Zo kun je zelf Oreo koekjes maken

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

De Oreo. Ook Nederland is overstag en steeds meer mensen weten het koekje te vinden. Het probleem met deze lekkernij? Je laat het nooit bij 1 koekje. Ze zijn zo lekker dat je maar door blijft eten.

Het zou dus fijn zijn als we een meer verantwoorde versie van dit koekje zouden kunnen maken. Dit kan!  Maak snel dit overheerlijke Oreo recept van ‘Chocolatecoveredkatie.com’.

Ik was eerst heel sceptisch over dit recept want zeg nou eerlijk, er komt toch niets in de buurt van de echte Oreo? Maar nu ik ze gemaakt heb en gegeten, vind ik heel stiekem deze misschien nog wel lekkerder dan de echte!

Ingrediënten

Voor de koekjes:

  • 95 gram speltmeel
  • 30 gram cacaopoeder
  • 75 gram kokospalmsuiker
  • snufje zout
  • 4 gram baking soda (zuiveringszout)
  • 5 ml vanille extract
  • 60 gram/ml kokosolie
  • 45 ml melk naar keuze (gewone, amandel, soja melk)
  • 30 ml maple syrup of agave

Voor de vulling:

  • 50 gram poedersuiker ( ongeveer een theelepel)
  • 2,5 ml vanille extract
  • 60 gram kokosolie

Bereidingswijze

Voor de vulling

Doe de suiker, gesmolten kokosolie en het vanille-extract bij elkaar en mix het tot je een smeuïge pasta krijgt

Voor de koekjes:

  • voeg de eerste 5 (droge) ingrediënten samen in een kom en meng het goed
  • voeg in een andere kom de 4 laatste (vloeibare) ingrediënten samen en meng deze ook goed
  • voeg nu de vloeibare ingrediënten samen met de droge ingrediënten en meng het tot er een deeg ontstaat
  • leg het deeg 30 minuten in de koelkast
  • verwarm de oven voor op 140 graden
  • haal je deeg uit de koelkast en rol het uit totdat er een dunne plak deeg ontstaat
  •  steek cirkelvormige plakjes deeg uit met bijv een glaasje of iets anders ronds
  • bak de koekjes op een velletje bakpapier 10 minuten in de oven op 140 graden (wanneer je de koekjes uit de oven haalt lijkt het misschien alsof ze nog niet gaar zijn, maar dit zijn ze wel)
  • zorg er voor dat je de koekjes 10 minuten laat afkoelen voordat je ze van het bakpapier haalt
oreo

Recept Appelcrumble

Categories Alle recepten, Bakken, Keuken, OntbijtPosted on

Mijn favoriete gerecht van de afgelopen tijd. Ik eet het als ontbijt, als tussendoortje, ‘s avonds als avondsnack eigenlijk maakt het niet uit, ik kan het altijd wel eten. Appelkruimel (Appelcrumble) is gewoon te lekker!

Appelcrumble

Ik heb het over de appelcrumble,  een bekend recept maar dan gemaakt van gezondere ingrediënten. De witte bloem wordt vervangen door spelt- of amandelmeel, de roomboter vervangen door kokosolie en de kristalsuiker door biologische honing. Veganisten vervangen de honing voor agavesiroop, dadelstroop of kokosbloesemsiroop.

Ook erg leuk om dit gerecht te serveren als nagerecht. Krijg je gasten te eten maak dan een grote lasagneschaal vol en serveer het op borden. Voor een frisse touch is het ook erg lekker om een schep magere kwark erbij te eten. Of een bolletje ijs. Al is dat natuurlijk niet heel gezond. Maar af en toe mag je je best wel eens even verwennen.

Appelcrumble

Ingrediënten Appelcrumble

  • 25 gram speltmeel of amandelmeel
  • 1 zoetzure appel bijvoorbeeld Elstar
  • Beetje kaneel
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel honing ( optioneel). Eet je geen dierlijke producten dan kun je honing ook prima vervangen voor agavesiroop, kokosbloesemsiroop of dadelstroop.

Bereidingswijze

  • Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden.
  • Was de appel en snijd hem in kleine stukjes
  • Doe de appeltjes in een (ovenbestendig) schaaltje en strooi naar smaak wat kaneel erover en roer het er doorheen.
  • Pak nu een ander schaaltje en doe het meel, de kokosolie en de honing (of het plantaardige alternatief) hierin en kneed er met je vingers een crumble van.
  • De crumble vervolgens verspreiden over de appeltjes, aandrukken is niet nodig. Even 20 minuutjes in de oven en klaar is je mini appelgebakje!

Slagroom van kokosmelk. Het recept!

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, Toetje, VerjaardagPosted on

Slagroomfans opgelet! Het recept voor slagroom van kokosmelk. Deze kokosslagroom is minder vet en vegan. Heerlijk op taart, wat fruit, muffins of ijs. Vergeet niet de kokosmelk van tevoren in de koelkast te zetten.

Ingrediënten slagroom van kokosmelk

  • Een blik pure kokosmelk ( 400 ml)
  • Een eetlepel ahornsiroop
  • Mespuntje ongezoete vanillepoeder
slagroom van kokosmelk

Bereiding kokosslagroom

  • Zet het blik kokosmelk een nacht ( minimaal 12 uur) in de koelkast
  • Het water en de room moeten gaan scheiden. Dat gebeurt alleen als het echt koud genoeg staat. Ik zet het blikje altijd achteraan in de koelkast want daar is het het koudst. Je mag het blikje niet schudden
  • Open het blik en schep de crème met een lepel in de kom
  • Doe de ahornsiroop en de vanillepoeder erbij
  • Klop met een mixer de slagroom tot een glad geheel
  • Doe het daarna in een spuitzak

Recept focaccia met tomaat

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

Focaccia is een Italiaans plat brood. De deegbodem van focaccia is te vergelijken met die van een pizza, maar dikker. Erg lekker bij een soepje, bij een borrel of gewoon als lunch. Vind je zwarte of groene olijven lekker? Voeg ze dan gerust toe. Erg lekker! Focaccia met tomaat is een aanrader!

Ingrediënten Focaccia met tomaat

  • 70 ml olijfolie
  • blaadjes van 4 takjes rozemarijn
  • Twee tenen knoflook
  • 235 ml lauwwarm water
  • 1 pakje gist van 7 gram
  • Een halve eetlepel honing
  • 350 gram bloem ( Bij intolerantie glutenvrije bloem)
  • Een theelepel zout
  • Een tomaat of wat kleine kerstomaatje
focaccia met tomaat

Bereiding

 

  • Meng de olie, rozemarijnblaadjes en knoflook
  • Meng water met de gist en honing goed en laat het tien minuten staan
  • Doe dan de bloem in de kom, de helft van de oliemix en een beetje zout. Meng alles goed
  • Kneed alles goed op een met bloem bestoven werkblad tot een soepel deeg. Heb je een keukenmachine met een kneedhaak dan kan dat natuurlijk ook
  • Plakt je deeg, doe er dan wat extra bloem bij
  • Vet een kom in met wat olie, doe het deeg erin en dek de kom af met een vochtige doek. Laat het deeg 1,5 uur rijzen
  • Verwarm de oven op 200 graden
  • Vet je handen in met wat olie en leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en rol alles uit tot een plak van 20x30cm
  • Verdeel de plakjes tomaatjes over het deeg en besprenkel alles met wat olie
  • Druk alles goed an het bak de focaccia in 25 tot 30 minuten goudbruin. Is je brood knapperig dan is het klaar!
 

Recept noten-groentebrood

Categories Alle recepten, Bakken, Groente, KeukenPosted on

Sinds een paar jaar heb ik een moestuintje achter huis. Van die Makkelijke moestuinbakken van Jelle uit Den Andel.  Zo heb ik ieder jaar de lekkerste radijsjes en worteltjes, knapperige sla, sappige tomaten en nog veel meer. Dit jaar ga ik eens courgettes proberen. Ook een beetje eigen belang want dan kunnen we nog vaker dit heerlijke noten-groentebrood eten.

noten-groentebrood

Ingrediënten noten-groentebrood

  • 80 gram havermoutmeel. Mocht je dit niet hebben dan kun je zelf ook havermout fijn malen. 
  • 150 graf grof gehakte noten zoals walnoten, amandelen, hazelnoten of cashewnoten. Wat je zelf maar lekker vindt
  • 100 gram pitten en zaden zoals zonnebloempitten, lijnzaad, pompoenpitten
  • zout (naar eigen smaak)
  • 5 middelgrote eieren
  • 150 gram geraspte groenten. Ik heb voor courgette, wortel en spinazie gekozen
noten-groentebrood

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 185°C.
  • Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng goed door.
  • Voeg de geraspte groenten en eieren (1 voor 1) toe.
  • Bekleed een cakevorm met bakpapier.
  • Schep het deeg in een cakevorm
  • Bak het brood op 185°C in 45 minuten gaar.
  • Laat brood goed afkoelen
  • Wanneer je het in een schone theedoek wikkelt kun je het een dag of drie in de koelkast  bewaren.

  • Wanneer je brood afgekoeld is, kun je het besmeren met heerlijke roomboter.

Hoe maak je perenmuffins. Het recept

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

Muffins zijn altijd heel leuk om te maken en gezellig om te delen met vrienden. Ze zijn bijvoorbeeld ook heel lekker bij de thee! Maar ook in de broodtrommel van je zoon of dochter of je lief. En deze perenmuffins zijn heerlijk!

Wat heb je allemaal nodig?

Voor 12 muffins

  •  200 gram amandelmeel
  • 2 rijpe peren
  • 60 gram pecannoten (of andere noten naar wens)
  • 2 eieren
  • 70 gram roomboter ( of kokosolie)
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
perenmuffins

Wist je dat…

Amandelmeel veel voordelen heeft? Zo heeft het gezonde vetten, veel eiwitten, vitamine E, weinig koolhydraten en veel vezels.

Hoe maak je de perenmuffins?

  • Verwarm de over voor op 180 graden.
  • Voeg alle droge ingrediënten samen toe in een kom. Hak de pecannoten grof.
  • Smelt de roomboter in de pan en schil en snij de peer in blokjes.
  • Voeg nu de eieren en de boter toe aan het beslag.
  • Mix dit alvast goed door elkaar en voeg de peer toe.
  • Nu mix je het beslag nog een keer met de peer erdoor.
  • Het beslag is klaar, en kan nu in de vormpjes!
  • Doe de muffins voor 25 minuten in de oven.
  • En dan zijn ze klaar! Je kunt ze laten afkoelen, of warm serveren want dan zijn ze echt het lekkerst!

 

Recept appelkruimeltaart zonder pakjes

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

Taart zit vaak vol suiker en helemaal als je een taart maakt uit een pakje. Een recept van een heerlijk apple crumble taart. Appelkruimeltaart wie lust het niet? Wij zijn er in ieder geval gek op.

Ingrediënten

voor de bodem en kruimelkorst

  • 90 gram ongezouten amandelen
  • 90 gram ongezouten Cashewnootjes
  • 125 gram speltbloem
  • 95 gram havermout. Wanneer je havermoutvlokken gebruikt, pulseer deze dan even kort in een keukenmachine zodat ze net even iets fijner zijn, maar maak er geen havermoutmeel van!
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje vanillepoeder of merg van een vanillestokje
  • snufje zout
  • 2 eetlepels honing of agave siroop
  • 130 gram gesmolten kokosolie
appelkruimeltaart

Ingrediënten voor de vulling

  • 5 Granny Smith appels
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel vanillepoeder of merg van een vanillestokje
  • 3 eetlepels speltbloem
  • 2 eetlepels honing of agave siroop
  • 2 eetlepels kokosolie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 °C en vet een ronde springvorm met gesmolten kokosolie en leg op de bodem een bakpapiertje.
  • Hak de noten in een keukenmachine fijn en meng het met de rest van de droge ingrediënten.
  • Wanneer alle droge ingrediënten goed gemengd zijn voeg je de honing en gesmolten kokosolie hieraan toe.
  • Wanneer alles goed gemengd is, gebruik je 3/4 van de kruimel voor de bodem. Verspreid het gelijkmatig over de bodem van de springvorm en druk het goed aan.
  • Bak de bodem in het midden van de oven voor ongeveer 10 á 12 minuten of totdat de bovenkant goudbruin gekleurd is.

Bereiding vulling

  • Schil de appels en snijdt ze in kleine blokjes van ongeveer 1 á 1,5 cm. 
  • Meng de appelstukjes met de rest van de ingrediënten.
  • Roer het goed door elkaar zodat elk appelstukje omhult is met de overheerlijke specerijen.
  • Wanneer de bodem goudbruin gebakken is kan je de vulling hierop verspreiden. Druk het een beetje aan met de achterkant van een pollepel en verkruimel de rest van het kruimeldeeg over de bovenkant. 
  • Zet de taart terug in het midden van de oven voor ongeveer 35 á 40 minuten totdat de bovenkant mooi bruin en krokant is gebakken.

 

Vegan frambozen-chocoladetaart

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

Een heerlijke stevige vegan taart met het frisse van framboos. Met deze taart vegan frambozen-chocoladetaart zet je iets speciaals op tafel zonder uren in de keuken te staan. Dit recept is voor 12 personen. 

Ingrediënten

  • Veganistische margarine, om in te vetten
  • 300 gram bloem
  • 50 gram cacao
  • Een theelepel bakpoeder
  • Een theelepel zuiveringszout
  • ½ theelepel zout
  • 300 gram kristalsuiker
  • 375 ml sojamelk
  • 125 ml koolzaadolie
  • Zeven eetlepels frambozenjam zonder pitjes
  • Een theelepel vanillearoma
  • Verse frambozen, ter garnering

Voor het glazuur

  • 40 ml sojamelk
  • 85 gram veganistische pure chocolade in kleine stukjes
  • 60 gram poedersuiker
  • Een eetlepel ahornsiroop

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ronde taartvorm van 23 cm in of bekleedt hem met bakpapier.
  • Zeef de bloem, cacao, bakpoeder en het zuiveringszout in een grote kom en roer het zout en de suiker erdoor. Giet de sojamelk in een steelpan en voeg de olie, frambozenjam en het vanillearoma toe. Zet de pan op middelhoog vuur en klop alles door elkaar. Roer dit mengsel goed door de droge ingrediënten.
  • Doe het beslag in de taartvorm en bak de taart 45 minuten in de oven. Laat de taart eerst afkoelen voordat je het gaat glazuren.
  • Verhit voor de glazuur de sojamelk in een kleine steelpan op middelhoog vuur tot het kookpunt, voeg dan de stukjes chocolade toe en roer tot ze volledig zijn gesmolten. Haal de pan van het vuur en klop de poedersuiker en ahornsiroop erdoor. Laat afkoelen en glazuur de taart dan met een paletmes. Voeg een paar frambozen toe voor de versiering.  

Recept havermoutkoekjes met pure chocolade

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

Koekjes bakken is natuurlijk hartstikke leuk om te doen. En gelukkig kan dit ook nog eens gezonder dan je denkt.  Wij hebben een lekker en simpel recept voor je.

Ingrediënten havermoutkoekjes

  • 100 gram havermout (Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • 12 gram gesmolten kokosolie (of boter)
  • 2 eetlepels honing
  • 25 gram gemalen kokos
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1,5 eetlepels gedroogde cranberry’s
  •  Pure chocolade (minimaal 77%)
  •   zout
Havermoutkoekjes met pure chocola

Hoe maak je havermoutkoekjes?

Verwarm de oven voor op 190 graden.

1. Meng de havermout, kokos olie of boter, honing, kokos, bakpoeder en 1 mespuntje zout in een kom.

2. Voeg 60 ml heet water toe en kneed het tot een soepel deeg, voeg nu ook de cranberry’s toe.

3. Rol balletjes in je hand en druk ze plat op de bakplaat (met bakpapier)

4. Daarna kunnen ze in de oven voor ongeveer 25 minuten. Na die tijd nog een uur laten afkoelen.

5. Nu is het tijd om de pure chocolade te smelten. Met een lepel zigzag je de gesmolten over de koekjes heen.

De chocolade nog even hard laten worden en de overheerlijke koekjes zijn klaar!

Recept maisbrood

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

Maisbrood is lekker om mee te nemen in je broodtrommel maar ook bij een lunch of brunch. Snijd je brood in mooie vierkante stukjes en serveer het met wat margarine of roomboter.

Ingrediënten

  • 125 gram gezeefde bloem
  • 4 theelepels bakpoeder
  • een kwart theelepel zout
  • 30 gram suiker
  • 125 gram maismeel
  • 2 eieren
  • 2,5 dl melk
  • 30 gram plantaardige gesmolten margarine 
maisbrood

Bereiding

  • Zeef de bloem met het zout en het bakpoeder
  • Roer dan de suiker en het maismeel erdoor
  • Voeg de eieren, de melk en de gesmolten margarine toe en klop het mengsel glad
  • Bekleed een bakblik van 23 cm met bakpapier. Geen cakeblik? Een springvorm voor een taart kan ook prima
  • Schep het deeg erin
  • Bak het brood 20 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden
  • Haal je brood uit het blik en snijd het in vierkante stukken
  • Erg lekker met wat boter!