Recept bloemkool en broccoli ovenschotel

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Bloemkool en broccoli kun je prima combineren voor een heerlijke ovenschotel. Een lekker en creatief gerecht op tafel vanavond. 

Verschillen bloemkool en broccoli

Wat zijn de grootste verschillen tussen broccoli en bloemkool? Natuurlijk de kleur (groen en resp. wit) en de structuur. Beide kolen horen  tot de koolfamilie (boerenkool, Chinese kool, spruitjes, rode kool en ga zo maar door).
Bloemkool is de oudste van deze beide koolsoorten  (in Nederland sinds de 16e eeuw). De kolen stinken bij het koken omdat ze tijdens de groei zwavel uit de grond halen. Mocht je een hekel hebben aan kookluchtjes kun je diverse tips proberen. Bloemkool wordt veel gegeten in Nederland; vaak met een kaassaus. Saai? Misschien de kaassaus. De bloemkool is zeker niet saai.
Broccoli is gezonder dan bloemkool. In broccoli zitten allerlei stoffen waarvan men zegt dat ze helpen in de bestrijding van kanker. Het houdt ook onze bloedvaten gezond, heeft ook nog eens weinig calorieën en broccoli zit vol vitamines. Om populair te zeggen: een superfood.

Ingrediënten:

  • Kleine bloemkool
  • Kleine broccoli
  • Mosterd
  • 250 ml kookroom
  • 1 ei
  • Spekreepjes (200 gram)
  • Kastanjechampignons (6 stuks in plakjes gesneden)
  • 1 rode ui
  • 100 gram geraspte kaas
  • Olijfolie of boter om de ovenschaal mee in te vetten
  • Peper en zout

Bereiding

  • De bloemkool en broccoli in roosjes snijden en deze in een pan met zout water ongeveer 6 minuten koken. Uit laten lekken en in de ingevette ovenschaal leggen. De (hetelucht)oven kun je intussen al voorverwarmen op 180 graden.
  • De spekreepjes uitbakken en de ui en champignons meebakken. Dit mengsel kan daarna over de bloemkool en broccoliroosjes in de ovenschaal. Probeer het mengsel een beetje efficiënt te verdelen. Naar smaak nog wat peper en zout toevoegen.
  • Sausje: Scheutje kookroom met 1 eetlepel mosterd glad roeren. Klop het ei, een  handjevol (ca 50 gram) geraspte kaas er bij en als laatste de rest van het kookroom toevoegen.
  • Deze saus (roommengsel) kan dan over de bloemkool/broccoli met de spekreepjes. Strooi de rest van de kaas als laatste over deze ovenschotel. Je maaltijd is klaar als de kaas mooi gesmolten is (gratineren). Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  • Op de foto kun je zien dat ik als kaas, fijngemalen parmezaan heb gebruikt. Helaas had ik niets anders in huis. Het smaakte prima maar je kunt beter gewone geraspte kaas gebruiken. Volgens mij smelt dat mooier.

Eieren met geitenkaas uit de oven

Categories Alle recepten, Groente, Keuken, OntbijtPosted on

Op dagen dat je geen vlees eet, kun je het beste iets anders uit hetzelfde vak van de Schijf van Vijf eten, bijvoorbeeld een ei. Eieren en vlees staan in hetzelfde vak van de Schijf van Vijf en geven allebei eiwit, ijzer en vitamine A, B1 en B12. Het Voedingscentrum adviseert vegetariërs 3-4 eieren per week eten.  Dit receptje is dus erg gezond.

Ingrediënten

  • Kokosolie
  • Twee eieren
  • Vijf cherrytomaatjes
  • Twee blokjes zachte geitenkaas
  • Vijf blaadjes verse basilicum
  • Optioneel: wat zout en peper
  • Optioneel: Heb je nog wat restjes groenten liggen, dan kun je die fijnsnijden en meebakken
Eieren met geitenkaas

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet het ovenschaaltje in met wat kokosolie
  • Breek de eieren in het schaaltje
  • Halveer de tomaatjes en verdeel de geitenkaas over de eieren
  • Snijd de basilicum fijn en verdeel dat ook over de eieren
  • Breng het eventueel op smaak met wat peper en zout
  • Doe het vijftien minuten in de oven

Eet smakelijk!

Zongedroogde tomaten maak je vanaf nu zelf!

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Ben jij ook zo dol op zongedroogde tomaten? Ik heb mijn tuin vol met tomatenplanten zodat ik heerlijke sauzen en soepen kan maken voor de winter. Ook maak ik altijd een paar potjes zongedroogde tomaten. Erg lekker en handig om in huis te hebben.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram (pruim)tomaten. Ze moeten wel ongeveer hetzelfde formaat hebben
  • Zeezout en wat peper
Zongedroogde tomaten

Hoe maak je het?

  • Zet de oven op 90 graden.
  • Snijd de tomaten in vieren en leg ze met de opengesneden kant omhoog op je bakpapier op het rooster van je oven
  • Bestrijk ze met olijfolie en strooi er een klein beetje zout en peper over
  • Het is moeilijk om te zeggen hoelang ze in de oven moeten. Dit hangt namelijk af van het formaat
  • Reken in ieder geval op tussen de 4 en acht uren. Ze zijn klaar als ze opgedroogd zijn. Ze mogen niet knapperig worden
  • Doe de tomaten om potten die goed schoongemaakt zijn en schenk er olijfolie overheen zodat ze goed bedekt zijn. 
  • Voor de smaak kun je er wat gedroogde basilicum, tijm, rozemarijn en oregano bij doen
  • Je kunt ze zes maanden bewaren in de koelkast mits ze goed onder olie staan.
Zongedroogde tomaten

Schorseneren met een sausje

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Schorseneren staan bekend als ‘armeluisasperges’. Maar dit doet geen recht aan deze heerlijke groente. Schorseneren smaken licht naar bloemkool en pastinaak. Een gemakkelijke groente voor kinderen omdat de smaak niet zo sterk is. Een mooie groente om nog meer gevarieerd te koken.

Ingrediënten

  • 500 gram schorseneren
  • 2 eetlepels melk
  • peper en zout
  • 25 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 2 ½ dl melk
  • bieslook voor garnering
Schorseneren

Bereiding schorseneren met een sausje

1. Zet een pan water op het vuur en voeg 2 eetlepels melk toe.

2. Was en schil de schorseneren met een dunschiller tot ze helemaal wit zijn. Dit is het beste te doen met handschoenen omdat ze zwart kunnen afgeven aan uw handen.

3. Ze verkleuren snel. Door dit te voorkomen kunt u ze snel schillen en in de pan doen. Of in een kom leggen met water en 2 eetlepels azijn.

4. Snijd de boven en onderkant van de schorseneren af en snij de rest in stukjes.

5. Kook ze voor ongeveer 20 minuten. Controleer of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken.

6. Maak ondertussen de saus door de boter te laten smelten in de pan. Voeg er de bloem aan toe en roer tot deze opgelost is.

7. Voeg beetje bij beetje de melk eraan toe tot deze opgelost is.

8. Breng de saus op smaak met peper en zout. U kunt ook een half bouillon blokje toevoegen aan de saus voor extra smaak.

9. Serveer met vers gesneden bieslook.

Serveer er gekookte of gebakken aardappels bij en een lekker stukje vlees.

 

Eet smakelijk!

Recept groente-omelet

Categories Alle recepten, Groente, Keuken, OntbijtPosted on

Zoek je een warm en vullend ontbijtje of iets voor de lunch dan moet je echt dit recept van deze groente-omelet eens proberen. Snel klaar, ideaal om je restjes groente mee op te maken en erg voedzaam en gezond. Een mooie start van de dag.  

Ingrediënten groente-omelet

  • Twee handjes met groente. Je kunt zelf kiezen wat je lekker vindt
  • Twee eieren
  • Twee theelepels Provençaalse kruiden
  • Roomboter in in te bakken
  • Eventueel wat zout en peper

Bereiding 

  • Snijd de groente in grove stukken
  • Kluts de eieren en doe de kruiden erbij
  • Doe een klontje boter in de pan en wacht tot het gesmolten is
  • Doe dan de groente ongeveer 5 minuten in de pan tot het beetgaar is
  • Giet het eimengsel in de pan en bak het op middelhoog vuur
  • Is de bovenkant gestold doe dan de deksel op de pan en laat het nog 2 minuten op laag vuur opstaan
  • Schep de omelet op je bord. Eventueel kun je er nog wat zout of peper op doen

Eet smakelijk!

Recept gratin dauphinois

Categories Alle recepten, Bakken, Groente, KeukenPosted on

Zin in aardappels, maar wil je wel eens iets anders dan gekookte aardappels of puree? Dan is gratin dauphinios misschien een goede suggestie. Bij de ingrediënten gaan we uit van twee personen.

Ingrediënten gratin dauphinois

  • 500 gram aardappels
  • een teentje knoflook
  • een klontje boter
  • 3 dl (soja) kookroom

Bereiding gratin dauphinois

  • Wrijf de schaal in met de boter
  • Snijd de teen knoflook door en wrijf met de zijkant de ovenschaal in
  • Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes
  • Leg de plakjes in laagjes in de schaal en strooi er wat zout en peper over ( over ieder laagje)
  • Giet de room in de schaal
  • Laat de gratin in 20 minuten in de magnetron of een uur tot anderhalf uur op 190 graden gaar worden
  • De room moet volledig opgenomen zijn en de aardappels moeten gaar zijn
  • Heb je een grill-stand? Zet dan de grill-stand even tien minuten aan, dan krijgt je gratin een mooi bruin kleurtje

Eet smakelijk!

Vegan sushi voor de lunch

Categories Alle recepten, Groente, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Een lekkere lunch met veel groente. Deze nori-rolls zijn snel te maken en vegan. Ideaal als lichte lunch of als tussendoortje. Zelf vind ik ze het lekkerst als ze net gemaakt zijn maar je kunt ze ook prima meenemen in je lunchbakje. Kokos-aminosaus is trouwens ontzettend lekker bij deze vegan sushi.

Ingrediënten

  • Een avocado
  • Sap van een limoen
  • Vier Nori-vellen
  • 50 gram gesneden sla
  • Een middelgrote wortel fijn gesneden
  • 75 gram kimchi (fijngehakt). Kimchi is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Het bestaat uit gefermenteerde kool en groenten. Je kunt het kopen bij de supermarkt.
  • Vier takjes munt
  • Zes takjes koriander
vegan sushi

Bereiding

  • Prak in een kommetje de avocado met het limoensap
  • Leg de nori-vellen plat op de snijplank
  • Leg op ieder vel wat van de geprakte avocado.
  • Leg de sla, wortel, kimchi en kruiden daar bovenop
  • Maak de bovenrand van de nori vochtig met wat water en rol de vellen zo strak mogelijk op. Blijft het niet plakken gebruik dan nog wat water
  • Doe dit ook bij de andere rollen

Eet smakelijk!

Pompoencurry met bloemkool

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Haal het verre India in huis met deze milde pompoencurry. Gemakkelijk te maken en ook nog eens erg gezond door de vele kruiden. Dit vegetarische gerecht is voor vier personen en kan ook veganistisch worden gemaakt.

Kooktijd: 40 min| Porties: 4 personen|Vegetarisch/vegan

Ingrediënten pompoencurry

  • Een ui
  • Twee eetlepels olijfolie
  • Een eetlepel garam masala (blikje 75 gram Euroma by Jonnie Boer)
  • 800 gram pompoenstukjes
  • 400 gram bloemkoolroosjes
  • 500 gram Griekse of Turkse yoghurt 10% ( voor vegans soja yoghurt of kwark)
  • 200 gram mini naan naturel (Indiaas brood)
  • Een bakje koriander 15 gram
  • Vier eetlepels mangochutney
Pompoencurry

Bereiding

  • Snijd de ui in halve ringen. Verhit de olie op laag vuur en fruit hierin de garam masala 2 minuten. Voeg de ui toe en fruit het 2 minuten
  • Zet het vuur middelhoog en voeg de pompoenstukjes toe. Voeg hierna de bloemkoolroosjes toe en roerbak het voor 2 minuten
  • Voeg de yoghurt toe (of soja yoghurt), roer goed en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat in 25 minuten gaar worden met de deksel op de pan. Roer regelmatig. Breng op smaak met peper en eventueel zout
  • Verwarm de naan volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Snijd de koriander grof
  • Bestrooi de curry met koriander en serveer met de naan en mangochutney.

Eet smakelijk!

Ovenschotel met zoete aardappel en broccoli

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Ik heb weer een nieuw recept voor jullie: Zoete aardappel broccoli ovenschotel, echt heerlijk! En boordevol vitamines. Dit gerecht kun je ook prima een dag eerder maken. Je hoeft het dan alleen nog maar in de oven te schuiven.

Ingrediënten (3 personen)

  • 2 of 3 zoete aardappels
  • halve broccoli
  • 1 grote rode ui
  • Parmezaanse kaas
  • 4 eieren
  • ovenschaal 
ovenschotel

Bereiding ovenschotel

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en snijd de zoete aardappels in dunne plakjes en de broccoli in kleine roosjes.
  2. Zet de groente op het vuur en laat voor vijf minuten koken. Snijd ondertussen de ui in dunne ringen.
  3. Meng na het koken de groente met de ui of werk juist in laagjes wanneer je het in de ovenschaal doet. Doe er nog een beetje peper en zout over.
  4. Klop de eieren los en giet over de groente in de schaal. Doe er nu nog even de kaas erover en de schotel kan in de oven voor ongeveer 15/20 minuutjes.
  5. Check even of het ei gestold is, en je bent klaar om op te scheppen. Succes gegarandeerd.

Meer recepten met zoete aardappel

Geroosterde zoete aardappel met spruitjes

 

Meer recepten met broccoli

 

Spruitjes: hoe maak je ze klaar?

Categories Groente, KeukenPosted on

Spruitjes zijn eigenlijk mini-kooltjes die uit een stamkool spruiten. Een echte wintergroente doe van oktober tot maart wordt verkocht en erg gezond is.

Vitamines

Spruitjes zijn erg gezond. Ze bevatten veel vitamine b, c en mineralen.

Per 100 gram (vers)
Vitamine A0,15 mg
Vitamine B10,09 mg
Vitamine B20,15 mg
Vitamine B60,30 mg
Vitamine B1180 mcg
Vitamine C85 mg
Kalium300 mg
Calcium30 mg
Fosfor75 mg
Magnesium20 mg

Spruiten moeten stevig zijn en compact aanvoelen. Ook moeten ze mooi groen zijn. En je moet ze vooral niet te lang koken. Ze zijn het lekkerst als ze een beetje beetgaar zijn. Een volwassen persoon eet ongeveer 200 gram schoongemaakte spruiten. Wil je ze niet meteen opeten? Je kunt ze in een open plastic zak een dag of vijf bewaren in je groentela.

Hoe moet je spruitjes schoonmaken?

Was de spruiten. Snijd een stukje van de onderkant van de spruiten. Hierdoor laten de buitenste blaadje los. Nu kun je de losse blaadjes eraf pellen. Je kunt aan de onderkant van de spruit ook een kruisje maken met een mes. Dit zorgt voor een kortere kooktijd én je spruitjes garen gelijkmatiger. Was de spruiten nog een keer voor je ze gaat koken.

Spruitjes invriezen

  1. Blancheer de spruiten 3 minuten  in kokend heet water
  2. Daarna moet je de spruitjes met ijskoud water afkoelen en dep je ze met keukenpapier droog
  3. Doe ze in porties en stop ze in een luchtdichte plastic diepvrieszakjes
  4. Label de verpakking met datum en groentesoort
  5. Plaats de spruiten in een de vriezer op  -18°C (of lager)
  6. Bewaar de spruiten maximaal 12 maanden in de vriezer
  7. Ontdooi de spruiten in een koel- of ijskast ( één dag)
spruitjes

Spruitjes koken

Vroeger waren spruitjes bitter. We leerden dan dat een kruisje in de kern aan de onderkant ervoor zorgde dat ze minder bitter waren. De spruitjes die nu geteeld worden zijn minder bitter. Maak je er wel een kruisje in, houdt er dan rekening mee dat je spruitjes ook eerder gaar zijn. Meestal tussen de zes en tien minuten. Dat hangt een beetje van het formaat af. Kook ze vooral niet te lang. Dan vallen je spruitjes uit elkaar, worden ze zacht en er niet lekkerder op. Wil je weten of ze gaar zijn? Prik dan even met een vork in de kern. Voel je wat weerstand dan zijn ze goed.

Spruiten kun je ook stomen. Dat duurt ongeveer tussen de acht en de tien minuten. Roerbakken of wokken is ook erg lekker.

Combineren

Spruiten kun je heel goed combineren met appel, azijn, blauwe kaas, knoflook, paddenstoelen, kruidnagel, komijn, mosterd, hazelnoten, walnoten, pecannoten en amandelen. Deze producten versterken de nootachtige smaak van spruitjes. 

Recepten met spruitjes