Appelroosjes maken. Het recept

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, PasenPosted on

Appelbollen, appelflappen en nu zijn er ook appelrozen. Deze rozen van appel en bladerdeeg zijn erg leuk te maken. Caloriearm zijn ze helaas niet. Per roos zijn ze 215 kcal. en bevatten ze 31 gram koolhydraten.

Ingrediënten

  • 1 rode zoete appel
  • Sap van een halve citroen
  • Vier plakjes bladerdeeg (ontdooid)
  • Twee eetlepels sinaasappelmarmelade of abrikozenjam
  • Wat poedersuiker om je bloemen te bestrooien

Bereiding

  • Haal het klokhuis uit de appel
  • Snijd de appels verticaal doormidden ( dus van het steeltje naar de onderkant)
  • Leg de halve appels op een snijplank en snijd ze in  hele dunne plakken
  • Doe alle appelschijfjes voorzichtig in een grote schaal
  • Meng het citroensap aangelengd met wat water tot de schijfjes net bedekt zijn
  • Stop de kom met appel twee minuten in de magnetron
  • Doe je appelschijven voorzichtig in een zeef en laat ze goed uitlekken
  • Verwarm de oven voor op 190 graden
  • Snijd de plakjes bladerdeeg doormidden en plak de helften in de lengte weer aan elkaar zodat je een lange reep deeg krijgt
  • Roer de marmelade los met een eetlepel water  en bestrijk je bladerdeeg ermee
  • Leg de appelstroken naast elkaar met de bolle kant naar boven. Wat dakpansgewijs
  • Klap het randje bladerdeeg dubbel en rol het deeg losjes op
  • Zet de roosjes met de appel met het schilletje net over het randje naar boven
  • Rol het op en stop je roosje in de muffinvorm
  • Stop het dan veertig minuten in de oven. Worden ze te bruin? Denk ze dan af met wat aluminiumfolie
  • Haal ze na veertig minuten uit de oven en laat ze wat afkoelen tot ze lauw geworden zijn
  • Bestrooi ze daarna met wat poedersuiker.
appelroosjes

Hoe maak je zelf speculaaskruiden?

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, SinterklaasPosted on

Speculaaskruiden kun je kant-en-klaar in de winkel krijgen. Ze zitten vaak in handige potjes die een paar jaar houdbaar zijn, maar hoe vaak gebruik jij speculaaskruiden. Waarschijnlijk alleen in de herfst- en wintermaanden.

Wat heb je nodig?

  • Twee eetlepels gemalen kaneel
  • Een theelepel gemalen nootmuskaat
  • Een theelepel gemalen kruidnagel
  • Een halve theelepel gemalen kardermom
  • Een kwart theelepel gemalen witte peper

Meng alle ingrediënten goed  door elkaar en bewaar het in een leuk potje zoals deze bijvoorbeeld.

De tien leukste kerstrecepten voor kinderen

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, KeukenPosted on

Het is ieder jaar weer een hele opgave om een leuke traktatie of een klein gerechtje te bedenken voor kinderen. Wij helpen je wat op weg met deze tien leuke en simpele kerstrecepten.

muizen

Muizen

Deze muizen zijn snel gemaakt en je hebt maar drie ingrediënten nodig. Eventueel vier als je je schaal versiert met stukjes kaas. Het recept vind je hier

Varkentjes

Ook voor deze schattige varkentjes heb je maar drie ingrediënten nodig. Snel klaar en gezond. Wat wil je nog meer?

Het recept

Pinguins

mozarella pinguin

We blijven nog even bij de beestjes. Deze pinguïns zijn niet alleen leuk om te zien maar ook erg gezond. Voor het hoofdje en de vleugeltjes kun je zwarte olijven gebruiken maar ook druiven. Meer lezen over deze pinguïns doe je hier

Kerstmannetjes

aardbeien kerstman

Zoek je simpele kerstrecepten? Jong en oud vallen voor deze kerstmannetjes. Helemaal gezond zijn ze niet, tenzij je kiest voor slagroom zonder of met minder suiker. Maar leuk zijn ze in ieder geval. Het recept

Sneeuwpoppen

sneeuwpop ei

Nog een recept met eieren. Alleen nu wat meer. Maar schattig en lekker zijn ze in ieder geval. Ook voor dit receptje heb je maar drie ingrediënten nodig. Het recept voor de eiersneeuwpoppen

Toch liever iets simpels? Dan zijn deze sneeuwpoppen van bekertjes en popcorn misschien iets. Ook erg leuk om op te trakteren bij een verjaardag in de winter.

Sterren

Van watermeloen kun je leuke lolly’s maken. Snijd de watermeloen in schijven en gebruik een uitsteekvormpje. Met een stokje maak je er ook zo leuke lolly’s van. Natuurlijk kun je ook sterren maken van kaas of worst.

Kerstboompjes

Moet de traktatie echt gezond zijn dan zijn deze kerstboompjes perfect. Binnen een paar minuten klaar en leuk om op tafel te zetten of om op te trakteren

Het recept

kerstboom

Kerstbrownie

Oke brownies zijn niet altijd gezond. Al kun je natuurlijk ook een gezonde variant maken met dit brownie-recept.

Hier kun je lezen hoe je deze lekkere kerstbrownies maakt

Bananen met chocola

Bananen en chocola zijn een heerlijke combinatie. Net als aardbeien met chocola trouwens. Even wat stukken banaan in de chocola dippen en dan door de hagelslag rollen en klaar!

Het recept

Zelf kerstbrood maken met cranberry

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, KeukenPosted on

Het recept voor kerstbrood gevuld met cranberry’s kreeg ik ooit eens van een oud-klasgenoot uit Brabant. Zij had het weer van haar oma gekregen.  Ik vond het laatst terug in mijn doos met recepten en besloot om het weer eens te maken. Je kunt dit brood, mits je het goed inpakt in huishoudfolie, zeker een week bewaren.

Ingrediënten

  • 500 gram mix voor wit brood
  • Een halve eetlepel koekkruiden
  • 175 gram gedroogde cranberry’s
  • 300 ml karnemelk
  • 125 gram gesmolten boter
  • 2 eetlepels poedersuiker
kerstbrood

Bereiding

  • Meng de broodmix in een kom met de koekkruiden en cranberry’s
  • Doe er al roerend 250 ml karnemelk bij
  • Doe daarna de gesmolten boter erbij
  • Kneed alles tot je een mooie deegbol hebt
  • Kneed je deeg daarna vijf tot tien minuten goed door tot het elastisch en soepel is
  • Leg het deeg dan in de kom en dek het af met vershoudfolie
  • Laat daarna je deeg bij kamertemperatuur minimaal 1,5 uur rijzen. Het volume zal verdubbelen
  • Druk de lucht uit het deeg en vorm het deeg tot een bol. Leg de deegbal op een bakplaat en laat het nog 15 minuut rijzen
  • Verwarm de oven op 225 graden
  • Bestrijk de bovenkant van het deeg met de resterende karnemelk
  • Schuif de bakplaat net iets onder het midden en bak je brood in 30 minuten goudbruin
  • Haal je brood uit de oven en bestrooi het meteen met poedersuiker

Eet smakelijk!

Hoe maak je guacamole? Het recept

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Er zijn op internet tig recepten van guacamole. Nu kan ik je zeggen dat dit de lekkerste is, maar dat zul je zelf moeten beoordelen. Deze is in ieder geval een stuk gezonder dan de guacamole die je kant-en-klaar in de supermarkt koopt. Zorg er wel voor dat je rijpe, groene avocado’s hebt.

Ingrediënten

  • Twee rijpe avocado’s
  • Een tomaat
  • Een limoen
  • Twee knoflookteentjes
  • Drie lente-uitjes
  • Drie eetlepels zure room of crème fraîche
  • Een handjevol verse koriander
  • Wat zout en peper uit de molen
 guacamole

Bereiding

  • Prak met een vork de avocado’s fijn in een kom. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken
  • Doe er meteen wat limoensap overheen anders wordt het een bruin prutje
  • Knijp de knoflookteentjes uit en doe die bij de avocado’s
  • Roer de room erdoor
  • Snijd de tomaat kruiselings in en dompel hem even in kokend water. Verwijder daarna het velletje en de pitjes. Snijd daarna je tomaat in kleine stukjes
  • Hak de lente-ui in dunne ringetjes en hak de koriander fijn
  • Meng alles door de puree en breng het op smaak met limoensap, peper en zout

Recept sneeuwpop gemaakt van ei

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&NieuwPosted on

Met deze sneeuwpop van ei kleed je de ontbijttafel net even iets specialer aan. Het leuke is dat het niet veel extra tijd kost. Dit gerechtje is ook leuk als traktatie. 

Ingrediënten(voor zes personen)

  • Zes grote eieren
  • Zes kleine eieren
  • Peperkorreltjes. Is je traktatie voor kinderen dan kun je ook een stukje rozijn nemen
  • Een wortel
  • Satéprikker
  • Ongekookte spaghettisliert
  • Peterselie

Bereiding sneeuwpop

  • Pel de eieren. Schil de wortel en snijd de uiteinden af. Snijd de wortel zo dat je zes ronde plakjes hebt van elk uiteinde die ongeveer ½ dik zijn.
  • Snijd de bovenkant en de onderkant van de eieren af. Steek vervolgens de satéprikkers door de eieren heen om een gaatje te maken, verwijder hierna de prikker. Doe hetzelfde met de twee ronde plakjes wortel.
  • Steek de spaghettisliert in de twee eieren en de wortelschijfjes. Knip de sliert af als die uit de wortel steekt.
  • Steek de punt van de satéprikker in de eieren om kleine gaatjes te maken voor de ogen, neus en knoppen.
  • Plaats een peperkorrel in elk gat en een klein stukje wortel voor de neus.
  • Als laatste steek je een peterselie takje in de zijkanten van de eieren.

Gevulde appels uit de oven

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, ToetjePosted on

Het recept van vandaag ‘gevulde appeltjes uit de oven’ is heerlijk winters van smaak, gezond en leuk om met je (klein-) kinderen te maken! Het is een prima tussendoortje voor jezelf of voor de kinderen als ze uit school komen maar kan ook als een warm ontbijt met wat Griekse yoghurt of als toetje met een bolletje ijs. 

Ingrediënten gevulde appels

Nodig voor 4 personen:

  • 4 appels
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel gehakte walnoten of andere noten
  • Halve eetlepel honing
gevulde appels

Bereiding gevulde appels

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Was voor 4 personen 4 appels (laat de appels heel) en steek er met een scherp mes of met een appelboor het klokhuis uit. Snij een stukje van de bovenkant en hol de appels een beetje uit. Snij het appelvruchtvlees dat hierbij loskomt in kleine stukjes.
  • Meng de stukjes appel met de rozijnen, kaneel, walnoten en de honing. Zet de appels in een ingevette ovenschaal en vul het klokhuisgat met het rozijnenmengsel.
  • Leg op elke appel een klontje boter. Bak de appels ongeveer 20 minuten in het midden van de oven. Serveer met een bolletje ijs of wat Griekse yoghurt.

Tip: Superlekker met wat kleine blokjes pure chocolade door de vulling.

Lolly van appel en chocola

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, SinterklaasPosted on

Simpel maar lekker. Appel dippen in chocola en dan door de nootjes, discodip of andere topping halen. Een leuke vrolijke lolly en ontzettend lekker.

Ingrediënten

  • Appels. Je maakt ongeveer vijf tot zes lolly’s van 1 appel.
  • Pure chocola
  • Topping naar keuze: discodip, nootjes, kokosrasp of iets anders wat je lekker vindt

Bereiding

  • Haal het klokhuis uit de appel en snijd de appel in plakken
  • Smelt de chocola in een pan of au bain marie
  • Prik ieder stukje appel op een lollystokje. Deze kun je kopen bij o.a Xenos en winkels met bakspullen
  • Haal het appelpartje door de chocola en bestrooi ze vervolgens met de topping
  • Laat ze op een vel bakpapier drogen

Banaan met chocola

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, SinterklaasPosted on

Oke helemaal 100% gezond is deze traktatie niet, maar als je hele donkere chocola neemt, wordt het al een stuk gezonder. En zeg toch het zelf. Deze bananenlolly met chocola is altijd nog gezonder dan een echte lolly.

Wat heb je nodig?

  • Chocola. Of je nu een reep laat smelten of een zakje choco glazuur mag je zelf bepalen.
  • Een paar bananen
  • IJsstokjes, prikkers of
  • Bakpapier
  • Optioneel: discodip, hagelslag, nootjes

Hoe maak je het?

  • Verwarm je chocola zodat het goed gesmolten
  • Snijd de bananen in stukjes en doe er een prikker in
  • Leg de bananen op een stuk bakpapier
  • Giet de chocola met een grote lepel over de banaan
  • Bestrooi de banaan meteen, dus als de chocola nog nat is met de topping die je maar wilt.