Appelchips met kaneel uit de oven

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Wie bij deze chips een knisperende lekkernij verwacht, komt bedrogen uit. Maar de appelchips is er niet minder lekker om. Bewaar je ze in een luchtdichte trommel dan kun je ze zelfs een paar dagen bewaren. Tenminste als je dat lukt…

Ingrediënten

  • Een appel
  • Wat citroensap
  • Wat kaneel
appelchips

Hoe maak je appelchips?

  • Verwarm de oven voor op 100ºC. Snijd ongeschilde appels in dunne plakjes. Ik heb eerst wel het klokhuis eruit gehaald. Leg ze naast elkaar op een bakplaat met bakpapier.
  • Bestrijk de appelplakjes met citroensap en bestrooi ze met wat kaneel. Droog de appelchips ongeveer 1 uur in de oven.
  • Neem ze uit de oven en leg een stuk bakpapier boven op de bakplaat. Pak de bakplaat met het bakpapier met ovenwanten aan de zijkant vast en keer in een rustige beweging om.
  • Schuif 1 vel bakpapier weer op de bakplaat en droog de andere kant van de appel onafgedekt nog ruim 1 uur in de oven.
  • Laat de appels op een rooster afkoelen, zodat ze goed knapperig worden.

Doe je ze in een leuk bakje dan is het een hartstikke leuke en gezonde traktatie.

Ook lekker met appel… Apfelstrudel

Recept Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, Keuken, Vlees en visPosted on

Misschien ben je net terug van vakantie en heb je heerlijke tapas gegeten in een restaurantje in Spanje en wil je ze nu zelf maken. Hier heb je dan het recept van overheerlijke Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Dit recept is voor vier personen.

Ingrediënten Spaanse gehaktballetjes

  • 300 gram gehakt. (rund, kalf of lam. jij kiest)
  • Een fijngesnipperde ui
  • Twee fijngehakte knoflookteentjes
  • Een verkruimelde beschuit
  • Een ei
  • Een theelepel gedroogde of een eetlepel verse tijm
  • Een theelepel majoraan
  • Wat peper en zout
  • 20 gram boter
  • Twee eetlepels olijfolie

Voor de saus

  • Een eetlepel olijfolie
  • Een grote gesnipperde ui
  • Een groot blik gepelde tomaten
  • 1,5 dl rode wijn
  • Twee laurierblaadjes
Spaanse gehaktballetjes

Zo maak je gehaktballetjes in tomatensaus

  • Je begint met de saus. Doe wat olie in een hapjespan en fruit de ui
  • Voeg de tomaten, wijn en laurier toe. Laat dat lekker pruttelen tot de saus dik wordt. Roer wel regelmatig
  • Doe het gehakt in een kom met ui, knoflook, beschuit en het ei en kneed alles
  • Breng het gehakt op smaak met tijm, majoraan, zout, peper en draai er balletjes van. Het aantal ligt rond de 16.
  • Doe wat olie in de pan en bak de gehaktballetjes bruin
  • Schep de balletjes door de tomatensaus en laat alles even lekker pruttelen
  • Haal je laurier eruit. Je kunt het eventueel op smaak brengen met wat peper en zout
  • Doe alles in leuke, kleine schaaltjes

Lentho: Vegan recept van Javaans hapje

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, SinterklaasPosted on

Lentho wordt gemaakt van fijn geraspt cassave, bruine bonen en kruiden. Het is een authentieke oude Javaanse recept. Als ik deze hapje eet, komen de herinneringen aan mijn oma boven. Zij kon heel erg lekker lentho maken. We aten Lento als een eiwit vervangende gerecht. De combinatie van verse kentjoer wortel en limoenblaadjes geven deze hapje/gerecht een specifieke smaak.

Ingrediënten lentho

  • 300 gram geraspte cassave
  • 150 gram kleine bruine bonen ( week een nacht in water )
  • 150 gram gepelde pinda ( rauw)
  • 4 eetlepels  geraspte  kokos 
  • 3 tenen knoflook
  • 5 blaadjes daun djeruk (limoenblad)
  • 5 centimeter kentjoer wortel
  • 1 eetlepel ketoembarzaadjes ( geroosterd en fijn gemaakt )
  • 1 dessertlepel suiker
  • Zout naar smaak
  • Zonnebloemolie
Lentho

Bereidingswijze:

  1. Doe de knoflook, daun djeroek, kentjoer , suiker, zout en gemalen ketoembarzaadjes in de vijzel en maak hiervan een fijne pasta.
  2. Meng daarna de kruidenpasta en geraspte kokos door de geraspte cassave.
  3. Maak de pinda’s en kleine bruine bonen in de blender fijn.
  4. Doe daarna de gemengde pinda’s en bruinbonen mengsel in het cassave mengsel. Meng en kneed het goed door.
  5. Schep wat van de gemengde cassave met een eetlepel uit de kom en maak bolletjes. Druk die tot platte ovale vorm. ( zie foto hierboven)
  6. Verwarm de frituurpan of de frituurolie in een pan op ca. 140 graden
  7. Frituur het op de middel hoog vuur tot ze mooi bruin zijn.

Heerlijke empanadas met kip uit Mexico

Categories Alle recepten, Bakken, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Een empanada is een deeghapje dat oorspronkelijk uit Spanje en Portugal komt, maar ook populair is in veel Latijns-Amerikaanse landen. Het bestaat uit een gevulde deegcirkel die meestal wordt gebakken of gefrituurd tot een knapperige of zachte textuur, afhankelijk van de bereidingswijze.

Continue reading “Heerlijke empanadas met kip uit Mexico”

Recept pesto zonder kaas

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Wist je dat ook pesto kunt maken zonder kaas? Persoonlijk vind ik dit lekkerder dan de originele pesto. En je hebt maar een paar ingrediënten nodig.

Ingrediënten

  • Twintig gram basilicumblaadjes
  • 50 gram pijnboompitten
  • Teentje knoflook
  • Twee a vier eetlepels olijfolie
  • Beetje zout en peper naar smaak
pesto zonder kaas

Bereiding

  • Doe de basilicum, pijnboompitten, de knoflook en twee eetlepels olijfolie in de blender of maak het fijn met een staafmixer
  • Meng alles door elkaar
  • Is je smeersel te dik dan kun je nog wat olijfolie toevoegen tot het een lekkere smeuïge en smeerbare smeerseltje wordt

Recept: zelf pindakaas maken

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, Keuken, OntbijtPosted on

Pindakaas-liefhebbers opgelet. Wist je dat je dit broodbeleg maken helemaal niet moeilijk is. Eigenlijk heb je maar drie ingrediënten nodig voor een grote pot smeuïge pindakaas. En je weet precies wat je eet.

Ingrediënten

  • 500 gram ongezouten pinda’s
  • Vier eetlepels arachideolie  (Gewoon in de supermarkt te koop)
  • Een theelepel zout. Vind je dit veel. Doe dan minder en proef tussendoor of het lekker genoeg is

Bereiding

  • Doe de pinda’s in de blender of keukenmachine
  • Doe er vier eetlepels arachideolie bij
  • Doe het zout erbij en zet de keukenmachine
  • Wil je geen stukjes noot meer in je pindakaas dan duurt het even voor je een glad geheel hebt. Wil je wel stukjes noot, zet de machine dan wat eerder uit
  • Doe je pindakaas in een schone, lege pot en bewaar het in de koelkast.
  • Ga je smeren, roer het dan even door. De olie gaat namelijk weer naar boven. 

Recept geroosterde kikkererwten

Categories Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Zoek je een lekker tussendoortje maar wil je toch een beetje gezond snoepen?  Deze geroosterde kikkererwten heb je snel gemaakt. Lekker om weg te knabbelen bij een film.

Ingrediënten

  • 1 blik (400 gram) kikkererwten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ¼ theelepel komijnpoeder
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
  • ¼ theelepel kerriepoeder
  • ¼ theelepel gerookte paprikapoeder
geroosterde kikkererwten

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op  180 graden
  • Laat de kikkererwten uitlekken en dep ze droog met wat keukenpapier.
  • Meng de erwten met de olie en kruiden.
  • Spreid daarna de erwten  dun uit over een bakplaat.
  • Bak ze krokant in de oven en schep ze regelmatig om. Na ongeveer 45 minuten zijn ze klaar. 
  • Laat ze daarna goed afkoelen 
  • Je kunt er eventueel nog wat zout op strooien

Gefrituurde groene pepers

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Deze gefrituurde groene pepers passen prima op je schaal met tapas. Een heerlijke Spaanse ervaring waar je van kunt eten met familie of vrienden. Serveer ze op een mooi bord. Dit moet genoeg zijn voor vier tot zes personen.

Ingrediënten groene pepers

  • olijfolie om in te frituren
  • 250 gram zoete of scherpe Spaanse pepers
  • zeezout
gefrituurde spaanse pepers

Bereiding

  • Doe een flinke laag olijfolie in je pan. Deze pan moet wel een dikke bodem hebben. Ongeveer 7,5 centimeter is goed genoeg. De olie moet goed heet worden, namelijk 190 graden. Wees dus voorzichtig. Om te testen of je olie heet genoeg is, kun je er een brokje brood in doen. Wordt het brood binnen 30 seconden bruin dan is je olie warm genoeg.
  • Spoel je pepers af onder de kraan en wrijf ze droog met wat keukenpapier. Bak ze een seconde of 20 in de hete olie. Zodra de schil felgroen wordt of wanneer er blaren op komen, schep je ze met een schuimspaan uit de olie
  • Laat ze daarna goed uitlekken op keukenpapier
  • Bestrooi ze met zout en dien ze meteen op

Recept parmaham met vijgen

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Een lekker gerechtje wat je binnen tien minuten op tafel hebt. Een heerlijke zoute ham met vijgen.  De ingrediënten is op basis van vier personen.  Lekker als voorgerechtje of als tussendoortje.

Ingrediënten parmaham met vijgen

  • 350 gram parmaham. (Ongeveer 16 dunne plakjes)
  • Acht rijpe vijgen
  • Wat peper
  • Wat sla

Bereiding

  • Haal met een scherp mesje de vetrandjes van de ham
  • Schik de plakjes ham op vier borden of op een grote schaal. Doe dit tot het er mooi uitziet
  • Snijd de vijg in vieren. Je kunt ze helemaal doorsnijden zodat je losse stukken hebt, maar je kunt ook het onderste stukje niet insnijden. Je kunt er dan mooie bloemen van vouwen
  • Leg op ieder bord twee vijgen
  • Strooi een beetje peper over de vijgen en ham
  • Serveer alles op kamertemperatuur. 
  • Voor de garnering kun je eventueel wat rucola toevoegen

Recept vegetarische loempia’s

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, SinterklaasPosted on

Als kind konden we geen loempiakraampje voorbij lopen zonder dat ik mijn moeder vroeg of ik misschien een loempia mocht.  Soms haal ik ze nog bij een loempia-tentje en doe ik ze in de vriezer zodat ik ze zelf kan bakken. Maar ik maak ze ook wel zelf. Lekker en nog leuk om te maken ook.

Ingrediënten

  • Twee eetlepels arachideolie of een andere plantaardige olie
  • Plantaardige olie  om in te frituren
  • Zes bosuitjes
  • Een groen Spaans pepertje
  • Een wortel
  • Een courgette
  • Een halve rode paprika
  • 100 gram taugé. ( vers of uit een blik)
  • 125 gram bamboescheuten uit blik
  • Drie eetlepels Thaise sojasaus
  • Een of twee eetlepels chilisaus
  • Acht loempiavelletjes ( liggen in vriesvak in supermarkt)

Bereiding

  • Snijd de bosuitjes in stukjes van 5 centimeter
  • Snijd de groene peper fijn. Wel eerst de pitjes eruit halen
  • Snijd de wortel in dunne reepjes
  • Snijd de courgette in dunne reepjes
  • Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd de paprika in dunne reepjes
  • Spoel de taugé af als je verse taugé gebruikt. Gebruik je uit blik, laat het dan uitlekken
  • Spoel de bamboescheuten af en laat ze uitlekken
  • Verhit twee eetlepels olie in een voorverwarmde wok of koekenpan op hoog vuur
  • Roerbak de bosuitjes en de Spaanse peper ongeveer 30 seconden
  • Voeg dan de reepjes wortel, courgette en paprika toe en roerbak dit een minuut
  • Haal de pan van het vuur. Roer de taugé, bamboescheuten, sojasaus en chilisaus door je roerbakmengsel
  • Even proeven! Eventueel kun je er nu nog wat chilisaus of sojasaus doorheen gooien
  • Leg een loempiavelletje op een schone snijplank
  • Schep een achtste deel van het mengsel schuin over het midden
  • Rol dan de ene hoek over het mengsel en sla de zijkanten naar binnen
  • Rol het velletje dan zo op dat er een pakketje ontstaat. Maak zo alle 8 loempiaatjes
  • Doe olie in een wokpan of hapjespan en verhit de olie tot 180 graden. Je kunt met een blokje brood testen of de olie heet genoeg is. Wordt je brood binnen 30 seconden bruin dan heeft de olie de juiste temperatuur
  • Leg vier loempiaatjes voorzichtig in de olie en bak ze tot ze mooi goudbruin zijn
  • Haal ze er met een schuimspaan uit en laat ze dan op keukenpapier uitlekken
  • Bak daarna de andere vier loempia’s

Eet smakelijk!