Zelf kerstbrood maken met cranberry

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, KeukenPosted on

Het recept voor kerstbrood gevuld met cranberry’s kreeg ik ooit eens van een oud-klasgenoot uit Brabant. Zij had het weer van haar oma gekregen.  Ik vond het laatst terug in mijn doos met recepten en besloot om het weer eens te maken. Je kunt dit brood, mits je het goed inpakt in huishoudfolie, zeker een week bewaren.

Ingrediënten

  • 500 gram mix voor wit brood
  • Een halve eetlepel koekkruiden
  • 175 gram gedroogde cranberry’s
  • 300 ml karnemelk
  • 125 gram gesmolten boter
  • 2 eetlepels poedersuiker
kerstbrood

Bereiding

  • Meng de broodmix in een kom met de koekkruiden en cranberry’s
  • Doe er al roerend 250 ml karnemelk bij
  • Doe daarna de gesmolten boter erbij
  • Kneed alles tot je een mooie deegbol hebt
  • Kneed je deeg daarna vijf tot tien minuten goed door tot het elastisch en soepel is
  • Leg het deeg dan in de kom en dek het af met vershoudfolie
  • Laat daarna je deeg bij kamertemperatuur minimaal 1,5 uur rijzen. Het volume zal verdubbelen
  • Druk de lucht uit het deeg en vorm het deeg tot een bol. Leg de deegbal op een bakplaat en laat het nog 15 minuut rijzen
  • Verwarm de oven op 225 graden
  • Bestrijk de bovenkant van het deeg met de resterende karnemelk
  • Schuif de bakplaat net iets onder het midden en bak je brood in 30 minuten goudbruin
  • Haal je brood uit de oven en bestrooi het meteen met poedersuiker

Eet smakelijk!

Hoe maak je guacamole? Het recept

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Er zijn op internet tig recepten van guacamole. Nu kan ik je zeggen dat dit de lekkerste is, maar dat zul je zelf moeten beoordelen. Deze is in ieder geval een stuk gezonder dan de guacamole die je kant-en-klaar in de supermarkt koopt. Zorg er wel voor dat je rijpe, groene avocado’s hebt.

Ingrediënten

  • Twee rijpe avocado’s
  • Een tomaat
  • Een limoen
  • Twee knoflookteentjes
  • Drie lente-uitjes
  • Drie eetlepels zure room of crème fraîche
  • Een handjevol verse koriander
  • Wat zout en peper uit de molen
 guacamole

Bereiding

  • Prak met een vork de avocado’s fijn in een kom. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken
  • Doe er meteen wat limoensap overheen anders wordt het een bruin prutje
  • Knijp de knoflookteentjes uit en doe die bij de avocado’s
  • Roer de room erdoor
  • Snijd de tomaat kruiselings in en dompel hem even in kokend water. Verwijder daarna het velletje en de pitjes. Snijd daarna je tomaat in kleine stukjes
  • Hak de lente-ui in dunne ringetjes en hak de koriander fijn
  • Meng alles door de puree en breng het op smaak met limoensap, peper en zout

Recept sneeuwpop gemaakt van ei

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&NieuwPosted on

Met deze sneeuwpop van ei kleed je de ontbijttafel net even iets specialer aan. Het leuke is dat het niet veel extra tijd kost. Dit gerechtje is ook leuk als traktatie. 

Ingrediënten(voor zes personen)

  • Zes grote eieren
  • Zes kleine eieren
  • Peperkorreltjes. Is je traktatie voor kinderen dan kun je ook een stukje rozijn nemen
  • Een wortel
  • Satéprikker
  • Ongekookte spaghettisliert
  • Peterselie

Bereiding sneeuwpop

  • Pel de eieren. Schil de wortel en snijd de uiteinden af. Snijd de wortel zo dat je zes ronde plakjes hebt van elk uiteinde die ongeveer ½ dik zijn.
  • Snijd de bovenkant en de onderkant van de eieren af. Steek vervolgens de satéprikkers door de eieren heen om een gaatje te maken, verwijder hierna de prikker. Doe hetzelfde met de twee ronde plakjes wortel.
  • Steek de spaghettisliert in de twee eieren en de wortelschijfjes. Knip de sliert af als die uit de wortel steekt.
  • Steek de punt van de satéprikker in de eieren om kleine gaatjes te maken voor de ogen, neus en knoppen.
  • Plaats een peperkorrel in elk gat en een klein stukje wortel voor de neus.
  • Als laatste steek je een peterselie takje in de zijkanten van de eieren.

Gevulde appels uit de oven

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, ToetjePosted on

Het recept van vandaag ‘gevulde appeltjes uit de oven’ is heerlijk winters van smaak, gezond en leuk om met je (klein-) kinderen te maken! Het is een prima tussendoortje voor jezelf of voor de kinderen als ze uit school komen maar kan ook als een warm ontbijt met wat Griekse yoghurt of als toetje met een bolletje ijs. 

Ingrediënten gevulde appels

Nodig voor 4 personen:

  • 4 appels
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel gehakte walnoten of andere noten
  • Halve eetlepel honing
gevulde appels

Bereiding gevulde appels

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Was voor 4 personen 4 appels (laat de appels heel) en steek er met een scherp mes of met een appelboor het klokhuis uit. Snij een stukje van de bovenkant en hol de appels een beetje uit. Snij het appelvruchtvlees dat hierbij loskomt in kleine stukjes.
  • Meng de stukjes appel met de rozijnen, kaneel, walnoten en de honing. Zet de appels in een ingevette ovenschaal en vul het klokhuisgat met het rozijnenmengsel.
  • Leg op elke appel een klontje boter. Bak de appels ongeveer 20 minuten in het midden van de oven. Serveer met een bolletje ijs of wat Griekse yoghurt.

Tip: Superlekker met wat kleine blokjes pure chocolade door de vulling.

Lolly van appel en chocola

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, SinterklaasPosted on

Simpel maar lekker. Appel dippen in chocola en dan door de nootjes, discodip of andere topping halen. Een leuke vrolijke lolly en ontzettend lekker.

Ingrediënten

  • Appels. Je maakt ongeveer vijf tot zes lolly’s van 1 appel.
  • Pure chocola
  • Topping naar keuze: discodip, nootjes, kokosrasp of iets anders wat je lekker vindt

Bereiding

  • Haal het klokhuis uit de appel en snijd de appel in plakken
  • Smelt de chocola in een pan of au bain marie
  • Prik ieder stukje appel op een lollystokje. Deze kun je kopen bij o.a Xenos en winkels met bakspullen
  • Haal het appelpartje door de chocola en bestrooi ze vervolgens met de topping
  • Laat ze op een vel bakpapier drogen

Banaan met chocola

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, SinterklaasPosted on

Oke helemaal 100% gezond is deze traktatie niet, maar als je hele donkere chocola neemt, wordt het al een stuk gezonder. En zeg toch het zelf. Deze bananenlolly met chocola is altijd nog gezonder dan een echte lolly.

Wat heb je nodig?

  • Chocola. Of je nu een reep laat smelten of een zakje choco glazuur mag je zelf bepalen.
  • Een paar bananen
  • IJsstokjes, prikkers of
  • Bakpapier
  • Optioneel: discodip, hagelslag, nootjes

Hoe maak je het?

  • Verwarm je chocola zodat het goed gesmolten
  • Snijd de bananen in stukjes en doe er een prikker in
  • Leg de bananen op een stuk bakpapier
  • Giet de chocola met een grote lepel over de banaan
  • Bestrooi de banaan meteen, dus als de chocola nog nat is met de topping die je maar wilt.

Popcorn sneeuwpoppen

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, VerjaardagPosted on

Moet je kind in de winter trakteren en heb je niet veel tijd om een leuke traktatie te maken. Dan zijn deze popcorn sneeuwpoppen erg geschikt. En ze zijn ook leuk om samen met je kind te maken.

popcorn

Wat heb je nodig voor deze traktatie?

  • Een witte beker. Wij hebben voor dit voorbeeld een plastic beker gebruikt, maar natuurlijk kan een kartonnen witte beker ook heel goed. Deze zijn misschien zelfs nog wel geschikter voor jongere kinderen omdat een kartonnen beker minder snel kapot gaat.
  • Popcorn. Je kunt de popcorn kant-en-klaar kopen in de winkel, maar wil je invloed hebben op de ingrediënten dan kun je het ook gemakkelijk zelf maken. In iedere supermarkt is wel speciale popcorn-mais te krijgen.
  • Een dikke zwarte merkstift om de oogjes op de beker te tekenen. Ook kun je eventueel nog knoopjes op de beker tekenen.
  • Een oranje permanente stift voor de neus. Je kunt ook een klein gaatje in je beker maken en daar een piepklein stukje wortel insteken. Maar ook kun je een neusje knippen uit oranje papier.
  • Wij maakten traktatie een dag van te voren en zo blijft de popcorn knapperig. Eventueel kun je de bekers afdekken. ‘s Ochtends vullen kan natuurlijk ook. Heel veel tijd kost dat namelijk niet.

Egel van peer en druiven

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Keuken, Toetje, VerjaardagPosted on

Deze peer-egels zijn erg leuk om op te trakteren. De prikkers met druiven zitten ook lekker stevig in de peer. Maar natuurlijk kun je er ook andere dingen in prikken. De basis is een peer met groene druiven.

Wat heb je nodig?

  • Peren. De hoeveelheid hangt af van het aantal traktaties dat je wilt maken
  • Groene druiven
  • Cocktailprikkers
  • Tomaatje per peer
  • Rozijntjes, kruidnagel of peperkorrel voor de oogjes

egel

Hoe maak je het?

  • Snijd een stukje van het lange deel van de peer. Hierdoor zal hij beter blijven liggen.
  • Haal de schil van de punt van de peer weg. Hierdoor ontstaat het begin van het gezichtje
  • Prik in het dikke deel van de peer cocktail prikkers en rijg daar wat druiven op
  • Oogje maak je het beste met een peperkorrel of een kruidnagel. Een rozijntje kan ook maar dan moet je een cocktailprikker in stukjes breken om de oogjes erin te prikken.
  • Met een snoeptomaatje kun je een leuk rood neusje maken

Cacaoballetjes met kokosfrosting

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, VerjaardagPosted on

Cacaoballetjes gehuld in een kokosjasje. Heerlijk als tussendoortje of vieruurtje. De rauwe cacao heeft als positieve eigenschap dat het vol mineralen zit. Ze zijn supergezond en daarnaast een lekkere verantwoorde snack.

Ingrediënten

( Voor veertien cacaoballetjes)

  • 200 gram noten( mengeling van pecannoten en hazelnoten of walnoot en cashew)
  • Twee grote eetlepels kokosolie
  • Twee eetlepels cacaopoeder
  • 16 geweekte dadels, in stukjes gesneden
  • een eetlepel agavesiroop
  • Kokosrasp

Bereiding

  • Mix de noten samen met de kokosolie en het cacaopoeder fijn in de blender
  • Voeg nadien de geweekte dadels en de agavesiroop toe en mix alles nog even
  • Schep het mengsel in een kom en laat het 15 minuten rusten
  • Maak hierna bolletjes van de pasta en rol ze door de kokosrasp
  • Nog 1 uur in de koelkast en ze zijn klaar om op te smullen