Recept risotto met spinazie

Categories Alle recepten, Buitenlandse keuken, Groente, KeukenPosted on

Een lekker Italiaans gerechtje met verse groente. Snel klaar en erg voedzaam en lekker. Dit is voor ongeveer zes personen.

Ingrediënten

  • Een liter (kippen) bouillon
  • Twee eetlepels olijfolie
  • Twee teentjes knoflook ( geperst)
  • Een fijngehakte ui
  • 450 gram Arborio rijst
  • 1,5 dl witte wijn
  • 220 gram jonge spinazie
  • 220 gram stukjes gorgonzola
  • Wat zout en peper
Risotto met spinazie

Bereiding

  • Breng de bouillon in de pan aan de kook en laat het zachtjes doorpruttelen
  • Doe wat olie in de pan, voeg de knoflook en ui toe en bak deze vijf minuten tot de ui zacht is
  • Voeg de rijst toe en roer tot alle korrels met een laagje olie zijn bedekt
  • Schenk de wijn erbij en kook alles tot het vocht is opgenomen
  • Voeg dan de bouillon toe. Doe dat geleidelijk dus bijvoorbeeld een soeplepel per keer. Roet het steeds zodat het vocht opgenomen kan worden. Doe je dat niet dan krijg je een heel plakkerig prutje. Is het vocht opgenomen doe er dan weer een lepel bij. Ga net zolang door tot je bouillon op is en je rijst beetgaar is
  • Voeg dan de spinazie en de kaas toe en breng de risotto op smaak met wat peper en zout. Roer het goed door tot de spinazie slap geworden is en de kaas gesmolten
  • Eet het direct op.

Koolhydraatarme MaPo Tofu

Categories Alle recepten, Buitenlandse keuken, KeukenPosted on

Een lekker en low carb gerecht uit de Chinese keuken. Je kunt MaPo Tofu in twee varianten maken. Een vegetarische of een met rundergehakt. Wil je niet koolhydraatarm eten, dan kun je er wat rijst bij eten. 

Ingrediënten MaPo Tofu

  • Drie pakjes stevige tofu van ongeveer 225 gram per stuk
  • Drie eetlepels plantaardige olie
  • 125 gram grof rundergehakt. Vegetarisch gehakt mag natuurlijk ook
  • Een theelepel gesnipperde knoflook
  • Een in ringen gesneden prei
  • Een theelepel zout
  • Een eetlepel black bean sauce
  • Een eetlepel lichte sojasaus
  • Twee theelepels chili bean sauce
  • Drie of vier eetlepels kippen of groentebouillon
  • Vier theelepels maizena
  • Zes theelepels koud water
  • Paar druppen sesamolie
  • Wat zwarte peper
  • Wat gesnipperde lente-uitjes ter garnering
MaPo Tofu

Bereiding

  • Laat de tofu uitlekken. Snijd de tofu voorzichtig in blokjes van een centimeter
  • Breng in een pan of en wok een beetje water aan de kook. Blancheer de blokjes tofu ongeveer drie minuten. Voelen ze eerder stevig aan dan haal je ze er eerder uit. Laat ze uitlekken in een vergiet
  • Doe wat olie in de pan en laat het warm worden. Roerbak het gehakt ongeveer twee minuten met wat knoflook rul en bruin.
  • Doe dan de prei, het zout en de sauzen toe.
  • Schep alles goed door elkaar
  • Doe de bouillon erbij en doe de tofu erbij
  • Breng alles aan de kook en smoor het 2 tot 3 minuten
  • Meng de maizena met wat water tot een glad papje
  • Doe dit papje bij je tofu-mengsel en roer het er goed doorheen
  • Roer net zolang tot je saus mooi ingedikt is
  • Doe wat sesamolie over je gerechtje en bestrooi het met wat peper en lente-ui

Pasta met avocado

Categories Alle recepten, Buitenlandse keuken, KeukenPosted on

De avocado, een vrucht die ik voor een aantal jaren geleden nog nooit had gekocht of überhaupt had geproefd. Prima te combineren met pasta. Dit recept is vegetarisch maar mocht je er wel graag vlees bij eten, voeg dan bijvoorbeeld kipfilet toe.

Ingrediënten

Ingrediënten voor 2 personen

  •  200 gram volkoren penne of (glutenvrije) pasta
  •   1 avocado
  • 250 gram champignons
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram roomkaas
  • handje pijnboompitten
  • kokosolie of olijfolie
  • peper
  • zout

Bereiding

  • Begin met het koken van de pasta.
  • Snijd ondertussen de ui, champignons en het teentje knoflook in stukjes.
  • Verwarm wat olie in een pan en doe hier de groentes in.
  • Bak tot de champignons en het uitje een beetje bruin kleuren.
  • Pak een bord en prak de avocado hierop fijn, dit kan gewoon met een vork.
  • Vervolgens gaat de roomkaas erbij en roer dit erdoor heen.
  • Breng het op smaak met wat peper en zout.
  • Zodra de groentes gebakken zijn mag de avocado saus erbij.
  • Om het wat vloeibaarder te krijgen voeg je wat water toe zodat het een saus gaat worden.
  • Rooster de pijnboompitjes met een snufje zout in een koekenpan.
  • Serveer de pasta samen met de saus en strooi om het af te maken de pijnboompitten erover heen.

Ook lekker met wat geraspte (geiten) kaas.

Roerbakgerecht met broccoli, noedels en kip

Categories Alle recepten, Buitenlandse keuken, KeukenPosted on

Wist jij al dat broccoli vol vitamines zit en dat je de steel ook gewoon kunt eten? Broccoliroosjes zijn het lekkerst als ze beetgaar zijn. Dat betekent ongeveer 4 minuten koken of een minuut of 6 in de wok. De groente zit vol vitamine K, foliumzuur en vitamine c. Ik maakte van broccoli een lekker gemakkelijk roerbak recept.

Ingrediënten

  • 400 gram broccoli
  • 1 struik paksoi
  • 2 gele paprika’s
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 centimeter verse gember
  • 250 gram eiernoedels
  • 4 kipdijfilets
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels arachideolie
  • 95 milliliter oestersaus

Bereiding

  • Snijd de broccoli in kleine roosjes
  • Snijd de paksoi in repen
  • Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Snijd vervolgens het vruchtvlees in reepjes
  • Hak de knoflook fijn
  • Schil en rasp de gember
  • Kook de noedels ongeveer 5 minuten in een pan water
  • Snijd ondertussen de kipdijfilet in reepjes en snijd de limoen in 4 partjes
  • Giet de noedels af en laat ze uitlekken in een vergiet
  • Verhit de olie in een wol en roerbak de knoflook, gember en kipreepjes.
  • Doe dit ongeveer 2 minuten voeg dan de paprika, broccoli en oestersaus toe
  • Gooi er twee eetlepels water bij en roer dit ongeveer 5 minuten
  • Voeg de paksoi toe en roerbak het geheel nog een minuutje
  • Voeg de noedels toe en en verwarm het nog even
  • Je kunt het op smaak brengen met wat peper
  • De limoenpartjes serveer je erbij

Tagliatelle met citroen

Categories Alle recepten, Buitenlandse keuken, KeukenPosted on

Een lekkere pasta die je in mum van tijd op tafel hebt. Deze tagliatelle met citroen is lekker fris en heeft maar 4 ingrediënten. Wanneer je gek bent op geitenkaas, rasp dan gewoon wat extra harde geitenkaas en strooi dit over je pasta.

Ingrediënten

  • 200 gram verse tagliatelle ( koelvak supermarkt)
  • 250 ml kookroom
  • Een biologische citroen
  • Wat harde geitenkaas
  • Optioneel basilicumblaadjes
Tagliatelle met citroen

Bereiding

  • De tagliatelle maak je zoals op de verpakking staat.
  • Doe een scheutje olie in een koekenpan op laag vuur en wacht tot het warm is.
  • Giet de tagliatelle af en doe dit samen met de kookroom en wat peper en zout in de koekenpan
  • Roer alles goed door zodat de tagliatelle goed bedekt is
  • Rasp ondertussen de schil van een halve citroen. Pas op voor het witte van de citroen. Dat is bitter.
  • Pers de hele citroen uit en roer de citroensap en de rasp door de tagliatelle.
  • Doe de pasta op de borden

Spaghetti bolognese zonder pakjes en zakjes

Categories Alle recepten, Buitenlandse keuken, KeukenPosted on

Vandaag heb ik voor jullie een recept om een heerlijke spaghetti bolognese te maken. Uiteraard maak je dit gerecht zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes en om het nog gezonder te maken gebruik je de volkoren spaghetti slierten. Ik heb er voor gekozen om kleine balletjes te draaien van het gehakt maar uiteraard kan je het gehakt ook gewoon rullen in een koekenpan.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 200 gram volkoren spaghetti
  • 150 gram ongekruid rundergehakt
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 300 gram gezeefde tomaten
  • 1 ui
  • Teentje knoflook
  • Half bakje champignons
  • Peper, zout, gehaktkruiden, oregano
spaghetti bolognese

Bereidingswijze spaghetti bolognese

  • Kook de spaghetti gaar volgens de verpakking.
  • Doe het gehakt in een schaal en voeg naar smaak kruiden toe zoals peper, zout, gehaktkruiden.
  • Kneed de kruiden door het gehakt en draai er kleine balletjes van.
  • Verhit olie in een pan en braad hierin de gehaktballetjes.
  • Zodra ze gaar zijn voeg je de tomatenpuree en oregano kruiden (naar smaak) toe.
  • Enkele minuten laten pruttelen. Vervolgens de gezeefde tomaten toevoegen en als laatste de spaghetti slierten.

Eet smakelijk!

Meer Italiaanse recepten

Cannelloni met spinazie en ricotta

Categories Alle recepten, Buitenlandse keuken, KeukenPosted on

Cannelloni is een pastasoort , die bestaat uit grote dikke staafjes gemaakt uit durumtarwe. Vaak wordt Cannelloni  met bolognesesaus geserveerd maar je kunt ze ook vullen met vlees, vis of  groente. Wij vulden ze met spinazie, ricotta en ham.

Ingrediënten

  • 12 gedroogde cannelloni
  • Een beetje zout en peper
  • Boter om je ovenschaal mee in te vetten
  • 150 gram magere fijngesneden ham
  • 150 gram spinazie uit de diepvries. Ontdooi dit eerst goed en laat het uitlekken
  • 125 gram ricotta
  • Een ei
  • Drie eetlepels versgeraspte pecorino. Pecorino is een Italiaanse schapenkaas.
  • Een snufje nootmuskaat
  • 600 ml melk
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 75 gram versgeraspte gruyere. Gruyère kaas heeft een lekkere zoetige nootachtige smaak.

Bereiding

  • Zet de oven aan op 180 graden
  • Breng een grote pan met water aan de kook. Doe daar een klein beetje zout bij
  • Doe de cannelloni in het water en kook de pasta in een minuut of 8 beetgaar
  • Giet ze af en laat de cannelloni goed uitlekken en leg ze op een bord. Dep ze wat droog met keukenpapier
  • Doe voor de vulling de ham, spinazie en ricotta in de keukenmachine. Pureer alles een paar seconden
  • Doe dan het ei en de pecorino erbij en maak er een glad papje van
  • Doe de vulling in een kom en breng het op smaak met nootmuskaat, peper en zout
  • Vet de ovenschaal in
  • Doe de vulling in een spuitzak met een opening van een centimeter
  • Zet een cannelloni rechtop open de bovenkant en spuit er wat vulling in
  • Buisje gevuld? Leg hem dan in de schaal. Dan kun je verder met de volgende
  • Dan kun je met de kaassaus aan de slag. Doe de melk in een pannetje en breng het net niet aan de kook
  • Smelt ondertussen in een andere pan de boter. Doe de bloem bij de boter en roer het goed tot het een mooi papje is
  • Roer langzaam de warme melk erdoor
  • Kook alles op laag vuur tot het glad en ingedikt is. Dit duurt een minuut of 10
  • Haal de pan van het vuur en roer de gruyere erdoor. Breng alles een beetje op smaak met wat zout en peper
  • Doe de kaassaus over de gevulde cannelloni
  • Dek de schaal af met wat aluminiumfolie en zet de schaal 25 minuten in de oven

Eet smakelijk!

Recept gnocchi met paddenstoelen

Categories Alle recepten, Buitenlandse keuken, KeukenPosted on

Gnocchi recepten mogen natuurlijk niet ontbreken in de Italiaanse keuken. Het is een Italiaanse pasta-soort die gemaakt wordt van aardappel en meel. Het is een heerlijk alternatief voor pasta of rijst. Lijkt het je niets dan kun je de gnocchi ook vervangen voor spaghetti.

De paddenstoelen zorgen voor een heerlijke smaak.

Ingrediënten

  • Twee uien in ringen
  • 400 gram fijngehakte gemengde paddenstoelen
  • Vier eetlepels olijfolie
  • Twee teentjes gehakte knoflook
  • 100 ml witte wijn
  • Een pak gnocchi
  • Een eetlepel citroensap
  • Vier eetlepels room
  • Half bosje fijngehakte peterselie
  • 30 gram geraspte Parmezaanse kaas
gnocchi

Bereiding

  • Verhit de olie en fruit daarin de uien. Doe je dit op middelhoge stand dan duurt dat ongeveer 5 minuten
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak die 10 minuten mee
  • Doe de knoflook erbij en bak die een minuut mee
  • Doe de bouillon en de wijn erbij en laat het 8 minuten pruttelen
  • Kook de gnocchi volgens aanwijzing op de verpakking
  • Voeg het citroensap, room en peterselie toe aan de saus
  • Giet de gnocchi af en roer dit door de saus
  • Kook de saus een beetje in op een lage stand
  • Verdeel alles over de borden en bestrooi het met kaas

Voedingswaarde

  • 425 kca per portie
  • 15 gram vet waarvan 5 verzadigd
  • 54 kca
  • 11 gram eiwitten
  • 6 gram vezels
  • 2,3 gram zout

Italiaanse minestronesoep

Categories Alle recepten, Buitenlandse keuken, Keuken, SoepPosted on

Minestronesoep is een lekkere Italiaanse maaltijdsoep waar je lekker veel groente in kunt gooien. Het moet een mooie volle soep zijn waar je een paar uurtjes op kunt teren. Ons recept van Minestronesoep.

Ingrediënten

  • 75 ml olijfolie
  • 1 ui
  • een teentje geperste knoflook
  • 225 gram aardappels ( geschild en fijngehakt)
  • 150 gram wortels in dunne plakjes gesneden
  • 100 gram bleekselderij in dunne plakjes gesneden
  • 150 gram courgette in plakjes
  • 1 liter (rundvlees)bouillon
  • 400 gram gepelde (Italiaanse) tomaten uit blok
  • Korst van een stuk Parmezaanse kaas
  • Een eetlepel fijngehakte peterselie
  • 400 gram cannellinibonen uit blik ( in de supermarkt te koop)
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • Optioneel: pasta
minestronesoep

Bereiding

  • Doe de olie in een pan en bak de ui en de knoflook tot de ui zacht is
  • Bak de aardappels vijf minuten mee. Doe hetzelfde met de wortel, bleekselderij, courgette
  • Voeg de bouillon, tomaten en de korst van de kaas toe en kook het zachtjes een uur lang op het vuur. Doe wel de deksel op de pan. Is je soep te dik aan het worden? Doe er dan nog wat bouillon bij
  • Doe de peterselie en de bonen erbij en warm die nog 10 minuten mee
  • Wil je een lekkere maaltijdsoep? Doe er dan ook pasta bij.
  • Verwijder de kaaskorst en serveer je soep. Eventueel kun je het nog wat op smaak brengen met zout en peper.

Eet smakelijk

Noodles met zalm

Categories Alle recepten, Buitenlandse keukenPosted on

Snel een maaltijd maken voor vier personen. Dit Aziatische hoofdgerecht of lunchgerecht van noodles met zalm is dan echt iets voor jou.

Ingrediënten

  • 80 ml teriyakisaus
  • Een eetlepel honing
  • Twee theelepels sesamolie
  • De schil van een limoen
  • 4 zalmfilets ( ongeveer 150 gram per stuk)
  • 270 gram ramen, mie of noodles
  • Een eetlepel rijstazijn ( kun je kopen in een toko)
  • Een eetlepel sojasaus
  • Twee eetlepels zonnebloemolie
  • Acht bosuitjes
  • 125 gram peultjes
  • 200 gram shiitake paddenstoelen of oesterzwammen
  • Een rode peper ( zaadjes er wel even uithalen)
  • 50 gram sesamzaad
Noodles met zalm

Bereiding noodles met zalm

  • Maak de saus door de teriyakisaus, honing, sesamolie en limoenrasp in een kom te mengen
  • Voeg de zalm toe en wentel deze door de marinade. Laat dit tien minuten staan
  • Kook de noodles
  • Giet ze af en schep er sojasaus door
  • Verhit een eetlepel zonnebloemolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur
  • Roerbak de bosui, peultjes, paddenstoelen en rode peper ongeveer drie minuten tot het net gaar is
  • Voeg de noodles toe en zet ze apart
  • Zet de pan terug op middelhoog vuur en voeg de rest van de olie toe
  • Laat de zalm uitlekken, bewaar de marinade en wentel de vis door de sesamzaadjes
  • Bak de zalm 2-3 minuten aan elke kant tot de zalm goudbruin is
  • Leg de zalm op een bord en dek de vis af met een bord
  • Veeg de pan schoon en zet hem op middelhoog vuur. Doe de bewaarde marinade in de pan en doe er 60 ml water bij. Laat dit 2 tot 3 minuten zachtjes doorkoken. Je saus wordt nu dikker en zelfs een beetje stroperig.
  • Voeg de noodles toe en schep alles door elkaar. Zalm erop en eten maar!

Eet smakelijk!