Griekse moussaka

Categories Alle recepten, Groente, Keuken, Vlees en visPosted on

De Griekse keuken draait om mezze (eigenlijk een soort Griekse tapas). Bij Griekse families en in Griekse restaurants wordt de tafel gevuld met allerlei verschillende kleine gerechten, zoals tzatziki, mooie olijven, spanakopita en andere bladerdeeghapjes, gevulde groenten en natuurlijk Griekse salade. Maar een van mijn favorieten is toch moussaka. 

Natuurlijk heeft de Griekse keuken heel veel meer te beiden, maar ik kom toch altijd weer uit bij dit ultiem verwarmende, zachte, hartige ovengerecht. Je moet even wat stappen doorlopen om het te maken, maar dan heb je ook wat. Een moussaka kan met of zonder aardappelen. Wij maken vandaag een versie zonder.

Ingrediënten

Dit heb je nodig (voor ongeveer drie personen):

  • 2 grote aubergines 
  • 2 uien 
  • 2 tenen knoflook 
  • Oregano, kaneel, 2 laurierblaadjes, peper en zout 
  • 300 gram rundergehakt 
  • 4 grote trostomaten 
  • Een klein blikje tomatenpuree (70 gram) 
  • Een stukje feta (ongeveer een derde van een blok dat je in de supermarkt koopt) 
  • Voor bechamelsaus: 25 gram boter, 30 gram bloem, 250 ml melk, peper en zout  
mousakka

Bereiding

  1. Snijd de 2 aubergines in plakken van ongeveer 0,5 cm in de lengte. Bestrooi deze met zout en laat dit 30 minuten liggen. Zo ontdoen de plakken zich van overtollig vocht. Dep de plakken af met wat keukenpapier.
  2. Bak de plakken in een laagje olie bruin en zacht. Ze zijn klaar als je er makkelijk met een vork in kan prikken. Leg de gebakken plakken even aan de kant.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Snij de 2 uien fijn en fruit dit in een diepe pan, zoals een hapjespan. Voeg vervolgens de fijngesneden 2 tenen knoflook, oregano, kaneel, peper en zout toe. Bak kort mee.
  5. Voeg het gehakt toe en bak dit bruin.
  6. Snij ondertussen de 4 trostomaten in blokjes en voeg dit, samen met de tomatenpuree en de 2 laurierblaadjes, toe aan het gehakt. Roer goed door en laat dit 10 minuten pruttelen op laag vuur. Het geheel moet de structuur van een dikke, vlezige saus krijgen.
  7. Snij de feta in blokjes/kruimels.
  8. Maak ondertussen een bechamelsaus door 25 gram boter in een pannetje met een dikke bodem te smelten. Voeg dan de 30 gram bloem toe en laat dit garen terwijl je goed roert. Het geheel moet droog en zanderig zijn, dan is de bloem gaar en heb je een roux. Voeg dan in delen de 250 ml melk toe, totdat de saus de dikte heeft waar je blij mee bent. Blijf de hele tijd roeren. Het moet een beetje lijken op yoghurt.
  9. Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met de helft van de aubergines. Haal de laurierblaadjes uit de saus en bedek de aubergines met de saus en de feta en leg daarop de rest van de aubergine. Rond het af met de bechamelsaus, waar je het hele gerecht mee bedekt.
  10. Zet dit 20 minuten in de oven op 200 gradenHet is klaar als de bovenkant een beetje bruin is.

Moussaka is erg lekker met zelfgemaakte tzatzikipitabroodjes en een Griekse salade.

Vegetarische moussaka

Eet je vegetarisch? Dan hebben we hier het recept van vegetarische moussaka voor je

Portobello met geitenkaas

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Een makkelijk vegetarisch recept voor twee personen als voorgerecht of als hoofdgerecht met een salade voor één. Varieer eventueel door in plaats van geitenkaas mozzarella te nemen of vervang de kerstomaten door een dikke plak sappige tomaat. De pesto kan vervangen worden door tapenade.

Ingrediënten voor Portobello

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 portobello’s
  • olijfolie
  • 2 eetlepels groene pesto
  • 2 grote plakken geitenkaas
  • 7-8 kerstomaten
  • 4 blaadjes basilicum
  • versgemalen peper
portobello

Bereiding Portobello

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Maak de portobello’s schoon en verwijder het steeltje.
  • Bestrijk de paddenstoelen rondom met wat olie en leg ze in een kleine ovenschaal.
  • Rooster ze in de oven ongeveer 15 minuten, keer ze tussentijds om.
  • Neem ze uit de oven en schakel vervolgens de grill van de oven in.
  • Bestrijk de binnenkant van de paddenstoelen met de pesto en leg hierop de grote plakken geitenkaas.
  • De kaas moet de hele binnenkant bedekken.
  • Schuif onder de grill tot de kaas mooi zacht begint te worden en licht gaat kleuren.
  • Snijd ondertussen de tomaatjes klein en meng ze met de in stukken gescheurde basilicumblaadjes.
  • Neem de portobello’s uit de oven, leg ze op de borden en schep hierop de tomaten.
  • Besprenkel met wat extra olijfolie en bestrooi met versgemalen peper.

Hutspot. Wortelstamppot recept

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Hutspot of wortelstamppot is een echt typisch Nederlands wintergerecht. Makkelijk te maken en je maakt er veel mensen blij mee. Daar komt bij dat je het prima in grote hoeveelheden kunt maken en dan in kunt vriezen. Ideaal voor als je eens geen tijd hebt om gezond te koken.

Ingrediënten hutspot

  • 750 gram geschilde aardappelen
  • 500 gram winterwortels
  • 250 gram gesnipperde ui
  • 50 gram boter
  • Een scheut azijn
  • Peper en zout

Bereiding

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken
  • Doe ze met een klein beetje zout in een grote pan
  • Leg de wortel en de ui erop en zet alles net onder water
  • Doe de deksel op de pan en breng alles aan de kook
  • Kook de hutspot een half uurtje
  • Giet de hutspot af en bewaar wat van het kookvocht
  • Stamp met een stamper de aardappelen, ui en wortel.
  • Doe er een scheutje azijn bij
  • Je hutspot moet lekker smeuïg worden. Doe er dus wat kookvocht bij

Erg lekker met braadworst, maar ook met (vegetarische) rookworst.

Aardappelgratin met een vleugje citroen

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Beetje genoeg van de gekookte en gebakken aardappels? Misschien is aardappelgratin dan iets voor jou. Deze gratin is lekker fris omdat je er citroen aan toevoegt.

Ingrediënten aardappelgratin

  • Een kilo vastkokende aardappels (niet al te kleine)
  • 250 ml slagroom
  • 250 ml volle melk
  • De schil van 1 citroen
  • Vijf takjes tijm
  • Een flinke teen knoflook
  • Beetje zout en peper
  • Klontje roomboter

Bereiding

  • Verwarm je oven voor op 180 graden
  • Schil je aardappels en was ze. Daarna snijd je ze in dunne plakjes
  • Meng de slagroom en de melk
  • Ris wat tijmblaadjes van de takjes, pers de knoflook en rasp je citroen
  • Meng alles door je room en melk
  • Vet een overschaal in met wat zachte boter. Mijn ovenschaal is 20×30 cm
  • Verdeel een laagje van de aardappelschijfjes over de bodem
  • Strooi er een klein beetje zout en peper op
  • Herhaal dit tot je halverwege bent
  • Giet dan wat van het slagroom-mengsel over de aardappeltjes
  • Ga verder met de aardappeltjes tot ze op zijn
  • Giet de rest van je mengsel over de aardappeltjes
  • De aardappeltjes moeten net niet helemaal onder je mengsel verdwijnen
  • Schuif de schaal in de oven en laat het een uurtje in de oven staan tot het gaar en mooi bruin is

Spicy maiskolf voor op de barbecue

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Een maiskolf is erg lekker op de barbecue. Nu kun je er natuurlijk roomboter en zout opdoen, maar ken je deze spicy variant al met smeuïge boter, frisse limoen en spicy chilipepper?

Ingrediënten

  • 2 verse maiskolven
  • 1 limoen
  • 25 gram roomboter met zeezout
  • chilipoeder
  • paar takjes verse koriander
maiskolf

Bereiding maiskolf

  • Maak de maiskolven schoon en kook ze 5 tot 10 minuten voor
  • Dep ze droog en smeer ze in met boter
  • Leg ze aan de rand van je barbecue anders verbranden ze snel
  • Draai ze regelmatig om.
  • Na een minuut of 15 zijn ze klaar
  • Hak de blaadjes van de koriander een beetje in grove stukken en snijd de limoen in tweeën
  • Zijn je maiskolven gaat, smeer ze dan helemaal in met de roomboter met zeezout
  • Knijp de limoen uit over je maiskolven en strooi de chilipoeder over je maiskolf. Eerst niet teveel. Proef eerst even want hij moet ook niet te scherp worden. Strooi de koriander er overheen.

Recept geroosterde wortels met honing

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Een lekker bijgerecht uit de oven. Vol vitamines en weer eens iets anders dan ‘gewoon gekookte wortels. Wortels bevatten allerlei mineralen zoals kalium, natrium, calcium en fosfor en vitaminen zoals verschillende vitamine B, vitamine E en betacaroteen. Dit is voor ongeveer vier personen.

Ingrediënten geroosterde wortels

  • 800 gram wortels
  • Drie eetlepels olijfolie
  • Twee theelepels vloeibare honing
  • Twee takjes peterselie
geroosterde wortels

Bereiding geroosterde wortels

  • Zet de oven aan op 220 graden.
  • Schil de (winter) wortels en snijd ze in stukken van een centimeter of vijf
  • Snijd ze voorzichtig in de lengte door
  • Doe de wortels in een pan en breng ze op middelhoog vuur aan de kook. Zet daarna het gas zachter en laat ze nog even vijf minuten doorkoken
  • Giet daarna de wortels af en laat ze goed uitlekken
  • Leg de wortels dan op bakpapier op de bakplaat
  • Giet de olijfolie en de honing over de wortels
  • Rooster de wortels zo’n 15 tot 20 minuten in het midden van de oven
  • Als het goed is worden je wortels dan wat bruiner en goed gaar
  • Hak wat peterselie fijn en gooi de peterselie over de wortels

Eet smakelijk

Courgette inmaken in zoetzuur

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

In onze moestuin groeiden heel veel courgettes. Om ze nu iedere dag te eten ging ons wat te ver en dus maakte ik er ingemaakte courgette van. Lekker in een salade maar ook als bijgerechtje bij de barbecue.

Ingrediënten

  • Twee courgettes
  • Een rode paprika
  • 750 ml wittewijnazijn
  • 350 gram suiker
  • Een eetlepel gekneusde venkelzaad of komijnzaad
  • Zes schone potten van 350 ml
courgette inmaken

Bereiding

  • Snijd de courgette in plakken en de paprika in repen
  • Verdeel de courgette en de paprika over de potten en druk het licht aan
  • Breng de wijnazijn met de suiker en het venkelzaad of komijnzaad tegen de kook
  • Los de suiker langzaam op
  • Schenk het zoetzure vocht over de courgette
  • Sluit de pot en laat ze omgekeerd ongeveer vijftien minuten afkoelen
  • Keer de potten en laat ze helemaal afkoelen
  • Na twee dagen is het het lekkerst. Je kunt de potten op een koele en donkere plek maximaal drie maanden bewaren. Voor een geopende pot is dat ongeveer 7 dagen.

Voedingswaarde per pot: 66 kcal, 13 g koolhydraten, 13 g suikers

Recept kastanjes met spruitjes

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Een lekker herfst of winterrecept met spruitjes en kastanjes. Ik heb het vorig jaar gemaakt met kerst en iedereen was enthousiast. Het recept is lactosevrij, glutenvrij, vegetarisch en vegan en niet duur om te maken.

Ingrediënten 

Voor ongeveer vier personen

  • 300 gram schoongemaakte spruitjes
  • Een beetje zout
  • 25 gram roomboter. Vegan? Vervang de roomboter dan voor olijfolie
  • 250 gram voorgekookte kastanjes ( marron cuits bij de jumbo)
  • Een halve stengel bleekselderij
  • Een kleine braeburn appel 
  • 75 ml kippenbouillon. Vegetarisch of vegan? gebruik dan groentebouillon 
  • Versgemalen zwarte peper
  • Een theelepel lichte basterdsuiker
  • Een halve eetlepel citroensap

Bereiding

  • Blancheer de spruitjes ongeveer zes minuten in kokend water met een beetje zout
  • Laat de spruiten goed uitlekken en zet ze even aan de kant
  • Verhit de boter of de olie in een middelgrote pan op laag vuur
  • Voeg de kastanjes, bleekselderij en appel toe en bak dit ongeveer vijf minuten. Blijf de kastanjes wel omscheppen
  • Giet de bouillon erbij en kook alles. Je kunt het wat op smaak brengen met wat zeezout en zwarte peper. Doe de basterdsuiker erbij en het citroensap
  • Dek de pan af met een deksel en laat het nog 20 minuten sudderen.
  • Doe de spruitjes erbij  en verwarm die nog vijf minuten mee. Schep dan alles in een mooie schaal

Optioneel: Wat spekjes of rode ui door je gerecht is ook erg lekker

Recepten met spruitjes

Boerenkool stamppot

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Boerenkool is ontzettend gezond. Het wordt gebruikt in smoothies, maar het meest populaire is toch wel stamppot boerenkool. Vaak wordt het gegeten met rookworst of spekjes.

Lees ook: Waarom is boerenkool gezond

Ingrediënten

  • 750 gram aardappelen
  • 750 gram gesneden boerenkool
  • Een groentebouillonblokje
  • Klontje boter
  • 50 gram boter
  • Een dl melk
  • 250 gram (vegetarische) spekjes
  • Rookworst
boerenkool

Bereiding

  • Schil de aardappelen en doe ze in een grote pan. Zorg dat de aardappels net onder water staan.
  • Doe het bouillonblokje in de pan
  • Leg de boerenkool er bovenop
  • Kook alles in 20-25 minuten gaar
  • Giet de boerenkool stamppot af
  • Doe er een klontje boter en melk bij en stamp de boerenkool en aardappels
  • Bak de spekjes en doe ze erbij

Recept komkommerrolletjes met zalm en dille

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Pasen, Vlees en visPosted on

Zalm is een vis waar veel mensen enorm van kunnen genieten. Bovendien zit de vis met een zacht typische smaak vol omega 3 vetzuren. Goede vetten dus en de norm is nog steeds dat 2x per week vette vis eten, goed is in een gevarieerd en gezond voedingspatroon.  Zalm past dus bij onze gezonde leefstijl. Dit kleine gerechtje is lekker als voorafje maar ook als hapje op tafel.

Ingrediënten

  • 100 gram gerookte zalm in plakjes
  • een halve komkommer in dunne plakken
  • 2 eetlepels hüttenkäse
  • een handjevol dille
  • twee eetlepels vergine olijfolie
  • wat versgemalen peper
  • sap van een halve citroen

Bereiding

  • Leg vershoudfolie op je werkblad
  • Gebruik de kaasschaaf om je komkommer in dunne plakken te snijden
  • Leg de stroken komkommer tegen elkaar aan op je folie
  • Leg de zalm op de komkommer
  • Bestrijk de zalm met de hüttenkäse
  • Besprenkel dat met dille olijfolie, peper en wat citroensap
  • Rol met folie alles tot een stevige rol
  • Laat je rol vijftien minuten opstijven in de vriezer
  • Snijd alles met een mes in mooie rolletjes
  • Verwijder je folie voor het serveren.

Liever de vis aan de buitenkant? Dan leg je die eerst op je folie.