Geroosterde zoete aardappel met spruitjes

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Het advies is om minimaal 250 gram groente per dag te eten.  Een voordeel van groente is dat het weinig calorieën en veel voedingsstoffen levert.  Spruitjes zijn momenteel erg populair. Net als zoete aardappel.

Ingrediënten

  • 1,5 kilo zoete aardappels
  • 1,5 kilo panklare spruitjes
  • Twee kaneelstokjes
  • Een snufjes kaneelpoeder
  • Een half bosje tijm
  • Vier eetlepels olijfolie
geroosterde zoete aardappel

Bereiding

  • Zet de oven aan op 200 graden
  • Snijd de zoete aardappel in blokjes van ongeveer drie centimeter
  • Snijd de spruitjes in tweeën
  • Meng de spruitjes met de aardappelblokjes op een bakplaat met bakpapier
  • Doe de kaneelstokjes ook op de bakplaat
  • Strooi de kaneel en tijm over de groente en besprenkel alles met olijfolie
  • Doe wat zout en peper over de groente. Roer alles goed door elkaar
  • Zorg dat alles goed verdeeld is over je bakplaat en zet het bovenin je oven
  • Na een minuut of 25 is de groente goudgeel en beetgaar. Proeven mag

Tip: Ook lekker met hazelnoten, pecannoten of stukken appel

Recepten met spruitjes

Frittata met asperge en tomaat

Categories Alle recepten, Groente, Keuken, OntbijtPosted on

Een gemakkelijk en gezond ontbijtje tover je zo op tafel met deze asperge-tomaat frittata. Je kunt ze warm eten, maar ook koud uit je lunchtrommel is hij erg lekker.  Experimenteer vooral lekker met groente en kruiden. Dit is een van mijn favorieten.  Heb je liever een muffin? Dan gooi je dezelfde ingrediënten gewoon in een muffinvorm. 

Ingrediënten

  • Zes eieren
  • Optioneel: een halve theelepel zout
  • Een kwart theelepel zwarte peper
  • 100 gram asperges ( dat zijn er ongeveer 5)
  • Een eetlepel olijfolie
  • Twee gesnipperde sjalotten of uien
  • Een rode paprika in blokjes
  • Een handje bladspinazie
  • Gehalveerde kerstomaatjes (zoveel je maar wilt)
Frittata

Bereiding

  • Zet de oven aan op 180 graden 
  • Vet een kleine vierkante bakvorm in met wat olie
  • Klop de eieren in een kom en doe er wat zout en peper bij
  • Pak de asperges en snijd de uiteinden eraf. Snijd de rest in stukje van een centimeter of 2
  • Verwarm een koekenpan en doe er wat olie in
  • Voeg de ui en paprika toe en roerbak dit een minuut of vijf. Doe dan de stukjes asperge en de spinazie erbij en bak alles nog een paar minuten
  • Giet alles in de ovenschaal en verdeel het een beetje. Giet dan de eieren erbij en bak alles ongeveer 25 minuten. Je frittata is klaar als hij goudgeel is en gaar
  • Snijd je frittata in stukjes . Wil je wat bewaren? Doe het dan in een luchtdicht bakje in de koelkast. Je kunt het maximaal 4 dagen bewaren

Spruitjes met walnoot. Een lekker koolhydraatarm gerecht

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Een lekker koolhydraatarm gerecht met spruitjes, noten en geitenkaas. Ben je vegan dan laat je de geitenkaas natuurlijk weg. Want ook zonder is de kaas is dit recept erg lekker en gemakkelijk om te maken.

Binnen 20 minuten heb je een heerlijk koolhydraatarm recept gemaakt. Er zitten ongeveer 6,5 gram koolhydraten in dit gerecht als je de kaas wel gebruikt.

spruitjes met walnoot

Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 gram spruitjes
  • 50 gram walnoten
  • Een klontje roomboter
  • Snufje kaneel
  • Nootmuskaat
  • 100 gram geitenkaas
  • Wat peper en zout

Bereiding spruitjes met walnoot

  • Maak de spruitjes schoon en kook ze. Na een minuut of 8 tot tien zijn ze beetgaar. Kook ze niet te lang!
  • Rooster de walnoten in een droge koekenpan ( dus geen olie of boter)
  • Hak ze daarna in grove stukken
  • Roer een klein klontje boter door de spruitjes en doe een heel klein beetje kaneel en nootmuskaat erbij
  • Verkruimel er wat geitenkaas over
  • Bestrooi de spruitjes met walnoten en eventueel met wat peper en zout

Meer recepten met spruitjes:

 

Gekarameliseerde witlof recept

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Witlof kun je op verschillende manieren klaarmaken. Koken, in de oven of rauw met bijvoorbeeld wat appel. Gekarameliseerde witlof is ook ontzettend lekker.

Ingrediënten

  • 500 gram witlofstronken
  • 100 ml olijfolie
  • 50 gram rietsuiker
  • 25 gram boter
  • zout en peper

Bereiding gekarameliseerde witlof

  • Snijd de witlof in de lengte doormidden en verwijder de bruine onderkant.
  • Verwarm de olijfolie in een pan, voeg de boter en de rietsuiker toe. Laat dit op laag vuur karameliseren.
  • Bak hierin de witlof aan beide zijden goudbruin. Dit doe je op hoog vuur. Na ongeveer 3 minuten is de groente beetgaar en lichtbruin.
  • Breng op smaak met wat zout en peper

Recept Aubergine lasagne

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Lasagne wordt vaak gemaakt met lasagnebladen en soms ook met courgette. Maar heb je al eens lasagne gemaakt van aubergine?

Ingrediënten Aubergine lasagne

  • 4 kleine aubergines, in de lengte in plakken van ongeveer 1 cm dik gesneden
  • zeezout
  • olijfolie (of kokosolie), om in te bakken
  • 2 à 3 tenen fijngehakte knoflook
  • 2 blikken gepelde tomaten (à 400 g)
  • 2 handenvol verse basilicumblaadjes
  • versgemalen peper
  • 50 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 2 bollen mozzarella, in stukjes gescheurd
aubergine lasagne

Bereiding Aubergine lasagne

  • Snijd de aubergine in plakken van ongeveer een centimeter dik en strooi er zout op 
  • Fruit de knoflook in een pan met een klein beetje olie. Zet het vuur niet te hoog. Voeg de tomaten toe en daarna de basilicumblaadjes. Laat alles op laag vuur koken totdat de saus flink is ingedikt en breng het eventueel op smaak met zout en peper.
  • Giet het vocht van de aubergines af, was het zout eraf en dep ze droog met keukenpapier.
  • Verhit een beetje olijfolie (of kokosolie) in één of meerdere koekenpannen en bak de aubergineplakken op hoog vuur aan beide kanten bruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Zet de oven aan op 190ºC.
  • Vul de bodem van een ovenschaal met een laagje tomatensaus. Dek af met een laag aubergine en bestrooi met de twee soorten kaas.
  • Bouw de lasagne in lagen op en eindig met de kaas. Zet de lasagne dan in de oven en bak hem in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

Recept gegratineerde savooiekool

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Savooiekool (of groene kool) zit boordevol vitamine K en vitamine C. Verder bevat de kool ook veel foliumzuur en vitamine A. Wij maakten van savooiekool een heerlijke ovenschotel.

Ingrediënten gegratineerde savooiekool

  • 750 gram savooiekool
  • 1 rode paprika
  • 200 gram champignons
  • 35 gram boter of margarine
  • 1 teen knoflook
  • 25 gram bloem ( bij glutenvrij vervangen door glutenvrije meel)
  • 250 ml melk
  • 100 gram kruidenroomkaas
Savooiekool

Bereiding

  • Verwarm de oven op 180 graden
  • Snijd of schaaf de kool in repen. Blancheer ze daar even en laat de kool uitlekken.
  • Doe de boter in de pan
  • Snijd de paprika in blokjes en bak de paprika samen met de champignons tot het zacht is.
  • Knijp de teen knoflook fijn met een knoflookpers en doe dit erbij in de pan.
  • Schep de champignons en paprika uit de pan en meng dit door de kool.
  • Doe de bloem bij het bakvet en roer dit er goed doorheen. Laat het even laten pruttelen.
  • Warm de melk op en voeg het in gedeelten toe aan je mengsel van bloem en bakvet. Goed roeren! Laat de saus weer even pruttelen en los de kaas op in je sausje.
  • Schep de kool in een ovenschaal en schenk de saus erover
  • Zet de ovenschotel tien tot 15 minuten in de oven

Gallo Pinto. Vegan recept uit Midden-Amerika

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Gallo Pinto is een traditioneel gerecht uit Midden-Amerika, wat vooral gegeten wordt in Costa Rica en Nicaragua. Het vegan recept bestaat vooral uit rijst en bonen. In Costa Rica wordt er vaak nog een roereitje bij gegeten maar als je vegan bent, laat je dat eitje natuurlijk weg.

Overigens wordt het in Midden-Amerika vooral als ontbijtje gegeten. Maar niemand zal het je verwijten als jij het liever als lunch eet. De hoeveelheid ingrediënten is voor vier personen.

Ingrediënten Gallo Pinto

  • Een blik zwarte bonen ( goed uitgelekt)
  • Drie teentjes knoflook
  • Vijf eetlepels zonnebloemolie
  • Drie gesnipperde uien
  • 200 gram rijst ( ik neem zilvervliesrijst)
  • 350 ml groentebouillon
  • Twee paprika’s ( Groen en/of rood)
  • Een limoen in partjes
Gallo Pinto

Bereiding

  • Lek eerst de bonen uit
  • Kneus de teentjes knoflook
  • Kook de bonen en de knoflook in 500 ml water. Doe dat ongeveer een kwartiertje op een hoge stand van je fornuis
  • Vis de knoflook eruit en laat de bonen uitlekken
  • Doe twee eetlepels olie in een pan en bak de helft van de uien. Doe dat ongeveer twee minuten
  • Doe de rijst erbij en bak dit ongeveer twee minuten op een lage of middelhoge stand
  • Doe de bouillon erbij en breng alles aan de kook
  • Leg de paprika op de rijst zonder het te roeren. Kook alles op een middelhoge stand tot de bouillon bijna volledig opgenomen is door de rijst
  • Kook daarna alles nog zo’n vijf minuten op een lage stand
  • Doe dan de rest van de olie in een pan en doe daar de overgebleven ui bij. Na twee minuten doe je de rijst en de bonen erbij. Na een minuut of tien zal de rijst lekker krokant worden
  • De limoen gebruik je om je gerechtje te garneren.
  • Heb je nog wat tomaten liggen, dan kun je er een lekkere tomatensalade van maken en erbij eten
  • Ben je geen veganist dan is een roerei erbij ook ontzettend lekker

Zoete aardappel friet

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

De zoete aardappel bevat veel vitamines en bètacaroteen, wat weer goed voor de botten en ogen is. De structuur is anders dan die van onze vertrouwde aardappel. Je kunt er een heerlijk puree van maken maar ook overheerlijke zoete aardappel friet.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 grote zoete aardappelen
  • olijfolie
  • zout
  • cajunkruiden
zoete aardappel friet

Bereiding zoete aardappel friet

  • Was de aardappels, schil ze niet.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Snijd de puntige uiteinden van de aardappels en snijd ze in dikke plakken.
  • Maak er vervolgens repen van.
  • Doe ze in een kom en besprenkel met olijfolie.
  • Masseer de olie in de repen aardappel zodat ze rondom met een filmdun laagje bedekt zijn.
  • Bestrooi vervolgens met zout, peper en cajunkruiden.
  • Zorg dat de repen aardappel gelijkmatig gekruid zijn.
  • Leg de repen op een bakblik. Ze mogen niet op elkaar liggen.
  • Bak 15 minuten in de oven.

Vegetarische Moussaka

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Moussaka kun je ook heel goed zonder vlees maken. In plaats van het gehakt gebruik je dan wat meer aubergine. Per persoon heeft dit gerecht ongeveer 525 kcal en 34 gram koolhydraten. Benieuwd wat je van dit recept vindt. 

Ingrediënten

  • Zes eetlepels olijfolie
  • Twee aubergines in plakken
  • Twee rode uien in ringen gesneden
  • Twee geperste teentjes knoflook
  • Een blik tomatenblokjes
  • Een halve theelepel kaneelpoeder
  • Een eetlepel oregano
  • Bosje fijngehakte peterselie
  • Twee losgeklopte eieren
  • 250 gram Griekse yoghurt
  • 450 gram voorgekookte aardappelschijfjes
  • 200 gram tomaten in plakken
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding

  • Verwarm je oven op 200 graden
  • Doe vier eetlepels olijfolie in de pan en bak hierin de aubergineplakken om en om zodat ze mooi goudbruin worden
  • Leg ze even op een bord
  • Verhit dan de rest van de olie in de pan en fruit de ui en de knoflook
  • Doe de tomatenblokjes, kaneel, peterselie en oregano erbij
  • Meng de eieren met de Griekse yoghurt. Eventueel kun je het nog wat op smaak brengen met wat peper en zout
  • Leg in de ovenschaal om en om een laagje aubergine, aardappelschijfjes, tomaat en je tomaten-uimengsel
  • Bovenop doe je een laag aubergine
  • Gooi het yoghurtmengsel erover en strooi er parmezaanse kaas over
  • Doe de moussaka in de oven. Na 25 minuten is je eten gaar en goudbruin

Eet smakelijk!

Liever met vlees? Maak dan deze moussaka