Recept rode koolsalade met rozijnen en walnoten

Categories Alle recepten, Groente, Keuken, SaladesPosted on

Rode kool is niet alleen erg lekker, maar ook heel gezond. De groente is rijk aan vitamine C, E en K, ijzer, bètacaroteen, kalium, calcium en foliumzuur. Je kunt met rode kool alle kanten op. Koken, wokken, maar ook rauw als salade is de kool erg lekker.

Ingrediënten

  • Een rode kool
  • Een groene appel
  • 150 gram blanke rozijnen
  • Zes eetlepels olijfolie
  • Twee eetlepels ( sherry) azijn
  • Een theelepel mosterd
  • Een handje fijngehakte walnoten
  • Wat peper en zout
rode koolsalade

Bereiding

  • Snijd de rodekool in vieren en verwijder de harde kern
  • Snijd elk kwart in fijne reepjes
  • Snijd de appel in vieren en verwijder het klokhuis
  • Snijd de appel in kleine stukje. De schil laat je gewoon zitten
  • Klop een dressing van olijfolie, azijn, mosterd, peper en zout
  • Schep de dressing door de rodekool
  • Doe hetzelfde met de appel
  • Laat het een half uurtje intrekken
  • Strooi er fijngehakte walnoten overheen

Recept barbecuesalsa met kiwi

Categories Alle recepten, Keuken, SaladesPosted on

Deze originele barbecuesalsa smaakt heerlijk bij je zomerse barbecues. Een mooie balans met het vlees, een licht en lekker fris bijgerecht vol vitaminen. In grotere hoeveelheid ook ideaal als (lunch)salade!

Ingrediënten barbecuesalsa

  • 4 sungold ( gele)  kiwi’s
  • Halve avocado
  • Halve komkommer
  • Halve rode ui
  • 1 eetlepels platte peterselie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • sap van een halve citroen
  • zout en peper naar smaak

4 personen | bereiding 15 minuten

Bereiding

  • Schil de kiwi’s en snijd ze in kleine blokjes. Doe hetzelfde met de avocado, de komkommer en de ui.
  • Meng alles in een slakom, besprenkel met het citroensap en een scheutje olijfolie. Werk af met peterselie, zout en peper en laat een paar minuten rusten.

Voedingswaarde (per portie)

energie: 142 kcal | vetten: 8,6 g (1,2 g verzadigde vetzuren) suikers: 0 g  | vezels: 2,8 g | proteïnen: 1,75 g | vitamine c: 150 mg

Recept gezonde eiersalade

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Salades, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

De meeste eiersalades bevatten veel mayonaise zodat het lekker romig wordt. Deze eiersalade is minstens zo romig alleen wat beter voor je gezondheid. Ook kan hij iets zuurder zijn, maar hij is ontzettend lekker en hier in de familie de grote favoriet.

gezonde eiersalade

Wat heb je nodig voor gezonde eiersalade?

  • Twee eieren
  • Verse bieslook
  • Een theelepel peterselie
  • Een kwart witte ui
  • Twee eetlepels Griekse yoghurt
  • Snufje peper
gezonde eiersalade

Hoe maak je gezonde eiersalade?

1.Kook van te voren de eieren en laat ze volledig afkoelen. Snijd alle ingrediënten in kleine stukjes.

2. Doe alle ingrediënten samen met de Griekse yoghurt in de kom en mix het goed door elkaar.

Recept gezonde tonijnsalade

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Keuken, Salades, Verjaardag, Vlees en visPosted on

Tonijn is hartstikke lekker voor op toastjes of op brood. Helaas zijn die kant-en klare salades niet gezond; er zit veel mayonaise in, veel zetmeel, maar een beetje eiwit en weinig vitamines. Hoog tijd om zelf de lekkere salades te maken en op basis van Griekse yoghurt en verse groentes een gezonde twist te geven.

Wat heb je allemaal nodig voor gezonde tonijnsalade?

  • Een blikje tonijn. Bij voorkeur op water, zorg er anders voor dat je zoveel mogelijk olie uit het blikje drukt.
  • Een kwart witte ui
  • Een halve gele paprika
  • Een tomaat ( óf kleine cherrytomaatjes als je die in huis hebt)
  • Een halve appel
  • Een kleine eetlepel magere kwark
  • Italiaanse kruiden (of kruiden naar keuze)
  • Peper en een beetje zout

Hoe maak je gezonde tonijnsalade?

1. Snijd alle groente in kleine stukjes, en de ui zo fijn mogelijk.

2. Doe nu de tonijn samen met de groente en de Griekse yoghurt in een kom en mix het door elkaar.

En klaar is je tonijnsalade!  

Recept waldorfsalade

Categories Alle recepten, Keuken, SaladesPosted on

De Waldorfsalade werd voor het eerst geserveerd in 1893 in het Waldorf Astoriahotel in New York. Of deze versie walnoten bevatte, zijn de meningen over verdeeld en ook toen werd de salade al gemaakt met mayonaise. 

Ingrediënten

  • 1 kleine knolselderij
  • 1 citroen
  • 2 appels
  • 3 eetlepels Griekse of Turkse yoghurt
  • 4-5 eetlepels zelfgemaakte mayonaise ( maar mayo of fles uit een pot kan natuurlijk ook)
  • 1 volle eetlepel Dijonmosterd
  • zout en peper
  • 50 gram walnoten
  • Handjevol rozijnen
waldorfsalade

Hoe maak je Waldorfsalade?

  • Snijd de knol in dikke plakken en schil de stukken.
  • Snijd met de hand in dunne reepjes of doe dit in de keukenmachine, of gebruik een mandoline.
  • Pers de citroen uit en meng het sap direct met de reepjes knolselderij.
  • Snijd de appels in reepjes.
  • Meng in een kom yoghurt, mayonaise en mosterd.
  • Schep hier de reepjes selderij, rozijnen en  appel door.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat alle smaken intrekken.
  • Meng vlak voor het serveren de walnoten door de salade.

Tip!  Kook, als de reepjes selderij wat dikker zijn, de groente 1 minuut voor en spoel de reepjes na het afgieten direct na met stromend koud water. Laat goed uitlekken.

Tabouleh met komkommer en munt

Categories SaladesPosted on

Taboulé of tabouleh is een salade uit de Libanese keuken. Het gerecht bestaat uit bulgur, gesneden tomaten, munt, peterselie met uien, bosui. Een lekkere salade voor de lunch maar ook als bijgerecht. Je zou deze maaltijdsalade zelfs mee kunnen nemen naar je werk.

Ingrediënten Tabouleh

  • 150 gram bulgur medium
  • een komkommer
  • 4 rijpe tomaten
  • sap van een grote citroen
  • vijf of zes eetlepels olijfolie extra vierge
  • 3 bosuitjes in dunne ringetjes gesneden
  • 15 gram fijngehakte peterselie
  • 15 gram fijngehakte verse munt
  • optioneel: wat zout en peper
Tabouleh

Bereiding

  • Meng de bulgur in een kom met 200 ml kokend water en laat dit 20 minuten staan
  • Schil de komkommer met een dunschiller
  • Halveer de komkommer in de lengte en schraap de zaadlijsten eruit
  • Snijd de komkommer om kleine blokjes
  • Meng de citroensap met de komkommer en tomaat door de bulgur en laat de salade 20 minuten staan
  • Roer vlak voor het serveren de olijfolie door de taboulé en schep de bosui, peterselie en munt erdoor
  • Je kunt je salade eventueel op smaak brengen met wat zout en versgemalen zwarte peper

Ook lekker met geroosterde paprika, wat olijven en blokjes feta.

Kikkererwtensalade. Lekker bij barbecue of als lunch

Categories Alle recepten, Keuken, SaladesPosted on

Van kikkererwten kun je een heerlijke vegetarische kikkererwtensalade maken. Het voorbereiden kost je even wat tijd, maar de salade is erg lekker bij een barbecue, maar ook als bijgerecht of lunch en nog supergezond ook.

Ingrediënten kikkererwtensalade

  • 220 gram gedroogde kikkererwten
  • 1,7 liter water
  • 60 ml olijfolie
  • Een middelgrote rode ui
  • 3 middelgrote tomaten
  • Een kleine rode paprika
  • 4 lente-uitjes
  • 120 gram vers gehakte peterselie
  • 2 tot 3 eetlepels fijngehakte munt

Dressing

  • Twee eetlepels tahini ( puree van sesamzaad)
  • Twee eetlepels citroensap
  • Twee eetlepels water
  • 60 ml olijfolie
  • Twee teentjes gekneusde knoflook
  • Een halve theelepels gemalen komijn
  • Een snufje zout
  • Beetje peper
kikkererwtensalade

Bereiding

  • Doe de kikkererwten in een middelgrote pan
  • Voeg zo veel water toe dat ze onder water staan en voeg een beetje olie toe
  • Breng het water aan de kook en kook de kikkererwten in 2 uren klaar
  • Laat de kikkererwten in een zeef uitlekken, spoel ze af met koud water en laat ze dan weer goed uitlekken
  • Snijd de ui in dunne schijfjes
  • Halveer de tomaten, verwijder de pitjes en snijd de rest in blokjes
  • Snijd de paprika in blokjes of reepjes. Wat je zelf maar prettig vindt
  • Snijd de lente-ui in ringetjes
  • Doe de ui, tomaat, paprika en lente- ui in een kom
  • Roer de kikkererwten, de peterselie en de munt erdoor
  • Klop in een kom alle ingrediënten voor de dressing door elkaar of schud ze in een afgesloten beker door elkaar
  • Schenk de dressing over je salade en roer alles goed door.

Eet smakelijk!

Jackfruitsalade (Vegan ‘rundvleessalade’)

Categories Alle recepten, Keuken, SaladesPosted on

Heb je al eens Jackfruit gegeten? Een heerlijk alternatief voor vlees. Ideaal om een vegetarische of in dit geval een vegan salade van te maken. Lesley de Vries stuurde ons het recept van deze heerlijke salade.

Ingrediënten

  • 1 blik jackfruit
  • 1 kleine ui
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel marmite
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 100-200 ml groentebouillon (van 1 blokje)
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels of 1/4 theelepel kruidnagelpoeder
  • Flinke scheut rode wijn
  • Boter of olie om te bakken
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding Jackfruit

  • Maak de bouillon met 200 ml water. Voeg de kruidnagelen of -poeder en de laurierblaadjes hier aan toe.
  • Laat het jackfruit uitlekken in een zeef. Snijd de harde stukken van het jackfruit en haal de zaden eruit. Trek met een vork de draadjes uit elkaar. Spoel het goed af met koud water in de zeef en knijp het een beetje uit.
  • Snipper de ui en bak deze met de olie of boter glazig in een hapjespan. Voeg dan het jackfruit er aan toe, als er te weinig vet in de pan zit voeg je nog een beetje toe voordat je de jackfruit erin doet. Bak totdat de draadjes zachter aanvoelen en voeg dan de bloem toe. Bak die even mee en blus af met de rode wijn.
  • Zet het vuur laag en voeg de appelstroop en marmite toe. Voeg een beetje bouillon toe en laat dit indikken totdat je alle bouillon hebt toegevoegd. Daarna laat je het, onder af en toe roeren, circa 45 min sudderen. Als het mengsel te droog wordt voeg je een beetje water toe. Haal de laurier en eventueel de kruidnagelen eruit en proef of er nog zout en peper toegevoegd moet worden.
  • Het jackfruitvlees mag best sterk van smaak zijn, dit geeft extra smaak aan de salade straks. Laat volledig afkoelen voor gebruik in de salade.
jackfruitsalade

Ingrediënten salade

  • 1 kilo aardappelen
  • 1 biologische citroen
  • 4 el mayolijn (Remia)
  • 2 kleine uien
  • 1 grote augurk
  • 1 appel
  • 1 theelepel paprikapoeder

Ingrediënten dressing

  • 1 eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepel alpro mild & creamy
  • Citroenrasp
  • Citroensap

Topping

  • Naar keuze, bijvoorbeeld augurkjes, asperges, zilveruitjes
  • Kook de aardappelen gaar en laat ze afkoelen. Dit kun je dus al doen als je het jackfruit op hebt staan.
  • Hak de aardappelen in kleine stukjes, of stamp ze grof. Snipper de ui, appel en augurk heel fijn. Voeg toe aan de aardappelen en meng door elkaar. Meng ook het jackfruit erdoor.
  • Rasp de citroenschil (was eerst goed af) en pers de citroen uit. Voeg de mayonaise toe met 1 el citroensap en het paprikapoeder. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de salade op een schaal. Maak een dressing van 1 eetlepel mayonaise met de alpro mild & creamy, citroenrasp en -sap. Bedek de salade met de dressing en toppings naar keuze.
  • Strooi nog een beetje paprikapoeder erover ter garnering en genieten maar!

Quinoasalade met kip en avocado

Categories Alle recepten, Keuken, SaladesPosted on

Een lekkere Quinoasalade met kip en avocado salade voor 1 persoon wat prima past in het sirt-food dieet, maar ook als je lekker, voedzaam en gezond wilt eten.

Ingrediënten

  • 50 gram quinoa
  • 20 gram dungesneden rode ui
  • Een theelepel kappertjes
  • Een eetlepel fijngehakte peterselie
  • 20 gram fijngehakte en zongedroogde tomaten
  • Een theelepel extra vergine olijfolie
  • Sap van een kwart citroen. Vind je dit te weinig, een halve mag ook
  • 100 gram gare kipfilet
  • Een halve avocado in stukjes gesneden
  • 20 gram rucola ( ik heb even sla genomen omdat ik geen rucola had)
quinoasalade

Bereiding quinoasalade

  • Kook de quinoa zoals op de verpakking staat
  • Laat de quinoa goed uitlekken en doe het in een kom
  • Meng de ui, kappertjes, peterselie, zongedroogde tomaat en olijfolie met het sap van de citroen en roer dit door je quinoa
  • Doe de kip erbij en de avocado en serveer alles op de rucola

Wortelsalade met appel en rozijnen

Categories Alle recepten, Keuken, SaladesPosted on

Deze wortelsalade is lekker fris door de sinaasappel en de appel en ook ontzettend lekker als bijgerecht of bij de barbecue, gourmetten of gewoon bij de maaltijd.

Ingrediënten wortelsalade

Dit is voor ongeveer twee personen.

  • Vier wortels
  • Een citroen
  • Een sinaasappel
  • Een (groene) appel
  • Handjevol rozijnen
  • Twee eetlepels olijfolie
  • Theelepel mosterd
wortelsalade

Bereiding

  • Pers de citroen en de sinaasappel uit
  • Was de wortels en schrap ze. Haal de uiteinden eraf
  • Verwijder het klokhuis van de appel en snijd hem in tweeën
  • Rasp de wortels en rasp de halve appel
  • Doe alles in een grote kom
  • Hussel er wat druppen citroensap en sinaasappel doorheen. Even proeven of er meer bij moet mag best
  • Doe de olie erbij en de mosterd en rozijnen
  • Eventueel kun je het nog met wat zout en peper op smaak maken
  • De andere helft van de appel snijd je in plakjes en daar garneer je je salade mee