Zoete ananas met kokosroom

Categories Alle recepten, Keuken, ToetjePosted on

Dit recept is lekker zomers, zoet, gezond en ideaal als bijgerecht bij de barbecue of als toetje. Of gewoon stiekem als tussendoortje. Lekkere zoete ananas met room!

Ingrediënten

  • 1 pakje kokosmelk creamy (200 ml)
  • halve ananas
  • halve limoen
  • 2 theelepels suiker
  • handje hazelnoten
  • 2 takjes munt

Bereiding ananas

  • Zet de kokosmelk een dag voor je het gaat gebruiken in de koelkast
  • Klop op de dag dat je het wilt maken, de kokosmelk op met je mixer. Begin eerst op een lage stand en voer de snelheid langzaam op.
  • Zodra de room wat luchtiger wordt voeg je de suiker toe en klop je verder
  • Is het romig genoeg dan zet je het afgedekt in de koelkast
  • Hak de hazelnoten wat grof en rooster ze een minuutje in een droge koekenpan. Let wel op dat ze niet verbranden
  • Laat de noten afkoelen
  • Snijd 4 dikke schijven van de ananas. Ik doe altijd een centimeter of 2 dik
  • Strooi er een klein beetje suiker over
  • Gril de ananasschijven op de barbecue tot ze een beetje zacht worden en je mooie grillstrepen ziet
  • Knijp de limoen uit over de ananasschijven
  • Doe er wat lekkere room uit de koelkast bij en versier het met wat stukjes hazelnoot en munt

Gevulde appels uit de oven

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, ToetjePosted on

Het recept van vandaag ‘gevulde appeltjes uit de oven’ is heerlijk winters van smaak, gezond en leuk om met je (klein-) kinderen te maken! Het is een prima tussendoortje voor jezelf of voor de kinderen als ze uit school komen maar kan ook als een warm ontbijt met wat Griekse yoghurt of als toetje met een bolletje ijs. 

Ingrediënten gevulde appels

Nodig voor 4 personen:

  • 4 appels
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel gehakte walnoten of andere noten
  • Halve eetlepel honing
gevulde appels

Bereiding gevulde appels

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Was voor 4 personen 4 appels (laat de appels heel) en steek er met een scherp mes of met een appelboor het klokhuis uit. Snij een stukje van de bovenkant en hol de appels een beetje uit. Snij het appelvruchtvlees dat hierbij loskomt in kleine stukjes.
  • Meng de stukjes appel met de rozijnen, kaneel, walnoten en de honing. Zet de appels in een ingevette ovenschaal en vul het klokhuisgat met het rozijnenmengsel.
  • Leg op elke appel een klontje boter. Bak de appels ongeveer 20 minuten in het midden van de oven. Serveer met een bolletje ijs of wat Griekse yoghurt.

Tip: Superlekker met wat kleine blokjes pure chocolade door de vulling.

Egel van peer en druiven

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Keuken, Toetje, VerjaardagPosted on

Deze peer-egels zijn erg leuk om op te trakteren. De prikkers met druiven zitten ook lekker stevig in de peer. Maar natuurlijk kun je er ook andere dingen in prikken. De basis is een peer met groene druiven.

Wat heb je nodig?

  • Peren. De hoeveelheid hangt af van het aantal traktaties dat je wilt maken
  • Groene druiven
  • Cocktailprikkers
  • Tomaatje per peer
  • Rozijntjes, kruidnagel of peperkorrel voor de oogjes

egel

Hoe maak je het?

  • Snijd een stukje van het lange deel van de peer. Hierdoor zal hij beter blijven liggen.
  • Haal de schil van de punt van de peer weg. Hierdoor ontstaat het begin van het gezichtje
  • Prik in het dikke deel van de peer cocktail prikkers en rijg daar wat druiven op
  • Oogje maak je het beste met een peperkorrel of een kruidnagel. Een rozijntje kan ook maar dan moet je een cocktailprikker in stukjes breken om de oogjes erin te prikken.
  • Met een snoeptomaatje kun je een leuk rood neusje maken

Frisse Lemon curd

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, Keuken, Pasen, ToetjePosted on

Lemon curd is een zoetzure crème op basis van citroen, boter, suiker en ei. Je kunt het bijvoorbeeld eten op een  pannenkoek, in een citroen meringuetaart, door slagroom, yoghurt óf op de traditionele manier: op een heerlijke scone. En ja er zit suiker in, maar zolang je de pot niet in een keer leeg eet is er niets aan de hand.

Ingrediënten

  • 115 gram ongezoute boter
  • 2 eieren
  • 200 gram suiker
  • 2 citroenen

Bereiding

  • Rasp de citroenen.
  • Pers de citroenen uit en vang het sap op.
  • Doe de boter in een schaal in de magnetron of verwarm het in een pan tot het gesmolten is
  • Gooi de eieren, de citroenrasp, het citroensap en de suiker in een schaal
  • Doe de gesmolten boter erbij en mix dit door elkaar
  • Blijf nu voortdurend roeren totdat het mengsel ingedikt is. Het mengsel moet ongeveer de dikte van yoghurt hebben, soms duurt dit wel 10 minuten.
  • Giet de hete Lemon Curd in gesteriliseerde potjes.
  • Zet de potten als ze afgekoeld zijn in de koelkast, gebruik het meteen in een recept, of  eet het direct op.

Tips

  • Keer de potjes met hete Lemon Curd om zodat het vacuum trekt. Op deze manier kun je het langer bewaren. Maar ook niet te lang want er zitten geen conserveringsmiddelen in. 
  • Heb je teveel Lemon Curd gemaakt? Vries het dan in! De Lemon Curd bevriest niet helemaal hard, dus je kunt de inhoud uit het bakje scheppen. Het ontdooit wel snel trouwens.

Crèpe van kokosmeel met yoghurt en aardbeien

Categories Alle recepten, Keuken, Ontbijt, ToetjePosted on

Deze crèpes zijn heerlijk zoet maar toch verantwoord. Ze bevatten geen koolhydraten en passen dus prima in het keto dieet. Serveer ze als ontbijt of als lunch. Let op de topping bevat wel koolhydraten!

Ingrediënten voor 4 tot 6 crepes

  • Drie losgeklopte eieren
  • Vijf eetlepels gemalen kokos
  • Drie eetlepels kokosroom. Je kunt ook de dikke crème nemen uit een blikje kokosmelk. Hier lees je hoe je kokosroom maakt.
  • Een eetlepel kokosmeel
  • Een theelepel vanille-extract
  • Een tot drie eetlepels water
  • Wat kokosolie of roomboter om in te bakken
  • Dikke Griekse yoghurt
  • Aardbeien

Bereiding

  • Mix de eieren met de kokos. Doe de kokosroom, kokosmeel en het vanille-extract tot een beslag. Is het te dik doe er dan 1 tot 3 eetlepels water bij
  • Smelt een klein beetje kokosolie of roomboter in de pan en doe er 3 tot 4 lepels beslag in
  • Laat het beslag uitvloeien tot een dunne crèpe
  • Maak ze niet te groot want dan wordt keren erg lastig
  • Bak de crèpe aan beide kanten gaar
  • Leg de crèpe op een bord en doe in het midden een dikke streep yoghurt
  • Strooi wat kokos over de yoghurt en leg er aardbeien op
  • Eventueel kun je nog wat honing over het fruit druppelen
  • Vouw de crèpes dicht en serveer ze

Meer recepten met aardbeien

Aardbeienijs maken. Zo doe je dat

Categories Alle recepten, Keuken, ToetjePosted on

Met  warm weer kun je wel wat verkoeling gebruiken, wat dacht je van gezond aardbeienijs? En dan helemaal zelf maken. Moeilijk is het niet. En je hebt maar twee ingrediënten nodig.

  • 1 banaan
  • 80 gram aardbeien (ook te vervangen voor ander fruit). Bramen, frambozen, blauwe bessen zijn ook erg lekker!

Hoe maak je aardbeienijs?

1. Schil een banaan en snij hem in stukjes, doe de stukjes minimaal 2 uur van te voren in de vriezer.

2. Mix dan de banaan stukjes in de blender, mix daarna nog een keer met de aardbeien erbij.

3. Je zult zien dat het een soort licht bevroren smoothie is geworden, dit kun je al heerlijk op smikkelen maar je kunt het nu ook nog even terug in de vriezer zetten voor een uur (zoals ik heb gedaan). Je krijgt dan echt ijs brokken!

Geniet van je ijs!

Meer recepten met aardbeien

Chocolade aardbeien cheesecake

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keuken, Pasen, Toetje, VerjaardagPosted on

Slaan de zenuwen alweer toe als je ziet dat er een verjaardag op de planning staat? No worries! Maak deze taart en je kunt rustig een lekker stuk taart mee eten zonder je schuldig te voelen! 

Wat heb je allemaal nodig?

  • Keukenmachine
  • Springvorm

Voor de bodem

  • 50 gram geweekte amandelen
  • 50 gram geweekte hazelnoten
  • 150 gram dadels (liefst medjoul dadels)
  • 2 eetlepels rauwe cacao
  • snufje zout
aardbeien cheesecake

Voor de vulling

  • 100 gram kokosolie
  • 300 gram geweekte cashewnoten
  • 120 gram agavesiroop of honing (ECHTE honing, geen goedkope suikerhoning..!)
  • 1 of 2 vanille stokjes
  • 1 grote citroen (rasp en sap)
  • 1 eetlepel Stevia (eventueel)

Topping

  • 300 gram bevroren aardbeien (of ander fruit). Frambozen zijn ook erg lekker!
  • 2 eetlepels agavesiroop of honing
  • 1 theelepel Stevia (eventueel)
aardbeien cheesecake

Hoe maak je de taart?

1. Zet de avond van te voren alle noten in de week. Lukt dat niet, doe dan minimaal vier uur van te voren in de week.

2. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier. Spoel de noten af.

3. Doe de hazelnoten, amandelen, dadels, cacao en snuf zout in de keukenmachine en draai het tot een kleverig deeg. Als het niet goed plakt kunt je misschien wat meer dadels, agave siroop of honing toevoegen.

4. Het deeg is nu klaar en hiermee bedek je de bodem van de springvorm, maak het egaal en glad.

5. Doe nu alle ingrediënten van de vulling in de keukenmachine en draai lang door tot je een mooi romige crème krijgt, dit kan even duren voordat de laatste ‘stukjes’ eruit zijn. Vergeet niet te proeven, als je het nodig vind kun je nog wat honing, vanille, citroensap en/of stevia erbij doen.

6. Giet nu de vulling in de springvorm en strijk dit ook weer mooi glad en egaal.

7. Voor de topping doe je de bevroren frambozen of aardbeien in de keukenmachine samen met 2 eetlepels agave of honing. Mix dit tot een mooie mousse.

8. De topping kun je nu over de vulling gieten en strijk dit weer glad.

9. Eventueel kun je de taart garneren met wat je maar wil; ik koos voor wat frambozen

10. Zet de taart in de vriezer. Na anderhalf uur is die goed, hij kan ook langer in de vriezer. Maar haal hem dan vier uur van te voren uit de vriezer en plaats hem in de koelkast!

Meer recepten met aardbeien

Quinoa met aardbeien en druiven

Categories Alle recepten, Keuken, Salades, ToetjePosted on

Druiven zijn erg gezond. Ze zijn rijk aan kalium, natriumarm en ideaal voor een ontgiftend dieet. Daarnaast zijn ze een goede bron van vezels. Heb je er al eens aan gedacht om een quinoa te maken met druiven? Nee? Lekker joh! Helemaal als je er ook nog aardbeien bij doet. Lekker als dessert.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 gram quinoa
  • Twee sinaasappels
  • 250 gram aardbeien
  • Een tros witte druiven
  • Een eetlepel (acacia) honing
Quinoa met aardbeien

Bereiding

  • Was de quinoa en doe het in de pan met twee keer zoveel water als quinoa
  • Kook de quinoa. Zet het vuur laag en laat het 10 tot 15 minuten doorkoken tot het water verdampt is
  • Haal de pan van het vuur en laat het nog tien minuten opzwellen met het deksel erop
  • Meng het met het sap 1 sinaasappel en de honing.
  • Zet de quinoa op een koele plek
  • Was de druiven en haal de kroontjes van de aardbeien.
  • Schep het fruit door de quinoa

Meer recepten met aardbeien

Chiapudding met aardbeien

Categories Alle recepten, Keuken, Ontbijt, ToetjePosted on

Een lekker ontbijtje om je dag goed te beginnen. De voorbereidingen voor je chiapudding tref je de avond ervoor al. Daarna is dit snel gemaakt. En omdat het zo lekker is, denk ik dat je je potje ook snel leeg zult hebben.

Ingrediënten

  • Een eetlepel chiazaad
  • 100 ml magere melk, sojamelk of rijstemelk
  • 75 gram diepvries aardbeien
  • Twee theelepels rozijnen
  • Een theelepel gebroken lijnzaad
  • Een eetlepel fijngehakte walnoten
  • Twee theelepels maple syrup
  • Twee eetlepels granola of quinoavlokken. Zo maak je zelf granola
chiapudding

Bereiding chiapudding

  • Roer de chiazaadjes voor de chiapudding de avond van tevoren door de melk en zet het kommetje in de koelkast
  • Laat de aardbeien ontdooien en prak ze fijn.
  • Roer de chiamelk door de aardbeien
  • Doe dit in een leuk potje, glas of glazen beker
  • Schep de yoghurt erop
  • Roer de rozijnen, lijnzaad, walnoten en maple syrup door de ontbijtgranen en schep het op je chiapudding.

Meer recepten met aardbeien

Vegan eton mess met aardbeien

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, ToetjePosted on

In deze vegan Eton Mess vind je schuimpjes zonder eiwitten. Je maakt ze van kikkererwtenwater met suiker. Doe er onder andere wat sojaroom en aardbeien bij en je hebt een lekker feestelijk toetje.

Ingrediënten eton mess

  • 100 gram blanke amandelen
  • 300 gram aardbeien ( door de helft gesneden)
  • 250 ml sojaroom
  • Een zakje klop-fix
  • Twee eetlepels vanillesuiker
  • Vier eetlepels gedroogde gojibessen

Voor de schuimpjes

  • Een blik kikkererwten (350 gram)
  • 100 gram suiker
  • Paar druppen vanille-extract
eton mess

Bereiding

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Verwarm de oven op 110 graden
  • Open voor de schuimpjes je blik kikkererwten
  • Zet een zeef op een kom en giet de inhoud van je blik in de zeef
  • Meet 100 ml kikkererwtenwater af en klop dat met een mixer op de hoogste stand wat schuimig
  • Mix de suiker er in gedeelten doorheen
  • En blijf kloppen. Nog zeker een minuut of 10 tot je een mooi stevig schuim hebt
  • Schep je schuim in de spuitzak en spuitrondjes op de bakplaat
  • Bak je schuimpjes twee uren. Laat ze daarna goed afkoelen
  • Rooster je amandelen in een droge koekenpan en hak ze dan in stukken. Laat ze eerst wel afkoelen
  • Klop de sojaroom met de vanillesuiker en de Klop-fix stijf
  • Verbrokkel zes schuimpjes en bewaar de rest in een luchtdichte trommel
  • Verdeel het schuim en de helft van de amandelen over vier glazen
  • Doe er wat aardbeien in en wat gojibessen
  • Schep er dan twee lepels room op
  • Garneer dan je toetje met de rest van de aardbeien en amandelen

Meer recepten met aardbeien