediënten bananenbrood

  • Acht dadels
  • Drie bananen ( hoe rijper hoe zoeter)
  • 200 gram amandelmeel
  • 50 gram noten ( ik gebruik vaak walnoten)
  • Twee eetlepels kaneel
bananenbrood

Bereiding

  • Begin met het voorverwarmen van de oven
  • Laat de dadels in lauw water weken. Een half uurtje is genoeg
  • Doe de dadels in de blender samen met de stukjes banaan
  • Doe het amandelmeel in een grote kom en doe je bananenprutje erbij
  • Spatel alles goed door elkaar.
  • Maal je noten fijn en voeg ze samen met je kaneelpoeder bij je beslag
  • Smeer je bakblik in met wat kokosolie of gebruik bakpapier
  • Schenk je mengsel erin en schuif het bakblik in de oven
  • Na een minuut of veertig/vijftig is je brood gaar
  • Laat het even afkoelen

Eet smakelijk!

Hoe maak je pruimenjam? Het recept

Categories Alle recepten, Bakken, Keuken, OntbijtPosted on

Pruimen zijn erg lekker, maar ook erg laxerend. Heb je je boom volhangen met pruimen en kun je er bijna niet tegen eten omdat ze niet heel erg lang houdbaar zijn, dan kun je natuurlijk ook zelf pruimenjam maken. Dit recept valt door de hoeveelheid suiker niet in de categorie gezond. Eet het dus met mate.

Deze pruimenjam is erg lekker op brood of bij wentelteefjes. Maar ook door de yoghurt zorgt hij voor een verrassende en frisse smaak.

Ingrediënten pruimenjam

  • 1 kilo pruimen
  • 250 gram zure appels
  • 6 tot 8 takjes munt
  • 500 gram geleisuiker Speciaal
pruimenjam

Bereiding

  • Maak de pruimen schoon, halveer ze en ontpit ze
  • Schil de appel en snijd de appel in kleine stukjes
  • Hak de munt fijn
  • Doe het fruit, de suiker en een deel van de gehakte munt in een pan
  • Roer alles goed door elkaar en breng het aan de kook
  • Laat je jam nog twee minuten doorkoken
  • Proef voorzichtig. Wil je hem nog wat frisser dan kun je nog wat munt toevoegen.

Deze jam is ook erg lekker als vulling van een taart.

Eet smakelijk!

Worteltaart met rood fruit

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

Taart moet lekker zijn en van een gezonde taart worden veel mensen blij. Aan deze heerlijke worteltaart worden geen geraffineerde suikers toegevoegd en hij zit vol fruit. Wedden dat jij ook enorm zult genieten van deze taart?

Ingrediënten worteltaart

  • 100 gram havermout (Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • Halve theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 2 theelepels koekkruiden
  • 200 gram wortels, geraspt
  • 100 gram dadels, ontpit
  • 1 banaan
  • 50 milliliter amandelmelk
  • 250 gram fruit (bijv: rode bessen, aardbei, framboos)
  • 2 eetlepels kokosrasp

Bereiding worteltaart

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Meng de havermout, bakpoeder, de koekkruiden en het zout in de keukenmachine
  • Doe hier vervolgens de wortels, dadels, banaan en amandelmelk bij tot je een soepel beslag krijgt.
  • Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier.
  • Schep het mengsel in het midden van de springvorm.
  • Bak de cake 50 tot 60 minuten in de oven. Wanneer de satéprikker er redelijk droog uit komt, is hij gaar.
  • Haal de cake uit de vorm en laat op een rooster afkoelen.
  • Versier de taart met stukje fruit en tot slot een beetje kokosrasp er overheen.

worteltaart

Geniet ervan!

Havermoutpannenkoeken met fruit

Categories Alle recepten, Bakken, Keuken, OntbijtPosted on

Pannenkoeken zijn erg populair bij het ontbijt. Waarschijnlijk is dit uit Amerika overgewaaid waar ze al jaren ontbijten met pancakes. Deze havermoutpannenkoeken met fruit zijn een goede start van de dag. De hoeveelheid is op basis van vier personen. Overigens zijn ze koud ook erg lekker om mee te nemen naar school of je werk.

Ingrediënten havermoutpannenkoeken

  • 250 gram havermout (Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • 2 eieren
  • 2 theelepels steviapoeder
  • 3 theelepels bakpoeder
  • een snufje zout
  • 400 ml melk
  • kokosolie
  • een groene appel met schil
  • 2 eetlepels citroensap
  • een snufje kaneel
  • 100 gram bramen ( mogen ook uit diepvries komen)
  • 100 gram blauwe bessen ( eventueel ook uit de vriezer
havermoutpannenkoeken

Bereiding

  • Mix de havermout in de blender tot meel
  • Splits de eieren en klop de eiwitten tot schuim
  • Meng de havermout met de dooiers
  • Doe daar de helft van het steviapoeder bij
  • Voeg dan de bakpoeder en het zout toe
  • Meng er geleidelijk de melk door tot je een mooi beslag hebt
  • Laat je beslag dan even tien minuten staan. Je beslag zal dan wat steviger worden
  • Spatel dan je eiwitten door je beslag
  • Bestrijk de bodem van je koekenpan dun met kokosolie
  • Schep dan met een juslepel drie porties beslag in je pan ( drie pannenkoekjes dus!)
  • Bak de pannenkoekjes goudbruin ( aan beide kanten) en gaar
  • Snijd je appel in kleine stukjes en besprenkel de appel met wat citroensap
  • Roer de kaneel en de steviapoeder door de stukjes appelen
  • Leg wat bramen en blauwe bessen bij je pannenkoeken

Eet smakelijk!

 Havermoutcake voor ontbijt of lunch

Categories Alle recepten, Bakken, Keuken, OntbijtPosted on

Cake als ontbijt. Dat klinkt heerlijk toch? Gelukkig bestaat het ook echt en om het te maken hoef je helemaal geen chefkok voor te zijn. Deze cake is lactosevrij en glutenvrij. 

De havermoutcake is heerlijke smeuïg en zoet, een plezier voor iedere zoetekauw! Natuurlijk adviseren we je wel om het bij 1 plakje per dag te laten. Je kunt de cake ook in plakjes snijden en dan invriezen.

Ingrediënten havermoutcake

  • 160 gram havermout ( Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • 3 eetlepels kokosolie (of boter)
  • 480 ml amandelmelk
  • 4 eetlepels lijnzaad
  • 120 ml honing
  • 1 banaan
  • 1 ei
  • bosbessen
  • kaneel zoveel je lekker vindt
havermoutcake

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe nu de kokosolie, amandelmelk en de honing in een kom en meng dit door elkaar.

2. Doe nu de havermout erbij er roer dit weer door.

3. Voeg nu de lijnzaad toe en het ei, mix dit weer goed door elkaar.

4. Nu doe je de kaneel erbij, en dat mag lekker veel zijn! Hoeveelheid bepaal je natuurlijk lekker zelf.

5. In het bakblik doe je een beetje kokosolie, olijfolie of boter om het in te vetten vervolgens leg je er plakjes banaan in.

6. Hierna giet je het haver-mengel erover, bovenop heb ik nog wat lijnzaad gedaan. Doe als laatst de bosbessen erboven op, dit kan natuurlijk ook met ander fruit! Zet de schaal voor 40 tot 50 minuten in de oven.

Als hij klaar is zul je zien dat hij nog wat nat is maar dat komt goed; laat hem volledig afkoelen en zet hem in de koelkast. Je zult merken dat dit de volgende morgen beter is! Omdat hij nu steviger is kun je hem ook alvast handig in 6 stukken snijden voor de hele week. Je kunt hem weer opwarmen in de magnetron.

Recept havermoutkoekjes met banaan

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

De basis van deze koekjes is enorm simpel en bestaat uit maar twee ingrediënten: havermout en banaan. Het leuke van dit recept is dat je vervolgens (bijna) alles kunt toevoegen wat jij maar lekker vindt.

Havermoutkoekjes

Je kunt het simpel houden door alleen een snufje kaneel toe te voegen maar je kan je ook helemaal uitleven en gaan voor noten, cacao nibs, pitten, zaden. Wat je maar lekker vindt. Ik heb 3 soorten koekjes gemaakt: namelijk met cacaopoeder, met pindakaas en een aantal koekjes met noten. Mijn favoriet waren die met noten. Door het gebruik van een aardige hoeveelheid ongezouten noten, worden de koekjes lekker crunchy. Ook de koekjes met pindakaas vielen goed in de smaak, maar ja hoe kan dat ook anders als ‘pindakaas verslaafde’. Dus ga aan de slag in de keuken en laat je creativiteit de vrije loop.

Ingrediënten

  • Havermout (grof). ( Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • Bananen (1 banaan is voor 3 koekjes)
  • Optie: kaneel
  • Optie: gemengde ongezouten noten
  • Optie: cacao poeder
  • Optie: pindakaas
  • Optie: cacao nibs
  • Optie: pitten en zaden zoals zonnebloempitten, pompoenpitten

Bereidingswijze

Zo simpel als dat het ingrediëntenlijstje is, zo simpel is de bereidingswijze.

  • Prak de bananen fijn en meng de havermout er doorheen.
  • Dit doe je op gevoel, wees niet te zuinig met de havermout want anders worden de koekjes te zacht.
  • Meng de twee ingrediënten door elkaar en voeg dan de eventuele andere ingrediënten toe.
  • Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats in de oven voor zo’n 20 minuutjes op 180 graden.

Eet smakelijk!

Recept voor vier havermoutbroodjes

Categories Alle recepten, Bakken, Keuken, OntbijtPosted on

Met havermout kun je heerlijke broodjes maken, lekker voor bij de lunch. En moeilijk is het niet!

Ingrediënten

  • 100 gram havermout (of havervlokken of speltvlokken), of gewoon havermeel ( Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • 100 gram Griekse yoghurt (of normale yoghurt of kwark)
  • 2 eieren
  • snufje peper en zout
  • Optioneel: sesamzaad, gebroken lijnzaad

Bereiding havermoutbroodjes

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Maal de havermout tot meel in een blender.
  • Meng het meel, yoghurt en eieren goed door elkaar met een garde.
  • Breng op smaak met een snufje peper en zout.
  • Voeg vervolgens kruiden toe naar smaak: een uitje, zongedroogde tomaat of bieslook.
  • Giet het (vloeibare) beslag in rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Zet 20-22 minuten in de oven en check of ze gaar zijn.
  • Eet smakelijk!
  • Tip: Er is ook een variant mogelijk met rode ui, tomaat en zongedroogde tomaat.

Recept muffins met appel en gember

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

Een lekkere kop thee met een muffin. Mij doe je er een groot plezier mee. Deze appel-gember muffin met wat kaneel is extra lekker op een mooie herfstdag. En je huis gaat heerlijk ruiken als je deze muffins met appel en gember bakt.

Ingrediënten

  • 1 losgeklopt ei
  • 1 appel
  • 25 gram gehakte walnoten
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel (Bij intolerantie Vrij van Gluten zelfrijzend bakmeel)
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel
  • Snufje zout
  • 80 ml halvolle melk
  • 20 gram zachte boter
  • Muffinbakblik of 6 losse vormpjes

Bereiding

  • Zet de oven aan op 200°C.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en rasp hem grof.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder en de kaneel boven een kom en voeg het zout toe. Meng alles goed door elkaar.
  • Meng de melk, de boter, het ei, de appel, de noten en de gember-stukjes door elkaar.
  • Spatel het droge door het natte mengsel.
  • Roer zo weinig mogelijk, het beslag mag best wat klonterig zijn.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de muffins in 20-25 minuten goudbruin en gaar.