Recept parmaham met vijgen

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Een lekker gerechtje wat je binnen tien minuten op tafel hebt. Een heerlijke zoute ham met vijgen.  De ingrediënten is op basis van vier personen.  Lekker als voorgerechtje of als tussendoortje.

Ingrediënten parmaham met vijgen

  • 350 gram parmaham. (Ongeveer 16 dunne plakjes)
  • Acht rijpe vijgen
  • Wat peper
  • Wat sla

Bereiding

  • Haal met een scherp mesje de vetrandjes van de ham
  • Schik de plakjes ham op vier borden of op een grote schaal. Doe dit tot het er mooi uitziet
  • Snijd de vijg in vieren. Je kunt ze helemaal doorsnijden zodat je losse stukken hebt, maar je kunt ook het onderste stukje niet insnijden. Je kunt er dan mooie bloemen van vouwen
  • Leg op ieder bord twee vijgen
  • Strooi een beetje peper over de vijgen en ham
  • Serveer alles op kamertemperatuur. 
  • Voor de garnering kun je eventueel wat rucola toevoegen

Recept vegetarische loempia’s

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, SinterklaasPosted on

Als kind konden we geen loempiakraampje voorbij lopen zonder dat ik mijn moeder vroeg of ik misschien een loempia mocht.  Soms haal ik ze nog bij een loempia-tentje en doe ik ze in de vriezer zodat ik ze zelf kan bakken. Maar ik maak ze ook wel zelf. Lekker en nog leuk om te maken ook.

Ingrediënten

  • Twee eetlepels arachideolie of een andere plantaardige olie
  • Plantaardige olie  om in te frituren
  • Zes bosuitjes
  • Een groen Spaans pepertje
  • Een wortel
  • Een courgette
  • Een halve rode paprika
  • 100 gram taugé. ( vers of uit een blik)
  • 125 gram bamboescheuten uit blik
  • Drie eetlepels Thaise sojasaus
  • Een of twee eetlepels chilisaus
  • Acht loempiavelletjes ( liggen in vriesvak in supermarkt)

Bereiding

  • Snijd de bosuitjes in stukjes van 5 centimeter
  • Snijd de groene peper fijn. Wel eerst de pitjes eruit halen
  • Snijd de wortel in dunne reepjes
  • Snijd de courgette in dunne reepjes
  • Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd de paprika in dunne reepjes
  • Spoel de taugé af als je verse taugé gebruikt. Gebruik je uit blik, laat het dan uitlekken
  • Spoel de bamboescheuten af en laat ze uitlekken
  • Verhit twee eetlepels olie in een voorverwarmde wok of koekenpan op hoog vuur
  • Roerbak de bosuitjes en de Spaanse peper ongeveer 30 seconden
  • Voeg dan de reepjes wortel, courgette en paprika toe en roerbak dit een minuut
  • Haal de pan van het vuur. Roer de taugé, bamboescheuten, sojasaus en chilisaus door je roerbakmengsel
  • Even proeven! Eventueel kun je er nu nog wat chilisaus of sojasaus doorheen gooien
  • Leg een loempiavelletje op een schone snijplank
  • Schep een achtste deel van het mengsel schuin over het midden
  • Rol dan de ene hoek over het mengsel en sla de zijkanten naar binnen
  • Rol het velletje dan zo op dat er een pakketje ontstaat. Maak zo alle 8 loempiaatjes
  • Doe olie in een wokpan of hapjespan en verhit de olie tot 180 graden. Je kunt met een blokje brood testen of de olie heet genoeg is. Wordt je brood binnen 30 seconden bruin dan heeft de olie de juiste temperatuur
  • Leg vier loempiaatjes voorzichtig in de olie en bak ze tot ze mooi goudbruin zijn
  • Haal ze er met een schuimspaan uit en laat ze dan op keukenpapier uitlekken
  • Bak daarna de andere vier loempia’s

Eet smakelijk!

Recept van de opvolger van de hummus: muhammara

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Hummus kent bijna iedereen inmiddels wel, maar ken je muhammara al? In het hippe deel van Londen is het al erg populair. De Midden-Oosterse dip is volgens heel wat mensen nog lekkerder is dan hummus. Het recept zodat je het zelf kunt testen.

Muhammara komt oorspronkelijk afkomstig uit Syrië en wordt traditioneel gemaakt van geroosterde rode paprika, walnoten, olijfolie en eventueel knoflook, geroosterde nootjes en granaatappelmelasse. Net zoals hummus eet je de muhammara met wat plat brood.:

Ingrediënten:

  • 3 rode paprika’s
  • 50 gram vers broodkruim
  • Halve eetlepel citroensap
  • Eetlepel granaatappelmelasse. (Je vindt het bij Turkse en Marokkaanse winkels.  Als vervanger kun je eventueel balsamico-stroop gebruiken.)
  • 1,5 theelepel gemalen komijn
  • Eetlepel gedroogde chilivlokken
  • 1 klein teentje knoflook
  • 50 gram walnoten
  • 2 eetlepels olijfolie, plus wat extra om af te werken
  • Eventueel wat zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Leg de paprika’s op een schaal en rooster ze ongeveer 30 tot 35 minuten. Draai ze regelmatig om tot ze klaar zijn. Doe ze in een kom met wat plastic folie over. Als ze afgekoeld zijn, kun je ze ontvellen en de zaadjes verwijderen.
  • Dep de paprika’s droog en doe ze in een vijzel. Voeg het broodkruim, citroensap, de granaatappelmelasse, chili en knoflook toe. Maal alles tot je een gladdere massa krijgt, maar zorg er wel  voor dat je de structuur van de paprika nog ziet.
  • Meng de walnoten erdoor, een kwart theelepel zout en de olijfolie.
  • Voeg meer granaatappelmelasse en eventueel wat zout toe 
  • Tussendoor even proeven mag
  • Schep de dip in een laag kommetje en gebruik de achterkant van de lepel om het geheel een golvende textuur te geven.
  • Sprenkel er nog wat olijfolie over en serveer op kamertemperatuur. 

Recept gezonde snack. Groene appel met pindakaas

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Het kan zijn dat je wenkbrauwen eerst wat omhoog gingen toen je de titel en de foto’s van deze snack zag. Maar geloof me. Dit is echt ontzettend lekker. Niet alleen voor ons, maar ook voor kinderen en eventuele kleinkinderen. Het leuke is ook dat ze heel goed zelf mee kunnen helpen. 

Ingrediënten

  • Een friszure, groene appel. Een granny Smith bijvoorbeeld
  • Twee eetlepels pindakaas ( het liefst zonder suiker)
  • Blauwe bessen of kokosrasp

Bereiding

  • Snijd de groene appel in dikke plakken. De schil wel laten zitten
  • Besmeer ieder plak appel met wat pindakaas
  • Strooi er wat kokosrasp op of leg er wat blauwe bessen op
  • Direct na het maken zijn ze het lekkerst

Hier vind je het recept om zelf pindakaas te maken

Eet smakelijk!

Recept gezonde eiersalade

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Salades, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

De meeste eiersalades bevatten veel mayonaise zodat het lekker romig wordt. Deze eiersalade is minstens zo romig alleen wat beter voor je gezondheid. Ook kan hij iets zuurder zijn, maar hij is ontzettend lekker en hier in de familie de grote favoriet.

gezonde eiersalade

Wat heb je nodig voor gezonde eiersalade?

  • Twee eieren
  • Verse bieslook
  • Een theelepel peterselie
  • Een kwart witte ui
  • Twee eetlepels Griekse yoghurt
  • Snufje peper
gezonde eiersalade

Hoe maak je gezonde eiersalade?

1.Kook van te voren de eieren en laat ze volledig afkoelen. Snijd alle ingrediënten in kleine stukjes.

2. Doe alle ingrediënten samen met de Griekse yoghurt in de kom en mix het goed door elkaar.

Recept gezonde tonijnsalade

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Keuken, Salades, Verjaardag, Vlees en visPosted on

Tonijn is hartstikke lekker voor op toastjes of op brood. Helaas zijn die kant-en klare salades niet gezond; er zit veel mayonaise in, veel zetmeel, maar een beetje eiwit en weinig vitamines. Hoog tijd om zelf de lekkere salades te maken en op basis van Griekse yoghurt en verse groentes een gezonde twist te geven.

Wat heb je allemaal nodig voor gezonde tonijnsalade?

  • Een blikje tonijn. Bij voorkeur op water, zorg er anders voor dat je zoveel mogelijk olie uit het blikje drukt.
  • Een kwart witte ui
  • Een halve gele paprika
  • Een tomaat ( óf kleine cherrytomaatjes als je die in huis hebt)
  • Een halve appel
  • Een kleine eetlepel magere kwark
  • Italiaanse kruiden (of kruiden naar keuze)
  • Peper en een beetje zout

Hoe maak je gezonde tonijnsalade?

1. Snijd alle groente in kleine stukjes, en de ui zo fijn mogelijk.

2. Doe nu de tonijn samen met de groente en de Griekse yoghurt in een kom en mix het door elkaar.

En klaar is je tonijnsalade!  

Recept glutenvrije poffertjes

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Vroeger kregen wij alleen poffertjes als er iets te vieren was. Dat betekende dus dat we met verjaardagen en als het vakantie was deze lekkernij kregen. Toen mijn oma overleed erfde ik haar oude gietijzeren poffertjespan waar ik regelmatig deze poffertjes mee bak.

Ingrediënten (voor ongeveer 80 poffertjes)

  • 50 gram boekweitmeel
  • 150 ml rijstmelk
  • Een eetlepel kokosbloesemsuiker
  • Een theelepel wijnsteenbakpoeder
  • Een banaan
  • Snufje kaneel
  • Vier eieren ( maat m)
  • Snufje zout
  • Kokosolie om je pan mee in te vetten
poffertjes

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten in de blender of in een kom om te mixer erop te zetten
  • Mix alles tot een gladde massa
  • Zet de poffertjespan op het vuur en vet de pan in met kokosolie
  • Schenk wat beslag in de holtes van de pan en bak de poffertjes goudbruin
  • Omdraaien lukt het beste met een vork

Erg lekker met wat vers fruit

Eet smakelijk

Vegan sushi voor de lunch

Categories Alle recepten, Groente, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Een lekkere lunch met veel groente. Deze nori-rolls zijn snel te maken en vegan. Ideaal als lichte lunch of als tussendoortje. Zelf vind ik ze het lekkerst als ze net gemaakt zijn maar je kunt ze ook prima meenemen in je lunchbakje. Kokos-aminosaus is trouwens ontzettend lekker bij deze vegan sushi.

Ingrediënten

  • Een avocado
  • Sap van een limoen
  • Vier Nori-vellen
  • 50 gram gesneden sla
  • Een middelgrote wortel fijn gesneden
  • 75 gram kimchi (fijngehakt). Kimchi is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Het bestaat uit gefermenteerde kool en groenten. Je kunt het kopen bij de supermarkt.
  • Vier takjes munt
  • Zes takjes koriander
vegan sushi

Bereiding

  • Prak in een kommetje de avocado met het limoensap
  • Leg de nori-vellen plat op de snijplank
  • Leg op ieder vel wat van de geprakte avocado.
  • Leg de sla, wortel, kimchi en kruiden daar bovenop
  • Maak de bovenrand van de nori vochtig met wat water en rol de vellen zo strak mogelijk op. Blijft het niet plakken gebruik dan nog wat water
  • Doe dit ook bij de andere rollen

Eet smakelijk!

Mueslirepen zelf maken

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Een gezond tussendoortje kan je prima door de moeilijke momenten heen helpen. Deze mueslirepen zijn snel te maken en handig om mee te nemen naar je werk of school.

Ingrediënten mueslirepen

  • 200 gram havermout (Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • 100 gram havervlokken (Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • 125 gram amandelen
  • 25 gram zonnebloempitten
  • drie eetlepels rozijnen
  • 50 gram boter
  • 100 gram fijne bruine suiker
  • 100 ml honing
  • een theelepel citroensap
mueslirepen

Bereiding

  • Bekleed de bakplaat met bakpapier
  • Meng de havermout, havervlokken, amandelen, zonnebloempitten en rozijnen
  • Doe de boter, suiker, honing en citroensap in een pan en breng dit al roerend aan de kook
  • Laat het een minuut of vier sudderen zodat het mengsel karameliseert
  • Doe het havermengsel erbij en roer alles goed
  • Als het donker begint te kleuren giet je de massa uit op het bakpapier
  • Strijk het uit tot het ongeveer 30x 30 cm is
  • Laat het dan een 15 minuten afkoelen
  • Snijd het in ongeveer tien reepjes en laat ze dan volledig afkoelen
  • Daarna kun je er een opeten

Nachos met pulled chicken

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, Keuken, Vlees en visPosted on

Als Amerikanen iets goed kunnen, dan is het vlees bereiden en eten maken waarvan je aderen spontaan dichtslippen, maar wat toch wel zó lekker is. Vandaag maken we een op de VS geïnspireerde nachoschotel. Zo kazig, zo vlezig en zo troostrijk.

Ingrediënten

Voor de bbq-saus (500 ml):

  • 2 gesnipperde uien
  • 3 knoflooktenen, fijngesneden
  • ½ blik gepelde tomaten, in blokjes gesneden
  • 100 ml ketchup
  • 25 ml balsamicoazijn
  • 25 ml olie
  • 25 ml worcestersaus
  • 1 tl zout
  • 1 tl paprikapoeder
  • 25 ml honing
  • ½ rode peper, fijngesneden
  • 1 kaneelstokje
  • 2 laurierblaadjes

Voor de pulled chicken:

  • 4 kippendijen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 25 gram boter
  • Peper en zout
nachos pulled chicken

Voor de nachos:

  • Nachochips die niet slap worden in de oven (vaak staat op de zak dat ze perfect zijn voor nachoschotels. Je vindt ze niet in het chipsvak, maar eerder bij de ‘Mexicaanse’ afdeling en ze worden van maïs gemaakt)
  • ½ blikje maiskorrels
  • 3 tomaten
  • 1 grote rode ui
  • ½ zakje geraspte kaas
  • 1 limoen
  • ½ bakje crème fraiche
  • 1 avocado voor guacamole
  • Olie
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Begin met de bbq-saus. Meet de ingrediënten af en zet ze klaar. Fruit de fijngesneden knoflook en ui in een diepe pan. Voeg daarna alle ingrediënten toe en meng dit goed. Laat dit 20 minuten pruttelen. Haal het kaneelstokje en de laurierblaadjes eruit en mix het geheel met een staafmixer tot een gladde saus. Zet dit even apart.
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  1. Pak de 4 kippendijen en breng dit op smaak met peper en zout (je hoeft de kippendijen niet te snijden). Snij de ui en 2 tenen knoflook fijn.
  1. Smelt 25 gram boter in een diepe pan die met deksel in de oven kan. Bak hierin de kip aan totdat de buitenkant voor het grootste deel niet meer roze is, maar lichtbruin. De kip moet nog niet helemaal gaar zijn vanbinnen.
  1. Haal de kip uit de pan en fruit hierin de ui en knoflook.
  1. Doe het vuur uit, voeg de kip weer toe en pak de bbq-saus er weer bij. Meng iets meer dan de helft van de bbq-saus met de kip. Je wil dat de kip helemaal onder de bbq-saus is ondergedompeld, maar zorg ervoor dat de saus niet meer dan een paar centimeter boven de kip uitkomt. De rest van de saus kun je bewaren in de koelkast voor een andere keer.
  1. Doe de deksel op de pan en zet de pan een uur op 160 graden in de oven. Roer het geheel na een half uur even door.
  1. Snij ondertussen de rode ui en de 3 tomaten in kleine blokjes. Meng ze met de maiskorrels (ongeveer een half blikje, maar beoordeel zelf de verhouding met de tomaten en wat je lekker vindt), wat peper en zoutolie, en het sap van een halve limoen. Dit zet je apart.
  1. Maak met de avocado een simpele guacamole door de avocado te prakken met een vork en te mengen met peper, zout en wat limoensap. Eventueel kun je hier ook in kleine stukjes gesneden tomaat (zonder vruchtvlees) en de helft van een kleine rode ui (ook in kleine stukjes gesneden) doorheen mengen.
  1. Als het uur voorbij is, leg je de kippendijen op een snijplank en ga je ze met twee vorken uit elkaar trekken zodat er slierten ontstaan. Doe de kip hierna terug bij de saus. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  1. Als je eenpersoons ovenschalen hebt, vul deze dan met een laagje nachochips, wat van het tomatenmengsel, een klein handje kaas, nog wat nachochips en wat kaas en tomatenmengsel en leg de pulled chicken bovenop. Doe dit op 200 graden in de oven totdat je ziet dat de kaas gesmolten is. Een grote ovenschaal kan ook, maar dan moet je delen of het verdelen over borden.
  1. Leg tenslotte een flinke lepel guacamole en crème fraiche op de nachos. Eet met je handen en gebruik de nachos als lepels.