Ik vind barbecuen ontzettend leuk om te doen. Nou ja om te doen. Een ander mag barbecuen, ik eet het wel op. Toch ben ik niet een grote vleeseter en ben ik blij dat er tegenwoordig ook veel andere dingen klaargemaakt worden op de grill. Zoals avocado. En mocht het nu slecht weer zijn? Je kunt het ook prima in een grillpan maken.
Wat heb je nodig?
twee avocado’s
een limoen
een bakje koriander ( 15 gram)
Een grillpan of een barbecue
Hoe maak je het?
Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schep de avocado uit de schil. Doe wel voorzichtig!
Grill de avocadohelften ongeveer 30 seconden op de snijkant tot er een mooi grillstreepje ontstaat
Snijd de limoen in vieren en bestrooi de avocado met koriander
Een quiche maken is altijd handig voor de luie zondag of als je visite krijgt. Deze quiche met paddenstoelen is zonder vlees of vis en ideaal voor bij de lunch. Het is voor 2 tot 4 personen. Dat hangt er vanaf hoe groot de eters zijn. Deze quiche is zowel warm als koud lekker.
Ingrediënten quiche met paddenstoelen
30 gram boter
Een rode ui in halve ringen gesneden
Twee teentjes geperste knoflook. Knoflookpuree mag natuurlijk ook
Een eetlepel wittewijnazijn
600 gram champignons in plakjes gesneden
Een eetlepel gedroogde tijm
Een rol quichedeeg
Vier eieren
125 ml slagroom
75 gram verbrokkelde geitenkaas
Hoe maak je deze quiche?
Zet de oven aan op 180 graden
Doe een beetje boter in de koekenpan en fruit de ui en de knoflook.
Blus het af met de wittewijnazijn en doe de champignons en de tijm in de pan en bak het vijf minuten mee
Bekleed de vorm met je deeg
Klop de eieren los en meng de slagroom erdoor. Ook doe je de helft van de geitenkaas erbij
Breng alles op smaak met wat zout en peper
Verdeel het prutje uit je koekenpan over het deeg en giet je eimengsel erover
Verbrokkel de rest van de geitenkaas over je quiche
Zet de quiche in het midden van de oven en bak hem ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin
Waterkefir is een drankje waarvan de basis vergisting is van in water opgeloste suiker. Door toevoeging van fruit en het ontstane koolzuur lijkt deze drank op een soort frisdrank. Deze variant valt niet in de categorie suikervrij!
Benodigdheden
Ongeveer 100 gram waterkefirkorrels
1 liter water (liefst bronwater)
1 citroen (biologisch)
50 gram biologische suiker (biologisch)
2 à 3 stukken ongezwaveld en biologisch gedroogd fruit zoals vijgen, dadels en abrikozen.
Een weckpot van 1 tot anderhalve liter
Plastic zeef
Plastic of houten lepel
Literfles waar de waterkefir later in bewaard kan worden
Spoel de kefirkorrels onder de kraan schoon in de zeef.
Doe de 100 gram waterkefirkorrels in de weckpot.
Voeg het water toe
Doe de suiker erbij
Voeg het gedroogde fruit toe
Roer de waterkefir voorzichtig door met een lepel
Doe de pot dicht en zet hem op een plek met veel licht
Roer minstens 1 keer per dag even in je weckpot.
Laat het mengsel tussen de 48 tot 72 uur gisten.
Spoel de fles schoon met kokend water waar je de waterkefir in wilt bewaren en laat hem afkoelen
Haal de vruchten eruit en gooi ze weg.
Zeef de kefir door een heel dunne zeef of gebruik een koffiefilter die je met een elastiekje over een pot of de fles vastbindt.
De waterkefir kun je vervolgens gewoon in de koelkast bewaren.
Was de waterkefirkorrels en wil je weer nieuwe waterkefir maken dan begin je gewoon weer van voren af aan met deze korrels en de lijst met ingrediënten zoals hierboven beschreven.
Pas overigens wel op met ‘ontploffingsgevaar’. De kefir is bruisend en als je de korrels met de voeding langere tijd in een dichte pot neerzet, kan de boel ontploffen.
Waterkefirkorrels bewaren
De kefirkorrels vermeerderen zich. Wil je niet direct weer nieuwe kefir maken dan kun je de korrels in een bakje met water in de koelkast bewaren. Spoel ze zo nu en dan af als je ze niet gebruikt, anders wordt het een raar slijmerig goedje. Wil je ze wel weer gebruiken, spoel ze dan af, haal ze door een zeef en gebruik weer het bovenstaande recept. Het duurt dan vaak wel wat langer voor dat de korrels weer aan de gang gaan.
Diepvries
De korrels kunnen ook bewaard worden in de diepvries. Ze moeten dan eerst gedroogd worden. Leg ze daarvoor op een schone katoenen theedoek op een warme plek en het liefst een beetje in het donker. Laat ze daar zeker een week drogen. Als ze dan hard zijn en wat geel kun je ze in een diepvrieszak stoppen met wat poedersuiker daaroverheen. In de diepvries blijven ze maximaal een jaar houdbaar. Wil je de korrels weer gebruiken, spoel ze dan af, laat ze ontdooien in water en je kunt ze weer gebruiken. De kwaliteit van de korrels kan overigens wel achteruitgaan in de diepvries. Probeer dus uit hoe lang het duurt voor de korrels weer werken en of ze nog voldoende kracht hebben.
Voor het maken van melkkefir heb je kefirkorrels nodig. Die kun je online kopen, maar soms ook vinden in groepen met mensen die de korrels met elkaar delen. Je kunt zelf beslissen waar je de kefir van maakt: dat kan zijn van
Koemelk
Geitenmelk
Schapenmelk
Sojamelk (die is dan lactosevrij)
Benodigdheden
1 liter melk naar keuze
100 gram Kefirkorrels
Een weckpot van een liter
Een plastic vergiet
Een houten lepel
Bereiding
Maak de pot goed schoon met kokend water en laat hem drogen en afkoelen
Doe de korrels onderin de pot
Schenk dan de melk op de korrels
Sluit de pot af en laat hem op een warme plek staan (tussen de 12 en 25 graden). Bij hogere temperaturen gaat de fermentatie sneller.
Na 2 volle dagen heb je al kefir, maar je kunt de drank ook nog wat langer laten staan. Hij wordt dan dikker en zuurder en bevat meer bacteriën
Als je vindt dat de drank klaar is, haal je de inhoud van de pot door een zeef. (Die moet van plastic zijn, want metaal tast de bacteriën aan.) Je pakt een grote schaal, hangt daarboven de zeef en met een houten lepel (weer geen metaal gebruiken) druk je de drank langzaam door de zeefgaatjes.
Hummus heb je in allerlei varianten. De basis bestaat altijd uit kikkererwten. De varianten hier onder zijn allemaal vegetarisch en erg lekker met wat broodstengels, Turks brood, pita’s of op een cracker. En het staat nog vrolijk op tafel ook door al die kleurtjes.
Zelf was ik niet op het idee gekomen om sinaasappel te combineren met olijven en zeker niet met ui. Maar dit gerecht van Sicilië smaakt verrassend goed en je hoeft er niet uren voor in de keuken te staan.
Maak je niet druk als je bepaalde ingrediënten niet kunt vinden uit dit recept. Je kunt het weglaten als je het niet lust of vervangen voor iets anders. Geen rode ui? Dan neem je toch een gewone ui?
Ingrediënten
Vier sinaasappels. Gewone sinaasappels of bloedsinaasappels. Of een combinatie. Jij kiest!
Een halve rode ui in hele dunne ringen gesneden
Twee handjes olijven zonder pit. Groen of zwart. Wat jij maar het lekkerst vindt
Paar takjes munt
Pijnboompitten. Zoveel je maar wilt
Twee snufjes pul biber. Dit zijn Turkse chilivlokken. Je kunt ze online kopen, maar ook bij Turkse winkels. Sommige supermarkten verkopen ze ook. Pul Biber heeft een pittig karakter maar is toch niet echt scherp. Het geeft een zeer mooi afwerking aan je gerechten door zijn felrode kleur en de grove maling.
Extra vergine olijfolie om je salade mee te besprenkelen
Wat zeezoutvlokken
Versgemalen zwarte peper
Optioneel: Vind je venkel lekker? Doe dan wat reepjes venkel op je salade. Ontzettend lekker!
Bereiding
Schil de sinaasappels met een scherp mes
Verwijder ook het witte vlies
Snijd de sinaasappel in schijven. (ongeveer 5)
Leg de schijfjes op een mooi bord en bestrooi het met zout en peper
Leg de uiringen en de olijven op de sinaasappel
Doe er wat verse munt op en strooi nog wat pijnboompitten
Bestrooi je salade nog met wat Pul biber en olijfolie en serveer het meteen!
Sporters en dan met name hardlopers zijn gek op bietensap. Bietensap zorgt voor extra zuurstof in het bloed waardoor je sneller loopt. Je kunt zelf bieten koken, maar ze liggen ook al gekoeld in het koelvak in de supermarkt. En je kunt er een heerlijke smoothie rode biet van maken.
Doe alle ingrediënten in je blender en maal je ingrediënten tot er een mooie gladde smoothie ontstaat. Vind je je smoothie te dik, doe er dan nog wat kokosmelk of water bij.
Groene smoothies doen het altijd goed. Vaak zitten ze ook bomvol vitamines. Deze smoothie met komkommer en groene appel is erg fris. Zet hem even in de koelkast of gebruik ijs of ijskoud water en je hebt een heerlijk verfrissend drankje op een warme zomerdag.
Ingrediënten groene smoothie
1 groene appel
halve komkommer
sap van een kleine citroen
twee theelepels honing
half glas water
Bereidingswijze
Schil de komkommer
De appel kun je schillen als je dat lekker vindt, maar met schil is ook prima
Gooi het fruit in de blender.
Knijp de citroen boven de blender uit en voeg de honing toe.
Taart is lekker maar helaas niet echt verantwoord. De vele suikers, boter en toevoegingen maken het nu niet echt een gezonde traktatie. Een taart zelf maken vinden we leuk maar vaak houdt dit in dat we naar een kant-en-klaar pakket grijpen waar wat poederzakjes inzitten.
Citroen kwarktaart
De zakjes meng je met water en bij de kant en klare bodemkruimels voeg je boter toe. Even de koelkast in en klaar is je ‘zelfgemaakte’ taart. Dit kan anders! Ik heb voor jullie een recept voor een heerlijke, frisse citroen kwarktaart. Zonder zakjes en gemaakt met pure ingrediënten. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig en in een mum van tijd kan je ook deze taart zelf klaar maken.
In plaats van kwark heb ik in dit recept gebruik gemaakt van Griekse yoghurt. Deze yoghurt is wat milder van smaak zodat je minder suikers nodig hebt om de ‘te zure’ smaak te compenseren. De bodem bestaat uit noten, voor een lekkere crunchybite. Op naar het recept!
In dit recept heb ik gebruik gemaakt van een mini taartbodem van 12 cm. Als je een grote taart wilt maken, pas dan de hoeveelheid ingrediënten hier op aan.
Ingrediënten
40 gram gemengde ongezouten noten
50 gram dadels
10 gram kokosolie = 1 eetlepel
2 gelatine blaadjes
300 gram Griekse yoghurt
1 a 2 schijfjes citroen (hangt ervan af hoe zuur je het wilt)
2 eetlepels honing of agavesiroop
Bereiding
Doe de noten en dadels in de keukenmachine. Laat even draaien totdat alles wat fijner is.
Voeg de (gesmolten) kokosolie toe en meng dit erdoor. Zelf heb ik de noten en dadels wat groter gehouden voor een extra bite maar mocht je dit niet prettig vinden dan laat je de machine wat langer draaien.
Bekleed je springvorm met bakpapier en doe het mengsel hierin. Druk de bodem lichtjes aan en zet dan in de koelkast
Week de gelatineblaadjes in koud water (minimaal 5 minuten). Meng de honing door de yoghurt heen en knijp 1 a 2 schijfjes citroen uit. Dit is afhankelijk van hoe zuur je het wilt. Proef ondertussen even.
Schep vervolgens 3 eetlepels van het yoghurtmengsel in een steelpannetje en verwarm. Zodra het kookt kan het vuur uit. Knijp het water uit de gelatineblaadjes en voeg toe aan het opgewarmde mengsel. Roer goed door.
Het warme mengsel mag vervolgens weer bij de rest van de yoghurt en roer het geheel nog even goed door elkaar. Giet het yoghurtmengsel op de bodem en laat tenminste 2 uren opstijven in de koelkast. Let op: Als je een grote taart gaat maken, laat dan de taart minstens 3 uren opstijven in de koelkast.
Spinazie is erg gezond. Deze groente zorgt namelijk voor sterkere botten, een gezond hart en de de opbouw van spieren. Je dag beginnen met een lekkere spinaziesmoothie is dan ook een goed idee. Dit recept is voor twee smoothies.
Ingrediënten
200 gram babyspinazie. Gewone spinazie mag ook maar verwijder dan eventueel harde steeltjes
500 ml ongezoete amandelmelk
2 bananen in plakjes
100 gram dadels zonder pit ( in stukjes)
Bereiding
Doe de spinazie met de amandelmelk, banaan en dadels in de blender
Pureer het net zolang tot je smoothie mooi glad is