Vier cocktails met weinig calorieën

Categories Drankjes, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Eigenlijk drink ik alleen cocktails tijdens mijn vakantie op Gran Canaria. De zon en de zee zorgen ervoor dat ik heerlijk kan ontspannen en geniet van alles om mij heen. Ik vind het dan ook heerlijk om zo nu en dan op een terras te nippen aan een cocktail. Calorie-arm is misschien iets té veel wishful thinking, maar deze drankjes zijn wel stuk voor stuk onder de 200 calorieën. En dat is best fijn!

Gin tonic

Gin-Tonic is een echte klassieker geworden. En terecht, het is niet alleen erg lekker, met zijn 150 calorieën is dit 200 jaar oude mengsel één van de gezondste opties op de kaart, qua calorieën dan. De basis van gin-tonic lijkt heel simpel. Je mengt wat gin, tonic en ijs in een glas en klaar. Maar voor een perfecte gin-tonic is veel meer nodig. De juiste dose­ring, de beste ingrediënten en gemaakt met liefde. Met de volgende tips maak je een prima basis.

Voor alle gin-tonics geldt dat 35 ml gin en 100 ml tonic (half flesje) wordt gebruikt, oftewel de verhouding 1:3.

  • Vul het glas tot aan de rand met ijsblokjes.
  • Schenk dan de gin erbij, vervolgens de tonic en roer even door.
  • Voeg daarna de garnering toe.

Margarita

Zin in een zomerse cocktail maar niet bereid om dat bikinilijf waar je zo hard voor hebt gewerkt op te geven? Dan is een Margarita een prima keuze. Het klassieke recept bevat tequila, limoensap en een klein beetje agavesiroop of Cointreau. Het totaal is goed voor zo’n 192 calorieën. Valt nog best mee, zolang je maar niet teveel drinkt.

4 personen

  • 150 ml tequila
  • 100 ml triple sec
  • 75 ml limoensap
  • 6 ijsblokjes
  • 4 schijfjes limoen

Cosmopolitan

Carrie en de Sex and the City gang wisten heel goed waar ze mee bezig waren toen ze de Cosmopolitan tot hun favoriete drankje bombardeerden. De combinatie van vodka, limoensap en veenbesssensap blijft met een totaal van 150 calorieën bijzonder lijnvriendelijk. Wat heb je nodig voor de Cosmopolitan?

  • Vodka (30 ml)
  • Triple Sec (30 ml)
  • Cranberrysap (30 ml)
  • Limoen (sap van halve limoen)

 Mojito

Dit populaire drankje bestaat uit een mix van munt, bruiswater, limoen, rum en een snufje rietsuiker. Normaal gezien is dat goed voor zo’n 150 calorieën, maar voor de zekerheid kan je altijd vragen om het rustig aan te doen met de rietsuiker. Je weet maar nooit.Voor je het weer zit je boven die 150 calorieën. En ook voor deze cocktail geldt drink met mate. En niet alleen vanwege de calorieën.

Wat heb je nodig voor 1 mojito?

  • 2 theelepels (riet)suiker
  • Sap van een halve limoen
  • Blaadjes van 2 takjes verse munt
  • 90 ml bruiswater
  • 45 ml witte rum
  • 4 ijsklontjes

Glutenvrij speculaas kun je zelf maken

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Keuken, SinterklaasPosted on

Glutenvrij eten is vaak al lastig, want veel dingen zul je moeten laten staan. Gelukkig komen er steeds meer glutenvrije producten in de winkel. Maar zelf maken is natuurlijk leuker en misschien ook wel lekkerder.  Benieuwd wat jij van deze glutenvrije speculaasjes vindt.

Ingrediënten

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 100 gram boter
  • 75 gram kokosbloesemsuiker of bruine suiker
  • 1 ei
  • 1 volle eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel bakpoeder
  • zout
speculaas

Bereidingswijze

  • Meng 100 gram amandelmeel met 100 gram boekweitmeel en voeg de boter toe. Deze boter moet op kamertemperatuur zijn
  • Doe het ei erbij, de suiker, de speculaaskruiden en het bakpoeder. Wil je er wat zout door, dan kun je dat nu het beste toevoegen.
  • Meng alles goed door elkaar, bijvoorbeeld met een grote vork. Maar een keukenmachine met kneedhaak werkt ook erg goed.
  • Zet het deeg een half uur in de koelkast om stevig te worden. Als je van extra kruidige speculaasjes houdt, dan kun je nog wat extra nootmuskaat en/of kruidnagelpoeder toevoegen.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Maak je werkblad vrij en strooi er wat (glutenvrije) bloem op. Dit voorkomt dat je deeg aan je aanrecht plakt.
  • Maak het deeg plat met het platte deel van je hand, tot je een plak van ongeveer een halve centimeter dik hebt. Met een vormpje steek je de koekjes uit. Leg ze daarna op een licht ingevette bakplaat. Schuif ze in het midden van de oven en bak ze krokant in ongeveer 20-25 minuten. Even laten afkoelen en dan bewaren in een mooie koektrommel die goed sluit.

Hoe maak je zelf speculaaskruiden?

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, SinterklaasPosted on

Speculaaskruiden kun je kant-en-klaar in de winkel krijgen. Ze zitten vaak in handige potjes die een paar jaar houdbaar zijn, maar hoe vaak gebruik jij speculaaskruiden. Waarschijnlijk alleen in de herfst- en wintermaanden.

Wat heb je nodig?

  • Twee eetlepels gemalen kaneel
  • Een theelepel gemalen nootmuskaat
  • Een theelepel gemalen kruidnagel
  • Een halve theelepel gemalen kardermom
  • Een kwart theelepel gemalen witte peper

Meng alle ingrediënten goed  door elkaar en bewaar het in een leuk potje zoals deze bijvoorbeeld.

Hoe maak je guacamole? Het recept

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Er zijn op internet tig recepten van guacamole. Nu kan ik je zeggen dat dit de lekkerste is, maar dat zul je zelf moeten beoordelen. Deze is in ieder geval een stuk gezonder dan de guacamole die je kant-en-klaar in de supermarkt koopt. Zorg er wel voor dat je rijpe, groene avocado’s hebt.

Ingrediënten

  • Twee rijpe avocado’s
  • Een tomaat
  • Een limoen
  • Twee knoflookteentjes
  • Drie lente-uitjes
  • Drie eetlepels zure room of crème fraîche
  • Een handjevol verse koriander
  • Wat zout en peper uit de molen
 guacamole

Bereiding

  • Prak met een vork de avocado’s fijn in een kom. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken
  • Doe er meteen wat limoensap overheen anders wordt het een bruin prutje
  • Knijp de knoflookteentjes uit en doe die bij de avocado’s
  • Roer de room erdoor
  • Snijd de tomaat kruiselings in en dompel hem even in kokend water. Verwijder daarna het velletje en de pitjes. Snijd daarna je tomaat in kleine stukjes
  • Hak de lente-ui in dunne ringetjes en hak de koriander fijn
  • Meng alles door de puree en breng het op smaak met limoensap, peper en zout

Gevulde appels uit de oven

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, ToetjePosted on

Het recept van vandaag ‘gevulde appeltjes uit de oven’ is heerlijk winters van smaak, gezond en leuk om met je (klein-) kinderen te maken! Het is een prima tussendoortje voor jezelf of voor de kinderen als ze uit school komen maar kan ook als een warm ontbijt met wat Griekse yoghurt of als toetje met een bolletje ijs. 

Ingrediënten gevulde appels

Nodig voor 4 personen:

  • 4 appels
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel gehakte walnoten of andere noten
  • Halve eetlepel honing
gevulde appels

Bereiding gevulde appels

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Was voor 4 personen 4 appels (laat de appels heel) en steek er met een scherp mes of met een appelboor het klokhuis uit. Snij een stukje van de bovenkant en hol de appels een beetje uit. Snij het appelvruchtvlees dat hierbij loskomt in kleine stukjes.
  • Meng de stukjes appel met de rozijnen, kaneel, walnoten en de honing. Zet de appels in een ingevette ovenschaal en vul het klokhuisgat met het rozijnenmengsel.
  • Leg op elke appel een klontje boter. Bak de appels ongeveer 20 minuten in het midden van de oven. Serveer met een bolletje ijs of wat Griekse yoghurt.

Tip: Superlekker met wat kleine blokjes pure chocolade door de vulling.

Lolly van appel en chocola

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, SinterklaasPosted on

Simpel maar lekker. Appel dippen in chocola en dan door de nootjes, discodip of andere topping halen. Een leuke vrolijke lolly en ontzettend lekker.

Ingrediënten

  • Appels. Je maakt ongeveer vijf tot zes lolly’s van 1 appel.
  • Pure chocola
  • Topping naar keuze: discodip, nootjes, kokosrasp of iets anders wat je lekker vindt

Bereiding

  • Haal het klokhuis uit de appel en snijd de appel in plakken
  • Smelt de chocola in een pan of au bain marie
  • Prik ieder stukje appel op een lollystokje. Deze kun je kopen bij o.a Xenos en winkels met bakspullen
  • Haal het appelpartje door de chocola en bestrooi ze vervolgens met de topping
  • Laat ze op een vel bakpapier drogen

Banaan met chocola

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, SinterklaasPosted on

Oke helemaal 100% gezond is deze traktatie niet, maar als je hele donkere chocola neemt, wordt het al een stuk gezonder. En zeg toch het zelf. Deze bananenlolly met chocola is altijd nog gezonder dan een echte lolly.

Wat heb je nodig?

  • Chocola. Of je nu een reep laat smelten of een zakje choco glazuur mag je zelf bepalen.
  • Een paar bananen
  • IJsstokjes, prikkers of
  • Bakpapier
  • Optioneel: discodip, hagelslag, nootjes

Hoe maak je het?

  • Verwarm je chocola zodat het goed gesmolten
  • Snijd de bananen in stukjes en doe er een prikker in
  • Leg de bananen op een stuk bakpapier
  • Giet de chocola met een grote lepel over de banaan
  • Bestrooi de banaan meteen, dus als de chocola nog nat is met de topping die je maar wilt.

Makreelspread of makreelsalade

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Salades, Sinterklaas, Verjaardag, Vlees en visPosted on

Makreel is een zeer gezonde vissoort. De vis zit vol goede vetten en is erg lekker op een broodje, in een sandwich of salade. Ook is hij erg lekker in pasta of op de barbecue. Vandaag maken we een lekkere spread met makreel. Snel klaar en niet al te duur.

Ingrediënten

Voor twee personen

  • Een gerookte makreelfilet
  • 125 gram kwark
  • Een citroen
  • Een paar sprieten (verse) bieslook
  • Een paar sneetjes brood . 
  • Tip: Deze spread is erg lekker op zuurdesembrood

Bereiding

  • Was de citroen, rasp de schil en pers de citroen uit
  • Prak de makreel in fijne stukjes
  • Doe de kwark erbij en meng en prak het geheel
  • Doe wat citroensap en de citroenrasp door je mengsel
  • Doe wat bieslook door je salade
  • Rooster wat brood of pak een flinke snee brood.
  • Deze salade is ook lekker met wat stokbrood of een toastje

Warme chocolademelk van pure chocola

Categories Alle recepten, Drankjes, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, SinterklaasPosted on

Wanneer het buiten koud en donker is, is opwarmen met een grote beker warme chocolademelk een feestje. Deze chocolademelk is lekker romig en een heerlijke traktatie.  Helemaal lekker met  slagroom.

Ingrediënten warme chocolademelk

  • 200 ml kokosmelk
  • 125 ml amandelmelk ( andere notenmelk mag ook)
  • 1 theelepel cacaopoeder ( er mag gerust een bult op zitten)
  • Een goedgevulde theelepel kokosbloesemsuiker of bruine basterdsuiker
  • 50 gram fijngehakt (vega) pure chocola of pure chocoladedruppels.

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten in een steelpan
  • Zet de pan op middelhoog vuur en roer het goed.
  • Je chocolademelk is klaar als het stoomt ( dus niet kookt) en alle ingrediënten goed opgelost zijn.

Tip: Pak niet meteen grote glazen. Deze chocolademelk vult namelijk behoorlijk. Van een mok vol kun je, weet ik uit ervaring, behoorlijk misselijk worden

Zo maak je vegan chocolademelk

Zo maak je chocolademelk van chocoladeletters