Sushi. Gezond of niet? Alles over sushi

Categories Vlees en visPosted on

Iedereen zal weten dat regelmatig vis eten gezond is. Maar hoe zit dat met sushi? Is sushi gezond of is het ongezond. De redactie van Viadomo zocht het voor je uit.

Sushi

Waar kom sushi vandaan? Sushi is een gerecht uit de Japanse keuken. In de tweede helft van de twintigste eeuw verspreidde het gerecht zich ook over de rest van de wereld, het eerst in de Los Angeles in de Verenigde Staten waar Japanse immigranten in de jaren 1960 sushi restaurants openden. Ook Nederland kent inmiddels vele Japanse restaurants waar het op de menukaart staat en daarnaast is het verkrijgbaar in veel Oost-Aziatische eetgelegenheden. Het bestaat altijd uit (afgekoelde) gekookte rijst en vaak ook uit zeewier en is met rijstazijn gezuurd. Dit wordt typisch gecombineerd met andere ingrediënten zoals vis of zeevruchten, gebakken ei, groenten en soms tropische vruchten.

Vis is gezond

Regelmatig vis eten verkleint de kans op beroertes, depressie en ouderdomsgerelateerde achteruitgang van het geheugen. Zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Harvard University dat mensen die wekelijks een bescheiden hoeveelheid vette vis (rijk aan omega 3) eten, tot 36 procent minder risico lopen op aandoeningen aan de kransslagaders. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Deze aanbeveling kan worden gehaald door per week 1 portie vis te eten, bij voorkeur vette vis, zoals haring of zalm. Voor kinderen mogen de porties kleiner zijn.

Sushi en rijst

Vis is dus hartstikke gezond, maar sushi bestaat uit meer dan alleen vis. In sushi zit ook vaak witte rijst. Witte rijst bevat niet veel vezels en kan je bloedsuikerspiegel flink omhoog brengen. Het is daarom belangrijk om niet meer dan anderhalve kop witte rijst per dag te eten, en niet meer dan twee derde kop per keer. Dit komt neer op ongeveer 190 gram ongekookte rijst per dag en 125 g ongekookte rijst per keer.

Bestel je sushi in een restaurant of online bij bijvoorbeeld sushipoint, Sushi time of I love sushi, let dan op de hoeveelheid rolls en kies ook voor sashimi (daar zit geen rijst bij), of bijvoorbeeld zeewiersalade. Daarnaast wordt er op all you can eat-adressen vaak veel suiker of gezoete rijstazijn toegevoegd aan de rijst, zodat het geheel beter blijft plakken. Hierdoor kan één hapje sushi veel suiker bevatten. Welke sushi is gezond? Als je écht een gezonde versie wilt eten of koolhydraatarme sushi, kun je het beter zelf thuis maken. Je kunt er dan voor kiezen om de rijst te vervangen door bijvoorbeeld quinoa ( niet bij een koolhydraatarm dieet of bloemkoolrijst (Per 100 gram 1,8 khd)

sushi

Soorten sushi

De meeste hapjes bevatten een combinatie van plakkerige, met azijn gezuurde witte rijst en vis, ei of groente. De bekendste soorten zijn:

  • Maki: Dit is rijst omwikkeld met nori en gevuld met rauwe vis, krab, omelet of rauwe groente. Bij maki wordt er weer onderscheid gemaakt tussen: hosomaki (een dunne rol), futomaki (een dikke rol)
  • Nigiri: vulling op een bedje van rijst. Soms zit er ook geroosterd zeewier om.
  • Temaki: Dit is een puntzakje van nori met rijst en vulling.
  • Inside out: een maki waar de vulling binnenin zit, daaromheen zit de nori en de rijst. Aan de buitenkant dus.
  • California maki: een inside out maki gevuld met (imitatie)krab, avocado. Vaak met komkommer en mayonaise-achtige saus.
  • Sashimi: dun gesneden plakje rauwe vis.

Ziek van sushi

Sushi en sashimi van goede kwaliteit worden doorgaans snel bevroren om parasieten te doden. Of het wordt bereid met vissen die op zich al een laag risico lopen op infectie met parasieten. De leverancier moet je dan ook altijd vragen of de vis kwalitatief genoeg is om te gebruiken voor sushi. Maar hoe dan ook blijft rauwe vis eten ‘gevaarlijker’ dan bereide vis. Let dus altijd goed op, want niemand zit op een voedselvergiftiging te wachten.

Zwangerschap

Kun je sushi eten als je zwanger bent? Eet geen rauwe vis en rauwe schaal- en schelpdieren. Het risico op een voedselinfectie is hierbij groter. Met rauw bedoelen we dat het niet verhit is geweest. Eet dus ook geen sushi met rauwe vis, geen rauwe haring, rauwe oesters en rauwe mosselen. Als je deze vis en schaal- en schelpdieren eerst goed verhit door te koken, bakken of te frituren, dan kun je ze wel gewoon eten. Wil je toch graag sushi eten tijdens je zwangerschap dan kun je het beste een soort nemen zonder rauwe vis.

Glutenvrij eten

In sushi zitten toch geen gluten? Je bent niet de enige die dat denkt. Als je glutenvrije sushi wilt maken of eten moet je goed oppassen. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten om er zeker van te zijn dat je je eten echt glutenvrij eet. Waar moet je opletten?

  • In sommige merken rijst-azijn zit bijvoorbeeld mout of gerst en dat bevat gluten. 
  • Sojasaus is niet glutenvrij. Gelukkig zijn er tegenwoordig glutenvrije varianten. Maar ga je buiten de deur eten, informeer dan eerst even. Neem anders zelf je saus mee. Uit ervaring weten we dat lang niet ieder restaurant glutenvrije saus heeft
  • In surimi zit mais- of tapiocameel. Tenminste dat zou moeten. Meestal zit er echter tarwezetmeel in. Als je echt sushi met surimi wil eten, controleer dan of er geen tarwezetmeel in zit. Want heb je coeliakie dan kun je behoorlijk ziek worden
  • Ga je uiteten? Check dan de Wasabi. In de winkel kun je glutenvrije wasabi krijgen, maar in een restaurant is dat niet altijd zo.
  • Unagi is glutenvrij, maar realiseer je dat de saus erbij dat niet altijd is.

Voedingsstoffen

Hier lees je hoeveel calorieën, vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels er in sushi zitten.

1 stuk (ongeveer 50 gram) bevat:

Energie 80kcal  
Vet 1 gram  
– waarvan verzadigd 0,2 gram  
Koolhydraten 14,5 gram  
– waarvan suikers 2 gram  
Vezels 0,3 gram  
Eiwit 3,1 gram  
Zout 0,77 gram  

Welke sushi is vegan?

Ben je veganist dan zul je niet in ieder restaurant sushi kunnen eten. Al zie je wel steeds meer restaurants die het aanbieden. Zelf kun je natuurlijk ook vegan sushi maken. Een recept: Vegan sushi

Zelf sushi maken

Wil je zelf sushi maken, dan heb je misschien wat aan deze tips

Welke rijst heb je nodig voor sushi?

Voor het maken van sushi gebruik je altijd sushirijst. Dus geen andere soorten rijst. Sushirijst is een rondkorrelige rijstsoort die van nature veel zetmeel bevat, wat nodig is om de rijst plakkerig te maken. Je kunt dit gewoon in de supermarkt kopen.

Waar koop je je vis

Je kunt het beste je zalm, tonijn en andere vis kopen bij een viswinkel. Zij kunnen je adviseren maar je vis ook meteen fileren.

Waar kun je sushi ingrediënten kopen?

De meeste wat grotere supermarkten verkopen alles om sushi te maken

Wat heb je nodig om sushi te maken

Je leest het hier

Hoe moet je sushi maken?

Sushi maken is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens leuk om te doen. Een recept vind je hier

 

Recept komkommerlinten met gerookte zalm en rucola

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Verjaardag, Vlees en visPosted on

Een snel te maken recept voor een warme dag, bij de barbecue, als voorgerecht of bij de lunch. Eigenlijk kun je deze komkommerlinten met zalm altijd wel eten. Binnen tien minuten heb je dit heerlijke gerechtje op tafel.

Continue reading “Recept komkommerlinten met gerookte zalm en rucola”

Recept Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, Keuken, Vlees en visPosted on

Misschien ben je net terug van vakantie en heb je heerlijke tapas gegeten in een restaurantje in Spanje en wil je ze nu zelf maken. Hier heb je dan het recept van overheerlijke Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Dit recept is voor vier personen.

Ingrediënten Spaanse gehaktballetjes

  • 300 gram gehakt. (rund, kalf of lam. jij kiest)
  • Een fijngesnipperde ui
  • Twee fijngehakte knoflookteentjes
  • Een verkruimelde beschuit
  • Een ei
  • Een theelepel gedroogde of een eetlepel verse tijm
  • Een theelepel majoraan
  • Wat peper en zout
  • 20 gram boter
  • Twee eetlepels olijfolie

Voor de saus

  • Een eetlepel olijfolie
  • Een grote gesnipperde ui
  • Een groot blik gepelde tomaten
  • 1,5 dl rode wijn
  • Twee laurierblaadjes
Spaanse gehaktballetjes

Zo maak je gehaktballetjes in tomatensaus

  • Je begint met de saus. Doe wat olie in een hapjespan en fruit de ui
  • Voeg de tomaten, wijn en laurier toe. Laat dat lekker pruttelen tot de saus dik wordt. Roer wel regelmatig
  • Doe het gehakt in een kom met ui, knoflook, beschuit en het ei en kneed alles
  • Breng het gehakt op smaak met tijm, majoraan, zout, peper en draai er balletjes van. Het aantal ligt rond de 16.
  • Doe wat olie in de pan en bak de gehaktballetjes bruin
  • Schep de balletjes door de tomatensaus en laat alles even lekker pruttelen
  • Haal je laurier eruit. Je kunt het eventueel op smaak brengen met wat peper en zout
  • Doe alles in leuke, kleine schaaltjes

Wrap met kipshoarma en tzatziki

Categories Alle recepten, Keuken, Vlees en visPosted on

Een simpele wrap met sla en kipshoarma. Met mooi weer heb ik nooit veel zin om lang in de keuken te staan. Deze wrap met sla, tzatziki en kipshoarma is snel klaar en nog lekker ook. 

Wat heb je nodig?

voor 2 wraps

  • 300 gram kipshoarma
  • 2 meergranen wraps
  • wat sla
  • wat stukjes komkommer
  • een tomaat
  • Tzatziki. Heb je geen zin om tzatziki te maken, dan kun je ook knoflooksaus nemen
Wrap met kipshoarma

Hoe maak je het?

  • Doe de kipshoarma in de pan met een beetje olie. Ik heb voor dit recept kant en klare gebruikt, maar je kunt het ook prima zelf maken van kipfilet, shoarmakruiden en wat stukjes paprika.
  • Snijd wat sla, komkommer en de tomaat
  • Wanneer het gaar is, laat je het even uitlekken. Ik zet vaak een zeef op een schaal en laat daar het vocht inlopen
  • Verwarm de wrap even in de koekenpan ( seconde of 20 aan beide kanten)
  • Doe wat sla, tzatziki, tomaat en komkommer op je wrap
  • Doe de shoarma ertussen

Even oprollen. Met een cocktailprikker blijft hij opgerold. Niet vergeten die eruit te halen als je gaat eten

Recept ouderwetse stoofpot met suddervlees

Categories Alle recepten, Keuken, Vlees en visPosted on

Wie at het nu niet vroeger, tijdens een koude winter. Een stevige stoofpot om je vingers bij af te likken. Al snel ruikt het hele huis naar heerlijk suddervlees. Deze ouderwetse stoofpot is een ideaal gerecht voor een koude zondag. Het vereist minder tijd dan je zou verwachten, maar het resultaat is er zeker naar.

Ingrediënten ouderwetse stoofpot:

  • 2 winterpenen
  • sukadelap
  • 2 rode uien
  • 5 stengels bleekselderij
  • doosje champignons
  • 1 bouillonblokje
  • 2 laurierblaadjes
  • takje tijm
  •  takje rozemarijn
  • klontje boter
  • 2 kopjes water
stoofpot met suddervlees

Bereiding

  • Smelt de boter in een grote braadpan en bak het vlees aan tot het bruin is.
  • Voeg een kopje water toe (tot het vlees bijna onder staat). Voeg de kruiden toe en laat het vlees 2 uur sudderen op het laagste vuur. Controleer af en toe of er nog voldoende water in zit. Het mag niet droogkoken.
  • Haal na 2 uur het vlees en de kruiden uit de pan, snijd alle groentes in grove stukken en voeg dit aan het kookvocht toe. Voeg hier nog een kopje water aan toe en roer alles goed door elkaar. Leg het vlees op de groentes en laat dit nog 2 uur sudderen op een laag vuur. Vergeet niet af en toe te roeren.
  • Voeg het bouillonblokje toe en eventueel wat maïzena om het kookvocht wat te verdikken. Laat het geheel doorkoken tot het bouillonblokje gesmolten is.
  • Serveer de stoofpot met stokbrood.

Zalmfilet met krieltjes en tapenade

Categories Alle recepten, Keuken, Vlees en visPosted on

In Frankrijk houden ze erg van lunchen. Je moet dan ook niet raar op kijken als je een complete maaltijd voor je neus gezet krijgt. Dit gerecht is dus geschikt als lunch maar natuurlijk ook gewoon als hoofdgerecht. 

Ingrediënten

  • Vier zalmfilets van ongeveer 125 gram per stuk
  • Twee eetlepels citroensap
  • Twee eetlepels tijmblaadjes
  • 450 gram krieltjes
  • 250 gram haricots verts. (Zijn die er niet dan kun je ook niet al te dikke sperzieboontjes nemen)
  • Vier eetlepels olijfolie
  • 100 gram boter
  • Twee sjalotjes in ringen gesneden
  • Bakje cherry/ kerstomaatjes
  • Een eetlepels gehakte basilicum
  • Een theelepel gehakte rozemarijn
  • Een citroen in partjes gesneden

Tapenade

  • Twee teentjes knoflook
  • 150 gram zwarte olijven zonder pit
  • Vier ansjovisfilets in stukjes
  • 50 gram kappertjes
  • Twee eetlepels olijfolie extra vergine

Recept Mongolian beef

Categories Alle recepten, Keuken, Vlees en visPosted on

Mongolian beef is een echte Oosterse klassieker. Toch heeft het niets met Mongolië te maken. De Amerikanen bedachten de naam Mongolian Beef en het wordt ook onder die naam in Chinese restaurants in Amerika geserveerd.

Ingrediënten

  • 400 gram zilvervliesrijst
  • 600 gram biefstuk in reepjes
  • 4 of 5 eetlepels maizena
  • 5 eetlepels zonnebloemolie
  • 5 eetlepels vers, geraspte gember
  • 5 teentjes geperste knoflook
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 3 lenteuitjes. Bosuitjes mogen ook. In dunne ringetjes
mongolian beef

Bereiding

Bereidingstijd 25 minuten

  • Kook de rijst
  • Mend de biefstukreepjes goed met 4 eetlepels maizena, zodat elk reepje bedekt is
  • Verhit de olie en bak de reepjes. Doe dit in kleine porties zodat ze een mooie kleur krijgen
  • Schep het vlees uit de pan 
  • Bak de gember en knoflook in het bakvet. Doe dit ongeveer een halve minuut
  • Voeg de sojasaus, basterdsuiker en zo’n 80 milliliter water toe. Is het te dik? Doe er dan nog een scheutje bij
  • Kook je saus ongeveer 2 minuten op middelhoog vuur
  • Voeg het vlees toe en kook tot de saus is ingedikt
  • Is de saus te dun dan kun je nog een eetlepel maizena toevoegen
  • Bestrooi je vlees met wat bosui en serveer het met de rijst

 

Hoe maak je gehaktkruiden?

Categories Alle recepten, Keuken, Vlees en visPosted on

Kruiden kun je kant-en-klaar kopen, maar ook goed zelf maken. Je mengt alles in een kommetje en doet het dan in een leuk en handig potje. Een kind kan de was doen! En je krijgt nog lekkere gehaktballen ook. 

Gehaktkruiden

  • Een theelepel koriander
  • 2 theelepels witte peper
  • Een theelepel gemberpoeder
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • Een theelepel bieslook
  • Een theelepeltje zout ( minder mag)
  • Een theelepel paprikapoeder
  • Een theelepel uienpoeder
  • Een theelepel knoflookpoeder

Alles even mengen en klaar!

Recept gezonde tonijnsalade

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Keuken, Salades, Verjaardag, Vlees en visPosted on

Tonijn is hartstikke lekker voor op toastjes of op brood. Helaas zijn die kant-en klare salades niet gezond; er zit veel mayonaise in, veel zetmeel, maar een beetje eiwit en weinig vitamines. Hoog tijd om zelf de lekkere salades te maken en op basis van Griekse yoghurt en verse groentes een gezonde twist te geven.

Wat heb je allemaal nodig voor gezonde tonijnsalade?

  • Een blikje tonijn. Bij voorkeur op water, zorg er anders voor dat je zoveel mogelijk olie uit het blikje drukt.
  • Een kwart witte ui
  • Een halve gele paprika
  • Een tomaat ( óf kleine cherrytomaatjes als je die in huis hebt)
  • Een halve appel
  • Een kleine eetlepel magere kwark
  • Italiaanse kruiden (of kruiden naar keuze)
  • Peper en een beetje zout

Hoe maak je gezonde tonijnsalade?

1. Snijd alle groente in kleine stukjes, en de ui zo fijn mogelijk.

2. Doe nu de tonijn samen met de groente en de Griekse yoghurt in een kom en mix het door elkaar.

En klaar is je tonijnsalade!