Ingelegde citroen. Zo maak je het

Categories Alle recepten, Feestdagen, Keuken, ToetjePosted on

In veel recepten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika kom je ze tegen: ingelegde citroen. Die kun je natuurlijk in een potje kopen in de winkel, maar zelf maken is helemaal niet moeilijk. En het is nog leuk ook iemand een potje ingelegde citroenen cadeau te doen. Je kunt trouwens ook limoen en sinaasappel op deze manier inleggen.

IK gebruik deze pot voor de ingelegde citroen

Continue reading “Ingelegde citroen. Zo maak je het”

Verlepte sla oppeppen met een simpele truc

Categories Keuken, KeukentipsPosted on

Vaak komt het voor dat we een zakje sla kopen, een deel gebruiken en na een paar dagen de rest in de koelkast vinden. De sla is dan verlept en je zou denken dat het weggegooid moet worden. Maar dat hoeft niet! Er is namelijk een simpele truc om verlepte sla op te peppen. Hoe krijg je verlepte sla weer knapperig?

IJskoud water

Veel mensen denken dat je verlepte sla moet wassen in ijskoud water om het weer knapperig en groen te maken. Hoewel dit bij verse sla inderdaad werkt, is het niet de oplossing voor verlepte sla. In plaats daarvan kun je verlepte sla oppeppen door het kort in heet water te leggen. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar het hete water zorgt ervoor dat de sla weer tot leven komt. De cellen in de sla zetten uit en het water dat verloren is gegaan, wordt weer opgenomen, waardoor de sla weer steviger en knapperiger wordt.

verlepte sla

Niet alle sla in heet water

Let er wel op dat je de sla niet te lang in het hete water laat liggen, een paar seconden tot maximaal een minuut is meestal voldoende. Daarna kun je de sla afgieten en droogdeppen voordat je het gebruikt. Het werkt vooral goed bij bladsla, zoals ijsbergsla, Romaine sla en botersla. Bij andere soorten sla, zoals rucola of spinazie, kan het hete water ervoor zorgen dat de blaadjes verbranden en bruin worden, dus dan kun je beter de ijskoude-watermethode gebruiken.

Overnight oats met banaan

Categories Alle recepten, Keuken, OntbijtPosted on

Ik ben gek op mijn havermoutontbijt maar als ik s’ ochtends vroeg moet opstaan naar het werk te gaan sta ik niet om 06.00 uur in mijn pannetje met havermout te roeren, dan kies ik liever voor de overnight oats.

Overnight oats

Overnight oats, ook wel bekend als “geweekte havermout” of “overnight oatmeal”, zijn een eenvoudig en voedzaam ontbijtrecept dat je de avond ervoor kunt klaarmaken.

Het basisidee van overnight oats is om havermout te laten weken in vloeistof (meestal melk of plantaardige melk) gedurende de nacht, zodat de havermout ’s ochtends zacht en romig wordt zonder dat je het hoeft te koken.

Het leuke van overnight oats is dat je eindeloos kunt variëren met smaken en toppings, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Het is een veelzijdig ontbijtrecept dat je kunt aanpassen aan jouw smaak en voedingsbehoeften.

Ontbijtje

Dit ontbijtje maak je dus ’s avonds al klaar, het gaat dan een nachtje in de koelkast (vandaar overnight oats) en het hoeft dan ‘s morgens alleen nog maar even op te warmen in de magnetron. Hop even op 900 watt voor 1,5 minuut en aanvallen maar! In minder dan 2 minuten kun je toch op de vroege morgen een gezond ontbijtje eten.

Overnight oats

Ingrediënten

  • 1 rijpe banaan. Hoe rijper hoe zoeter je banaan is
  • Een half kopje havermout
  • Een half kopje melk (of amandelmelk, sojamelk, etc.)
  • 1 eetlepel honing
  • Een halve theelepel kaneel

Hoe maak je overnight oats met banaan?

  1. Prak de banaan fijn in een kom.
  2. Voeg de havermout, melk, honing en kaneel toe en meng alles goed door elkaar.
  3. Dek de kom af en zet hem in de koelkast gedurende de nacht.
  4. ’s Ochtends kun je de overnight oats uit de koelkast halen en direct eten, of je kunt er nog wat extra fruit of noten aan toevoegen als je dat wilt.

Warme perensap. Een lekkere alcoholvrije drank

Categories Alle recepten, Drankjes, KeukenPosted on

Dit drankje is perfect op een koude herfstavond of winteravond. Terwijl de regen tegen de ramen klettert of de wind om je huis giert, je wat verder onder een dekentje kruipt, drink jij in het vervolg deze heerlijke verwarmde alcoholvrije drank. En natuurlijk maak je deze warme perensap zelf.

Continue reading “Warme perensap. Een lekkere alcoholvrije drank”

Saltimbocca, Italiaanse kalfslapjes. Hoe maak je het?

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keuken, Pasen, Vlees en visPosted on

Saltimbocca is echt een klassieke manier om kalfsschnitzels uit de Italiaanse keuken te bereiden. Je pakt het vlees in met rauwe ham en wat salie. Erg lekker met een lekkere salade, wat brood of gebakken aardappels. Voor echt goed kalfsvlees kun je het beste naar de slager gaan.

Continue reading “Saltimbocca, Italiaanse kalfslapjes. Hoe maak je het?”

Shepherd’s pie. Een klassiek Brits gerecht

Categories Alle recepten, Bakken, GroentePosted on

Een Shepherd’s pie is een klassiek Brits gerecht dat gemaakt wordt met lamsgehakt, vandaar ‘shepherd’ in de naam. Omdat lamsgehakt niet overal te krijgen is, maakten wij hem met half-om-half gehakt. 

Continue reading “Shepherd’s pie. Een klassiek Brits gerecht”

Hoe maak je tomaten-linzensoep?

Categories Alle recepten, SoepPosted on

Tomaten-linzensoep is een lekkere maaltijdsoep stampvol groente, kikkererwten en linzen. In linzen zitten een hoop voedingstoffen en mineralen en daarom zijn deze peulvruchten supergezond! Ze zitten bomvol vezels die zorgen voor een goede spijsvertering en darmwerking.

Tomaten-linzensoep is een heerlijk en voedzaam gerecht dat vol zit met smaakvolle ingrediënten. Het combineert de hartige smaak van tomaten met de voedzaamheid van linzen. Hier is een eenvoudig recept om tomaten-linzensoep te maken,

Ingrediënten

  • 2 middelgrote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie mild
  • 3 stengels bleekselderij
  • 200 gram winterpeen
  • 3 eetlepels ras el hanout ( te vinden bij de kruiden in de supermarkt)
  • Halve theelepel zout
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 4 tomaten
  • 1 liter water
  • 200 gram linzen in blik
  • 200 gram kikkererwten in blik
  • 15 gram verse koriander
  • 15 gram verse platte peterselie
  • 1 citroen
Tomaten-linzensoep

Hoe maak je tomaten-linzensoep?

  • Snipper de uien en snijd de knoflook in kleine stukjes .
  • Doe de olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook ongeveer 3 minuten
  • . Snijd de bleekselderij in dunne boogjes, de wortel in blokjes van een halve centimeter.  Voeg de bleekselderij en wortel toe en bak 3 minuten mee. Voeg de ras el hanout, het zout en de tomatenpuree toe, roer alles goed door en bak het ongeveer 2 minuten
  • Snijd de tomaten in kwarten en voeg ook die toe. Doe ook het water erbij.
  • Breng de soep aan de kook en laat 25 minuten zachtjes doorkoken. Doe ondertussen de linzen en kikkererwten in een vergiet, spoel ze onder koud stromend water af, laat ze uitlekken en doe ze in de soeppan. Verwarm de soep nog 2 minuten, proef het even en breng het eventueel op smaak met peper en zout.
  • Snijd de koriander en peterselie fijn. Bestrooi de soep royaal met de fijngesneden kruiden.

Ontbijtmuffins met cranberry, walnoten en wortel

Categories Alle recepten, BakkenPosted on

Wil je de dag goed beginnen? Maak dan deze ontbijtmuffins met cranberry, walnoten en wortel. Maak gerust een extra voorraad, want je kunt deze ontbijtmuffins heel goed invriezen. Zo heb je altijd een gezond ontbijt in huis of kun je een onderweg opeten. Niet vergeten de muffin de avond ervoor uit de vriezer te halen.

Continue reading “Ontbijtmuffins met cranberry, walnoten en wortel”

Hoe maak je groene peperroomsaus

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Pasen, SausPosted on

Groene peperroomsaus is ontzettend lekker bij gebraden rundvlees, maar ook over biefstuk, steak, varkenshaas, beenham, en vele andere soorten vlees. Zelfs met kipfilet is het ontzettend lekker.

Continue reading “Hoe maak je groene peperroomsaus”