Asperges met beenham en gepocheerd ei

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Het apergeseizoen eindigt traditiegetrouw op 24 juni (Sint Jan). Telers laten daarna de planten met rust. Dat moet zeggen ze om te voorkomen dat de aspergeplant uitgeput raakt.  Tot die die dag eten wij regelmatig asperges. Soms als soep maar met ham en een gepocheerd ei vinden we ook heerlijk. 

Recept asperges

Voor 4 personen | Bereidingstijd ± 25 minuten

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 2 kilo witte asperges
  • 1 mespunt gemalen nootmuskaat
  • 200 gram beenham
  • 40 gram vloeibare boter
Asperges met beenham

Bereiden:

Stap 1

  • Bekleed kleine kopjes of glaasjes met vershoudfolie.
  • Breek boven elk kopje een ei en draai de folie dicht, zodat er een zakje ontstaat.
  • Verwijder de houtachtige onderkant van de asperges en schil ze rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden.
  • Kook de asperges 10 minuten in een ruime pan met kokend water, zout en nootmuskaat.

Stap 2

  • Draai het vuur uit en laat de asperges nog 10 minuten in het hete kookvocht rusten.
  • Leg na 4 minuten de in folie verpakte eieren 6 minuten in het hete aspergevocht (dit kan terwijl de asperges erin liggen).

Stap 3

  • Snijd de ham in lange repen.
  • Smelt de margarine op laag vuur in een pannetje en verwijder de vershoudfolie van de eieren.
  • Neem de asperges met een schuimspaan uit het vocht en leg ze op borden.
  • Schenk de boter over de asperges, verdeel de ham erover en serveer de gepocheerde eieren erbij.

Stap 4

Lekker met aardappelpuree. Hiervoor heb je nodig: 800 gram aardappelen en 100 ml  melk.

 

Recept melanzane alla parmigiana

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Melanzane alla parmigiana. Een lekker Italiaans, vegetarisch hoofdgerecht voor in de oven. Ideaal om een dag eerder te maken. Je kunt dit gerecht 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm 20 min. in de oven op 180 °C.

Ingrediënten

  • 4 aubergines
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 195 ml olijfolie
  • 800 gram gepelde tomaten (blik à 400 g)
  • 2 theelepels suiker
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 250 gram mozzarella (zakje à 125 g)
  • 15 gram basilicum (bakje à 15 g)
melanzane alla parmigiana

Bereidingswijze

  • Snijd de aubergines in de lengte in plakken van een ½ cm.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de gesnipperde ui en de gesneden knoflook 2 minuten.
  • Voeg de tomaten toe en roer deze met een houten lepel in kleine stukjes. Breng de saus op smaak met de suiker, peper en zout. Laat 15 minuten zachtjes koken.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.
  • Bak de aubergines in delen, telkens 2 minuten aan iedere kant en bak steeds in een scheut van de rest van de olie. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Leg een laag aubergine in de ovenschaal en schep er een laag tomatensaus op. Bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas, leg er een paar plakken mozzarella op en scheur er wat blaadjes basilicum over. Herhaal tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag aubergine. Bak ca. 30 minuten in de oven.

Recept asperges met ham

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

De witte asperge is een echte seizoensgroente, dat begint in april en duurt slechts een paar maanden. De combinatie met ham is waanzinnig lekker. Dit recept is voor vier personen.

Ingrediënten

  • 2 kilo verse witte asperges
  • 8 middelgrote eieren
  • 1 zakje verse peterselie
  • 1 zakje verse bieslook
  • 125 gram ongezoute roomboter
  • 200 gram plakjes achterham
  • bearnaisesaus

Lees ook: 10 redenen waarom asperges gezond zijn

Bereiden:

  • Snijd de harde uiteinden van de asperges (ongeveer 2 cm.) en schil ze heel goed met een dunschiller.
  • Zorgvuldig schillen is van belang om geen draderige asperges te krijgen. De topjes van de asperges niet schillen.
  • Kook de asperges rechtop (bijvoorbeeld in een speciale aspergepan) in ongeveer 10 minuten gaar. Daarna afgieten en zo de deksel uit laten stomen. Op smaak brengen met een klein beetje zout en peper.
  • Serveren met dunne plakjes ham en gekookte eieren.
  • Eventueel bearnaisesaus eroverheen en bestrooien met gehakte verse peterselie en bieslook.

Recept groentelasagne met courgette

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Een maaltijd vol met groenten en opgebouwd in laagjes, dat is deze heerlijke groentelasagne. Het verschil met de lasagne zoals we hem allemaal kennen, is dat in deze geen deegbladen worden gebruikt maar courgetteplakken. Dat maakt deze lasagne extra gezond en daarnaast koolhydraatarm. Een leuke variatie en een makkelijke manier om aan je dagelijkse portie groenten te komen.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 150 gram rundergehakt
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • Half bakje champignons
  • 1 teentje knoflook
  • Halve paprika (kleur naar keuze)
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • 1 bol mozzarella
  • Gehaktkruiden
  • Oregano
  • Peper en zout
  • Geraspte kaas

Meer lasagne recepten

Vegetarische lasagne zonder pakjes en zakjes

Aubergine lasagne

Bechamelsaus maken

Recept vegetarische carpaccio van champignons

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Bij carpaccio denkt iedereen meteen aan vlees. Maar je kunt van champignons ook een heerlijke carpaccio maken. Vegetarisch is deze carpaccio zeker. Vegan als je de honing weglaat.

Ingrediënten

  • 400 gram grote champignons
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Halve theelepel mosterd
  • Theelepel honing
  • Twee eetlepels notenolie
  • Versgemalen peper
  • Optioneel een gesnipperde rode ui
  • Optioneel: pijnboompitten
  • Optioneel: lente-ui
  • Wat peper en zout

Bereiding

  • Borstel de champignons goed schoon en snijd ze dan in dunne plakjes
  • Leg ze in een vergiet en giet er kokend water overheen. Laat de champignons dan uitlekken
  • Laat ze afkoelen en dep ze droog. Leg ze daarna dakpansgewijs op je borden
  • Maak een dressing van olijfolie, mosterd, honing en notenolie. Doe er nog wat peper overheen
  • Schenk de dressing over de champignons. Doe eventueel er wat ui overheen. Gebruik je pijnboompitjes. Rooster die dan eerst even in de koekenpan. Verdeel ze over je “carpaccio”
  • Breng het wat op smaak met wat peper en/ of zout

Recept vegetarische pate van courgette

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Paté gemaakt van courgette. Het kan en het is nog ontzettend lekker ook. Deze vegetarische paté is erg lekker met wat brood en bij een salade. De hoeveelheid moet voldoende zijn voor twee personen.

Ingrediënten

  • 500 gram courgettes
  • 3 eieren
  • 100 gram Griekse feta
  • Versgemalen zwarte peper
  • Beetje zout
  • Twee eetlepels fijngehakte basilicum
  • Twee eetlepels fijngehakte verse munt
  • Twee eetlepels fijngehakte peterselie
vegetarische pate van courgette

Bereiding voor 2 personen

  • Rasp de courgettes op een grave rasp. Doe de courgette in een zeef, bestrooi het met wat zout en laat het een half uur staan. Druk er met je hand zoveel mogelijk vocht uit
  • Klop de eieren los en verkruimel de feta
  • Meng de eieren, feta en de kruiden door elkaar
  • Roer de courgette erdoor en breng het op smaak met wat peper en zout
  • Bekleed een bakblik ( 26 cm) met bakpapier
  • Giet het mengsel in het cakeblik en zet het 45 minuten in een oven op 150 graden.
  • Wanneer de paté stevig aanvoelt en goudbruin is, is hij klaar. Weet je het niet zeker of hij klaar is, steek er dan even een satéprikker in. Laat hem anders nog even wat langer in de oven staan
  • Laat de paté een beetje afkoelen en haal hem uit de vorm. Snijd het dan in dikke plakken
  • Serveer de paté met wat tomatensaus.

Recept vegetarische lasagne zonder pakjes en zakjes

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Gezonde, makkelijke lasagne. Zonder pakjes of zakjes makkelijk te bereiden. Voeg bij tomaten altijd een wortel toe. De wortel zal onherkenbaar worden in het gerecht maar brengt de smaak van de tomaat naar boven. Dit recept is ook heel makkelijk een dag eerder te bereiden.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 gram gezeefde tomaten
  • 1 grote wortel
  • 1 courgette
  • 250 gram champignons
  • 1 grote ui of 2 kleine
  • 250 gram geraspte kaas
  • 1 theelepel maïzena
  • 5 theelepels lauw water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels Italiaanse kruiden
  • lasagnebladen
vegetarische lasagne

Als je gehakt toe wilt voegen aan het recept dan kan dit er na de ui bij. (stap 3) Voeg als het gehakt bruin en rul is de rest van de groentes toe.

Bereiding lasagne

1. Verwarm de oven voor op 220°C.

2. Was de groente en snijd deze in grove stukken. Snijd de wortel in zeer fijne stukjes.

3. Bak de ui tot deze glazig is, voeg dan de rest van de groentes toe en bak dit nog 5 minuten mee.

4. Voeg de gezeefde tomaten toe en laat dit mee verwarmen. Breng op smaak met de Italiaanse kruiden, peper en zout.

5. Meng de maïzena en het lauwe water in een kopje en roer tot de maïzena een papje geworden is. Voeg dit toe aan het groetenmengsel en roer tot het is opgelost.

6. Breng het geheel aan de kook en laat het 2 minuten doorkoken.

vegetarische lasagne

7. Vet een ovenschaal in en begin met een laagje groenten/saus. Daar overheen een laagje lasagne bladen, gevolgd door een laagje groenten/saus. Herhaal dit tot de saus op is. Eindig altijd met een laagje saus.

8. Verdeel de kaas over de laatste laag. Strooi er nog een theelepeltje Italiaanse kruiden over en zet het net onder het midden van de voorverwarmde oven. Laat het ongeveer 20 minuten bakken.

De baktijd is afhankelijk van de lasagne bladen. Kijk altijd op de verpakking. Ze kunnen tussen de 20 en 30 minuten variëren.

Dit recept is ideaal van tevoren te maken voor bijvoorbeeld een etentje. Volg het recept en laat het geheel afkoelen. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bewaar het in de koelkast. Het is 2 dagen houdbaar. Warm het op bij 180°C voor 15-20 minuten. Mocht je het in de ochtend vast voor dezelfde avond klaar willen maken, dan kan je hem voor het bakken in de koelkast zetten en in de avond afbakken.

 

Spinazie pannenkoek. Zo maak je een groene pannenkoek

Categories Alle recepten, Keuken, OntbijtPosted on

Van een lezer kregen we laatst dit recept in de mailbox. Het is bedacht door Yotam Ottolenghi. Deze beroemde kok kookt graag met groente. Dit recept is eenvoudig te maken en ideaal voor de lunch of brunch. De spinazie pannenkoek is ontzettend lekker met een salade.

Ingrediënten spinazie pannenkoek

  • 250 gram spinazie
  • 110 gram zelfrijzend bakmeel
  • Een eetlepel bakpoeder
  • Een scharrelei + 1 eiwit
  • 50 gram gesmolten boter
  • Een halve theelepel zout ( Optioneel)
  • Een theelepel gemalen komijnzaad
  • 150 ml melk
  • 6 middelgrote bosuitjes
  • Olijfolie om in te bakken
Spinazie pannenkoek

Bereiding spinazie pannenkoek

  • Was de spinazie en doe hem zonder extra water in een pan. Laat de spinazie op halfhoog vuur slinken.
  • Giet de spinazie af en knijp als de groente is afgekoeld het vocht eruit
  • Hak vervolgens de spinazie in grove stukken
  • Klop voor de pannenkoeken het zelfrijzend bakmeel met de bakpoeder, het ei, de gesmolten boter, zout, komijn en melk in een grote kom tot een glad beslag
  • Snijd de bosuien in smalle ringetjes
  • Doe de uitjes en de spinazie in het beslag
  • Klop het eiwit tot schuim tot het zachte pieken vormt en schep het luchtig door het beslag
  • Doe wat olijfolie in een koekenpan
  • Is de pan warm? Schep voor elk pannenkoekje twee eetlepels beslag in de pan en strijk het iets dunner uit tot ze ongeveer een centimeter dik zijn.
  • Bak ze aan elke kant ongeveer twee minuten tot ze goudgeel-groen van kleur zijn
  • Leg op elk bord drie pannenkoekjes

Gefermenteerde groenten met een friszure smaak. Hoe maak je Kimchi?

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Wie Koreaans eet kan eigenlijk niet om  kimchi heen. Kimchi is het nationale gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten met een friszure smaak. Niet moeilijk om zelf te maken.

Ingrediënten

  • 125 gram zout
  • 1 Chinese kool
  • 1 Rode paprika in reepjes
  • 3 centimeter gember zonder schil
  • Sap van 1 limoen
  • Twee eetlepels suiker
  • Twee eetlepels milde paprikapoeder
  • Een theelepel gemalen komijn
  • Een theelepel chilivlokken

Bereiding

  • Breng 1,5 liter water met zout aan de kook en laat het zout oplossen
  • Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snijd de kool in repen. De harde kern gebruik je niet
  • Doe de kool met de paprikareepjes in een kom en schenk daar het hete zoutwater overheen. Laat daarna alles afkoelen tot kamertemperatuur. Dat duurt ongeveer een half uur
  • Rasp de knoflook en gember fijn. Voeg daar het limoensap aan toe net als de suiker, de paprikapoeder, komijn, koriander en de chilivlokken
  • Meng alles tot een dikke pasta
  • Laat de kool en de paprika goed uitlekken
  • Doe alles in een grote kom en schep je mix van specerijen erdoor
  • Is alles goed gemengd, schep dan de groente in een schone pot
  • Sluit de pot en zet die minimaal 12 uren in de koelkast. Na vier uren moet je je groente even onder het vocht drukken. Dit doe je na acht uren weer