Recept Kedgeree met makreel

Categories Alle recepten, Vlees en visPosted on

Rijst is het belangrijkste voedingsmiddel voor de helft van de wereldbevolking. De meeste rijst komt uit Azië.  Rijst is ook erg goed te combineren met vis. Dit gerecht heb je binnen een half uur op tafel en is ongeveer voor vier personen.

Ingrediënten Kedgeree

  • Een eetlepel zonnebloemolie
  • Een fijngesnipperde ui
  • Een teentje geperste knoflook
  • Een centimeter verse gember. Deze schil je en rasp je
  • Een eetlepel kerriepoeder
  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 500 ml groentebouillon
  • Vier eieren
  • 500 gram gerookte makreelfilet
  • De rasp en het sap van een halve citroen
  • Een bosje koriander
Kedgeree met makreel

Bereiding

  • Verhit de olie en fruit de ui ongeveer vier minuten
  • Voeg de knoflook, gember, kerrie toe en fruit het een minuut op de lage stand
  • Spoel de rijst even snel af onder koud water af en voeg het samen met de bouillon 
  • Breng dit al roerend aan de kook en zet je pit laag.
  • Kook de rijst volgens de verpakking gaar
  • Kook ondertussen de eieren zodat ze hardgekookt zijn
  • Laat ze schrikken met koud water en pel ze
  • Pluk de makreel van de graten en verdeel in stukjes
  • Schep de vis samen met de citroensap, citroenrasp en de koriander door de rijst.
  • Snijd de eieren door de helft en serveer ze bij je kedgeree

Recept vietnamees broodje Banh mi

Categories Alle recepten, Buitenlandse keuken, Vlees en visPosted on

Zin in een lekker vietnamees broodje? Dan moet je dit recept van Banh mi zeker eens proberen. Een lekker stokbroodje met vlees, groente en wat saus. Dit lunchgerecht is voor 4 personen.

Ingrediënten Banh mi

  • 300 gram varkenshaas
  • 2,5 eetlepel kokosbloemsuiker. Lichte basterdsuiker mag ook
  • Een theelepel vissaus
  • Twee theelepels maggi
  • Een eetlepel zonnebloemolie
  • Een schoongeboende limoen
  • Een eetlepel rodewijnazijn
  • 150 gram wortel ( julienne)
  • Een halve komkommer
  • Vier radijsjes
  • Een stokbrood
  • Twee eetlepels (zelfgemaakte) mayonaise
  • Vier eetlepels hete chilisaus
  • Vier takjes koriander ( ongeveer 15 gram)

Bereiding

  • Snijd de varkenshaas in plakken van ongeveer een halve centimeter dik en doe de stukjes in een kom
  • Doe een halve eetlepel kokosbloesemsuiker of basterdsuiker in dezelfde kom samen met de vissaus, maggi en zonnebloemolie
  • Meng alles goed en laat het 15 minuten staan zodat het er goed in kan trekken
  • Rasp de groene schil van de limoen en pers de limoen uit
  • Meng de rasp en het sap met de azijn en de rest van de suiker ( twee eetlepels) tot een dressing. Let er wel op dat de suiker goed opgelost wordt
  • Meng de dressing door de wortel en laat het 10 minuten staan
  • Snijd de komkommer in plakjes en doe hetzelfde met de radijsjes
  • Verhit de pan zonder olie en bak de varkenshaas in ongeveer 3 minuten bruin
  • Snijd ondertussen je stokbrood
  • Besmeer iedere helft met mayonaise
  • Verdeel de salade, varkenshaas, komkommer en radijs op de onderste helft van je stokbrood
  • Besprenkel het dan met de (hete) chilisaus
  • Bovenste deel van je broodje erop en eten maar!

Hoe bak je de perfecte steak?

Categories Alle recepten, Keukentips, Vlees en visPosted on

Vleesliefhebbers opgelet. Zo bak je de perfecte steak.  Voor een heerlijk sappig exemplaar hoef je niet beslist naar een restaurant te gaan. Met deze tips maak je de perfecte steak gewoon thuis.

De pan

Zorg allereerst voor een pan met een dikke bodem. Op die manier wordt de warmte goed verspreid. Pannen met een antiaanbaklaag worden afgeraden omdat ze niet heet genoeg kunnen worden. Ga liever voor een stalen of gietijzeren exemplaar.

Je vlees

Het mooiste vlees haal je bij de slager of bij een boerderijwinkel waar je vlees kunt kopen. Bestel bij voorkeur een ribeye, lendenstuk of filet of biefstuk. Let erop dat de steak overal even dik is. Zo’n 3 centimeter is ideaal. Vermijd stukken met bindweefsel, zenuwen of vliezen. Vetrandjes zijn dan weer wel een aanrader: zij voorkomen dat het vlees uitdroogt en zorgen voor extra smaak. Snijd het vetrandje er na het bakken af.

perfecte steak

Boter

Een steak bak je omwille van de smaak altijd in echte boter.

Hoe bak je een steak?

Haal de steak minstens een halfuur voor je hem gaat bakken uit de koelkast. Dep het vlees droog zodat je een mooi korstje krijgt. Kruid de steak. Zorg dat de pan goed heet is en laat vervolgens een klontje boter smelten. Wacht tot het schuim van de boter is verdwenen en leg dan de steak in de pan. Gebruik een tang en nooit een vork om je steak om te draaien. In het vlees prikken heeft effect op de smaak. Er zullen dan sappen verloren gaan.

Hoe lang bakken?

De juiste gaartijd hangt af van verschillende factoren: de pan, het vuur, de grootte, dikte en structuur van het vlees, maar ook van je voorkeur.

Bak de steak op middelhoog vuur 2 minuten per kant voor rare (3 minuten voor medium-rare of 4 minuten voor medium). en nog langer voor well-done. Doe het vuur zachter als de boter dreigt te verbranden.

Haal na het bakken de steak uit de pan en laat het vlees net zolang als de gaartijd rusten op een warm bord, losjes afgedekt met aluminiumfolie. Zo kan het vlees ontspannen en verdelen de sappen zich opnieuw.

Recept zilvervliesrijst met kip en kerriesaus

Categories Alle recepten, Vlees en visPosted on

Zilvervliesrijst met kip en kerriesaus is een veel gegeten gerecht en helemaal niet zo moeilijk om volledig zelf te maken. De kerriesaus maak je op basis van kippenbouillon en om de saus romig te maken voeg je wat roomkaas toe.

Ingrediënten voor 2 personen

  • Zilvervliesrijst
  • Stuk kipfilet
  • 1 ui
  • Half bakje champignons
  • Teentje knoflook
  • 150 gram naturel roomkaas
  • 1 ruime eetlepel kerriepoeder
  • Half blokje kippenbouillon
  • Peper, zout, kipkruiden
  • Cashewnoten

Bereidingswijze zilvervliesrijst met kip en kerriesaus

  • Kook de zilvervliesrijst volgens de verpakking.
  • Snijd de kip in kleine stukjes en bak deze gaar in een koekenpan, voeg naar wens kruiden toe.
  • Snijd de ui, knoflook en champignons en voeg deze toe aan de kip.
  • Zodra alles gaar is voeg je de kerriepoeder toe en roer dit er door heen.
  • Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en voeg wat water toe zodat het een sausje wordt.
  • Doe dit op gevoel, hoe meer water hoe dunner je saus wordt.
  • Roer goed door om klontjes te voorkomen.
  • Voeg als laatste de roomkaas toe.
  • Serveer eventueel met ongezouten cashewnoten.

Recept teriyaki kipvleugels

Categories Alle recepten, Vlees en visPosted on

Teriyaki kipvleugels maken kost wat tijd, maar dan heb je ook wat. De voorbereidingen kosten je ongeveer een half uurtje en zolang moeten ze ook in de oven. De tijd zit in het intrekken van de marinade op je chicken wings, maar dan kun je gelukkig even iets anders doen

Ingrediënten

  • Een kilo kipvleugels
  • 150 ml sojasaus
  • Drie eetlepels bruine basterdsuiker
  • Twee eetlepels honing
  • Een teentje geperste knoflook
  • Twee theelepels (sesam)olie
  • Een eetlepel wittewijnazijn
  • Een eetlepel maizena
  • 300 gram gele rijst
  • 500 gram broccoli
  • 300 gram peultjes
  • Twee eetlepels sesamzaad
  • Een lente-ui in ringetjes. Een bos-ui mag ook overigens
  • Een rode peper in ringetjes
teriyaki kipvleugels

Voorbereiding

We beginnen eerst met de voorbereiding

  • Breng de sojasaus met de basterdsuiker, honing, knoflook, olie, azijn en 150 ml water aan de kook
  • Laat dit een minuut of drie pruttelen op een laag vuurtje
  • Meng de maizena met een eetlepel water en zorg dat dit een glad papje wordt
  • Meng het papje door je saus
  • Roer net zolang tot je saus stroperig wordt en laat het dan even afkoelen
  • Giet de saus over je kipvleugels en zet het minimaal vier uren afgedekt in de koelkast. Een nachtje zou helemaal ideaal zijn

Bereiding

  • Zet de oven aan op 200 graden
  • Doe bakpapier op je bakplaat
  • Is je oven warm genoeg? Schuif dan de bakplaat met de kipvleugels met saus in de oven en rooster het een minuut of dertig
  • Draai ze na een kwartiertje om
  • Kook de broccoli en peultjes in ongeveer vijf minuten beetgaar
  • Kook de rijst
  • Rooster het sesamzaad in een droge ( dus geen olie) en hete koekenpan
  • Bestrooi je kip met het sesamzaad
  • Strooi er bosui en rode peper overheen
  • Serveer je kip samen me de rijst en de groente

Eet smakelijk!

Wraps met tzatziki

Categories Vlees en visPosted on

Ik heb een recept voor jullie om je eigen wraps te maken en daarbij serveer je je eigen gemaakte tzatziki saus. Het maken van wraps is helemaal niet zo moeilijk en daarnaast kun je je eigen meelsoort kiezen. Eet je bijvoorbeeld glutenvrij, maak dan gebruik van boekweitmeel of ben je dol op spelt, gebruik dan speltmeel.

Wraps

Verder kun je de wraps gaan vullen met ingrediënten naar eigen keuze of wat je nog maar in huis hebt. Denk aan kipfilet, champignons, ui, paprika, komkommer, sla, tomaat, augurk en ga zo maar door..

Om de wraps mee te besmeren ga je je eigen frisse tzatziki sausje maken. Op deze manier creëer je een heerlijke, lichte en gezonde maaltijd. Erg lekker voor tijdens de warme zomeravonden!

De hoeveelheid ingrediënten is genoeg voor twee personen, een ieder heeft dan twee wraps.

Wraps

Ingrediënten wraps

  • 150 gram meel (zoals spelt, boekweit, volkorenmeel)
  • 300 ml water
  • 1 ei
  • snufje zout
  • olie om in te bakken (kokos of olijfolie)

Bereidingswijze wraps

Pak een schaal en doe alle ingrediënten hierin. Roer het goed door met een garde. Verwarm wat olie in een koekenpan en bak één voor één alle wraps. Net zoals je pannenkoeken bakt.

Tzatziki

  • 250 gram Griekse yoghurt
  • 1 komkommer 
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 a 2 teentjes knoflook
  • zout
  • peper

Tzatziki maken

  • Was de komkommer en gebruik een groentesnijder om hem fijn te snijden. Heb je geen groentesnijder gebruik dan gewoon een rasp.
  • De knoflookteentjes ga je zo fijn mogelijk snijden, dit kan ook eenvoudig met behulp van een knoflookpers.
  • Schep de Griekse yoghurt in een schaaltje, voeg de gesneden komkommer toe (knijp eerst het meeste vocht eruit), de knoflook gaat erbij, een eetlepel olijfolie en naar smaak wat peper en zout.
  • Het is het lekkerst om de tzatziki (afgedekt) een klein tijdje in de koelkast te laten staan, zo kunnen de smaken goed samenkomen.

Recept knoflookgarnalen met chilimayo

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, Vlees en visPosted on

Een lekker hapje voor tussendoor of als voorgerechtje knoflookgarnalen met een lekkere chilimayo. Oke, je krijgt er vieze vingers van, maar deze garnalen zijn zo lekker dat je je vingers graag aflikt. 

Ingrediënten

  • Twee eetlepels olijfolie
  • 500 gram grote, ongepelde rauwe garnalen. (Mogen ook diepvries zijn)
  • Twee tenen geperste knoflook
  • Twee eetlepels grofgehakte selderijblad of peterselie
  • Drie eetlepels (zelfgemaakte) mayonaise
  • 1,5 eetlepel zoete chilisaus
knoflookgarnalen

Bereiding

  • Doe wat olie in de koekenpan en bak de garnalen in acht minuten net gaar. Ze moeten wel dieproze van kleur zijn
  • Je kunt ze ook op de grillplaat op de barbecue leggen en ze grillen
  • Schep de knoflook met de selderij of peterselie door de garnalen en bak alles nog een minuutje
  • Eventueel kun je ze op smaak brengen met wat zout of peper
  • Doe de garnalen in een bakje en laat ze afkoelen
  • Zet het afgedekte bakje in de koelkast
  • Meng de mayonaise met chilisaus en schep het in een bakje
  • Serveer de knoflookgarnalen ter plekke met de chilimayo en dippen maar!

 

Op de barbecue: Gehaktballetjes in barbecuesaus

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, Vlees en visPosted on

De voorbereiding van deze gehaktballetjes van de barbecue kost je ongeveer 15 minuten, nog even een minuut of zes op de bbq en je kunt smullen. De hoeveelheid is voor ongeveer zes personen. Erg lekker met vers witbrood en een salade.

Ingrediënten

  • 450 gram mager rundergehakt
  • Een ei
  • Een middelgrote fijngesnipperde ui
  • Een uitgeperst knoflookteentje
  • Een theelepel fijngeraspte gember
  • Een beetje zout
  • Een beetje peper
  • 240 gram barbecuesaus

Bereiding

  • Meng  met je handen in een grote kom het gehakt met een ei, uiensnippers, knoflook, de gember, zout en peper
  • Neem een eetlepel en schep kleine hapjes uit je mengsel. Draai daar balletjes van
  • Leg de gehaktballetjes op een heet, licht, ingevet grillrooster en rooster ze 5 tot 6 minuten rondom bruin en krokant. Keer ze af en toe
  • Bestrijk de balletjes kort voor ze klaar zijn rijkelijk met barbecuesaus en serveer ze heet met de resterende saus