Hoe maak je blini’s? Het recept

Categories Alle recepten, Bakken, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Van dit ontbijtje word je meteen vrolijk. Ik wel tenminste. Blini’s zijn kleine pannenkoekjes die wat lijken op de Amerikaanse pancakes.  Je kunt meteen een hele vracht bakken, want ze kunnen prima in de vriezer. Ideaal dus voor de preppers onder ons. 

Wat heb je nodig?

  • 1 ei, gesplitst. Dus eiwit en eigeel apart
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 ml melk
  • 20 gram boter
blini's

Voorbereiding

  • Klop in een kom het eiwit stijf. Je kunt hier een keukenmixer voor gebruiken maar ook een handmixer
  • Doe er een klein snufje zout bij en blijf kloppen tot het mooi stijf is
  • Klop in een andere kom het zelfrijzend bakmeel met de melk en de eidooier tot een glad papje
  • Spatel het geklopte eiwit met een spatel door je beslag
  • Doe wat boter in een grote koekenpan en schep vier kleine beetjes beslag in de pan zodat je vier kleine pannenkoekjes krijgt
  • Bak je blini’s tot ze bijna droog zijn aan de bovenkant en keer ze dan om
  • Zijn ze mooi lichtbruin? Dan kun je ze op een bord leggen
  • Bak de rest ook zoals de vorigen. Je hebt ongeveer 12 stuks als je klaar bent

Bereiding

  • Zijn je blini’s lauwwarm bestrijk ze dan met wat mascarpone en leg er plakjes aardbei op. Een dun straaltje honing over de aardbeien en klaar!
  • Andere toppings: Griekse yoghurt met fijngehakte walnoten en honing of Roomkaas met gember, ananas en gembersiroop of frisse room en zalm. 

Broodstengels maken. Het recept

Categories Alle recepten, Bakken, Hapjes en smeersels, Keuken, SoepPosted on

Broodstengels zijn erg lekker bij soep of om mee te dippen met wat hummus. De stengels kun je twee dagen van te voren al maken. Zorg er wel voor dat ze luchtdicht verpakt.

Ingrediënten

  • 250 gram witbroodmix
  • een eetlepel gedroogde tijm
  • een eetlepel gedroogde rozemarijn
  • twee eetlepels olijfolie
  • 150 ml lauwwarm water

Bereiding

  • Meng de broodmix met de tijm, rozemarijn, olijfolie en het water
  • Kneed dit tot een soepel deeg
  • Dek het dan af met wat folie of een vochtige doek en laat het vijftien minuten rijzen
  • Verwarm ondertussen je oven voor op 200 graden
  • Verdeel het deeg in 24 gelijke stukken
  • Rol ze op een met bloem bestoven werkplek uit tot dunne slierten en leg ze op je met bakpapier beklede bakplaat
  • Bak ze tien minuten in het midden van de oven en laat ze dan afkoelen

De tien leukste kerstrecepten voor kinderen

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, KeukenPosted on

Het is ieder jaar weer een hele opgave om een leuke traktatie of een klein gerechtje te bedenken voor kinderen. Wij helpen je wat op weg met deze tien leuke en simpele kerstrecepten.

muizen

Muizen

Deze muizen zijn snel gemaakt en je hebt maar drie ingrediënten nodig. Eventueel vier als je je schaal versiert met stukjes kaas. Het recept vind je hier

Varkentjes

Ook voor deze schattige varkentjes heb je maar drie ingrediënten nodig. Snel klaar en gezond. Wat wil je nog meer?

Het recept

Pinguins

mozarella pinguin

We blijven nog even bij de beestjes. Deze pinguïns zijn niet alleen leuk om te zien maar ook erg gezond. Voor het hoofdje en de vleugeltjes kun je zwarte olijven gebruiken maar ook druiven. Meer lezen over deze pinguïns doe je hier

Kerstmannetjes

aardbeien kerstman

Zoek je simpele kerstrecepten? Jong en oud vallen voor deze kerstmannetjes. Helemaal gezond zijn ze niet, tenzij je kiest voor slagroom zonder of met minder suiker. Maar leuk zijn ze in ieder geval. Het recept

Sneeuwpoppen

sneeuwpop ei

Nog een recept met eieren. Alleen nu wat meer. Maar schattig en lekker zijn ze in ieder geval. Ook voor dit receptje heb je maar drie ingrediënten nodig. Het recept voor de eiersneeuwpoppen

Toch liever iets simpels? Dan zijn deze sneeuwpoppen van bekertjes en popcorn misschien iets. Ook erg leuk om op te trakteren bij een verjaardag in de winter.

Sterren

Van watermeloen kun je leuke lolly’s maken. Snijd de watermeloen in schijven en gebruik een uitsteekvormpje. Met een stokje maak je er ook zo leuke lolly’s van. Natuurlijk kun je ook sterren maken van kaas of worst.

Kerstboompjes

Moet de traktatie echt gezond zijn dan zijn deze kerstboompjes perfect. Binnen een paar minuten klaar en leuk om op tafel te zetten of om op te trakteren

Het recept

kerstboom

Kerstbrownie

Oke brownies zijn niet altijd gezond. Al kun je natuurlijk ook een gezonde variant maken met dit brownie-recept.

Hier kun je lezen hoe je deze lekkere kerstbrownies maakt

Bananen met chocola

Bananen en chocola zijn een heerlijke combinatie. Net als aardbeien met chocola trouwens. Even wat stukken banaan in de chocola dippen en dan door de hagelslag rollen en klaar!

Het recept

Zelf mix maken voor kruidenboter. Lekkere recepten

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Vaak wordt er bij stokbrood kruidenboter gereserveerd. Het lekkerste vinden wij zelfgemaakte kruidenboter. Een klassieker die bijna met alles te combineren is. Maar je kunt ook heel gemakkelijk andere botersmaakjes maken. Gewoon eens proberen! De recepten voor rozemarijnboter, limoen-rode peperboter, kruidenboter en pittige ansjovisboter.

kruidenboter

Zelf je kruidenboter maken. Dan begin je natuurlijk met de juiste mix. Natuurlijk kun je het kant-en-klaar kopen in de winkel. Maar zelf maken is leuker en goedkoper. En helemaal handig als je over aardig wat kruiden beschikt.

Recept kruidenboter

  • 120 gram zachte boter
  • een eetlepel fijngehakte lente-uitjes
  • 2 verse, fijngehakte peterselie
  • een eetlepel fijngehakte bieslook of 2 theelepels gemengde, gedroogde kruiden
  • een kwart theelepel witte peper

Recept rozemarijnboter

  • 120 gram zachte boter
  • 2 eetlepels verse, gehakte rozemarijn
  • een halve theelepel peper

Voor de vleeseters: Erg lekker bij lamsvlees en andere vleessoorten. Vegetarisch: Maar natuurlijk ook erg lekker op stokbrood

Recept limoen-rodepeperboter

  • 250 gr zachte roomboter
  • 1 theelepel zeezout
  • 2 Spaanse rode pepers
  • 2 limoenen

Snijd de rode peper in de lengte doormidden, verwijder zaadlijsten en pitjes. Snijd de rode peper fijn. Was de limoenen en rasp de schil fijn. Meng de boter met de zout, rode peper en limoenschil. Leg de boter op een stuk bakpapier en maak er een rol van. Leg de boter nu ongeveer 1 uur in de koelkast om hard te worden.

kruidenboter

Recept pittige ansjovisboter

  • 180 gram zachte boter
  • vier ansjovisfilets uit blik. Goed uit laten lekken!
  • twee fijngehakte lente-uitjes
  • een geperst teentje knoflook
  • een eetlepel citroenrasp

Meng alle ingrediënten met een mixer of keukenmachine tot een gladde massa Doe de boter in een kommetje en bewaar het koud. Je kunt je boter ook tot een worst rollen in keukenfolie of bakpapier

Kruidenboter met paprika en peterselie

  • Kruidenboter maken is niet moeilijk. Je hoeft onderstaande ingrediënten alleen maar te mengen.
  • 150 gram zachte boter
  • Twee teentjes knoflook
  • Drie eetlepels gehakte peterselie
  • Een theelepel (gerookte) paprikapoeder
  • Beetje zeezout

Citroen-basilicumboter

  • 150 gram zachte boter
  • Rasp van 1 citroen
  • Handje gehakte basilicum
  • Twee teentjes fijngehakte knoflook
  • Beetje zeezout

Gember-sesamboter

  • 150 gram zachte boter
  • Twee eetlepels sojasaus
  • Een eetlepel geraspte gember
  • Een eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • Een eetlepel gehakte koriander
€10,50
Op voorraad
Bol.com

Recept Rode pesto

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Rode pesto op tafel doet het altijd goed. Met dit recept kun je een mooi potje vullen. Leuk om cadeau te geven maar ook lekker bij wat groente of als dip. Steriliseer de potten eerst wel goed met een kokend sopje. Laat ze daarna wel eerst goed drogen. 

Ingrediënten rode pesto

  • 200 gram zongedroogde tomaten in olie
  • 10 gram verse basilicum
  • 7 gram verse bladpeterselie
  • Twee gehakte teentjes knoflook
  • Twee theelepels afgespoelde en uitgelekte kappertjes
  • Vier eetlepels geroosterde pijnboompitten
  • Twee eetlepels rodewijnazijn
  • 1,25 dl extra vergine olijfolie
rode pesto

Bereiding

  • Doe de tomaten in olie, de basilicum, bladpeterselie, knoflook, kappertjes en pijnboompitten in de keukenmachine. Maal alles fijn.
  • Terwijl je de keukenmachine laat draaien giet je er twee eetlepels rodewijnazijn en 1,25 dl extra vergine olijfolie bij. Meng alles goed. Je krijgt dan een lekker smeuïg smeerseltje
  • Dan voeg je twee eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas en wat peper toe
  • Schep het mengsel in een gesteriliseerde pot en doe aan de bovenkant een dun laagje extra vergine olijfolie. Sluit de pot goed af en zet hem in de koelkast. Je kunt je pesto ongeveer twee weken bewaren.

Wanneer je deze pesto verdunt met wat olijfolie kun je hem gebruiken als pastasaus maar hij is ook erg lekker met wat rauwkost.

Hoe maak je guacamole? Het recept

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Er zijn op internet tig recepten van guacamole. Nu kan ik je zeggen dat dit de lekkerste is, maar dat zul je zelf moeten beoordelen. Deze is in ieder geval een stuk gezonder dan de guacamole die je kant-en-klaar in de supermarkt koopt. Zorg er wel voor dat je rijpe, groene avocado’s hebt.

Ingrediënten

  • Twee rijpe avocado’s
  • Een tomaat
  • Een limoen
  • Twee knoflookteentjes
  • Drie lente-uitjes
  • Drie eetlepels zure room of crème fraîche
  • Een handjevol verse koriander
  • Wat zout en peper uit de molen
 guacamole

Bereiding

  • Prak met een vork de avocado’s fijn in een kom. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken
  • Doe er meteen wat limoensap overheen anders wordt het een bruin prutje
  • Knijp de knoflookteentjes uit en doe die bij de avocado’s
  • Roer de room erdoor
  • Snijd de tomaat kruiselings in en dompel hem even in kokend water. Verwijder daarna het velletje en de pitjes. Snijd daarna je tomaat in kleine stukjes
  • Hak de lente-ui in dunne ringetjes en hak de koriander fijn
  • Meng alles door de puree en breng het op smaak met limoensap, peper en zout

Recept sneeuwpop gemaakt van ei

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&NieuwPosted on

Met deze sneeuwpop van ei kleed je de ontbijttafel net even iets specialer aan. Het leuke is dat het niet veel extra tijd kost. Dit gerechtje is ook leuk als traktatie. 

Ingrediënten(voor zes personen)

  • Zes grote eieren
  • Zes kleine eieren
  • Peperkorreltjes. Is je traktatie voor kinderen dan kun je ook een stukje rozijn nemen
  • Een wortel
  • Satéprikker
  • Ongekookte spaghettisliert
  • Peterselie

Bereiding sneeuwpop

  • Pel de eieren. Schil de wortel en snijd de uiteinden af. Snijd de wortel zo dat je zes ronde plakjes hebt van elk uiteinde die ongeveer ½ dik zijn.
  • Snijd de bovenkant en de onderkant van de eieren af. Steek vervolgens de satéprikkers door de eieren heen om een gaatje te maken, verwijder hierna de prikker. Doe hetzelfde met de twee ronde plakjes wortel.
  • Steek de spaghettisliert in de twee eieren en de wortelschijfjes. Knip de sliert af als die uit de wortel steekt.
  • Steek de punt van de satéprikker in de eieren om kleine gaatjes te maken voor de ogen, neus en knoppen.
  • Plaats een peperkorrel in elk gat en een klein stukje wortel voor de neus.
  • Als laatste steek je een peterselie takje in de zijkanten van de eieren.

Schattige muizen van eieren

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Het is tegenwoordig niet gemakkelijk om een leuke traktatie te bedenken. Zakjes chips en snoep wordt al vaak geweigerd op scholen en een gewoon blokje kaas wordt vaak door kinderen bestempeld als saai. Misschien worden ze van deze gekookte eitjes wel blij.

Wat heb  je nodig?

  • Gekookte eieren ( Een halve of 1 ei per traktatie)
  • Kruidnagels voor het neusje en de oogje
  • Radijsjes of worteltjes
  • Kaas en kaassnippers

Bereiding

  • Kook de eieren. Laat ze goed afkoelen. Je kunt de eieren laten afkoelen. Je kunt hele eieren nemen maar ook halve eieren nemen
  • Maak een sneetje in de eieren en steek er dunne schijfjes radijs of wortel tussen. Dit zijn de oortjes van je muisjes
  • Maak met kruidnagels de oogjes en het neusje van je muis
  • Het sliertje aan je radijsje of aan je worteltje kun je gebruiken als staartje
  • Leg de eitjes op een grote schaal. Versier je bord met wat kaassnippers en plakjes kaas

Lolly van appel en chocola

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, SinterklaasPosted on

Simpel maar lekker. Appel dippen in chocola en dan door de nootjes, discodip of andere topping halen. Een leuke vrolijke lolly en ontzettend lekker.

Ingrediënten

  • Appels. Je maakt ongeveer vijf tot zes lolly’s van 1 appel.
  • Pure chocola
  • Topping naar keuze: discodip, nootjes, kokosrasp of iets anders wat je lekker vindt

Bereiding

  • Haal het klokhuis uit de appel en snijd de appel in plakken
  • Smelt de chocola in een pan of au bain marie
  • Prik ieder stukje appel op een lollystokje. Deze kun je kopen bij o.a Xenos en winkels met bakspullen
  • Haal het appelpartje door de chocola en bestrooi ze vervolgens met de topping
  • Laat ze op een vel bakpapier drogen

Banaan met chocola

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, SinterklaasPosted on

Oke helemaal 100% gezond is deze traktatie niet, maar als je hele donkere chocola neemt, wordt het al een stuk gezonder. En zeg toch het zelf. Deze bananenlolly met chocola is altijd nog gezonder dan een echte lolly.

Wat heb je nodig?

  • Chocola. Of je nu een reep laat smelten of een zakje choco glazuur mag je zelf bepalen.
  • Een paar bananen
  • IJsstokjes, prikkers of
  • Bakpapier
  • Optioneel: discodip, hagelslag, nootjes

Hoe maak je het?

  • Verwarm je chocola zodat het goed gesmolten
  • Snijd de bananen in stukjes en doe er een prikker in
  • Leg de bananen op een stuk bakpapier
  • Giet de chocola met een grote lepel over de banaan
  • Bestrooi de banaan meteen, dus als de chocola nog nat is met de topping die je maar wilt.