Gevulde tomaten met risotto

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Gevulde tomaten worden vaak gemaakt van tomaten met rijst en vlees. Deze gevulde tomaten zijn vegetarisch en niet gevuld met gewone rijst maar met risotto. Een echte aanrader.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 eetlepel olijfolie traditioneel
  • 100 gram risottorijst
  • 1 teen fijngesneden of gepureerde knoflook,
  • 400 ml bouillon van een bouillonblokje
  • 4 vleestomaten
  • 100 gram babyspinazie
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten
Gevulde tomaten met risotto

Recept Tabouleh met pistachenootjes

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Taboulé of tabouleh  is een gerecht uit de Libanese keuken. Je kunt het in verschillende varianten maken. We maakten eerder al deze variant van tabouleh met munt en komkommer.

Ingrediënten

  • 100 gram boekweit
  • Twee handjes platte peterselie
  • Een handje verse munt
  • 300 gram trostomaten ( haal de zaadjes er wel even uit)
  • Een halve fijngesnipperde rode ui
  • Granaatappelpitjes
  • Sap van een citroen
  • Een eetlepel olijfolie
  • Een theelepel zout ( minder mag altijd)
  • Snufje zwarte peper
  • Hand grof gehakte pistachenootjes

Bereiding

  • Doe de boekweit in een pannetje en voeg er twee keer zoveel water aan toe
  • Breng het aan de kook en laat het daarna nog vijf minuten pruttelen. Als de boekweit zacht is, haal je het van het vuur en giet je het af in een zeef. Laat het goed uitlekken en drogen
  • Haal de blaadjes van de munt en peterselie en hak de blaadjes fijn
  • Doe de boekweit in een grote schaal en doe de tomaten, ui, granaatappelpitten, peterselie, munt, het citroensap, de olie en peper en zout in de schaal en mis het goed door elkaar
  • Garneer je salade met de gehakte pistachenoten en eventueel met wat munt

Stamppot andijvie met rookworst

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Stamppot andijvie of stamppot rauwe andijvie. Deze stamppot heeft veel verschillende namen. De stamppot is erg populair en wordt het hele jaar wel gegeten. Echte Nederlandse andijvie is alleen van maart tot oktober te koop.

Andijvie heeft een sterke, frisse en pittige smaak, maar ook een beetje bitter. Je kunt het koken maar ook rauw is het erg populair.

Ingrediënten Stamppot andijvie 

  • 750 gram aardappelen
  • 400 gram gesneden andijvie
  • 1 dl melk
  • 25 gram boter
  • Een eetlepel grove mosterd
  • Een (vegetarische) rookworst
Stamppot andijvie

Bereiding

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken
  • Kook de aardappels gaar in water met een beetje zout
  • Heb je een rookworst in plastic dan leg je hem op de aardappelen
  • Zijn de aardappelen gaar, giet ze dan af
  • Stamp de aardappelen samen met de rauwe andijvie met een pureestamper
  • Doe de melk, boter en de mosterd bij de stamppot en meng alles goed
  • Leg de rookworst op de andijvie stamppot

Het is ook erg lekker met een gehaktbal, braadworstje of (vegetarische) spekjes

Shakshuka spinazie recept

Categories Alle recepten, Groente, Keuken, OntbijtPosted on

Een lekker en gezond ontbijtje waarbij je meteen al 100 gram groente binnenkrijgt. Shakshuka spinazie bevat 170 calorieën, 3 gram koolhydraten en dus erg geschikt voor een koolhydraatarm of koolhydraat beperkt dieet. Verder bevat het drie gram vezels. De aanbevolen hoeveelheid vezels voor volwassenen is 30-40 gram vezels per dag.

Ingrediënten Shakshuka spinazie

Dit ontbijtje is voor 4 personen. Iedereen krijgt 1 ei

  • Twee eetlepels olijfolie
  • Een gesnipperde ui
  • 400 gram gewassen spinazie
  • Vier eieren
  • Twee theelepels sesamzaad
  • Een kwart theelepel gemalen komijn
  • Een kwart theelepel kerrie
Shakshuka spinazie

Bereiding

  • Doe wat olie in de pan en fruit de ui ongeveer een minuut
  • Doe steeds beetjes spinazie in de pan en schep dit om. De spinazie zal slinken waardoor je weer nieuwe spinazie in de pan kunt doen
  • Maak vier kuiltjes in de spinazie met een lepel
  • Breek in ieder kuiltje een ei. Gaar dit ei langzaam. Ongeveer 5 minuten
  • Rooster in een droge koekenpan het sesamzaad tot het goudgeel is
  • Doe de komijn en de kerrie bij het sesamzaad
  • Verdeel de spinazie met de eieren over vier borden
  • Strooi de sesammix er overheen

Recept stamppot met zoete aardappel

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Het is winter, dat betekent dat de stampotten weer op tafel komen. Iedereen kent de stamppot  met boerenkool,  zuurkool, andijvie en de hutspot. Maar ik vond dat het tijd werd voor een stamppot met een andere twist, namelijk gemaakt met zoete aardappel. 

Stamppot

Dit pakte helemaal niet slecht uit want met behulp van maar een paar ingrediënten zet je in een mum van tijd deze heerlijke stamppot met rucola en spekjes op tafel. Weer eens totaal iets anders en met de gezonde eigenschappen van de zoete aardappel want ze bevatten veel vitamine A en C, belangrijke mineralen en een grote hoeveelheid antioxidanten en vezels.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 750 gram zoete aardappel
  • 50 gram rucola sla mix
  • 100 gram champignons
  • 100 gram magere spekreepjes
  • optie: walnoten als garnering
stamppot met zoete aardappel

Bereidingswijze

  • Begin met het schillen en in stukken snijden van de zoete aardappels
  • Zet ze vervolgens in een pannetje met wat water op het fornuis.
  • Laat de zoete aardappels op een laag vuurtje koken tot ze gaar zijn. Net zoals met gewone aardappels.
  • Terwijl de aardappels koken snijd je de champignons in stukjes en doe je deze samen met de spekjes in een koekenpan.
  • Zet op het vuur en bak de spekjes lekker krokant.
  • Zodra de zoete aardappels gaar zijn kun je ze afgieten en stamp je ze fijn met een stamper of een vork.
  • Vervolgens gaan de sla, champignons en spekjes erbij. Mocht het nodig zijn, dan breng je de stamppot nog wat op smaak met peper en zout.

Hoe maak je bloemkoolrijst?

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Met een keukenmachine kun je van je bloemkool een heerlijke bloemkoolrijst maken. Een ideale basis voor een Aziatisch gerecht of als vervanger voor granen in  een maaltijdsalade.

Ingrediënt

  • Een bloemkool
bloemkoolrijst

Bereiding

  • Snijd de bloemkool in roosjes
  • Snijd een stuk van de onderkant van de stronk en snijd de rest in stukken
  • Maal eerst de stronk met de pulse functie van de blender of keukenmachine tot het de structuur van couscous heeft
  • Schep de ‘bloemkoolrijst’ uit de kom en maal dan de roosjes fijn
  • Maal je de stronk kan krijg je wat een grovere structuur. Alleen de roosjes zullen heel fijn gehakt worden.

 

Asperges met snelle hollandaisesaus

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Het is weer aspergetijd. Asperges kun je op verschillende manieren eten. Met ham en ei, maar ook met een lekkere zelfgemaakte hollandaisesaus. Wat een werk, hoor ik je denken. Valt mee hoor. Deze aspergesaus maak je binnen vijf minuten en gewoon met je blender of keukenmachine.

Meer lezen over asperges kan hier

Ingrediënten

  • 500 gram asperges
  • Een eetlepel citroensap
  • Een snufje zout

Ingrediënten saus

  • Twee eidooiers
  • Een eetlepel citroensap
  • Een eetlepel witte-wijnazijn
  • 100 gram boter in blokjes
  • Wat zout en peper uit de molen

Bereiding

  • Snijd de taaie uiteinden van de asperges af
  • Schil ze met een dunschiller van net onder het kopje naar beneden
  • Bewaar ze in koud water met wat citroensap. Dit doe je om te voorkomen dat ze verkleuren
  • Doe de schillen in ruim koud water en doe er een beetje zout bij. Breng het water aan de kook. Doe dit ongeveer een kwartiertje
  • Haal de schillen uit het water en doe de asperge in de “bouillon” 
  • Kook de asperges ongeveer 10 minuten op zacht vuur. Laat ze daarna nog tien minuten nagaren tot ze mooi zacht zijn

Bereiding saus

  • Pak je blender op keukenmachine
  • Klop de eidooiers ongeveer een minuut met zout en peper
  • Verhit de citroensap en de azijn samen in een pannetje
  • Giet het mengsel in een klein straaltje in je blender of keukenmachine. Zorg er wel voor dat deze aanstaat
  • Zet je machine weer uit en laat in je pannetje de boter smelten. Zorg er wel voor dat de boter niet bruin wordt
  • Giet de vloeibare boter in de draaiende machine. Je krijgt nu een mooie dikke botersaus
  • Proef je saus. Met zout en peper kun je je saus op smaak maken.

Recept courgette spaghetti met pesto

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Wist je dat je van courgette ook noedels of spaghetti kunt maken. Weer eens iets anders dan die lange deegslierten. Met een spiraalsnijder of mandoline maak je prachtige slierten.  

Ingrediënten courgette spaghetti

  • Twee courgettes
  • Een rijpe avocado
  • Drie eetlepels pesto. Ben je vegan? Hier vind je het recept van zelfgemaakte pesto zonder kaas
  • 250 gram champignons (Kastanje of gewoon. Wat jij lekker vindt)
  • Een mespuntje cayennepeper
  • Een theelepel kerriepoeder
  • Een teentje knoflook
  • Twee eetlepels pompoenpitten
  • Twee theelepels gedroogde tijm
  • Een klein handje peterselie
  • Beetje zout en zwarte peper
  • Een handjevol snoeptomaatjes of cherrytomaatjes
  • Optioneel: Wat blaadjes basilicum

Bereiding

  • Schil de avocado en snijd hem in stukjes
  • Doe de avocado in een kommetje, doe de pesto, cayennepeper, kerrie en de knoflook in hetzelfde kommetje
  • Prak alles
  • Was de courgettes en snijd ze met een spiraalsnijder in de lengte boven een grote kom
  • Snijd de champignons in plakjes en bak ze met wat kokosolie in een koekenpan. Laat ze daarna afkoelen
  • Roer je pesto-sausje door de courgette, doe de champignons erbij en de tomaatjes
  • Meng alles goed

Franse ratatouille

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Ratatouille komt oorspronkelijk uit de Provence en is een echt zomergerecht. Wintergroenten zoals knollen horen hier dus niet in thuis. Het woord is afgeleid van ratatouio, wat ook wel ratjetoe of prutje betekent. Zo zou je ratatouille kunnen omschrijven ja, maar als je kijkt naar het recept, denk je wel twee keer na voordat je het een prutje zou noemen.

Er zijn, zoals altijd met eten, verschillende versies. Van simpel tot ingewikkeld. Wij gaan vandaag voor een ingewikkelde versie, waarbij we elke groente apart bakken, in plaats van samen in een keer stoven. Dat laatste is ook een prima manier, maar zorgt wel voor een wat wateriger resultaat.  

Ingrediënten ratatouille 

Dit heb je nodig: 

  • 2 uien 
  • 2 rode paprika’s  
  • 2 courgettes 
  • 2 aubergines 
  • 4 tomaten  
  • 3 tenen knoflook 
  • 1 klein blikje tomatenpuree  
  • 1 theelepel gedroogde tijm 
  • 1 theelepel gedroogde basilicum 
  • 1 laurierblad 
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn 
  • ½ theelepel gedroogde munt 
  • Zout en peper 
 ratatouille

Bereiding Ratatouille 

Dit ga je doen: 

  1. Snijd de 2 courgettes in halve plakjes, de 2 aubergines en 2 paprika’s in blokjes en de 4 tomaten in gehalveerde kwartjes. Snij de 3 tenen knoflook en 2 uien fijn.  

  1. Bak alle groenten apart van elkaar op gemiddeld vuur in olie met een beetje knoflook (er moet na de groenten nog genoeg over zijn), peper en zout. Doe bij de uien en paprika’s tijm. Bij de courgette basilicum. En bij de aubergine munt.  

  1. Alle groenten moeten net gaar en lichtgekleurd zijn, maar dus niet heel zacht. Leg als ze klaar zijn de groenten apart.  

  1. Bak vervolgens in een grote, diepe pan de rest van de knoflook en roer de tomatenpuree, de tomatenparten en de rozemarijn erdoor. Laat dit even pruttelen.  

  1. Voeg hierna de groenten samen in de diepe pan. Voeg ook het laurierblad toe. Zet de pan op laag vuur tot de smaken zich hebben gemengd en de groenten zacht zijn. Breng dit op smaak met zout en peper.  

  1. Haal voordat je de ratatouille serveert het laurierblad uit het gerecht.  

Ratatouille is lekker met Frans stokbrood met kruidenboter. Maar pasta, rijst of aardappelpartjes uit de oven passen er ook goed bij. Ook is het lekker om wat ratatouille in een klein ovenschaaltje te doen, er een ei boven te breken (laat de dooier heel) en dit in de oven te zetten tot het ei gestold is.  

Recept bruschetta met tomaat en mozzarella

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Laatst hadden wij na een barbecue nog wat stokbrood over. Omdat weggooien zonde is en niet nodig, aten we de dag daarna bruschetta’s. Simpel te maken en erg lekker. Bovendien zitten tomaten vol vitamine C en ijzer. Dus je bent nog gezond bezig ook.

Ingrediënten bruschetta

  • stokbrood of een ciabatta
  • tomaten
  • 250 gram mozzarella
  • verse basilicum
  • teentje knoflook
  • olijfolie
  • zwarte peper
  • zeezout
bruschetta

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Snijd het brood in plakken
  • Pers de knoflook en smeer een dun laagje op het brood
  • Besprenkel het brood met olijfolie
  • Snijd de tomaat in stukjes of blokjes en leg ze op het brood
  • Leg op ieder stukje brood een blaadje basilicum
  • Snijd de mozzarella in stukjes en leg het bovenop de basilicum en tomaat
  • Gooi er wat peper en zout op
  • Je bruschetta is klaar als de mozzarella gesmolten is
  • Check wel regelmatig even of je brood niet verbrandt