Lentho: Vegan recept van Javaans hapje

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, SinterklaasPosted on

Lentho wordt gemaakt van fijn geraspt cassave, bruine bonen en kruiden. Het is een authentieke oude Javaanse recept. Als ik deze hapje eet, komen de herinneringen aan mijn oma boven. Zij kon heel erg lekker lentho maken. We aten Lento als een eiwit vervangende gerecht. De combinatie van verse kentjoer wortel en limoenblaadjes geven deze hapje/gerecht een specifieke smaak.

Ingrediënten lentho

  • 300 gram geraspte cassave
  • 150 gram kleine bruine bonen ( week een nacht in water )
  • 150 gram gepelde pinda ( rauw)
  • 4 eetlepels  geraspte  kokos 
  • 3 tenen knoflook
  • 5 blaadjes daun djeruk (limoenblad)
  • 5 centimeter kentjoer wortel
  • 1 eetlepel ketoembarzaadjes ( geroosterd en fijn gemaakt )
  • 1 dessertlepel suiker
  • Zout naar smaak
  • Zonnebloemolie
Lentho

Bereidingswijze:

  1. Doe de knoflook, daun djeroek, kentjoer , suiker, zout en gemalen ketoembarzaadjes in de vijzel en maak hiervan een fijne pasta.
  2. Meng daarna de kruidenpasta en geraspte kokos door de geraspte cassave.
  3. Maak de pinda’s en kleine bruine bonen in de blender fijn.
  4. Doe daarna de gemengde pinda’s en bruinbonen mengsel in het cassave mengsel. Meng en kneed het goed door.
  5. Schep wat van de gemengde cassave met een eetlepel uit de kom en maak bolletjes. Druk die tot platte ovale vorm. ( zie foto hierboven)
  6. Verwarm de frituurpan of de frituurolie in een pan op ca. 140 graden
  7. Frituur het op de middel hoog vuur tot ze mooi bruin zijn.

Snel recept voor volkorenbroodjes

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

Krijg je onverwacht eters of blijk je geen brood meer in huis te hebben voor een lekker ontbijtje of lunch? Met deze broodjes maak je iedereen blij. Met deze ingrediënten kun je ongeveer 10 broodjes maken. De voorbereiding kost je ongeveer 15 minuten. Het bereiden zo’n 20 minuten.

Ingrediënten

  • 450 gram volkorenmeel
  • 1 theelepeltje zout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 150 ml crème fraiche 
  • 150 ml lauwwarm water
volkorenbroodjes

Hoe maak je de volkorenbroodjes?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Meng in een kom het volkorenmeel met het zout en het bakpoeder
  • Doe de creme fraiche erbij en het water en begin te kneden
  • Is het een samenhangend deeg dan kun je het in 10 stukken verdelen 
  • Maak er ronde bollen van. Wil je liever een andere vorm, bijvoorbeeld een triangel, dan kan dat natuurlijk ook
  • Leg de bollen deeg op de bakplaat met bakpapier
  • Snijd de broodjes daarna de bovenkant kruiselings in met een mes. 
  • Bak de broodjes in ongeveer 20 minuten gaar
  • Laat ze daarna even afkoelen voor je ze serveert

Dit broodje combineren met zelfgemaakte eiersalade of tonijnsalade is erg lekker. Ook is het erg lekker met zelfgemaakte tomaten-groentesoep.

Heerlijke empanadas met kip uit Mexico

Categories Alle recepten, Bakken, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Een empanada is een deeghapje dat oorspronkelijk uit Spanje en Portugal komt, maar ook populair is in veel Latijns-Amerikaanse landen. Het bestaat uit een gevulde deegcirkel die meestal wordt gebakken of gefrituurd tot een knapperige of zachte textuur, afhankelijk van de bereidingswijze.

Continue reading “Heerlijke empanadas met kip uit Mexico”

Recept pindakaas bananenbrood

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

Eerder lieten we al een basisversie zien van bananenbrood. Om te laten zien dat je er eindeloos mee kan variëren een andere variant, namelijk met pindakaas!

Ingrediënten

  • 2 bananen
  • 3 eieren
  • 16 gewone dadels (10 medjoul dadels)
  • 4 eetlepels amandelmeel
  • 3 eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels honing ( let op dit is niet vegan)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Sap van een halve citroen
  • eventueel: pinda’s of andere noten en/of rozijnen en amandelschaafsel voor bovenop

Is pindakaas wel gezond?

Ja, pindakaas is zeker niet ongezond. Zolang je maar ”echte” pindakaas neemt zonder suiker. Ze bevatten eiwitten, onverzadigde vetten en mineralen en verder gezonde stoffen zoals vitamine E, kalium, magnesium en zink. Wat dat betreft zijn ze gezond en kun je pindakaas ook eten als je wilt afvallen.

bananenbrood

Bereiding

  • Warm de oven voor op 175 graden.
  • Mix de dadels en de bananen tot een goed mengsel.
  • Doe daarna de rest van de ingrediënten erdoor en mix dit weer.
  • Vet je cakevorm in met boter of kokosolie, tenzij je een siliconen vorm hebt zoals ik.
  • Doe daarna het beslag in de vorm, doe bovenop eventueel amandelschaafsel en bak het in 35 tot 40 minuten klaar.
  • Laat de cake nog voor 10 minuutjes afkoelen, anders kan die uit elkaar vallen. En dat willen we natuurlijk niet!

Recept vegetarische loempia’s

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, SinterklaasPosted on

Als kind konden we geen loempiakraampje voorbij lopen zonder dat ik mijn moeder vroeg of ik misschien een loempia mocht.  Soms haal ik ze nog bij een loempia-tentje en doe ik ze in de vriezer zodat ik ze zelf kan bakken. Maar ik maak ze ook wel zelf. Lekker en nog leuk om te maken ook.

Ingrediënten

  • Twee eetlepels arachideolie of een andere plantaardige olie
  • Plantaardige olie  om in te frituren
  • Zes bosuitjes
  • Een groen Spaans pepertje
  • Een wortel
  • Een courgette
  • Een halve rode paprika
  • 100 gram taugé. ( vers of uit een blik)
  • 125 gram bamboescheuten uit blik
  • Drie eetlepels Thaise sojasaus
  • Een of twee eetlepels chilisaus
  • Acht loempiavelletjes ( liggen in vriesvak in supermarkt)

Bereiding

  • Snijd de bosuitjes in stukjes van 5 centimeter
  • Snijd de groene peper fijn. Wel eerst de pitjes eruit halen
  • Snijd de wortel in dunne reepjes
  • Snijd de courgette in dunne reepjes
  • Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd de paprika in dunne reepjes
  • Spoel de taugé af als je verse taugé gebruikt. Gebruik je uit blik, laat het dan uitlekken
  • Spoel de bamboescheuten af en laat ze uitlekken
  • Verhit twee eetlepels olie in een voorverwarmde wok of koekenpan op hoog vuur
  • Roerbak de bosuitjes en de Spaanse peper ongeveer 30 seconden
  • Voeg dan de reepjes wortel, courgette en paprika toe en roerbak dit een minuut
  • Haal de pan van het vuur. Roer de taugé, bamboescheuten, sojasaus en chilisaus door je roerbakmengsel
  • Even proeven! Eventueel kun je er nu nog wat chilisaus of sojasaus doorheen gooien
  • Leg een loempiavelletje op een schone snijplank
  • Schep een achtste deel van het mengsel schuin over het midden
  • Rol dan de ene hoek over het mengsel en sla de zijkanten naar binnen
  • Rol het velletje dan zo op dat er een pakketje ontstaat. Maak zo alle 8 loempiaatjes
  • Doe olie in een wokpan of hapjespan en verhit de olie tot 180 graden. Je kunt met een blokje brood testen of de olie heet genoeg is. Wordt je brood binnen 30 seconden bruin dan heeft de olie de juiste temperatuur
  • Leg vier loempiaatjes voorzichtig in de olie en bak ze tot ze mooi goudbruin zijn
  • Haal ze er met een schuimspaan uit en laat ze dan op keukenpapier uitlekken
  • Bak daarna de andere vier loempia’s

Eet smakelijk!

Recept chocolademuffins van amandelmeel

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

Met je kind of kleinkind bakken is ontzettend leuk om te doen. Je kunt een kant-en-klaar pakket halen in de winkel, maar je kunt het ook allemaal zelf maken. Dat scheelt in ieder geval al een hoop suiker. Chocolademuffins maar dan net iets gezonder.

Ingrediënten voor ongeveer zes chocolademuffins

  • 130 gram dadels zonder pit
  • 75 gram amandelmeel
  • een ei
  • een theelepel bakpoeder
  • 40 gram cacaopoeder
  • 75 ml melk naar keuze
  • een eetlepel kokosolie

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Week de dadels ongeveer vijf minuten in kokend water.
  • Giet het water af en mix de dadels in een keukenmachine tot een puree.
  • Smelt een eetlepel kokosolie en doe dit samen met de andere ingrediënten en eventueel een snufje zout in de keukenmachine. Mix alles tot een glad beslag.
  • Verdeel het beslag over de zes holtes van een muffinvorm. Doe er wel eerst van die papieren cupjes in
  • Bak je cakejes ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven. Wil je weten of ze gaar zijn, prik er dan even met een sateprikker in. Komt de prikker er schoon uit dan zijn je cakejes klaar.
  • Je kunt je muffins ongeveer twee dagen in een luchtdichte trommel bewaren. Maar je kunt ze ook in de diepvries stoppen.

Recept gratin dauphinois

Categories Alle recepten, Bakken, Groente, KeukenPosted on

Zin in aardappels, maar wil je wel eens iets anders dan gekookte aardappels of puree? Dan is gratin dauphinios misschien een goede suggestie. Bij de ingrediënten gaan we uit van twee personen.

Ingrediënten gratin dauphinois

  • 500 gram aardappels
  • een teentje knoflook
  • een klontje boter
  • 3 dl (soja) kookroom

Bereiding gratin dauphinois

  • Wrijf de schaal in met de boter
  • Snijd de teen knoflook door en wrijf met de zijkant de ovenschaal in
  • Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes
  • Leg de plakjes in laagjes in de schaal en strooi er wat zout en peper over ( over ieder laagje)
  • Giet de room in de schaal
  • Laat de gratin in 20 minuten in de magnetron of een uur tot anderhalf uur op 190 graden gaar worden
  • De room moet volledig opgenomen zijn en de aardappels moeten gaar zijn
  • Heb je een grill-stand? Zet dan de grill-stand even tien minuten aan, dan krijgt je gratin een mooi bruin kleurtje

Eet smakelijk!

Recept Pompoencake

Categories Bakken, KeukenPosted on

Heb je een pompoen gekocht en weet je niet wat je er allemaal mee kunt? Soep maken kan, maar je kunt ook een heerlijke pompoencake maken.

Ingrediënten pompoencake

  • 120 gram amandelmeel
  • 180 gram geroosterde pompoen
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie
  • 1 eletlepel agavesiroop
  • 1 vanillestokje
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 eetlepel pompoenpitten
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 kleine theelepel zeezout
  • cakevorm van ongeveer 15 cm

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd daarna de pompoen in blokjes en leg ze op de bakplaat met een klein beetje kokosolie erover. Zet het nu voor 40 minuten in de oven.

2. Daarna mix je de pompoen samen met de agavesiroop, eieren, kokosolie en en de inhoud van 1 vanillestokje (vanillestokje met de punt van een mes in de lengte open splijten en de inhoud (het merg) er uit schrapen).

3. Doe nu de inhoud wat in de blender zit in een grote kom en voeg er de overige ingrediënten bij. Even goed doorroeren!

4. Vet nog even je cakevorm in met wat kokosolie of boter (bij een siliconenvorm hoeft dit niet) en doe daarna het mengsel in de vorm en bak in 45 minuten gaar!

Pannenkoeken met amandelmeel

Categories Alle recepten, Bakken, Keuken, OntbijtPosted on

Dit recept is ideaal voor iedereen die gluten- of tarwevrij eet. Het zijn heerlijke pannenkoeken op basis van amandelen. En je kunt ze eigenlijk altijd eten. Of het nu als ontbijt is, lunch of als dessert. 

Ingrediënten 12 stuks

Bereiding 20 minuten

  • 250 gram amandelmeel (gemalen amandelen)
  • 2 eetlepels lijnzaadmeel
  • zout
  • 1 volle theelepel bakpoeder
  • 3 eieren
  • 150 ml amandelmelk
  • 2 eetlepels gesmolten afgekoelde boter (er is lactosevrije boter!)

Tip

De pannenkoeken scheuren iets makkelijker dan pannenkoeken met bloem, gebruik daarom een kleine koekenpan en keer de pannenkoek pas als de onderkant goed gaar is.

Hoe maak je amandelpannenkoeken

  • Roer in een kom amandelmeel, lijnzaadmeel, zout en bakpoeder door elkaar.
  • Klop de eieren met de amandelmelk los en roer dit door het amandelmeel tot een glad beslag.
  • Voeg als laatste de gesmolten boter toe.
  • Vet een kleine koekenpan in met olie en bak hierin achter elkaar mooie kleine goudgele pannenkoekjes.
  • De pannenkoek is aan de onderkant gaar wanneer er zich ‘droge’ gaatjes vormen op de bovenkant en de randen licht beginnen te kleuren. Dan kunnen ze gedraaid worden.
  • Houd ze eventueel warm tussen twee borden in de oven of op een pan met zachtjes kokend water.

Lekker als ontbijt of dessert met bijvoorbeeld fruit, vloeibare honing of maple syrup.

Eet smakelijk!

Recept chocolade-kastanjetaart

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

Een onweerstaanbare taart met weinig suiker en rijke bovenlaag van chocolade en crème de marrons- een zoete kastanjepuree. Kastanjes zijn zeer gezond omdat ze minder vet bevatten dan andere noten en veel voedingsvezels bevatten. Daarnaast zijn kastanjes rijk aan foliumzuur, wat bijvoorbeeld heel goed is voor zwangere vrouwen. Deze chocolade-kastanjetaart is geschikt voor mensen met een melk, ei of gluten allergie en voor veganisten.

Ingrediënten chocolade-kastanjetaart

  • 110 gram zuivelvrije margarine, plus om extra in te vetten
  • Vier eetlepels gemalen lijnzaadjes
  • 1 ¾ theelepel bakpoeder
  • 150 gram crème de marrons(zoete kastanjepuree)
  • 110 gram bloem( mensen met een gluten allergie kunnen kiezen voor glutenvrije bloem)
  • Twee eetlepels cacaopoeder
  • Een zeer klein snufje zeezout
  • Zes eetlepels rijstmelk
chocolade-kastanjetaart

Voor de bovenlaag

  • 75 gram zuivelvrije (suikervrije) pure chocolade
  • 100 gram crème de marrons
  • Voor dit recept heb je een taartvorm met een doorsnede van 20 cm met losse bodem nodig

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden/ gasstand 3. Vet de taartvorm licht in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Maak de eivervanger. Meng de gemalen lijnzaadjes met ¼ theelepel van het bakpoeder en zes eetlepels water en laat een paar minuten staan. De lijnzaadjes zwellen en nemen het water op, zodat je een dikke pasta krijgt.
  • Meng nu in een grote kom de margarine en kastanjepuree voorzichtig met een houten lepel tot een bleke, luchtige massa. Voeg al kloppend de eivervanger in kleine hoeveelheden tegelijk toe totdat deze helemaal opgenomen is door de kastanjepuree.
  • Zeef de bloem, cacaopoeder, zout en het resterende bakpoeder in de kom en meng dit door de puree met een grote metalen lepel.
  • Giet de rijstmelk erbij en meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Schep het beslag in de taartvorm en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel.
  • Zet de vorm 35 minuten in de oven of totdat de taart gerezen is en terugveert als je erin duwt. Haal uit de oven en laat op een rek afkoelen.
  • Zet intussen een vuurvaste schaal op een steelpan met 2,5 cm kokend water. Breek de chocolade in de kom en laat het al roerend smelten totdat je een gladde massa hebt.
  • Haal van het vuur en roer de kastanjepuree erdoor.
  • Smeer de kastanjechocolade over de afgekoelde taart en snijd deze in punten.