Gevulde tomaten worden vaak gemaakt van tomaten met rijst en vlees. Deze gevulde tomaten zijn vegetarisch en niet gevuld met gewone rijst maar met risotto. Een echte aanrader.
Taboulé of tabouleh is een gerecht uit de Libanese keuken. Je kunt het in verschillende varianten maken. We maakten eerder al deze variant van tabouleh met munt en komkommer.
Ingrediënten
100 gram boekweit
Twee handjes platte peterselie
Een handje verse munt
300 gram trostomaten ( haal de zaadjes er wel even uit)
Een halve fijngesnipperde rode ui
Granaatappelpitjes
Sap van een citroen
Een eetlepel olijfolie
Een theelepel zout ( minder mag altijd)
Snufje zwarte peper
Hand grof gehakte pistachenootjes
Bereiding
Doe de boekweit in een pannetje en voeg er twee keer zoveel water aan toe
Breng het aan de kook en laat het daarna nog vijf minuten pruttelen. Als de boekweit zacht is, haal je het van het vuur en giet je het af in een zeef. Laat het goed uitlekken en drogen
Haal de blaadjes van de munt en peterselie en hak de blaadjes fijn
Doe de boekweit in een grote schaal en doe de tomaten, ui, granaatappelpitten, peterselie, munt, het citroensap, de olie en peper en zout in de schaal en mis het goed door elkaar
Garneer je salade met de gehakte pistachenoten en eventueel met wat munt
Stamppot andijvie of stamppot rauwe andijvie. Deze stamppot heeft veel verschillende namen. De stamppot is erg populair en wordt het hele jaar wel gegeten. Echte Nederlandse andijvie is alleen van maart tot oktober te koop.
Andijvie heeft een sterke, frisse en pittige smaak, maar ook een beetje bitter. Je kunt het koken maar ook rauw is het erg populair.
Ingrediënten Stamppot andijvie
750 gram aardappelen
400 gram gesneden andijvie
1 dl melk
25 gram boter
Een eetlepel grove mosterd
Een (vegetarische) rookworst
Bereiding
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken
Kook de aardappels gaar in water met een beetje zout
Heb je een rookworst in plastic dan leg je hem op de aardappelen
Zijn de aardappelen gaar, giet ze dan af
Stamp de aardappelen samen met de rauwe andijvie met een pureestamper
Doe de melk, boter en de mosterd bij de stamppot en meng alles goed
Leg de rookworst op de andijvie stamppot
Het is ook erg lekker met een gehaktbal, braadworstje of (vegetarische) spekjes
Een lekker en gezond ontbijtje waarbij je meteen al 100 gram groente binnenkrijgt. Shakshuka spinazie bevat 170 calorieën, 3 gram koolhydraten en dus erg geschikt voor een koolhydraatarm of koolhydraat beperkt dieet. Verder bevat het drie gram vezels. De aanbevolen hoeveelheid vezels voor volwassenen is 30-40 gram vezels per dag.
Ingrediënten Shakshuka spinazie
Dit ontbijtje is voor 4 personen. Iedereen krijgt 1 ei
Twee eetlepels olijfolie
Een gesnipperde ui
400 gram gewassen spinazie
Vier eieren
Twee theelepels sesamzaad
Een kwart theelepel gemalen komijn
Een kwart theelepel kerrie
Bereiding
Doe wat olie in de pan en fruit de ui ongeveer een minuut
Doe steeds beetjes spinazie in de pan en schep dit om. De spinazie zal slinken waardoor je weer nieuwe spinazie in de pan kunt doen
Maak vier kuiltjes in de spinazie met een lepel
Breek in ieder kuiltje een ei. Gaar dit ei langzaam. Ongeveer 5 minuten
Rooster in een droge koekenpan het sesamzaad tot het goudgeel is
Doe de komijn en de kerrie bij het sesamzaad
Verdeel de spinazie met de eieren over vier borden
Het is winter, dat betekent dat de stampotten weer op tafel komen. Iedereen kent de stamppot met boerenkool,zuurkool, andijvie en de hutspot. Maar ik vond dat het tijd werd voor een stamppot met een andere twist, namelijk gemaakt met zoete aardappel.
Stamppot
Dit pakte helemaal niet slecht uit want met behulp van maar een paar ingrediënten zet je in een mum van tijd deze heerlijke stamppot met rucola en spekjes op tafel. Weer eens totaal iets anders en met de gezonde eigenschappen van de zoete aardappel want ze bevatten veel vitamine A en C, belangrijke mineralen en een grote hoeveelheid antioxidanten en vezels.
Ingrediënten voor 2 personen
750 gram zoete aardappel
50 gram rucola sla mix
100 gram champignons
100 gram magere spekreepjes
optie: walnoten als garnering
Bereidingswijze
Begin met het schillen en in stukken snijden van de zoete aardappels
Zet ze vervolgens in een pannetje met wat water op het fornuis.
Laat de zoete aardappels op een laag vuurtje koken tot ze gaar zijn. Net zoals met gewone aardappels.
Terwijl de aardappels koken snijd je de champignons in stukjes en doe je deze samen met de spekjes in een koekenpan.
Zet op het vuur en bak de spekjes lekker krokant.
Zodra de zoete aardappels gaar zijn kun je ze afgieten en stamp je ze fijn met een stamper of een vork.
Vervolgens gaan de sla, champignons en spekjes erbij. Mocht het nodig zijn, dan breng je de stamppot nog wat op smaak met peper en zout.
Met een keukenmachine kun je van je bloemkool een heerlijke bloemkoolrijst maken. Een ideale basis voor een Aziatisch gerecht of als vervanger voor granen in een maaltijdsalade.
Ingrediënt
Een bloemkool
Bereiding
Snijd de bloemkool in roosjes
Snijd een stuk van de onderkant van de stronk en snijd de rest in stukken
Maal eerst de stronk met de pulse functie van de blender of keukenmachine tot het de structuur van couscous heeft
Schep de ‘bloemkoolrijst’ uit de kom en maal dan de roosjes fijn
Maal je de stronk kan krijg je wat een grovere structuur. Alleen de roosjes zullen heel fijn gehakt worden.
Het is weer aspergetijd. Asperges kun je op verschillende manieren eten. Met ham en ei, maar ook met een lekkere zelfgemaakte hollandaisesaus. Wat een werk, hoor ik je denken. Valt mee hoor. Deze aspergesaus maak je binnen vijf minuten en gewoon met je blender of keukenmachine.
Wist je dat je van courgette ook noedels of spaghetti kunt maken. Weer eens iets anders dan die lange deegslierten. Met een spiraalsnijder of mandoline maak je prachtige slierten.
Ratatouille komt oorspronkelijk uit de Provence en is een echt zomergerecht. Wintergroenten zoals knollen horen hier dus niet in thuis. Het woord is afgeleid van ratatouio, wat ook wel ratjetoe of prutje betekent. Zo zou je ratatouille kunnen omschrijven ja, maar als je kijkt naar het recept, denk je wel twee keer na voordat je het een prutje zou noemen.
Er zijn, zoals altijd met eten, verschillende versies. Van simpel tot ingewikkeld. Wij gaan vandaag voor een ingewikkelde versie, waarbij we elke groente apart bakken, in plaats van samen in een keer stoven. Dat laatste is ook een prima manier, maar zorgt wel voor een wat wateriger resultaat.
Ingrediënten ratatouille
Dit heb je nodig:
2 uien
2 rode paprika’s
2 courgettes
2 aubergines
4 tomaten
3 tenen knoflook
1 klein blikje tomatenpuree
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde basilicum
1 laurierblad
1 theelepel gedroogde rozemarijn
½ theelepel gedroogde munt
Zout en peper
Bereiding Ratatouille
Dit ga je doen:
Snijd de 2 courgettes in halve plakjes, de 2 aubergines en 2 paprika’s in blokjes en de 4 tomaten in gehalveerde kwartjes. Snij de 3 tenen knoflook en 2 uien fijn.
Bak alle groenten apart van elkaar op gemiddeld vuur in olie met een beetje knoflook (er moet na de groenten nog genoeg over zijn), peper en zout. Doe bij de uien en paprika’s tijm. Bij de courgette basilicum. En bij de aubergine munt.
Alle groenten moeten net gaar en lichtgekleurd zijn, maar dus niet heel zacht. Leg als ze klaar zijn de groenten apart.
Bak vervolgens in een grote, diepe pan de rest van de knoflook en roer de tomatenpuree, de tomatenparten en de rozemarijn erdoor. Laat dit even pruttelen.
Voeg hierna de groenten samen in de diepe pan. Voeg ook het laurierblad toe. Zet de pan op laag vuur tot de smaken zich hebben gemengd en de groenten zacht zijn. Breng dit op smaak met zout en peper.
Haal voordat je de ratatouille serveert het laurierblad uit het gerecht.
Ratatouille is lekker met Frans stokbrood met kruidenboter. Maar pasta, rijst of aardappelpartjes uit de oven passen er ook goed bij. Ook is het lekker om wat ratatouille in een klein ovenschaaltje te doen, er een ei boven te breken (laat de dooier heel) en dit in de oven te zetten tot het ei gestold is.
Laatst hadden wij na een barbecue nog wat stokbrood over. Omdat weggooien zonde is en niet nodig, aten we de dag daarna bruschetta’s. Simpel te maken en erg lekker. Bovendien zitten tomaten vol vitamine C en ijzer. Dus je bent nog gezond bezig ook.
Ingrediënten bruschetta
stokbrood of een ciabatta
tomaten
250 gram mozzarella
verse basilicum
teentje knoflook
olijfolie
zwarte peper
zeezout
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden
Snijd het brood in plakken
Pers de knoflook en smeer een dun laagje op het brood
Besprenkel het brood met olijfolie
Snijd de tomaat in stukjes of blokjes en leg ze op het brood
Leg op ieder stukje brood een blaadje basilicum
Snijd de mozzarella in stukjes en leg het bovenop de basilicum en tomaat
Gooi er wat peper en zout op
Je bruschetta is klaar als de mozzarella gesmolten is
Check wel regelmatig even of je brood niet verbrandt