Recept vegetarische loempia’s

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, SinterklaasPosted on

Als kind konden we geen loempiakraampje voorbij lopen zonder dat ik mijn moeder vroeg of ik misschien een loempia mocht.  Soms haal ik ze nog bij een loempia-tentje en doe ik ze in de vriezer zodat ik ze zelf kan bakken. Maar ik maak ze ook wel zelf. Lekker en nog leuk om te maken ook.

Ingrediënten

  • Twee eetlepels arachideolie of een andere plantaardige olie
  • Plantaardige olie  om in te frituren
  • Zes bosuitjes
  • Een groen Spaans pepertje
  • Een wortel
  • Een courgette
  • Een halve rode paprika
  • 100 gram taugé. ( vers of uit een blik)
  • 125 gram bamboescheuten uit blik
  • Drie eetlepels Thaise sojasaus
  • Een of twee eetlepels chilisaus
  • Acht loempiavelletjes ( liggen in vriesvak in supermarkt)

Bereiding

  • Snijd de bosuitjes in stukjes van 5 centimeter
  • Snijd de groene peper fijn. Wel eerst de pitjes eruit halen
  • Snijd de wortel in dunne reepjes
  • Snijd de courgette in dunne reepjes
  • Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd de paprika in dunne reepjes
  • Spoel de taugé af als je verse taugé gebruikt. Gebruik je uit blik, laat het dan uitlekken
  • Spoel de bamboescheuten af en laat ze uitlekken
  • Verhit twee eetlepels olie in een voorverwarmde wok of koekenpan op hoog vuur
  • Roerbak de bosuitjes en de Spaanse peper ongeveer 30 seconden
  • Voeg dan de reepjes wortel, courgette en paprika toe en roerbak dit een minuut
  • Haal de pan van het vuur. Roer de taugé, bamboescheuten, sojasaus en chilisaus door je roerbakmengsel
  • Even proeven! Eventueel kun je er nu nog wat chilisaus of sojasaus doorheen gooien
  • Leg een loempiavelletje op een schone snijplank
  • Schep een achtste deel van het mengsel schuin over het midden
  • Rol dan de ene hoek over het mengsel en sla de zijkanten naar binnen
  • Rol het velletje dan zo op dat er een pakketje ontstaat. Maak zo alle 8 loempiaatjes
  • Doe olie in een wokpan of hapjespan en verhit de olie tot 180 graden. Je kunt met een blokje brood testen of de olie heet genoeg is. Wordt je brood binnen 30 seconden bruin dan heeft de olie de juiste temperatuur
  • Leg vier loempiaatjes voorzichtig in de olie en bak ze tot ze mooi goudbruin zijn
  • Haal ze er met een schuimspaan uit en laat ze dan op keukenpapier uitlekken
  • Bak daarna de andere vier loempia’s

Eet smakelijk!

Recept gezonde eiersalade

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Salades, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

De meeste eiersalades bevatten veel mayonaise zodat het lekker romig wordt. Deze eiersalade is minstens zo romig alleen wat beter voor je gezondheid. Ook kan hij iets zuurder zijn, maar hij is ontzettend lekker en hier in de familie de grote favoriet.

gezonde eiersalade

Wat heb je nodig voor gezonde eiersalade?

  • Twee eieren
  • Verse bieslook
  • Een theelepel peterselie
  • Een kwart witte ui
  • Twee eetlepels Griekse yoghurt
  • Snufje peper
gezonde eiersalade

Hoe maak je gezonde eiersalade?

1.Kook van te voren de eieren en laat ze volledig afkoelen. Snijd alle ingrediënten in kleine stukjes.

2. Doe alle ingrediënten samen met de Griekse yoghurt in de kom en mix het goed door elkaar.

Vier cocktails met weinig calorieën

Categories Drankjes, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Eigenlijk drink ik alleen cocktails tijdens mijn vakantie op Gran Canaria. De zon en de zee zorgen ervoor dat ik heerlijk kan ontspannen en geniet van alles om mij heen. Ik vind het dan ook heerlijk om zo nu en dan op een terras te nippen aan een cocktail. Calorie-arm is misschien iets té veel wishful thinking, maar deze drankjes zijn wel stuk voor stuk onder de 200 calorieën. En dat is best fijn!

Gin tonic

Gin-Tonic is een echte klassieker geworden. En terecht, het is niet alleen erg lekker, met zijn 150 calorieën is dit 200 jaar oude mengsel één van de gezondste opties op de kaart, qua calorieën dan. De basis van gin-tonic lijkt heel simpel. Je mengt wat gin, tonic en ijs in een glas en klaar. Maar voor een perfecte gin-tonic is veel meer nodig. De juiste dose­ring, de beste ingrediënten en gemaakt met liefde. Met de volgende tips maak je een prima basis.

Voor alle gin-tonics geldt dat 35 ml gin en 100 ml tonic (half flesje) wordt gebruikt, oftewel de verhouding 1:3.

  • Vul het glas tot aan de rand met ijsblokjes.
  • Schenk dan de gin erbij, vervolgens de tonic en roer even door.
  • Voeg daarna de garnering toe.

Margarita

Zin in een zomerse cocktail maar niet bereid om dat bikinilijf waar je zo hard voor hebt gewerkt op te geven? Dan is een Margarita een prima keuze. Het klassieke recept bevat tequila, limoensap en een klein beetje agavesiroop of Cointreau. Het totaal is goed voor zo’n 192 calorieën. Valt nog best mee, zolang je maar niet teveel drinkt.

4 personen

  • 150 ml tequila
  • 100 ml triple sec
  • 75 ml limoensap
  • 6 ijsblokjes
  • 4 schijfjes limoen

Cosmopolitan

Carrie en de Sex and the City gang wisten heel goed waar ze mee bezig waren toen ze de Cosmopolitan tot hun favoriete drankje bombardeerden. De combinatie van vodka, limoensap en veenbesssensap blijft met een totaal van 150 calorieën bijzonder lijnvriendelijk. Wat heb je nodig voor de Cosmopolitan?

  • Vodka (30 ml)
  • Triple Sec (30 ml)
  • Cranberrysap (30 ml)
  • Limoen (sap van halve limoen)

 Mojito

Dit populaire drankje bestaat uit een mix van munt, bruiswater, limoen, rum en een snufje rietsuiker. Normaal gezien is dat goed voor zo’n 150 calorieën, maar voor de zekerheid kan je altijd vragen om het rustig aan te doen met de rietsuiker. Je weet maar nooit.Voor je het weer zit je boven die 150 calorieën. En ook voor deze cocktail geldt drink met mate. En niet alleen vanwege de calorieën.

Wat heb je nodig voor 1 mojito?

  • 2 theelepels (riet)suiker
  • Sap van een halve limoen
  • Blaadjes van 2 takjes verse munt
  • 90 ml bruiswater
  • 45 ml witte rum
  • 4 ijsklontjes

Recept Eggs benedict met zalm

Categories Alle recepten, Feestdagen, Keuken, Ontbijt, PasenPosted on

Eggs benedict is een Amerikaans ontbijt- of brunchgerecht. Het bestaat uit een Engelse muffin, ham, gepocheerde eieren en hollandaisesaus. Deze variant op een gewoon wit broodje en met zalm is ook ontzettend lekker.

Ingrediënten

  • 100 gram boter
  • Zes grote eieren. ( van twee gebruik je alleen de eidooier)
  • Een eetlepel citroensap
  • Een theelepel mosterd
  • Wittewijnazijn
  • Zout en peper
  • Vier zachte witte broodjes
  • Een handje rucola
  • 100 gram gerookte zalm

Bereiding eggs benedict

  • Smelt voor de hollandaisesaus de boter in een kleine pan.
  • Zet een ander pannetje met water op het vuur en laat het zachtjes pruttelen.
  • Doe de 2 eierdooiers in een hittebestemdige kom.
  • Zet deze op het pannetje met water, je mag het water niet aanraken.
  • Klop de eierdooiers met het citroensap en de mosterd.
  • Blijf kloppen en giet heel langzaam de gesmolten boter door het eimengsel. Meng het tot een egaal geheel.
  • Voeg een klein scheutje azijn toe en wat zout en peper naar smaak.
  • Als de saus goed is, laat je de kom op de pan staan en zet je het vuur uit.
  • Zet voor de gepocheerde eieren een grote pan met voldoende water en een scheutje azijn op het vuur.
  • Breng het water tot het kookpunt.
  • Zet het vuur dan laag.
  • Breek een voor een de overige 4 eieren op de rand van de pan en laat ze vanuit de dop voorzichtig in het water glijden.
  • Wacht telkens eventjes voordat je het volgende ei in de pan breekt totdat bij het laatste ei het eiwit om het eigeel vormt.
  • Wacht ongeveer 3 minuten en haal dan de eieren met de schuimpaan uit de pan en leg ze op een bord.
  • Snijd de broodjes open en bedek de helft met de rucola leg er daarna een stukje zalm op.
  • Leg een gepocheerd ei op de zalm en schenk de hollandaisesaus er overheen

Gehaktbrood met hele eieren

Categories Alle recepten, Feestdagen, Keuken, Pasen, Vlees en visPosted on

Bij een vriendin at ik laatst gehaktbrood. Niets bijzonders zou je zeggen. Wij eten thuis regelmatig gehaktbrood maar met een heel ei in het midden had ik nog nooit geprobeerd. Gelukkig wilde ze haar recept graag met mij, maar ook met jou delen. 

Ingrediënten

  • Zes eieren
  • Drie stukken witbrood zonder korst
  • Twee uien
  • Een kilo half-om-halfgehakt of rundergehakt
  • Ongeveer 30 gram fijngesneden peterselie
  • Twee eetlepels mosterdzaad
  • Twee eetlepels mosterd
  • 100 gram katenspek maar ander spek of bacon is ook erg lekker

Je hebt een lage ovenschaal nodig. Een cakeblik werkt ook prima. Doe er wel bakpapier in!

gehaktbrood

Bereiding

  • Kook vier eieren in 10 minuten hard, laat ze schrikken met koud water en pel ze
  • Verwarm je oven voor op 200 graden
  • Week je brood in melk. Verwijder wel de korst
  • Rasp of snijd de uien. Het liefst een beetje grof
  • Knijp je brood uit en meng het met het gehakt en de twee ongekookte eieren
  • Doe de ui, peterselie, mosterdzaad en de mosterd erbij en meng alles goed.
  • Breng je gehakt eventueel op smaak met wat peper en zout
  • Kneed je gehakt goed. Plet dan je gehakt en leg de eieren op een rijtje in het midden van je gehaktflap
  • Vouw het gehakt eromheen tot het de vorm van een brood heeft ( zie foto boven deze tekst)
  • Leg de spek op het brood en doe alles in een ovenschaal
  • Zet de schaal in het midden van de oven die op 200 graden staat. Na een uurtje moet je gehaktbrood gaar zijn
  • Haal de schaal uit de oven, giet het vet af en laat je baksel nog 15 minuten rusten
  • Dit gehaktbrood is erg lekker om warm te eten, maar ook koud is het erg lekker. Zelfs de volgende dag!

Appelroosjes maken. Het recept

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, PasenPosted on

Appelbollen, appelflappen en nu zijn er ook appelrozen. Deze rozen van appel en bladerdeeg zijn erg leuk te maken. Caloriearm zijn ze helaas niet. Per roos zijn ze 215 kcal. en bevatten ze 31 gram koolhydraten.

Ingrediënten

  • 1 rode zoete appel
  • Sap van een halve citroen
  • Vier plakjes bladerdeeg (ontdooid)
  • Twee eetlepels sinaasappelmarmelade of abrikozenjam
  • Wat poedersuiker om je bloemen te bestrooien

Bereiding

  • Haal het klokhuis uit de appel
  • Snijd de appels verticaal doormidden ( dus van het steeltje naar de onderkant)
  • Leg de halve appels op een snijplank en snijd ze in  hele dunne plakken
  • Doe alle appelschijfjes voorzichtig in een grote schaal
  • Meng het citroensap aangelengd met wat water tot de schijfjes net bedekt zijn
  • Stop de kom met appel twee minuten in de magnetron
  • Doe je appelschijven voorzichtig in een zeef en laat ze goed uitlekken
  • Verwarm de oven voor op 190 graden
  • Snijd de plakjes bladerdeeg doormidden en plak de helften in de lengte weer aan elkaar zodat je een lange reep deeg krijgt
  • Roer de marmelade los met een eetlepel water  en bestrijk je bladerdeeg ermee
  • Leg de appelstroken naast elkaar met de bolle kant naar boven. Wat dakpansgewijs
  • Klap het randje bladerdeeg dubbel en rol het deeg losjes op
  • Zet de roosjes met de appel met het schilletje net over het randje naar boven
  • Rol het op en stop je roosje in de muffinvorm
  • Stop het dan veertig minuten in de oven. Worden ze te bruin? Denk ze dan af met wat aluminiumfolie
  • Haal ze na veertig minuten uit de oven en laat ze wat afkoelen tot ze lauw geworden zijn
  • Bestrooi ze daarna met wat poedersuiker.
appelroosjes

Hoe maak je guacamole? Het recept

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Er zijn op internet tig recepten van guacamole. Nu kan ik je zeggen dat dit de lekkerste is, maar dat zul je zelf moeten beoordelen. Deze is in ieder geval een stuk gezonder dan de guacamole die je kant-en-klaar in de supermarkt koopt. Zorg er wel voor dat je rijpe, groene avocado’s hebt.

Ingrediënten

  • Twee rijpe avocado’s
  • Een tomaat
  • Een limoen
  • Twee knoflookteentjes
  • Drie lente-uitjes
  • Drie eetlepels zure room of crème fraîche
  • Een handjevol verse koriander
  • Wat zout en peper uit de molen
 guacamole

Bereiding

  • Prak met een vork de avocado’s fijn in een kom. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken
  • Doe er meteen wat limoensap overheen anders wordt het een bruin prutje
  • Knijp de knoflookteentjes uit en doe die bij de avocado’s
  • Roer de room erdoor
  • Snijd de tomaat kruiselings in en dompel hem even in kokend water. Verwijder daarna het velletje en de pitjes. Snijd daarna je tomaat in kleine stukjes
  • Hak de lente-ui in dunne ringetjes en hak de koriander fijn
  • Meng alles door de puree en breng het op smaak met limoensap, peper en zout

Gevulde appels uit de oven

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, ToetjePosted on

Het recept van vandaag ‘gevulde appeltjes uit de oven’ is heerlijk winters van smaak, gezond en leuk om met je (klein-) kinderen te maken! Het is een prima tussendoortje voor jezelf of voor de kinderen als ze uit school komen maar kan ook als een warm ontbijt met wat Griekse yoghurt of als toetje met een bolletje ijs. 

Ingrediënten gevulde appels

Nodig voor 4 personen:

  • 4 appels
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel gehakte walnoten of andere noten
  • Halve eetlepel honing
gevulde appels

Bereiding gevulde appels

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Was voor 4 personen 4 appels (laat de appels heel) en steek er met een scherp mes of met een appelboor het klokhuis uit. Snij een stukje van de bovenkant en hol de appels een beetje uit. Snij het appelvruchtvlees dat hierbij loskomt in kleine stukjes.
  • Meng de stukjes appel met de rozijnen, kaneel, walnoten en de honing. Zet de appels in een ingevette ovenschaal en vul het klokhuisgat met het rozijnenmengsel.
  • Leg op elke appel een klontje boter. Bak de appels ongeveer 20 minuten in het midden van de oven. Serveer met een bolletje ijs of wat Griekse yoghurt.

Tip: Superlekker met wat kleine blokjes pure chocolade door de vulling.

Frisse Lemon curd

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, Keuken, Pasen, ToetjePosted on

Lemon curd is een zoetzure crème op basis van citroen, boter, suiker en ei. Je kunt het bijvoorbeeld eten op een  pannenkoek, in een citroen meringuetaart, door slagroom, yoghurt óf op de traditionele manier: op een heerlijke scone. En ja er zit suiker in, maar zolang je de pot niet in een keer leeg eet is er niets aan de hand.

Ingrediënten

  • 115 gram ongezoute boter
  • 2 eieren
  • 200 gram suiker
  • 2 citroenen

Bereiding

  • Rasp de citroenen.
  • Pers de citroenen uit en vang het sap op.
  • Doe de boter in een schaal in de magnetron of verwarm het in een pan tot het gesmolten is
  • Gooi de eieren, de citroenrasp, het citroensap en de suiker in een schaal
  • Doe de gesmolten boter erbij en mix dit door elkaar
  • Blijf nu voortdurend roeren totdat het mengsel ingedikt is. Het mengsel moet ongeveer de dikte van yoghurt hebben, soms duurt dit wel 10 minuten.
  • Giet de hete Lemon Curd in gesteriliseerde potjes.
  • Zet de potten als ze afgekoeld zijn in de koelkast, gebruik het meteen in een recept, of  eet het direct op.

Tips

  • Keer de potjes met hete Lemon Curd om zodat het vacuum trekt. Op deze manier kun je het langer bewaren. Maar ook niet te lang want er zitten geen conserveringsmiddelen in. 
  • Heb je teveel Lemon Curd gemaakt? Vries het dan in! De Lemon Curd bevriest niet helemaal hard, dus je kunt de inhoud uit het bakje scheppen. Het ontdooit wel snel trouwens.

Makreelspread of makreelsalade

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Salades, Sinterklaas, Verjaardag, Vlees en visPosted on

Makreel is een zeer gezonde vissoort. De vis zit vol goede vetten en is erg lekker op een broodje, in een sandwich of salade. Ook is hij erg lekker in pasta of op de barbecue. Vandaag maken we een lekkere spread met makreel. Snel klaar en niet al te duur.

Ingrediënten

Voor twee personen

  • Een gerookte makreelfilet
  • 125 gram kwark
  • Een citroen
  • Een paar sprieten (verse) bieslook
  • Een paar sneetjes brood . 
  • Tip: Deze spread is erg lekker op zuurdesembrood

Bereiding

  • Was de citroen, rasp de schil en pers de citroen uit
  • Prak de makreel in fijne stukjes
  • Doe de kwark erbij en meng en prak het geheel
  • Doe wat citroensap en de citroenrasp door je mengsel
  • Doe wat bieslook door je salade
  • Rooster wat brood of pak een flinke snee brood.
  • Deze salade is ook lekker met wat stokbrood of een toastje