Vier cocktails met weinig calorieën

Categories Drankjes, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Eigenlijk drink ik alleen cocktails tijdens mijn vakantie op Gran Canaria. De zon en de zee zorgen ervoor dat ik heerlijk kan ontspannen en geniet van alles om mij heen. Ik vind het dan ook heerlijk om zo nu en dan op een terras te nippen aan een cocktail. Calorie-arm is misschien iets té veel wishful thinking, maar deze drankjes zijn wel stuk voor stuk onder de 200 calorieën. En dat is best fijn!

Gin tonic

Gin-Tonic is een echte klassieker geworden. En terecht, het is niet alleen erg lekker, met zijn 150 calorieën is dit 200 jaar oude mengsel één van de gezondste opties op de kaart, qua calorieën dan. De basis van gin-tonic lijkt heel simpel. Je mengt wat gin, tonic en ijs in een glas en klaar. Maar voor een perfecte gin-tonic is veel meer nodig. De juiste dose­ring, de beste ingrediënten en gemaakt met liefde. Met de volgende tips maak je een prima basis.

Voor alle gin-tonics geldt dat 35 ml gin en 100 ml tonic (half flesje) wordt gebruikt, oftewel de verhouding 1:3.

  • Vul het glas tot aan de rand met ijsblokjes.
  • Schenk dan de gin erbij, vervolgens de tonic en roer even door.
  • Voeg daarna de garnering toe.

Margarita

Zin in een zomerse cocktail maar niet bereid om dat bikinilijf waar je zo hard voor hebt gewerkt op te geven? Dan is een Margarita een prima keuze. Het klassieke recept bevat tequila, limoensap en een klein beetje agavesiroop of Cointreau. Het totaal is goed voor zo’n 192 calorieën. Valt nog best mee, zolang je maar niet teveel drinkt.

4 personen

  • 150 ml tequila
  • 100 ml triple sec
  • 75 ml limoensap
  • 6 ijsblokjes
  • 4 schijfjes limoen

Cosmopolitan

Carrie en de Sex and the City gang wisten heel goed waar ze mee bezig waren toen ze de Cosmopolitan tot hun favoriete drankje bombardeerden. De combinatie van vodka, limoensap en veenbesssensap blijft met een totaal van 150 calorieën bijzonder lijnvriendelijk. Wat heb je nodig voor de Cosmopolitan?

  • Vodka (30 ml)
  • Triple Sec (30 ml)
  • Cranberrysap (30 ml)
  • Limoen (sap van halve limoen)

 Mojito

Dit populaire drankje bestaat uit een mix van munt, bruiswater, limoen, rum en een snufje rietsuiker. Normaal gezien is dat goed voor zo’n 150 calorieën, maar voor de zekerheid kan je altijd vragen om het rustig aan te doen met de rietsuiker. Je weet maar nooit.Voor je het weer zit je boven die 150 calorieën. En ook voor deze cocktail geldt drink met mate. En niet alleen vanwege de calorieën.

Wat heb je nodig voor 1 mojito?

  • 2 theelepels (riet)suiker
  • Sap van een halve limoen
  • Blaadjes van 2 takjes verse munt
  • 90 ml bruiswater
  • 45 ml witte rum
  • 4 ijsklontjes

Appelroosjes maken. Het recept

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, PasenPosted on

Appelbollen, appelflappen en nu zijn er ook appelrozen. Deze rozen van appel en bladerdeeg zijn erg leuk te maken. Caloriearm zijn ze helaas niet. Per roos zijn ze 215 kcal. en bevatten ze 31 gram koolhydraten.

Ingrediënten

  • 1 rode zoete appel
  • Sap van een halve citroen
  • Vier plakjes bladerdeeg (ontdooid)
  • Twee eetlepels sinaasappelmarmelade of abrikozenjam
  • Wat poedersuiker om je bloemen te bestrooien

Bereiding

  • Haal het klokhuis uit de appel
  • Snijd de appels verticaal doormidden ( dus van het steeltje naar de onderkant)
  • Leg de halve appels op een snijplank en snijd ze in  hele dunne plakken
  • Doe alle appelschijfjes voorzichtig in een grote schaal
  • Meng het citroensap aangelengd met wat water tot de schijfjes net bedekt zijn
  • Stop de kom met appel twee minuten in de magnetron
  • Doe je appelschijven voorzichtig in een zeef en laat ze goed uitlekken
  • Verwarm de oven voor op 190 graden
  • Snijd de plakjes bladerdeeg doormidden en plak de helften in de lengte weer aan elkaar zodat je een lange reep deeg krijgt
  • Roer de marmelade los met een eetlepel water  en bestrijk je bladerdeeg ermee
  • Leg de appelstroken naast elkaar met de bolle kant naar boven. Wat dakpansgewijs
  • Klap het randje bladerdeeg dubbel en rol het deeg losjes op
  • Zet de roosjes met de appel met het schilletje net over het randje naar boven
  • Rol het op en stop je roosje in de muffinvorm
  • Stop het dan veertig minuten in de oven. Worden ze te bruin? Denk ze dan af met wat aluminiumfolie
  • Haal ze na veertig minuten uit de oven en laat ze wat afkoelen tot ze lauw geworden zijn
  • Bestrooi ze daarna met wat poedersuiker.
appelroosjes

Hoe maak je zelf speculaaskruiden?

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, SinterklaasPosted on

Speculaaskruiden kun je kant-en-klaar in de winkel krijgen. Ze zitten vaak in handige potjes die een paar jaar houdbaar zijn, maar hoe vaak gebruik jij speculaaskruiden. Waarschijnlijk alleen in de herfst- en wintermaanden.

Wat heb je nodig?

  • Twee eetlepels gemalen kaneel
  • Een theelepel gemalen nootmuskaat
  • Een theelepel gemalen kruidnagel
  • Een halve theelepel gemalen kardermom
  • Een kwart theelepel gemalen witte peper

Meng alle ingrediënten goed  door elkaar en bewaar het in een leuk potje zoals deze bijvoorbeeld.

Hoe maak je guacamole? Het recept

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Er zijn op internet tig recepten van guacamole. Nu kan ik je zeggen dat dit de lekkerste is, maar dat zul je zelf moeten beoordelen. Deze is in ieder geval een stuk gezonder dan de guacamole die je kant-en-klaar in de supermarkt koopt. Zorg er wel voor dat je rijpe, groene avocado’s hebt.

Ingrediënten

  • Twee rijpe avocado’s
  • Een tomaat
  • Een limoen
  • Twee knoflookteentjes
  • Drie lente-uitjes
  • Drie eetlepels zure room of crème fraîche
  • Een handjevol verse koriander
  • Wat zout en peper uit de molen
 guacamole

Bereiding

  • Prak met een vork de avocado’s fijn in een kom. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken
  • Doe er meteen wat limoensap overheen anders wordt het een bruin prutje
  • Knijp de knoflookteentjes uit en doe die bij de avocado’s
  • Roer de room erdoor
  • Snijd de tomaat kruiselings in en dompel hem even in kokend water. Verwijder daarna het velletje en de pitjes. Snijd daarna je tomaat in kleine stukjes
  • Hak de lente-ui in dunne ringetjes en hak de koriander fijn
  • Meng alles door de puree en breng het op smaak met limoensap, peper en zout

Recept sneeuwpop gemaakt van ei

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&NieuwPosted on

Met deze sneeuwpop van ei kleed je de ontbijttafel net even iets specialer aan. Het leuke is dat het niet veel extra tijd kost. Dit gerechtje is ook leuk als traktatie. 

Ingrediënten(voor zes personen)

  • Zes grote eieren
  • Zes kleine eieren
  • Peperkorreltjes. Is je traktatie voor kinderen dan kun je ook een stukje rozijn nemen
  • Een wortel
  • Satéprikker
  • Ongekookte spaghettisliert
  • Peterselie

Bereiding sneeuwpop

  • Pel de eieren. Schil de wortel en snijd de uiteinden af. Snijd de wortel zo dat je zes ronde plakjes hebt van elk uiteinde die ongeveer ½ dik zijn.
  • Snijd de bovenkant en de onderkant van de eieren af. Steek vervolgens de satéprikkers door de eieren heen om een gaatje te maken, verwijder hierna de prikker. Doe hetzelfde met de twee ronde plakjes wortel.
  • Steek de spaghettisliert in de twee eieren en de wortelschijfjes. Knip de sliert af als die uit de wortel steekt.
  • Steek de punt van de satéprikker in de eieren om kleine gaatjes te maken voor de ogen, neus en knoppen.
  • Plaats een peperkorrel in elk gat en een klein stukje wortel voor de neus.
  • Als laatste steek je een peterselie takje in de zijkanten van de eieren.

Gevulde appels uit de oven

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, ToetjePosted on

Het recept van vandaag ‘gevulde appeltjes uit de oven’ is heerlijk winters van smaak, gezond en leuk om met je (klein-) kinderen te maken! Het is een prima tussendoortje voor jezelf of voor de kinderen als ze uit school komen maar kan ook als een warm ontbijt met wat Griekse yoghurt of als toetje met een bolletje ijs. 

Ingrediënten gevulde appels

Nodig voor 4 personen:

  • 4 appels
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel gehakte walnoten of andere noten
  • Halve eetlepel honing
gevulde appels

Bereiding gevulde appels

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Was voor 4 personen 4 appels (laat de appels heel) en steek er met een scherp mes of met een appelboor het klokhuis uit. Snij een stukje van de bovenkant en hol de appels een beetje uit. Snij het appelvruchtvlees dat hierbij loskomt in kleine stukjes.
  • Meng de stukjes appel met de rozijnen, kaneel, walnoten en de honing. Zet de appels in een ingevette ovenschaal en vul het klokhuisgat met het rozijnenmengsel.
  • Leg op elke appel een klontje boter. Bak de appels ongeveer 20 minuten in het midden van de oven. Serveer met een bolletje ijs of wat Griekse yoghurt.

Tip: Superlekker met wat kleine blokjes pure chocolade door de vulling.

Lolly van appel en chocola

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, SinterklaasPosted on

Simpel maar lekker. Appel dippen in chocola en dan door de nootjes, discodip of andere topping halen. Een leuke vrolijke lolly en ontzettend lekker.

Ingrediënten

  • Appels. Je maakt ongeveer vijf tot zes lolly’s van 1 appel.
  • Pure chocola
  • Topping naar keuze: discodip, nootjes, kokosrasp of iets anders wat je lekker vindt

Bereiding

  • Haal het klokhuis uit de appel en snijd de appel in plakken
  • Smelt de chocola in een pan of au bain marie
  • Prik ieder stukje appel op een lollystokje. Deze kun je kopen bij o.a Xenos en winkels met bakspullen
  • Haal het appelpartje door de chocola en bestrooi ze vervolgens met de topping
  • Laat ze op een vel bakpapier drogen

Banaan met chocola

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, SinterklaasPosted on

Oke helemaal 100% gezond is deze traktatie niet, maar als je hele donkere chocola neemt, wordt het al een stuk gezonder. En zeg toch het zelf. Deze bananenlolly met chocola is altijd nog gezonder dan een echte lolly.

Wat heb je nodig?

  • Chocola. Of je nu een reep laat smelten of een zakje choco glazuur mag je zelf bepalen.
  • Een paar bananen
  • IJsstokjes, prikkers of
  • Bakpapier
  • Optioneel: discodip, hagelslag, nootjes

Hoe maak je het?

  • Verwarm je chocola zodat het goed gesmolten
  • Snijd de bananen in stukjes en doe er een prikker in
  • Leg de bananen op een stuk bakpapier
  • Giet de chocola met een grote lepel over de banaan
  • Bestrooi de banaan meteen, dus als de chocola nog nat is met de topping die je maar wilt.

Eggnog. Eierpunch recept voor de koude winteravond

Categories Alle recepten, Drankjes, Feestdagen, Kerst, Oud&NieuwPosted on

Eggnog, ook wel eierpunch genoemd is een drankje wat vaak met de feestdagen gedronken wordt. Het drankje is op basis van melk, room, sterke drank zoals whiskey of rum. Met deze ingrediënten kun je vier of zes glazen maken.

Misschien ten overvloede maar dit recept is absoluut niet geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen

Ingrediënten Eggnog

  • 500 ml volle melk
  • 260 ml slagroom
  • Een kaneelstok
  • Een vanillestokje
  • 6 biologische eieren, het liefst zo vers mogelijk (gesplitst)
  • snuf zout
  • 150 gram poedersuiker
  • 350 ml (witte) rum of whisky (je mag deze twee ook naar smaak door elkaar mengen)
Eggnog

Bereiding

  • Verhit de volle melk langzaam in een steelpannetje met het kaneelstokje en de room. Laat dit 15 minuten trekken.
  • Schraap de vanillezaadjes uit het vanillestokje en voeg ze samen met de geraspte nootmuskaat toe aan het melkmengsel en breng het aan de kook.
  • Haal het mengsel van het vuur en laat rustig afkoelen.
  • Mix de eidooiers met de poedersuiker tot een mooi, wittig mengsel.
  • Zeef de melk en mix samen met het eidooiermengsel tot een glad geheel.
  • Roer vervolgens de rum (en/of whisky) erdoor. Laat het geheel afkoelen en zet het een nacht in de koelkast.
  • Klop de eiwitten met een snufje zout stijf en spatel dit vlak voor het serveren door het melkmengsel.
  • Garneer het geheel met nootmuskaat.