Feestdagen roepen warme herinneringen op aan gezelligheid, samenzijn en culinaire overdaad. De recepten voor deze speciale gelegenheden zijn als kostbare schatten, vaak doorgegeven van generatie op generatie. Ze weerspiegelen de rijke tradities en smaken die de feestdagen zo bijzonder maken.
De meeste eiersalades bevatten veel mayonaise zodat het lekker romig wordt. Deze eiersalade is minstens zo romig alleen wat beter voor je gezondheid. Ook kan hij iets zuurder zijn, maar hij is ontzettend lekker en hier in de familie de grote favoriet.
Wat heb je nodig voor gezonde eiersalade?
Twee eieren
Verse bieslook
Een theelepel peterselie
Een kwart witte ui
Twee eetlepels Griekse yoghurt
Snufje peper
Hoe maak je gezonde eiersalade?
1.Kook van te voren de eieren en laat ze volledig afkoelen. Snijd alle ingrediënten in kleine stukjes.
2. Doe alle ingrediënten samen met de Griekse yoghurt in de kom en mix het goed door elkaar.
Tonijn is hartstikke lekker voor op toastjes of op brood. Helaas zijn die kant-en klare salades niet gezond; er zit veel mayonaise in, veel zetmeel, maar een beetje eiwit en weinig vitamines. Hoog tijd om zelf de lekkere salades te maken en op basis van Griekse yoghurt en verse groentes een gezonde twist te geven.
Wat heb je allemaal nodig voor gezonde tonijnsalade?
Een blikje tonijn. Bij voorkeur op water, zorg er anders voor dat je zoveel mogelijk olie uit het blikje drukt.
Een kwart witte ui
Een halve gele paprika
Een tomaat ( óf kleine cherrytomaatjes als je die in huis hebt)
Een halve appel
Een kleine eetlepel magere kwark
Italiaanse kruiden (of kruiden naar keuze)
Peper en een beetje zout
Hoe maak je gezonde tonijnsalade?
1. Snijd alle groente in kleine stukjes, en de ui zo fijn mogelijk.
2. Doe nu de tonijn samen met de groente en de Griekse yoghurt in een kom en mix het door elkaar.
Vroeger kregen wij alleen poffertjes als er iets te vieren was. Dat betekende dus dat we met verjaardagen en als het vakantie was deze lekkernij kregen. Toen mijn oma overleed erfde ik haar oude gietijzeren poffertjespan waar ik regelmatig deze poffertjes mee bak.
Ingrediënten (voor ongeveer 80 poffertjes)
50 gram boekweitmeel
150 ml rijstmelk
Een eetlepel kokosbloesemsuiker
Een theelepel wijnsteenbakpoeder
Een banaan
Snufje kaneel
Vier eieren ( maat m)
Snufje zout
Kokosolie om je pan mee in te vetten
Bereiding
Doe alle ingrediënten in de blender of in een kom om te mixer erop te zetten
Mix alles tot een gladde massa
Zet de poffertjespan op het vuur en vet de pan in met kokosolie
Schenk wat beslag in de holtes van de pan en bak de poffertjes goudbruin
Eigenlijk drink ik alleen cocktails tijdens mijn vakantie op Gran Canaria. De zon en de zee zorgen ervoor dat ik heerlijk kan ontspannen en geniet van alles om mij heen. Ik vind het dan ook heerlijk om zo nu en dan op een terras te nippen aan een cocktail. Calorie-arm is misschien iets té veel wishful thinking, maar deze drankjes zijn wel stuk voor stuk onder de 200 calorieën. En dat is best fijn!
Gin tonic
Gin-Tonic is een echte klassieker geworden. En terecht, het is niet alleen erg lekker, met zijn 150 calorieën is dit 200 jaar oude mengsel één van de gezondste opties op de kaart, qua calorieën dan. De basis van gin-tonic lijkt heel simpel. Je mengt wat gin, tonic en ijs in een glas en klaar. Maar voor een perfecte gin-tonic is veel meer nodig. De juiste dosering, de beste ingrediënten en gemaakt met liefde. Met de volgende tips maak je een prima basis.
Voor alle gin-tonics geldt dat 35 ml gin en 100 ml tonic (half flesje) wordt gebruikt, oftewel de verhouding 1:3.
Vul het glas tot aan de rand met ijsblokjes.
Schenk dan de gin erbij, vervolgens de tonic en roer even door.
Voeg daarna de garnering toe.
Margarita
Zin in een zomerse cocktail maar niet bereid om dat bikinilijf waar je zo hard voor hebt gewerkt op te geven? Dan is een Margarita een prima keuze. Het klassieke recept bevat tequila, limoensap en een klein beetje agavesiroop of Cointreau. Het totaal is goed voor zo’n 192 calorieën. Valt nog best mee, zolang je maar niet teveel drinkt.
4 personen
150 ml tequila
100 ml triple sec
75 ml limoensap
6 ijsblokjes
4 schijfjes limoen
Cosmopolitan
Carrie en de Sex and the City gang wisten heel goed waar ze mee bezig waren toen ze de Cosmopolitan tot hun favoriete drankje bombardeerden. De combinatie van vodka, limoensap en veenbesssensap blijft met een totaal van 150 calorieën bijzonder lijnvriendelijk. Wat heb je nodig voor de Cosmopolitan?
Vodka (30 ml)
Triple Sec (30 ml)
Cranberrysap (30 ml)
Limoen (sap van halve limoen)
Mojito
Dit populaire drankje bestaat uit een mix van munt, bruiswater, limoen, rum en een snufje rietsuiker. Normaal gezien is dat goed voor zo’n 150 calorieën, maar voor de zekerheid kan je altijd vragen om het rustig aan te doen met de rietsuiker. Je weet maar nooit.Voor je het weer zit je boven die 150 calorieën. En ook voor deze cocktail geldt drink met mate. En niet alleen vanwege de calorieën.
Eggs benedict is een Amerikaans ontbijt- of brunchgerecht. Het bestaat uit een Engelse muffin, ham, gepocheerde eieren en hollandaisesaus. Deze variant op een gewoon wit broodje en met zalm is ook ontzettend lekker.
Ingrediënten
100 gram boter
Zes grote eieren. ( van twee gebruik je alleen de eidooier)
Een eetlepel citroensap
Een theelepel mosterd
Wittewijnazijn
Zout en peper
Vier zachte witte broodjes
Een handje rucola
100 gram gerookte zalm
Bereiding eggs benedict
Smelt voor de hollandaisesaus de boter in een kleine pan.
Zet een ander pannetje met water op het vuur en laat het zachtjes pruttelen.
Doe de 2 eierdooiers in een hittebestemdige kom.
Zet deze op het pannetje met water, je mag het water niet aanraken.
Klop de eierdooiers met het citroensap en de mosterd.
Blijf kloppen en giet heel langzaam de gesmolten boter door het eimengsel. Meng het tot een egaal geheel.
Voeg een klein scheutje azijn toe en wat zout en peper naar smaak.
Als de saus goed is, laat je de kom op de pan staan en zet je het vuur uit.
Zet voor de gepocheerde eieren een grote pan met voldoende water en een scheutje azijn op het vuur.
Breng het water tot het kookpunt.
Zet het vuur dan laag.
Breek een voor een de overige 4 eieren op de rand van de pan en laat ze vanuit de dop voorzichtig in het water glijden.
Wacht telkens eventjes voordat je het volgende ei in de pan breekt totdat bij het laatste ei het eiwit om het eigeel vormt.
Wacht ongeveer 3 minuten en haal dan de eieren met de schuimpaan uit de pan en leg ze op een bord.
Snijd de broodjes open en bedek de helft met de rucola leg er daarna een stukje zalm op.
Leg een gepocheerd ei op de zalm en schenk de hollandaisesaus er overheen
Bij een vriendin at ik laatst gehaktbrood. Niets bijzonders zou je zeggen. Wij eten thuis regelmatig gehaktbrood maar met een heel ei in het midden had ik nog nooit geprobeerd. Gelukkig wilde ze haar recept graag met mij, maar ook met jou delen.
Ingrediënten
Zes eieren
Drie stukken witbrood zonder korst
Twee uien
Een kilo half-om-halfgehakt of rundergehakt
Ongeveer 30 gram fijngesneden peterselie
Twee eetlepels mosterdzaad
Twee eetlepels mosterd
100 gram katenspek maar ander spek of bacon is ook erg lekker
Je hebt een lage ovenschaal nodig. Een cakeblik werkt ook prima. Doe er wel bakpapier in!
Bereiding
Kook vier eieren in 10 minuten hard, laat ze schrikken met koud water en pel ze
Verwarm je oven voor op 200 graden
Week je brood in melk. Verwijder wel de korst
Rasp of snijd de uien. Het liefst een beetje grof
Knijp je brood uit en meng het met het gehakt en de twee ongekookte eieren
Doe de ui, peterselie, mosterdzaad en de mosterd erbij en meng alles goed.
Breng je gehakt eventueel op smaak met wat peper en zout
Kneed je gehakt goed. Plet dan je gehakt en leg de eieren op een rijtje in het midden van je gehaktflap
Vouw het gehakt eromheen tot het de vorm van een brood heeft ( zie foto boven deze tekst)
Leg de spek op het brood en doe alles in een ovenschaal
Zet de schaal in het midden van de oven die op 200 graden staat. Na een uurtje moet je gehaktbrood gaar zijn
Haal de schaal uit de oven, giet het vet af en laat je baksel nog 15 minuten rusten
Dit gehaktbrood is erg lekker om warm te eten, maar ook koud is het erg lekker. Zelfs de volgende dag!
Appelbollen, appelflappen en nu zijn er ook appelrozen. Deze rozen van appel en bladerdeeg zijn erg leuk te maken. Caloriearm zijn ze helaas niet. Per roos zijn ze 215 kcal. en bevatten ze 31 gram koolhydraten.
Ingrediënten
1 rode zoete appel
Sap van een halve citroen
Vier plakjes bladerdeeg (ontdooid)
Twee eetlepels sinaasappelmarmelade of abrikozenjam
Wat poedersuiker om je bloemen te bestrooien
Bereiding
Haal het klokhuis uit de appel
Snijd de appels verticaal doormidden ( dus van het steeltje naar de onderkant)
Leg de halve appels op een snijplank en snijd ze in hele dunne plakken
Doe alle appelschijfjes voorzichtig in een grote schaal
Meng het citroensap aangelengd met wat water tot de schijfjes net bedekt zijn
Stop de kom met appel twee minuten in de magnetron
Doe je appelschijven voorzichtig in een zeef en laat ze goed uitlekken
Verwarm de oven voor op 190 graden
Snijd de plakjes bladerdeeg doormidden en plak de helften in de lengte weer aan elkaar zodat je een lange reep deeg krijgt
Roer de marmelade los met een eetlepel water en bestrijk je bladerdeeg ermee
Leg de appelstroken naast elkaar met de bolle kant naar boven. Wat dakpansgewijs
Klap het randje bladerdeeg dubbel en rol het deeg losjes op
Zet de roosjes met de appel met het schilletje net over het randje naar boven
Rol het op en stop je roosje in de muffinvorm
Stop het dan veertig minuten in de oven. Worden ze te bruin? Denk ze dan af met wat aluminiumfolie
Haal ze na veertig minuten uit de oven en laat ze wat afkoelen tot ze lauw geworden zijn
Glutenvrij eten is vaak al lastig, want veel dingen zul je moeten laten staan. Gelukkig komen er steeds meer glutenvrije producten in de winkel. Maar zelf maken is natuurlijk leuker en misschien ook wel lekkerder. Benieuwd wat jij van deze glutenvrije speculaasjes vindt.
Ingrediënten
100 gram amandelmeel
100 gram boekweitmeel
100 gram boter
75 gram kokosbloesemsuiker of bruine suiker
1 ei
1 volle eetlepel speculaaskruiden
1 theelepel bakpoeder
zout
Bereidingswijze
Meng 100 gram amandelmeel met 100 gram boekweitmeel en voeg de boter toe. Deze boter moet op kamertemperatuur zijn
Doe het ei erbij, de suiker, de speculaaskruiden en het bakpoeder. Wil je er wat zout door, dan kun je dat nu het beste toevoegen.
Meng alles goed door elkaar, bijvoorbeeld met een grote vork. Maar een keukenmachine met kneedhaak werkt ook erg goed.
Zet het deeg een half uur in de koelkast om stevig te worden. Als je van extra kruidige speculaasjes houdt, dan kun je nog wat extra nootmuskaat en/of kruidnagelpoeder toevoegen.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Maak je werkblad vrij en strooi er wat (glutenvrije) bloem op. Dit voorkomt dat je deeg aan je aanrecht plakt.
Maak het deeg plat met het platte deel van je hand, tot je een plak van ongeveer een halve centimeter dik hebt. Met een vormpje steek je de koekjes uit. Leg ze daarna op een licht ingevette bakplaat. Schuif ze in het midden van de oven en bak ze krokant in ongeveer 20-25 minuten. Even laten afkoelen en dan bewaren in een mooie koektrommel die goed sluit.
Speculaaskruiden kun je kant-en-klaar in de winkel krijgen. Ze zitten vaak in handige potjes die een paar jaar houdbaar zijn, maar hoe vaak gebruik jij speculaaskruiden. Waarschijnlijk alleen in de herfst- en wintermaanden.
Wat heb je nodig?
Twee eetlepels gemalen kaneel
Een theelepel gemalen nootmuskaat
Een theelepel gemalen kruidnagel
Een halve theelepel gemalen kardermom
Een kwart theelepel gemalen witte peper
Meng alle ingrediënten goed door elkaar en bewaar het in een leuk potje zoals deze bijvoorbeeld.
Het is ieder jaar weer een hele opgave om een leuke traktatie of een klein gerechtje te bedenken voor kinderen. Wij helpen je wat op weg met deze tien leuke en simpele kerstrecepten.
Muizen
Deze muizen zijn snel gemaakt en je hebt maar drie ingrediënten nodig. Eventueel vier als je je schaal versiert met stukjes kaas. Het recept vind je hier
Varkentjes
Ook voor deze schattige varkentjes heb je maar drie ingrediënten nodig. Snel klaar en gezond. Wat wil je nog meer?
Het recept
Pinguins
We blijven nog even bij de beestjes. Deze pinguïns zijn niet alleen leuk om te zien maar ook erg gezond. Voor het hoofdje en de vleugeltjes kun je zwarte olijven gebruiken maar ook druiven. Meer lezen over deze pinguïns doe je hier
Kerstmannetjes
Zoek je simpele kerstrecepten? Jong en oud vallen voor deze kerstmannetjes. Helemaal gezond zijn ze niet, tenzij je kiest voor slagroom zonder of met minder suiker. Maar leuk zijn ze in ieder geval. Het recept
Sneeuwpoppen
Nog een recept met eieren. Alleen nu wat meer. Maar schattig en lekker zijn ze in ieder geval. Ook voor dit receptje heb je maar drie ingrediënten nodig. Het recept voor de eiersneeuwpoppen
Van watermeloen kun je leuke lolly’s maken. Snijd de watermeloen in schijven en gebruik een uitsteekvormpje. Met een stokje maak je er ook zo leuke lolly’s van. Natuurlijk kun je ook sterren maken van kaas of worst.
Kerstboompjes
Moet de traktatie echt gezond zijn dan zijn deze kerstboompjes perfect. Binnen een paar minuten klaar en leuk om op tafel te zetten of om op te trakteren
Bananen en chocola zijn een heerlijke combinatie. Net als aardbeien met chocola trouwens. Even wat stukken banaan in de chocola dippen en dan door de hagelslag rollen en klaar!