Zoete aardappelfrietjes. Zo maak je ze

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, KerstPosted on

Gezonde friet! Ja hoor, het bestaat! Gemaakte van de zoete aardappel en bereid in de oven. De zoete aardappel is een minder bekend product maar je kan er de meest uiteenlopende gerechten mee maken, zo ook patatjes! Deze aardappel heeft, zoals de naam al zegt, een ietwat zoete smaak dus mocht je ze wat hartiger willen bestrooi ze dan met kruiden als paprikapoeder, chilipoeder of gebruik alleen wat peper en zout.

Ingrediënten 2 personen

  • 2 middelgrote zoete aardappelen
  • Olijfolie
  • Paprikapoeder
  • Peper en zout

Bereidingswijze zoete aardappel

  • Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de aardappelen goed en snijd ze vervolgens in lange dunne frieten.
  • Leg de frieten naast elkaar op de bakplaat en giet een beetje olijfolie over de frietjes en strooi de kruiden erover heen.
  • De bakplaat mag vervolgens de oven in voor zo’n 30 a 35 minuten. De tijd is afhankelijk van het soort oven, zodra de frietjes bruin kleuren en ietwat krokant zijn geworden zijn ze klaar.
  • Let op: helemaal krokant zullen ze niet worden.
  • Eet smakelijk!

Recept kleine appeltaartjes zonder bakmix

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, Oud&Nieuw, Pasen, VerjaardagPosted on

Mini-appeltaartjes zonder bakmix. Wie houdt er nu niet van. Dit recept is zeer geschikt voor mensen met een koemelk- of ei allergie en is tevens veganistisch. Een ideaal recept voor de feestdagen om te delen met vrienden en familie.

Ingrediënten voor 6 kleine taartjes

  • 60 gram suiker
  • 70 ml arachideolie
  • 80 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 grote appel
  • 1 theelepel kaneel

Hoe maak je mini-appeltaartjes zonder bakmix?

1. Verwarm de oven voor op 180°C

2. Voeg de suiker, olie en zelfrijzend bakmeel bij elkaar in een kom en meng tot dit een glad deeg is.

3. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. Voeg de kaneel (en eventueel rozijnen) toe en meng dit goed door elkaar.

4. Bestrijk 6 kleine ovenschaaltjes met olie en druk daar een klein balletje van het deeg in. Druk met je wijsvinger het deeg de randjes van het schaaltje op, maar zorg ervoor dat de bodem niet te dun wordt.

5. Vul de schaaltjes met het appelmengsel en bak ze 20 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven

Recept pompoensoep met gember

Categories Alle recepten, SoepPosted on

Pompoensoep is en lekker herfstsoepje. Al kun je tegenwoordig pompoen ene groot deel van het jaar kopen. Met deze ingrediënten maak je een pan pompoensoep voor ongeveer zes personen. Veel werk is het maken niet. Binnen een half uurtje ben je wel klaar.

Ingrediënten

  • een kleine oranje pompoen
  • twee eetlepels olie
  • een gesnipperde ui
  • een teentje fijngehakte knoflook
  • een eetlepel vers geraspte gember
  • een theelepel gemalen komijn
  • een theelepel koriander
  • een liter groentebouillon
  • zout en wat versgemalen peper
  • drie eetlepels fijngehakte peterselie
  • optioneel: 4 eetlepels Griekse yoghurt
pompoensoep met gember

Bereiding pompoensoep

  • Snijd de pompoen in stukken en verwijder alle pitten en draden
  • Snijd daarna je pompoen in blokjes. De schil kun je laten zitten
  • Doe olie in de soeppan en fruit de ui en knoflook tot hij glazig is
  • Bak de gember, komijn en koriander mee tot het begint te ruiken
  • Voeg de pompoen en de bouillon erbij
  • Breng alles al roerend aan de kook en laat het dan zachtjes doorkoken
  • Pureer je soep met een staafmixer en breng het eventueel op smaak met wat zout en peper
  • Schep je soep in mooie kommen en strooi de peterselie over je soep. Schep er eventueel nog een lepel Griekse yoghurt door.

Recept champignonsoep zonder pakjes en zakjes

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, SoepPosted on

Een lekker soepje gaat er bij mij altijd wel in. Maar dan wel het liefst zo vers mogelijk. Zonder pakjes en zakjes dus. Champignonsoep is een van mijn favorieten. Dit recept is voor ongeveer vier borden of kommen soep.

Ingrediënten

  • Een liter bouillon
  • 50 gram margarine of boter
  • 60 gram bloem
  • Een fijngesnipperde ui
  • Twee bakjes champignons ( bakjes van ongeveer 250 gram)
  • Een half bosje fijn gesneden bieslook
  • Een blaadje laurier
  • 200 ml kookroom

Bereiding

  • Snijd de steeltjes van de champignons en doe ze in een ander bakje dan de hoedjes
  • Snijd de champignonhoedjes in vieren
  • Neem een grote pan en doe daar de margarine of boter in.
  • Laat de boter smelten en doe de gesnipperde ui , de champignonstelen en het laurierblad erbij
  • Doe de bloem erbij en roer met een spatel tot er een bolletje ontstaat.
  • Laat deze bol vijf minuten garen
  • Voeg dan wat koude bouillon toe en roer het met een garde glad
  • Laat je soep minimaal 10 minuten goed doorkoken
  • Maak je soep glad met een staafmixer
  • Zeef daarna je soep
  • Als het goed is heb je nog je hoedjes over van de champignons. Doe deze in de soep en laat je soepje nog even doorkoken
  • Maak je soep af met kookroom
  • Bestrooi je soep met wat vers gesneden bieslook voor je hem serveert.

Eet smakelijk!

Mango Lassi. Een zomers yoghurtdrankje uit India

Categories Alle recepten, DrankjesPosted on

Mango Lassi. Een lekker drankje gemaakt van yoghurt of melk en water en natuurlijk ook mango’s. En het enige wat je nodig hebt is een blender of staafmixer.

Continue reading “Mango Lassi. Een zomers yoghurtdrankje uit India”

Recept avocado-mangosalade

Categories Alle recepten, Feestdagen, Pasen, SaladesPosted on

Een avocado-mangosalade is erg lekker als lunch, bij de barbecue of gewoon bij wat aardappeltjes. Het bereiden kost je nog geen kwartiertje. Deze salade is groot genoeg voor meerdere personen.

Ingrediënten avocado-mangosalade

  • Rucola of andere sla 
  • Twee mango’s
  • Twee avocado’s
  • 60 gram halve walnoten of pijnboompitten
avocado-mangosalade

Dressing

  • 60 ml olijfolie
  • Twee eetlepels citroensap
  • Een theelepel scherpe mosterd
  • Een eetlepel slagroom

Bereiding

  • Was de sla en doe de sla in een kom.
  • Schil de mango en de avocado’s en snijd ze in dunne plakken.
  • Verdeel de vruchten over de sla en strooi de halve walnoten er overheen.
  • Roer in een kommetje alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar.
  • Schenk de dressing voor het serveren over je salade.

Eet smakelijk!

Recept witlof met ham en kaas

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Kerst, KeukenPosted on

Witlof met ham en kaas. Vroeger maakte mijn moeder dit altijd met Kerst. Nu maak ik het vaak in het weekend. Wanneer je ham neemt zonder zwoerd zitten er minder calorieën in.

Dit gerecht zit vol eiwitten waardoor je snel een verzadigd gevoel zult bereiken. Binnen een uurtje heb je heerlijke witlof met ham en kaas op tafel.

Ingrediënten witlof met ham en kaas

  • Vier plakken gekookte ham
  • 20 gram geraspte emmentaler
  • Vier struikjes witlof
Witlof met ham en kaas

Bereiding

  • Zet de oven aan op 180 graden
  • Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en snijd de stronk af.
  • Houd de witlof even onder de koude kraan en laat ze dan goed uitlekken
  • Breng een pan water aan de kook en leg de witlof erin. Kook de witlof ongeveer 20 minuten.
  • Laat de witlof afkoelen tot het lauw is
  • Rol elk struikje witlof in een plak ham
  • Leg de rolletjes in een beboterde ovenschaal en strooi de geraspte kaas erover.
  • Zet alles 20 minuten in de oven

Halloween recept: Jack O Lantern van rijst

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Zijn ze niet schattig. Deze leuke rijstpompoen voor Halloween. Veel heb je er niet voor nodig en het is nog hartstikke lekker ook.

Ingrediënten voor 10 rijstballetjes

  • 250 gram kleefrijst. Je kunt het beste rijst gebruiken met een korte, ronde korrel
  • 500 ml wortelsap
  • Snufje zout
  • Handje zwarte olijven om je “pompoentjes” mee te garneren
  • Blaadjes peterselie
Halloween recept

Bereiding

  • Doe de rijst met wortelsap, zout en 250 ml water in een pan en breng het aan de kook. De wortelsap zorgt voor de oranjekleur
  • Laat het zachtjes doorkoken tot het vocht verdwenen is. Dit kan wel even duren
  • Laat de rijst afkoelen tot het handwarm is en rol er balletjes van ter grootte van een golfbal. Plakt de rijst teveel maak dan even je handen nat
  • Snijd met een scherp mesjes driehoekjes uit de olijven voor de ogen en de mond
  • Het steeltje maak je met een stukje platte peterselie. Druk dat steeltje aan de bovenkant van de rijstbal

Komkommer met tonijnsalade als alternatief voor toastjes

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, VerjaardagPosted on

Veel mensen die koolhydraatarm gaan eten missen de toastjes. Maar wist je dat komkommer een prima alternatief is. Koolhydraatarm en een stuk gezonder. Komkommer met tonijnsalade is een lekker tussendoortje en het doet het ook erg goed op verjaardagen. En het mooie is dat je je helemaal niet schuldig hoeft te vullen als je een tweede pakt. Uit een komkommer haal je ongeveer 20 komkommerschijfjes. Snijd ze niet te dun, want dan wordt het een knoeiboel.

Ingrediënten

  • 1 blikje tonijn op water
  • ½ rode ui
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 theelepel grove mosterd ( liefst natriumarm)
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 komkommer

Hoe maak je komkommer met tonijnsalade

  • Was de komkommer goed
  • Laat de tonijn eerst goed uitlekken. Maak met een vork de tonijn goed los.
  • Snipper de ui en voeg deze toe aan de tonijn.
  • Voeg ook de Griekse yoghurt, mosterd en kappertjes toe en meng het geheel goed door elkaar.
  • Snijd de komkommer in plakjes en schep op ieder plakje een hoopje van de tonijnsalade.
Komkommer met tonijnsalade

Voedingswaarden per stuk

  • Koolhydraten 0,4 gram
  • waarvan suikers 0,4 gram
  • Vet 0,4 gram
  • waarvan verzadigd 0,2 gram
  • Eiwit 1,9 gram
  • Vezels 0,2 gram
  • Groente 15 gram
  • Kcal 13
  • Zout 0,07 gram

Vegetarisch stoofpotje met pompoen en paprika

Categories Alle recepten, GroentePosted on

Van pompoen kun je heerlijke dingen maken. Deze stoofpot met pompoen en paprika is zeker een aanrader! De stoofpot is vegetarisch.

Pompoen bevat weinig kilocalorieën en veel vezels. Ideaal dus als je gezond wilt eten. De vezels zorgen ervoor dat je goed gevuld bent en helpen je darmen gezond te houden. Daarnaast krijg je via pompoen lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen.

Ingrediënten stoofschotel

  • 250 gram pompoen
  • 300 gram tomatenblokjes
  • 200 gram kikkererwten
  • 3 geroosterde paprika’s uit blik
  • 1 teentje knoflook
  • 1 klein laurierblaadje
  • 1 theelepel appelstroop
  • halve eetlepel karwijzaad
  • halve citroen
pompoen

Hoe maak je dit vegetarisch stoofpotje met pompoen?

1. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het karwijzaad 3 min. Laat daarna afkoelen op bijv. een bord. Snijd ondertussen de pompoen in blokjes en de paprika in stukjes. Snijd ook de knoflook fijn.

2. Doe nu olie in een hapjespan en fruit de knoflook 1 min aan. Voeg daarna de pompoen, de paprika, de kikkererwten, de tomatenblokjes, de stroop, het laurierblaadje, het karwijzaad en 1,5 eetlepel citroensap toe. Breng dit op smaak met peper en eventueel zout. Breng dit nu aan de kook en draai dan het vuur laag en stoof het mengsel met een deksel schuin op de pan in 25 min. gaar. Af en toe nog even omscheppen.

3. Haal nu de pan van het vuur, verwijder de laurier en roer de helft van de citroenrasp erdoor, de andere helft ter garnering er boven op.

 

Eet smakelijk!