Makreelspread of makreelsalade

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Salades, Sinterklaas, Verjaardag, Vlees en visPosted on

Makreel is een zeer gezonde vissoort. De vis zit vol goede vetten en is erg lekker op een broodje, in een sandwich of salade. Ook is hij erg lekker in pasta of op de barbecue. Vandaag maken we een lekkere spread met makreel. Snel klaar en niet al te duur.

Ingrediënten

Voor twee personen

  • Een gerookte makreelfilet
  • 125 gram kwark
  • Een citroen
  • Een paar sprieten (verse) bieslook
  • Een paar sneetjes brood . 
  • Tip: Deze spread is erg lekker op zuurdesembrood

Bereiding

  • Was de citroen, rasp de schil en pers de citroen uit
  • Prak de makreel in fijne stukjes
  • Doe de kwark erbij en meng en prak het geheel
  • Doe wat citroensap en de citroenrasp door je mengsel
  • Doe wat bieslook door je salade
  • Rooster wat brood of pak een flinke snee brood.
  • Deze salade is ook lekker met wat stokbrood of een toastje

Zelfgemaakte komkommersalade

Categories Alle recepten, Groente, Keuken, SaladesPosted on

Een lekkere frisse komkommersalade past overal bij. En dus ook bij een lekker gerechtje uit de slowcooker. Maken is helemaal niet moeilijk. Een paar minuutjes werk en je hebt zo een heerlijke salade op tafel. De ingrediënten zijn op basis van een salade voor vier personen.

Ingrediënten komkommersalade

  • Twee komkommers
  • Twee eetlepels mayonaise
  • Drie eetlepels Griekse yoghurt
  • Sap van een halve citroen
  • Een flinke eetlepels dille. Dit kan verse dille zijn maar gedroogde dille smaakt ook prima
  • Wat peper en wat zout
komkommersalade

Hoe maak je komkommersalade?

  • Je wast eerst de komkommer en dan snijd je hem in hele kleine stukjes. Of dat nu schijfjes zijn of je maak hem fijn met de rasp. Wat je maar het gemakkelijkst vindt. Zelf doe ik dan wat zout op de komkommer en laat ik het even uitlekken. Zout onttrekt het vocht namelijk. Dat voorkomt dat je een hele dunne salade krijgt.
  • Doe de mayonaise en de Griekse yoghurt in een kom samen met de komkommer en meng het goed. Daarna doe je de citroensap erbij. Zelf knijp ik een citroen uit. Wel even je hand eronder houden want anders heb je pitjes in je salade. Doe er daarna wat tijm bij.
  • En klaar is je salade! Laat je hem even staan dan kan het zijn dat het wat waterig wordt. Dit voorkom je trouwens door je eerst toch een beetje zout over je komkommer te gooien
  • Een snufjes zout en wat peper en hup eten maar!

Quinoa met aardbeien en druiven

Categories Alle recepten, Keuken, Salades, ToetjePosted on

Druiven zijn erg gezond. Ze zijn rijk aan kalium, natriumarm en ideaal voor een ontgiftend dieet. Daarnaast zijn ze een goede bron van vezels. Heb je er al eens aan gedacht om een quinoa te maken met druiven? Nee? Lekker joh! Helemaal als je er ook nog aardbeien bij doet. Lekker als dessert.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 gram quinoa
  • Twee sinaasappels
  • 250 gram aardbeien
  • Een tros witte druiven
  • Een eetlepel (acacia) honing
Quinoa met aardbeien

Bereiding

  • Was de quinoa en doe het in de pan met twee keer zoveel water als quinoa
  • Kook de quinoa. Zet het vuur laag en laat het 10 tot 15 minuten doorkoken tot het water verdampt is
  • Haal de pan van het vuur en laat het nog tien minuten opzwellen met het deksel erop
  • Meng het met het sap 1 sinaasappel en de honing.
  • Zet de quinoa op een koele plek
  • Was de druiven en haal de kroontjes van de aardbeien.
  • Schep het fruit door de quinoa

Meer recepten met aardbeien

Spinaziesalade met gemarineerde aardbeien en feta

Categories Alle recepten, Keuken, SaladesPosted on

Van spinazie kun je  een heerlijke frisse spinaziesalade maken. Combineer het met aardbeien en je hebt een heerlijk gerecht op een zomers dag. En het is nog snel klaar ook.

Ingrediënten spinaziesalade

  • 250 gram aardbeien
  • 100 gram spinazie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 avocado
  • 100 gram feta
  • 75 gram pijnboompitten
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
spinaziesalade

Hoe maak je de salade?

  • Halveer de aardbeien en was de spinazie
  • Schep de gehalveerde aardbeien om met de balsamicoazijn en laat het tien minuten intrekken
  • Halveer de avocado. Haal de pit eruit en verwijder de schil
  • Snijd de avocado in plakjes
  • Strooi de spinazie in een schaal of op een groot bord
  • Verdeel het mengsel van balsamicoazijn en aardbeien en avocado over de spinazie
  • Verkruimel de feta boven de salade
  • Strooi de pijnboompitten over de salade
  • Besprenkel je salade met wat olijfolie
  • Eventueel kun je er nog wat peper overheen doen als je dat lekker vindt

Eet smakelijk!

Meer recepten met aardbeien

Bietencarpaccio met geitenkaas en noten

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Kerst, SaladesPosted on

Carpaccio van rode biet is een feestelijke voorgerecht. En slim: je kunt ‘m van tevoren al maken, dus het diner is dan makkelijk te serveren. Maar het is ook erg lekker als lunch en favoriet van veel vegetariërs.

Ingrediënten

  • Drie gekookte rode bieten
  • 30 gram pecannoten of pistachenoten
  • Twee eetlepels honing
  • 50 gram zachte geitenkaas
  • 125 gram creme fraiche
  • Twee eetlepels rodewijnazijn
  • Vier eetlepels olijfolie
  • Handje dille

Hoe maak je bietencarpaccio?

  • De bietjes moeten dun gesneden worden. Dit kun je met een mandoline, kaasschaaf of een scherp mes doen. Het moeten echt flinterdunne stukjes worden. Pas dus op je vingers.
  • Leg de plakjes biet dakpansgewijs op een grote schaal ( zie bovenstaande foto)
  • Verhit een droge koekenpan en rooster hierin de pecannoten met een eetlepel honing en een beetje zout. Dit doe je ongeveer 3 minuten
  • Mix de geitenkaas met de creme fraiche.
  • Klop een dressing van de rodewijnazijn, de rest van de honing en de olijfolie. Je kunt het eventueel nog op smaak brengen met zout en peper.
  • Doe je geitenkaas-mix in een spuitzak en spuit toefjes op de bietencarpaccio.
  • Bestrooi je carpaccio met de pecannoten, dille en dressing

Recept avocado-mangosalade

Categories Alle recepten, Feestdagen, Pasen, SaladesPosted on

Een avocado-mangosalade is erg lekker als lunch, bij de barbecue of gewoon bij wat aardappeltjes. Het bereiden kost je nog geen kwartiertje. Deze salade is groot genoeg voor meerdere personen.

Ingrediënten avocado-mangosalade

  • Rucola of andere sla 
  • Twee mango’s
  • Twee avocado’s
  • 60 gram halve walnoten of pijnboompitten
avocado-mangosalade

Dressing

  • 60 ml olijfolie
  • Twee eetlepels citroensap
  • Een theelepel scherpe mosterd
  • Een eetlepel slagroom

Bereiding

  • Was de sla en doe de sla in een kom.
  • Schil de mango en de avocado’s en snijd ze in dunne plakken.
  • Verdeel de vruchten over de sla en strooi de halve walnoten er overheen.
  • Roer in een kommetje alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar.
  • Schenk de dressing voor het serveren over je salade.

Eet smakelijk!

Maaltijdsalade met sperziebonen en walnoten

Categories Alle recepten, Groente, SaladesPosted on

Een half uurtje heb je ongeveer nodig om deze lekkere maaltijdsalade met sperziebonen te maken. Het gerecht bevat 435 calorieën en 38 gram koolhydraten. Lekker is het in ieder geval! Dit recept is voor vier personen.

Maaltijdsalade

Een maaltijdsalade is een type salade dat speciaal is samengesteld om als hoofdmaaltijd te dienen, in plaats van als bijgerecht. Het onderscheidende kenmerk van een maaltijdsalade is dat deze meestal vullend en voedzaam is, met een verscheidenheid aan ingrediënten die eiwitten, groenten, granen en saus bevatten. Dit maakt de maaltijdsalade een evenwichtige en complete maaltijd op zichzelf.

Ingrediënten

  • 600 gram krielaardappelen
  •  800 gram sperziebonen
  • Twee eetlepels azijn
  • Vier theelepels mosterd ( Marne mosterd is glutenvrij)
  • Twee eetlepels olie
  • 20 gram sprieten bieslook, klein geknipt
  • 2 handen rucola
  • 100 gram walnoten, grof gehakt
Maaltijdsalade met sperziebonen

Bereiding maaltijdsalade met sperziebonen

  • Kook de aardappelen en de sperziebonen net gaar.
  • Klop een dressing van de azijn, 2 eetlepels water, de mosterd en de olie. Meng er het bieslook door.
  • Meng de dressing door de nog warme aardappelen en sperziebonen en laat dit afkoelen.
  • Meng alles door elkaar.