Egel van peer en druiven

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Keuken, Toetje, VerjaardagPosted on

Deze peer-egels zijn erg leuk om op te trakteren. De prikkers met druiven zitten ook lekker stevig in de peer. Maar natuurlijk kun je er ook andere dingen in prikken. De basis is een peer met groene druiven.

Wat heb je nodig?

  • Peren. De hoeveelheid hangt af van het aantal traktaties dat je wilt maken
  • Groene druiven
  • Cocktailprikkers
  • Tomaatje per peer
  • Rozijntjes, kruidnagel of peperkorrel voor de oogjes

egel

Hoe maak je het?

  • Snijd een stukje van het lange deel van de peer. Hierdoor zal hij beter blijven liggen.
  • Haal de schil van de punt van de peer weg. Hierdoor ontstaat het begin van het gezichtje
  • Prik in het dikke deel van de peer cocktail prikkers en rijg daar wat druiven op
  • Oogje maak je het beste met een peperkorrel of een kruidnagel. Een rozijntje kan ook maar dan moet je een cocktailprikker in stukjes breken om de oogjes erin te prikken.
  • Met een snoeptomaatje kun je een leuk rood neusje maken

Cacaoballetjes met kokosfrosting

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, VerjaardagPosted on

Cacaoballetjes gehuld in een kokosjasje. Heerlijk als tussendoortje of vieruurtje. De rauwe cacao heeft als positieve eigenschap dat het vol mineralen zit. Ze zijn supergezond en daarnaast een lekkere verantwoorde snack.

Ingrediënten

( Voor veertien cacaoballetjes)

  • 200 gram noten( mengeling van pecannoten en hazelnoten of walnoot en cashew)
  • Twee grote eetlepels kokosolie
  • Twee eetlepels cacaopoeder
  • 16 geweekte dadels, in stukjes gesneden
  • een eetlepel agavesiroop
  • Kokosrasp

Bereiding

  • Mix de noten samen met de kokosolie en het cacaopoeder fijn in de blender
  • Voeg nadien de geweekte dadels en de agavesiroop toe en mix alles nog even
  • Schep het mengsel in een kom en laat het 15 minuten rusten
  • Maak hierna bolletjes van de pasta en rol ze door de kokosrasp
  • Nog 1 uur in de koelkast en ze zijn klaar om op te smullen

Makreelspread of makreelsalade

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Salades, Sinterklaas, Verjaardag, Vlees en visPosted on

Makreel is een zeer gezonde vissoort. De vis zit vol goede vetten en is erg lekker op een broodje, in een sandwich of salade. Ook is hij erg lekker in pasta of op de barbecue. Vandaag maken we een lekkere spread met makreel. Snel klaar en niet al te duur.

Ingrediënten

Voor twee personen

  • Een gerookte makreelfilet
  • 125 gram kwark
  • Een citroen
  • Een paar sprieten (verse) bieslook
  • Een paar sneetjes brood . 
  • Tip: Deze spread is erg lekker op zuurdesembrood

Bereiding

  • Was de citroen, rasp de schil en pers de citroen uit
  • Prak de makreel in fijne stukjes
  • Doe de kwark erbij en meng en prak het geheel
  • Doe wat citroensap en de citroenrasp door je mengsel
  • Doe wat bieslook door je salade
  • Rooster wat brood of pak een flinke snee brood.
  • Deze salade is ook lekker met wat stokbrood of een toastje

Camembert met honing

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, VerjaardagPosted on

Oke gezond is het niet, maar je mag best wel eens zondigen. Deze camembert met honing is dan zeer geschikt. Ook lekker op vakantie, ‘s avonds op je terras of met een verjaardag.

Ingrediënten

  • Een camembert van 250 gram
  • Vloeibare honing
  • Verse tijm
  • Stokbrood

Bereiding

  • Zet de grill aan op 200 graden
  • Zit je kaas in een kartonnen doosje dan kun je hem daar in laten zitten. Verwijder wel al het plastic. Zet je camembert 5 minuten zonder dekseltje in de oven
  • Maak met een lepeltje de camembert in het midden open
  • Doe de honing in een kommetje zodat iedereen zelf kan bepalen hoeveel hij of zij wil
  • Serveer het met warme stokbrood. Smeer met een lepel wat camembert op je stokbrood. Beetje honing erop en genieten maar!

Recept komkommerrolletjes met zalm en dille

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Pasen, Vlees en visPosted on

Zalm is een vis waar veel mensen enorm van kunnen genieten. Bovendien zit de vis met een zacht typische smaak vol omega 3 vetzuren. Goede vetten dus en de norm is nog steeds dat 2x per week vette vis eten, goed is in een gevarieerd en gezond voedingspatroon.  Zalm past dus bij onze gezonde leefstijl. Dit kleine gerechtje is lekker als voorafje maar ook als hapje op tafel.

Ingrediënten

  • 100 gram gerookte zalm in plakjes
  • een halve komkommer in dunne plakken
  • 2 eetlepels hüttenkäse
  • een handjevol dille
  • twee eetlepels vergine olijfolie
  • wat versgemalen peper
  • sap van een halve citroen

Bereiding

  • Leg vershoudfolie op je werkblad
  • Gebruik de kaasschaaf om je komkommer in dunne plakken te snijden
  • Leg de stroken komkommer tegen elkaar aan op je folie
  • Leg de zalm op de komkommer
  • Bestrijk de zalm met de hüttenkäse
  • Besprenkel dat met dille olijfolie, peper en wat citroensap
  • Rol met folie alles tot een stevige rol
  • Laat je rol vijftien minuten opstijven in de vriezer
  • Snijd alles met een mes in mooie rolletjes
  • Verwijder je folie voor het serveren.

Liever de vis aan de buitenkant? Dan leg je die eerst op je folie.

Hoe maak je gezonde aardbeienjam?

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

In kant en klare jam zit helaas vaak veel te veel suiker toegevoegd. Niet erg gezond dus, maar vandaag laten we een gezonde versie zien die je zelf makkelijk kan maken.

Ingrediënten voor 400 ml aardbeienjam

  • 2 doosjes aardbeien
  • 4 eetlepels chiazaad
  • 1 vanillestokje
  • snufje zout
  • Halve eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel Stevia suiker (eventueel)

Hoe maak je de aardbeienjam?

  • Doe de aardbeien in een steelpannetje en breng het aan de kook op laag vuur en roer voorzichtig door.
  • Pureer de aardbeien een beetje met een stamper (dikte kan je zelf bepalen).
  • Voeg nu de chiazaad toe en over vijf minuten de vanille.
  • Laat het nu nog 10 minuten pruttelen.
  • Als laatst doe je de zout er nog bij. Even door roeren en je kan de jam in een pot doen.

Als de jam is afgekoeld zul je zien dat het mooi stevig is geworden door de chiazaadjes. Je kunt de jam ongeveer 1 week bewaren in de koelkast, of je kunt het natuurlijk invriezen!

Meer recepten met aardbeien

Gekarameliseerde camembert met peer

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&NieuwPosted on

Ben je gek op camembert? Dan moet je dit gerechtje echt eens proberen. Camembert combineert zich namelijk ontzettend goed met peer. Lekker als voorgerecht, maar ook als tussendoortje. Natuurlijk geldt ook voor dit gerechtje dat je met mate moet eten. Wij gaan uit van 4 personen.

Ingrediënten

  • Boter om je bakplaat mee in te vetten
  • Twee kleine camemberts van 250 gram per stuk
  • Twee rijpe handperen
  • Een eetlepel olijfolie
  • zout en peper
  • Een eetlepel rietsuiker
  • Wat tuinkers voor de garnering
camembert

Bereiding

  • Vet je bakplaat in met wat olie en snijd de camemberts horizontaal door (Hij wordt dan platter dan je ziet op mijn foto)
  • Leg hem met de korst naar beneden op de bakplaat. Laat de kaas op kamertemperatuur komen
  • Was de peren en verwijder het klokhuis ( de schil kun je laten zitten). Snijd de peren in parten en bedruip ze met wat olijfolie en bestrooi ze meteen met een beetje peper en zout
  • Bestrooi dan de camembert met rietsuiker en karameliseer het even in de grill of doe het met zo’n brandertje wat ook gebruikt wordt bij crème brûlée
  • Schep dan de camemberts voorzichtig op borden
  • je kunt het eventueel garneren met wat tuinkers.

Aardbeienspiesjes. Een gezond tussendoortje

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Zin in een tussendoortje of wil je je kinderen iets lekkers geven? Een aardbeienspiesje doet het altijd goed. Ik maak altijd wat extra want ik weet dat de vraag toch wel komt..  Of ze er nog 1 mogen, omdat het zo lekker is. Dit recept is ook erg geschikt voor een traktatie op school.

Ingrediënten

  • 200 gram niet al te grote aardbeien
  • 1 eetlepel anijszaad
  • 8 sateprikkers
  • 8 blaadjes munt

Hoe maak je de spiesjes

  • Was de aardbeien goed en verwijder de kroontjes
  • Hak het anijszaad fijn en schep het voorzichtig door de aardbeien heen
  • Rijg het fruit aan de spies en garneer ieder spiesje met een blaadje munt.
  • Wil je er op trakteren, dan kun je de spiesjes het beste in een halve meloen prikken
  • Vind je alleen wat aardbeien wat saai. Doe er dan stukjes kiwi, mango of wat druiven tussen

Meer recepten met aardbeien

Jam met chiazaad zonder geleisuiker

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, Keuken, OntbijtPosted on

Zelf jam maken is helemaal niet moeilijk. Voor deze aardbeien chia jam heb je zelfs maar drie ingrediënten nodig. Ik heb hem al eens gemaakt met verse aardbeien uit mijn tuin, maar het kan ook prima met aardbeien uit het vriesvak van je supermarkt.

Het chiazaad doe je in jam om de geleiachtige structuur na te bootsen. Chiazaad is ook erg gezond. Het bevat onder andere magnesium, omega 3-vetzuren, calcium, eiwitten, selenium, ijzer, kalium en veel vezels.

jam met chiazaad

Ingrediënten jam met chiazaad

  • 180 gram aardbeien zonder kroontje
  • 30 gram verse en ontpitte dadels
  • Een eetlepel chiazaad

Bereiding

  • Pureer de aardbeien en dadels in de blender tot het een egale massa is
  • Roer met een lepel de chiazaadjes door de gepureerde aardbeien en dadels
  • Sluit je potje met deksel en zet de pot op de kop. Na vijf minuten draai je de pot weer om

Meer recepten met aardbeien

Recept: Indiase samosa met dipsaus

Categories Alle recepten, Hapjes en smeerselsPosted on

Op zoek naar een verantwoord borrelhapje? Deze Indiase deeghapjes, samosa, zijn rijk aan gezonde groenten en specerijen. Met de frisse dipsaus heb je een heerlijke frisse combinatie tussen pittig en zuur.

Ingrediënten(voor 10 porties)

  • Tien vellen filodeeg
  • Een zoete aardappel (175 gram)
  • 100 gram doperwten
  • Een kleine ui
  • Twee teentjes knoflook
  • Twee theelepels kerriepoeder
  • Twee theelepels garam masala
  • Een theelepel komijn
  • ½ theelepel cayennepeper
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 1/8 theelepel zout
  • Twee eetlepels sesamolie
  • Optioneel 2 eetlepels tahin

Ingrediënten voor de dipsaus

  • 150 ml (soja) yoghurt
  • 1/8 komkommer
  • Een teentje knoflook
  • Een handjevol muntbladeren
  • Zout naar smaak
samosa

Bereiding samosa

  • Laat het filodeeg op kamertemperatuur ontdooien onder een natte doek om uitdroging te voorkomen
  • Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van 2×2 cm
  • Kook de zoete aardappel 10-15 minuten in ruim water
  • Voeg dan de doperwten  te en kook nog eens vijf minuten op hoog vuur
  • Giet de groenten af en laat ze in de pan staan
  • Snijd de ui en knoflook fijn. Meng de specerijen in een bakje
  • Verhit de sesamolie in een koekenpan en bak hierin de ui, knoflook en de specerijen
  • Bak twee minuten en voeg het dan samen met het zout aan de pan met groenten toe. Stamp het geheel grof
  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Neem het filodeeg en snijd bij de vouwranden om zo langwerpige vellen te krijgen.
  • Neem een vel filodeeg en beleg de onderkant met een flinke lepel vulling.
  • Vouw de linkeronderhoek naar rechtsboven tot op een hoogte van 1/3 van het filodeeg. Vouw dan naar boven en herhaal deze volgorde totdat de samosa volledig gevouwen is.
  • Leg de samosa op het bakpapier en smeer er een flinke laag olie op.
  • Bak de samosa in 25-30 minuten gaar.

Bereiding dipsaus

  • Voeg de yoghurt( of sojayoghurt) in een schaaltje. Was de komkommer en haal het zachte vruchtvlees eruit. Rasp de komkommer en voeg het toe aan de yoghurt.
  • Pers een teentje knoflook uit en snijd de muntbladeren fijn.
  • Voeg de knoflook en munt met wat zout toe aan de dip.
  • Roer het goed door en serveer het koud.

Geniet van dit verantwoorde borrelhapje!