Recept komkommerrolletjes met zalm en dille

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Pasen, Vlees en visPosted on

Zalm is een vis waar veel mensen enorm van kunnen genieten. Bovendien zit de vis met een zacht typische smaak vol omega 3 vetzuren. Goede vetten dus en de norm is nog steeds dat 2x per week vette vis eten, goed is in een gevarieerd en gezond voedingspatroon.  Zalm past dus bij onze gezonde leefstijl. Dit kleine gerechtje is lekker als voorafje maar ook als hapje op tafel.

Ingrediënten

  • 100 gram gerookte zalm in plakjes
  • een halve komkommer in dunne plakken
  • 2 eetlepels hüttenkäse
  • een handjevol dille
  • twee eetlepels vergine olijfolie
  • wat versgemalen peper
  • sap van een halve citroen

Bereiding

  • Leg vershoudfolie op je werkblad
  • Gebruik de kaasschaaf om je komkommer in dunne plakken te snijden
  • Leg de stroken komkommer tegen elkaar aan op je folie
  • Leg de zalm op de komkommer
  • Bestrijk de zalm met de hüttenkäse
  • Besprenkel dat met dille olijfolie, peper en wat citroensap
  • Rol met folie alles tot een stevige rol
  • Laat je rol vijftien minuten opstijven in de vriezer
  • Snijd alles met een mes in mooie rolletjes
  • Verwijder je folie voor het serveren.

Liever de vis aan de buitenkant? Dan leg je die eerst op je folie.

Bruisend water met komkommer, limoen en anijs

Categories Alle recepten, Drankjes, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, VerjaardagPosted on

Water is veel gezonder dan frisdrank. De lekkerste (zomer)drankjes maak je dus lekker zelf. Deze koude dorstlesser van water met komkommer is een echte doordrinker en op elk moment van de dag lekker! Het drankje is op zijn lekkerst als het 2 uren in de koelkast heeft gestaan.

Ingrediënten water met komkommer

  • Een halve komkommer ( wel eerst even schoonboenen)
  • Een limoen in dunne plakjes gesneden
  • Vier steranijs
  • Twee liter koud koolzuurhoudend mineraalwater
  • IJsblokjes
water met komkommer

Bereiding

  • Snijd de komkommer in lange dunne linten. Ik gebruik hier zelf de kaasschaaf voor
  • Drapeer ze in een karaf
  • Voeg de limoen en steranijs toe en giet het water erbij
  • Laat het twee uurtjes trekken in de koelkast
  • Serveer je drankje met ijsblokjes

Chocolade aardbeien cheesecake

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keuken, Pasen, Toetje, VerjaardagPosted on

Slaan de zenuwen alweer toe als je ziet dat er een verjaardag op de planning staat? No worries! Maak deze taart en je kunt rustig een lekker stuk taart mee eten zonder je schuldig te voelen! 

Wat heb je allemaal nodig?

  • Keukenmachine
  • Springvorm

Voor de bodem

  • 50 gram geweekte amandelen
  • 50 gram geweekte hazelnoten
  • 150 gram dadels (liefst medjoul dadels)
  • 2 eetlepels rauwe cacao
  • snufje zout
aardbeien cheesecake

Voor de vulling

  • 100 gram kokosolie
  • 300 gram geweekte cashewnoten
  • 120 gram agavesiroop of honing (ECHTE honing, geen goedkope suikerhoning..!)
  • 1 of 2 vanille stokjes
  • 1 grote citroen (rasp en sap)
  • 1 eetlepel Stevia (eventueel)

Topping

  • 300 gram bevroren aardbeien (of ander fruit). Frambozen zijn ook erg lekker!
  • 2 eetlepels agavesiroop of honing
  • 1 theelepel Stevia (eventueel)
aardbeien cheesecake

Hoe maak je de taart?

1. Zet de avond van te voren alle noten in de week. Lukt dat niet, doe dan minimaal vier uur van te voren in de week.

2. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier. Spoel de noten af.

3. Doe de hazelnoten, amandelen, dadels, cacao en snuf zout in de keukenmachine en draai het tot een kleverig deeg. Als het niet goed plakt kunt je misschien wat meer dadels, agave siroop of honing toevoegen.

4. Het deeg is nu klaar en hiermee bedek je de bodem van de springvorm, maak het egaal en glad.

5. Doe nu alle ingrediënten van de vulling in de keukenmachine en draai lang door tot je een mooi romige crème krijgt, dit kan even duren voordat de laatste ‘stukjes’ eruit zijn. Vergeet niet te proeven, als je het nodig vind kun je nog wat honing, vanille, citroensap en/of stevia erbij doen.

6. Giet nu de vulling in de springvorm en strijk dit ook weer mooi glad en egaal.

7. Voor de topping doe je de bevroren frambozen of aardbeien in de keukenmachine samen met 2 eetlepels agave of honing. Mix dit tot een mooie mousse.

8. De topping kun je nu over de vulling gieten en strijk dit weer glad.

9. Eventueel kun je de taart garneren met wat je maar wil; ik koos voor wat frambozen

10. Zet de taart in de vriezer. Na anderhalf uur is die goed, hij kan ook langer in de vriezer. Maar haal hem dan vier uur van te voren uit de vriezer en plaats hem in de koelkast!

Meer recepten met aardbeien

Vegan eton mess met aardbeien

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, ToetjePosted on

In deze vegan Eton Mess vind je schuimpjes zonder eiwitten. Je maakt ze van kikkererwtenwater met suiker. Doe er onder andere wat sojaroom en aardbeien bij en je hebt een lekker feestelijk toetje.

Ingrediënten eton mess

  • 100 gram blanke amandelen
  • 300 gram aardbeien ( door de helft gesneden)
  • 250 ml sojaroom
  • Een zakje klop-fix
  • Twee eetlepels vanillesuiker
  • Vier eetlepels gedroogde gojibessen

Voor de schuimpjes

  • Een blik kikkererwten (350 gram)
  • 100 gram suiker
  • Paar druppen vanille-extract
eton mess

Bereiding

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Verwarm de oven op 110 graden
  • Open voor de schuimpjes je blik kikkererwten
  • Zet een zeef op een kom en giet de inhoud van je blik in de zeef
  • Meet 100 ml kikkererwtenwater af en klop dat met een mixer op de hoogste stand wat schuimig
  • Mix de suiker er in gedeelten doorheen
  • En blijf kloppen. Nog zeker een minuut of 10 tot je een mooi stevig schuim hebt
  • Schep je schuim in de spuitzak en spuitrondjes op de bakplaat
  • Bak je schuimpjes twee uren. Laat ze daarna goed afkoelen
  • Rooster je amandelen in een droge koekenpan en hak ze dan in stukken. Laat ze eerst wel afkoelen
  • Klop de sojaroom met de vanillesuiker en de Klop-fix stijf
  • Verbrokkel zes schuimpjes en bewaar de rest in een luchtdichte trommel
  • Verdeel het schuim en de helft van de amandelen over vier glazen
  • Doe er wat aardbeien in en wat gojibessen
  • Schep er dan twee lepels room op
  • Garneer dan je toetje met de rest van de aardbeien en amandelen

Meer recepten met aardbeien

Scones met room maken

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, Ontbijt, Oud&Nieuw, Pasen, VerjaardagPosted on

Wie wel eens in Engeland geweest is of een high tea heeft gehad, heeft vast ook scones gegeten. Traditioneel eet men ze met marmelade/ jam, clotted cream en soms met honing. Het recept zodat je zelf scones kunt maken.

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • Een theelepel bakpoeder
  • Een theelepel droge gist
  • Een snufje zout
  • Drie eetlepels suiker
  • 75 gram boter
  • 1,25 dl crème fraîche
  • Een eetlepel azijn
  • Een ei
scones

Bereiding

  • Meng in een kom de bloem met het bakpoeder, de gist, het zout, en de suiker of zoetstof en prak met een vork de wat zachter geworden boter door de bloem en de andere ingrediënten.
  • Doe dit net zolang tot je een kruimig geheel hebt
  • Voeg dan de crème fraîche en de zijn erbij en kneed alles goed. Doe dit net zolang tot je een mooie stevige deegbol hebt
  • Plet je deegbol op een met bloem bestoven werkvlak tot het ongeveer 2 centimeter dik is.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden
  • Steek met een uitsteker of een glas rondjes uit. Een klein kommetje kan natuurlijk ook. Als het maar rond is. Strijk er met een kwastje wat losgeklopt ei over
  • Bak dan de scones. Na ongeveer een kwartiertje zijn ze gaar. De scones zijn het lekkerst als je ze warm serveert met wat room of gezouten boter

Sushi maken is niet moeilijk. Een lekker recept

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, Vlees en visPosted on

Sushi is de laatste jaren in opkomst. De all-you-can-eat restaurants worden druk bezocht en in bijna iedere supermarkt kun je wel voorverpakte sushi vinden. Het voordeel van zelf sushi maken is dat je precies weet wat er in zit en je het helemaal naar eigen smaak kunt maken. Trek er eens een regenachtige zondagmiddag voor uit. Het is een tijdrovend gerecht, maar het resultaat mag er zijn.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 250 gram sushirijst
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 5 eetlepels rijstazijn
  • 5 nori vellen (zeewier)
  • 1/3 komkommer
  • wasabi
  • sojasaus
  • mayonaise
  • pakje surimisticks
  • 100 gram gerookte zalm
  • kuipje zalmsalade of tonijnsalade

Wat heb je nodig om zelf als een prof sushi te maken?

sushi maken

Hoe maak je zelf sushi?

1. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.

2. Meng 5 eetlepels rijstazijn met een theelepel suiker en een theelepel zout. Laat het onder zacht verwarmen oplossen in een pannetje. Als de rijst klaar is meng je dit er met een houten lepel doorheen.

3. Als je wasabi te sterk vindt, kun je wasabi-mayonaise maken door een eetlepel mayonaise te mengen met een halve theelepel wasabi. Je kunt door meer of minder wasabi toe te voegen zelf de schepte bepalen.

4. Als u geen bamboematje in huis hebt om de sushi op te rollen, kan dit ook gemakkelijk op een dubbel gevouwen vel bakpapier.

5. Week de nori 1 a 2 seconden in koud water en leg deze op het bakpapier. Schep er met een natte eetlepel rijst op en verdeel dit over 1/3 van het norivel. Maak de lepel opnieuw nat als de rijst er tijdens het verdelen aan blijft plakken. Dit geldt ook voor je handen. Het gemakkelijkste is om een kommetje water in de buurt te houden.

sushi maken
sushi maken

6. Snij dunne reepjes komkommer en plaats deze over de lengterichting van de rijst. Leg hiernaast 3 surimi sticks en rol het geheel op door het bakpapier eerst om te vouwen, goed aan te drukken en dan door te rollen.

7. Herhaal dit met bijvoorbeeld zalm en zalmsalade. Surimi, komkommer en een beetje wasabi-mayonaise. Of maak een salade van de surimi door deze fijn te snijden en te mengen met mayonaise of wasabi-mayonaise. Wees creatief 

Filet americain op een wrap met zelfgemaakte filet americain

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Wraps met filet americain is voor veel mensen een van de favoriete borrelhapjes. Eigenlijk heb je maar vier ingrediënten nodig voor dit simpele, maar heerlijke gerechtje. Wil je de filet ook zelf maken dan kost het wat meer tijd en heb je wat meer ingrediënten nodig.

Filet Americain is al jaren erg populair. Het lijkt op steak tartare, maar dat is vaak een stuk grover en wordt meestal niet op brood gegeten. Filet Americain juist wel, of op toastjes bij de borrel. Of dus op een wrap.

Filet Americain maken

  • 300 gram rundertartaar of gehakte biefstuk
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 theelepels mosterd
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • Beetje tabasco
  • Beetje worchestershiresaus
  • Peper en zout naar smaak
filet americain

Bereiding

  • Doe de tartaar in de keukenmachine en draai fijn met de mayonaise, mosterd, tabasco en paprikapoeder. Zorg dat het heel fijn wordt.
  • Schep daarna in een bakje en breng op smaak met peper, zout, worchestershiresaus en wellicht nog wat tabasco. Als het mengsel iets te ‘droog’ is, kun je het mayonaise smeuïger maken.

Wraps met filet americain

Wat heb je nodig?

  • 1 bakje filet americain
  • 1 rode ui, in halve ringetjes snijden
  • 1 zakje gemengde sla
  • 2 wraps

Bereiden:

  • Wrap insmeren met de filet
  • Daarop de ui en een handje vol sla verdelen.
  • Dan in strookjes snijden en serveren.

Geniet ervan!

Recept kleine appeltaartjes zonder bakmix

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, Oud&Nieuw, Pasen, VerjaardagPosted on

Mini-appeltaartjes zonder bakmix. Wie houdt er nu niet van. Dit recept is zeer geschikt voor mensen met een koemelk- of ei allergie en is tevens veganistisch. Een ideaal recept voor de feestdagen om te delen met vrienden en familie.

Ingrediënten voor 6 kleine taartjes

  • 60 gram suiker
  • 70 ml arachideolie
  • 80 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 grote appel
  • 1 theelepel kaneel

Hoe maak je mini-appeltaartjes zonder bakmix?

1. Verwarm de oven voor op 180°C

2. Voeg de suiker, olie en zelfrijzend bakmeel bij elkaar in een kom en meng tot dit een glad deeg is.

3. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. Voeg de kaneel (en eventueel rozijnen) toe en meng dit goed door elkaar.

4. Bestrijk 6 kleine ovenschaaltjes met olie en druk daar een klein balletje van het deeg in. Druk met je wijsvinger het deeg de randjes van het schaaltje op, maar zorg ervoor dat de bodem niet te dun wordt.

5. Vul de schaaltjes met het appelmengsel en bak ze 20 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven

Recept avocado-mangosalade

Categories Alle recepten, Feestdagen, Pasen, SaladesPosted on

Een avocado-mangosalade is erg lekker als lunch, bij de barbecue of gewoon bij wat aardappeltjes. Het bereiden kost je nog geen kwartiertje. Deze salade is groot genoeg voor meerdere personen.

Ingrediënten avocado-mangosalade

  • Rucola of andere sla 
  • Twee mango’s
  • Twee avocado’s
  • 60 gram halve walnoten of pijnboompitten
avocado-mangosalade

Dressing

  • 60 ml olijfolie
  • Twee eetlepels citroensap
  • Een theelepel scherpe mosterd
  • Een eetlepel slagroom

Bereiding

  • Was de sla en doe de sla in een kom.
  • Schil de mango en de avocado’s en snijd ze in dunne plakken.
  • Verdeel de vruchten over de sla en strooi de halve walnoten er overheen.
  • Roer in een kommetje alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar.
  • Schenk de dressing voor het serveren over je salade.

Eet smakelijk!

Komkommer met tonijnsalade als alternatief voor toastjes

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, VerjaardagPosted on

Veel mensen die koolhydraatarm gaan eten missen de toastjes. Maar wist je dat komkommer een prima alternatief is. Koolhydraatarm en een stuk gezonder. Komkommer met tonijnsalade is een lekker tussendoortje en het doet het ook erg goed op verjaardagen. En het mooie is dat je je helemaal niet schuldig hoeft te vullen als je een tweede pakt. Uit een komkommer haal je ongeveer 20 komkommerschijfjes. Snijd ze niet te dun, want dan wordt het een knoeiboel.

Ingrediënten

  • 1 blikje tonijn op water
  • ½ rode ui
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 theelepel grove mosterd ( liefst natriumarm)
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 komkommer

Hoe maak je komkommer met tonijnsalade

  • Was de komkommer goed
  • Laat de tonijn eerst goed uitlekken. Maak met een vork de tonijn goed los.
  • Snipper de ui en voeg deze toe aan de tonijn.
  • Voeg ook de Griekse yoghurt, mosterd en kappertjes toe en meng het geheel goed door elkaar.
  • Snijd de komkommer in plakjes en schep op ieder plakje een hoopje van de tonijnsalade.
Komkommer met tonijnsalade

Voedingswaarden per stuk

  • Koolhydraten 0,4 gram
  • waarvan suikers 0,4 gram
  • Vet 0,4 gram
  • waarvan verzadigd 0,2 gram
  • Eiwit 1,9 gram
  • Vezels 0,2 gram
  • Groente 15 gram
  • Kcal 13
  • Zout 0,07 gram