Eggnog. Eierpunch recept voor de koude winteravond

Categories Alle recepten, Drankjes, Feestdagen, Kerst, Oud&NieuwPosted on

Eggnog, ook wel eierpunch genoemd is een drankje wat vaak met de feestdagen gedronken wordt. Het drankje is op basis van melk, room, sterke drank zoals whiskey of rum. Met deze ingrediënten kun je vier of zes glazen maken.

Misschien ten overvloede maar dit recept is absoluut niet geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen

Ingrediënten Eggnog

  • 500 ml volle melk
  • 260 ml slagroom
  • Een kaneelstok
  • Een vanillestokje
  • 6 biologische eieren, het liefst zo vers mogelijk (gesplitst)
  • snuf zout
  • 150 gram poedersuiker
  • 350 ml (witte) rum of whisky (je mag deze twee ook naar smaak door elkaar mengen)
Eggnog

Bereiding

  • Verhit de volle melk langzaam in een steelpannetje met het kaneelstokje en de room. Laat dit 15 minuten trekken.
  • Schraap de vanillezaadjes uit het vanillestokje en voeg ze samen met de geraspte nootmuskaat toe aan het melkmengsel en breng het aan de kook.
  • Haal het mengsel van het vuur en laat rustig afkoelen.
  • Mix de eidooiers met de poedersuiker tot een mooi, wittig mengsel.
  • Zeef de melk en mix samen met het eidooiermengsel tot een glad geheel.
  • Roer vervolgens de rum (en/of whisky) erdoor. Laat het geheel afkoelen en zet het een nacht in de koelkast.
  • Klop de eiwitten met een snufje zout stijf en spatel dit vlak voor het serveren door het melkmengsel.
  • Garneer het geheel met nootmuskaat.

Frisse Lemon curd

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, Keuken, Pasen, ToetjePosted on

Lemon curd is een zoetzure crème op basis van citroen, boter, suiker en ei. Je kunt het bijvoorbeeld eten op een  pannenkoek, in een citroen meringuetaart, door slagroom, yoghurt óf op de traditionele manier: op een heerlijke scone. En ja er zit suiker in, maar zolang je de pot niet in een keer leeg eet is er niets aan de hand.

Ingrediënten

  • 115 gram ongezoute boter
  • 2 eieren
  • 200 gram suiker
  • 2 citroenen

Bereiding

  • Rasp de citroenen.
  • Pers de citroenen uit en vang het sap op.
  • Doe de boter in een schaal in de magnetron of verwarm het in een pan tot het gesmolten is
  • Gooi de eieren, de citroenrasp, het citroensap en de suiker in een schaal
  • Doe de gesmolten boter erbij en mix dit door elkaar
  • Blijf nu voortdurend roeren totdat het mengsel ingedikt is. Het mengsel moet ongeveer de dikte van yoghurt hebben, soms duurt dit wel 10 minuten.
  • Giet de hete Lemon Curd in gesteriliseerde potjes.
  • Zet de potten als ze afgekoeld zijn in de koelkast, gebruik het meteen in een recept, of  eet het direct op.

Tips

  • Keer de potjes met hete Lemon Curd om zodat het vacuum trekt. Op deze manier kun je het langer bewaren. Maar ook niet te lang want er zitten geen conserveringsmiddelen in. 
  • Heb je teveel Lemon Curd gemaakt? Vries het dan in! De Lemon Curd bevriest niet helemaal hard, dus je kunt de inhoud uit het bakje scheppen. Het ontdooit wel snel trouwens.

Makreelspread of makreelsalade

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Salades, Sinterklaas, Verjaardag, Vlees en visPosted on

Makreel is een zeer gezonde vissoort. De vis zit vol goede vetten en is erg lekker op een broodje, in een sandwich of salade. Ook is hij erg lekker in pasta of op de barbecue. Vandaag maken we een lekkere spread met makreel. Snel klaar en niet al te duur.

Ingrediënten

Voor twee personen

  • Een gerookte makreelfilet
  • 125 gram kwark
  • Een citroen
  • Een paar sprieten (verse) bieslook
  • Een paar sneetjes brood . 
  • Tip: Deze spread is erg lekker op zuurdesembrood

Bereiding

  • Was de citroen, rasp de schil en pers de citroen uit
  • Prak de makreel in fijne stukjes
  • Doe de kwark erbij en meng en prak het geheel
  • Doe wat citroensap en de citroenrasp door je mengsel
  • Doe wat bieslook door je salade
  • Rooster wat brood of pak een flinke snee brood.
  • Deze salade is ook lekker met wat stokbrood of een toastje

Camembert met honing

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, VerjaardagPosted on

Oke gezond is het niet, maar je mag best wel eens zondigen. Deze camembert met honing is dan zeer geschikt. Ook lekker op vakantie, ‘s avonds op je terras of met een verjaardag.

Ingrediënten

  • Een camembert van 250 gram
  • Vloeibare honing
  • Verse tijm
  • Stokbrood

Bereiding

  • Zet de grill aan op 200 graden
  • Zit je kaas in een kartonnen doosje dan kun je hem daar in laten zitten. Verwijder wel al het plastic. Zet je camembert 5 minuten zonder dekseltje in de oven
  • Maak met een lepeltje de camembert in het midden open
  • Doe de honing in een kommetje zodat iedereen zelf kan bepalen hoeveel hij of zij wil
  • Serveer het met warme stokbrood. Smeer met een lepel wat camembert op je stokbrood. Beetje honing erop en genieten maar!

Recept komkommerrolletjes met zalm en dille

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Pasen, Vlees en visPosted on

Zalm is een vis waar veel mensen enorm van kunnen genieten. Bovendien zit de vis met een zacht typische smaak vol omega 3 vetzuren. Goede vetten dus en de norm is nog steeds dat 2x per week vette vis eten, goed is in een gevarieerd en gezond voedingspatroon.  Zalm past dus bij onze gezonde leefstijl. Dit kleine gerechtje is lekker als voorafje maar ook als hapje op tafel.

Ingrediënten

  • 100 gram gerookte zalm in plakjes
  • een halve komkommer in dunne plakken
  • 2 eetlepels hüttenkäse
  • een handjevol dille
  • twee eetlepels vergine olijfolie
  • wat versgemalen peper
  • sap van een halve citroen

Bereiding

  • Leg vershoudfolie op je werkblad
  • Gebruik de kaasschaaf om je komkommer in dunne plakken te snijden
  • Leg de stroken komkommer tegen elkaar aan op je folie
  • Leg de zalm op de komkommer
  • Bestrijk de zalm met de hüttenkäse
  • Besprenkel dat met dille olijfolie, peper en wat citroensap
  • Rol met folie alles tot een stevige rol
  • Laat je rol vijftien minuten opstijven in de vriezer
  • Snijd alles met een mes in mooie rolletjes
  • Verwijder je folie voor het serveren.

Liever de vis aan de buitenkant? Dan leg je die eerst op je folie.

Gekarameliseerde camembert met peer

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&NieuwPosted on

Ben je gek op camembert? Dan moet je dit gerechtje echt eens proberen. Camembert combineert zich namelijk ontzettend goed met peer. Lekker als voorgerecht, maar ook als tussendoortje. Natuurlijk geldt ook voor dit gerechtje dat je met mate moet eten. Wij gaan uit van 4 personen.

Ingrediënten

  • Boter om je bakplaat mee in te vetten
  • Twee kleine camemberts van 250 gram per stuk
  • Twee rijpe handperen
  • Een eetlepel olijfolie
  • zout en peper
  • Een eetlepel rietsuiker
  • Wat tuinkers voor de garnering
camembert

Bereiding

  • Vet je bakplaat in met wat olie en snijd de camemberts horizontaal door (Hij wordt dan platter dan je ziet op mijn foto)
  • Leg hem met de korst naar beneden op de bakplaat. Laat de kaas op kamertemperatuur komen
  • Was de peren en verwijder het klokhuis ( de schil kun je laten zitten). Snijd de peren in parten en bedruip ze met wat olijfolie en bestrooi ze meteen met een beetje peper en zout
  • Bestrooi dan de camembert met rietsuiker en karameliseer het even in de grill of doe het met zo’n brandertje wat ook gebruikt wordt bij crème brûlée
  • Schep dan de camemberts voorzichtig op borden
  • je kunt het eventueel garneren met wat tuinkers.

Warme chocolademelk van pure chocola

Categories Alle recepten, Drankjes, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, SinterklaasPosted on

Wanneer het buiten koud en donker is, is opwarmen met een grote beker warme chocolademelk een feestje. Deze chocolademelk is lekker romig en een heerlijke traktatie.  Helemaal lekker met  slagroom.

Ingrediënten warme chocolademelk

  • 200 ml kokosmelk
  • 125 ml amandelmelk ( andere notenmelk mag ook)
  • 1 theelepel cacaopoeder ( er mag gerust een bult op zitten)
  • Een goedgevulde theelepel kokosbloesemsuiker of bruine basterdsuiker
  • 50 gram fijngehakt (vega) pure chocola of pure chocoladedruppels.

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten in een steelpan
  • Zet de pan op middelhoog vuur en roer het goed.
  • Je chocolademelk is klaar als het stoomt ( dus niet kookt) en alle ingrediënten goed opgelost zijn.

Tip: Pak niet meteen grote glazen. Deze chocolademelk vult namelijk behoorlijk. Van een mok vol kun je, weet ik uit ervaring, behoorlijk misselijk worden

Zo maak je vegan chocolademelk

Zo maak je chocolademelk van chocoladeletters

Bruisend water met komkommer, limoen en anijs

Categories Alle recepten, Drankjes, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, VerjaardagPosted on

Water is veel gezonder dan frisdrank. De lekkerste (zomer)drankjes maak je dus lekker zelf. Deze koude dorstlesser van water met komkommer is een echte doordrinker en op elk moment van de dag lekker! Het drankje is op zijn lekkerst als het 2 uren in de koelkast heeft gestaan.

Ingrediënten water met komkommer

  • Een halve komkommer ( wel eerst even schoonboenen)
  • Een limoen in dunne plakjes gesneden
  • Vier steranijs
  • Twee liter koud koolzuurhoudend mineraalwater
  • IJsblokjes
water met komkommer

Bereiding

  • Snijd de komkommer in lange dunne linten. Ik gebruik hier zelf de kaasschaaf voor
  • Drapeer ze in een karaf
  • Voeg de limoen en steranijs toe en giet het water erbij
  • Laat het twee uurtjes trekken in de koelkast
  • Serveer je drankje met ijsblokjes

Chocolade aardbeien cheesecake

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keuken, Pasen, Toetje, VerjaardagPosted on

Slaan de zenuwen alweer toe als je ziet dat er een verjaardag op de planning staat? No worries! Maak deze taart en je kunt rustig een lekker stuk taart mee eten zonder je schuldig te voelen! 

Wat heb je allemaal nodig?

  • Keukenmachine
  • Springvorm

Voor de bodem

  • 50 gram geweekte amandelen
  • 50 gram geweekte hazelnoten
  • 150 gram dadels (liefst medjoul dadels)
  • 2 eetlepels rauwe cacao
  • snufje zout
aardbeien cheesecake

Voor de vulling

  • 100 gram kokosolie
  • 300 gram geweekte cashewnoten
  • 120 gram agavesiroop of honing (ECHTE honing, geen goedkope suikerhoning..!)
  • 1 of 2 vanille stokjes
  • 1 grote citroen (rasp en sap)
  • 1 eetlepel Stevia (eventueel)

Topping

  • 300 gram bevroren aardbeien (of ander fruit). Frambozen zijn ook erg lekker!
  • 2 eetlepels agavesiroop of honing
  • 1 theelepel Stevia (eventueel)
aardbeien cheesecake

Hoe maak je de taart?

1. Zet de avond van te voren alle noten in de week. Lukt dat niet, doe dan minimaal vier uur van te voren in de week.

2. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier. Spoel de noten af.

3. Doe de hazelnoten, amandelen, dadels, cacao en snuf zout in de keukenmachine en draai het tot een kleverig deeg. Als het niet goed plakt kunt je misschien wat meer dadels, agave siroop of honing toevoegen.

4. Het deeg is nu klaar en hiermee bedek je de bodem van de springvorm, maak het egaal en glad.

5. Doe nu alle ingrediënten van de vulling in de keukenmachine en draai lang door tot je een mooi romige crème krijgt, dit kan even duren voordat de laatste ‘stukjes’ eruit zijn. Vergeet niet te proeven, als je het nodig vind kun je nog wat honing, vanille, citroensap en/of stevia erbij doen.

6. Giet nu de vulling in de springvorm en strijk dit ook weer mooi glad en egaal.

7. Voor de topping doe je de bevroren frambozen of aardbeien in de keukenmachine samen met 2 eetlepels agave of honing. Mix dit tot een mooie mousse.

8. De topping kun je nu over de vulling gieten en strijk dit weer glad.

9. Eventueel kun je de taart garneren met wat je maar wil; ik koos voor wat frambozen

10. Zet de taart in de vriezer. Na anderhalf uur is die goed, hij kan ook langer in de vriezer. Maar haal hem dan vier uur van te voren uit de vriezer en plaats hem in de koelkast!

Meer recepten met aardbeien

Vegan eton mess met aardbeien

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, ToetjePosted on

In deze vegan Eton Mess vind je schuimpjes zonder eiwitten. Je maakt ze van kikkererwtenwater met suiker. Doe er onder andere wat sojaroom en aardbeien bij en je hebt een lekker feestelijk toetje.

Ingrediënten eton mess

  • 100 gram blanke amandelen
  • 300 gram aardbeien ( door de helft gesneden)
  • 250 ml sojaroom
  • Een zakje klop-fix
  • Twee eetlepels vanillesuiker
  • Vier eetlepels gedroogde gojibessen

Voor de schuimpjes

  • Een blik kikkererwten (350 gram)
  • 100 gram suiker
  • Paar druppen vanille-extract
eton mess

Bereiding

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Verwarm de oven op 110 graden
  • Open voor de schuimpjes je blik kikkererwten
  • Zet een zeef op een kom en giet de inhoud van je blik in de zeef
  • Meet 100 ml kikkererwtenwater af en klop dat met een mixer op de hoogste stand wat schuimig
  • Mix de suiker er in gedeelten doorheen
  • En blijf kloppen. Nog zeker een minuut of 10 tot je een mooi stevig schuim hebt
  • Schep je schuim in de spuitzak en spuitrondjes op de bakplaat
  • Bak je schuimpjes twee uren. Laat ze daarna goed afkoelen
  • Rooster je amandelen in een droge koekenpan en hak ze dan in stukken. Laat ze eerst wel afkoelen
  • Klop de sojaroom met de vanillesuiker en de Klop-fix stijf
  • Verbrokkel zes schuimpjes en bewaar de rest in een luchtdichte trommel
  • Verdeel het schuim en de helft van de amandelen over vier glazen
  • Doe er wat aardbeien in en wat gojibessen
  • Schep er dan twee lepels room op
  • Garneer dan je toetje met de rest van de aardbeien en amandelen

Meer recepten met aardbeien