Recept prei quiche

Categories Alle recepten, Bakken, Groente, KeukenPosted on

We kennen allemaal de klassieke quiche Lorraine. Maar er zijn nog zoveel meer varianten op deze hartige taart te bedenken Deze quiche van prei is lekker hartig.

Ingrediënten prei quiche

  • 100 gram koude boter
  • 200 gram bloem ( Bij intolerantie glutenvrije bloem)
  • Vier eieren
  • Wat zout en peper
  • 400 gram prei
  • Twee eetlepels olie
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • Optioneel: vier eetlepels ongezouten cashewnoten
prei quiche

Bereiding

  • Vet een taartvorm in met een uitneembare bodem. Ik heb zelf een met een doorsnee van 20 cm gebruikt. Het invetten doen je met een beetje boter. Bestuif de vorm daarna met bloem.
  • Kneed 200 gram bloem, 100 gram boter in blokjes, een ei en een halve theelepel zout met de deeghaken van een mixer. Het laatste stuk doe je gewoon met de handen.
  • Rol de helft van het deeg uit. Bestuif eerst wel je werkblad met bloem, want anders blijft het plakken. Leg het in de bakvorm. Je lap moet ongeveer een doorsnee hebben van 24 cm. Dan kun je meteen een mooie rand maken van je quiche.
  • Prik een paar keer met een vork in het deeg. Zet daarna je bakvorm in de koelkast.
  • Ondertussen maak jij de prei schoon en snijd de prei in dunne ringen
  • Verhit de olie en bak de prei ongeveer vijf minuten. Dit is ook het moment waarop je er wat zout of peper bij kunt doen.
  • Verwarm de oven op 200 graden ( elektrisch) of 175 graden ( hetelucht).
  • Kluts drie eieren met de geitenkaas
  • Het deeg kan uit de koelkast. Leg dan wat bakpapier op je deeg en leg er bakbonen op. Bak de bodem 15 minuten in de oven.
  • Ondertussen rasp jij de Parmezaanse kaas.
  • Je hebt nog deeg over en daar kneed je de kaas doorheen. Je krijgt dan kruimeldeeg
  • Haal de bakvorm uit de oven en verwijder het bakpapier en de bakbonen
  • Verdeel de prei over de bodem en schenk het eier-geitenkaasmengsel over de prei
  • Gooi het kruimeldeeg over de prei
  • Bak de quiche ongeveer 40 minuten
  • Wil je er cashewnoten op? Hak die dan fijn en strooi ze ongeveer vijf minuten voor je de quiche uit de oven haalt over de quiche.

Recept spiraalquiche

Categories Alle recepten, Bakken, Groente, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Een lekkere fleurige quiche op tafel toveren waar je blij van wordt gaat je zeker lukken met deze spiraalquiche. Oke het is even wat priegelwerk maar dat ben je allang weer vergeten als je deze spiraalquiche proeft.

Ingrediënten spiraalquiche

Voor de bodem

  • 375 gram amandelmeel
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Snufje zeezout
  • Kwart theelepel gemalen peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 ml olijfolie
  • 1,5 eetlepel kokosolie, gesmolten
  • 200 ml water

Voor de vulling

  • 200 gram cashewnoten
  • 100 ml water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 15 gram basilicumblaadjes
  • 40 gram zongedroogde tomaten met zeezout
  • Wat zeezout en peper naar smaak
  • Halve citroen
spiraalquiche

Voor de vulling van de spiraalquiche

  • 2 courgettes
  • 3 Chinese aubergines. De Chinese aubergine is het dunner en lichtpaars  
  • 3 grote wortelen liefst in verschillende kleuren

Wat heb je verder nodig?

  • Kom
  • Keukenmachine
  • Quichevorm met doorsnee 26 cm
  • Mandoline of dunschiller

Bereiding

Voor de bodem

  • Week de cashewnoten een uur in water
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Doe alle droge ingrediënten voor de bodem in een kom
  • Knijp de knoflookteentjes boven de kom uit
  • Voeg olie en kokosolie en het water ook toe
  • Roer alles goed door elkaar en kneed het daarna met je handen
  • Laat het 10 minuten staan

Voor de saus

  • Giet de cashewnoten af en maal het met de keukenmachine tot een gladde massa
  • Voeg nu het verse water, de olijfolie, tomaten, basilicum, peper en zout toe en knijp er een halve citroen bovenuit
  • Mix door tot dat je een gladde massa hebt
  • Vet de quichevorm in en druk het deeg uit over de hele binnenkant
  • Schep er driekwart van de saus in
  • Schaaf de courgettes, aubergines en wortelen in heel dunne lange plakken met de mandoline of dunschiller
  • Rol een stukje courgette op en zet het rechtop in het midden van de bodem
  • Draai er een plakje wortel of aubergine om en bouw zo de taart op tot de bodem gevuld is met een spiraal van groentelinten
  • Schenk de rest van de saus over de vulling
  • Bak de taart 40 tot 50 minuten

Meer quiche

Quiche met paddenstoelen en geitenkaas

Hartige taart: broccoli quiche

Recept prei quiche

Recept walnoten bananencake

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

Deze walnoten bananencake is lekker als ontbijtje maar ook als tussendoortje. Eigenlijk is hij zo lekker dat je hem altijd wel kunt eten. Snel te maken en ook ideaal om mee te nemen in je lunchtrommel.

Ingrediënten walnoten bananencake

  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram havermout ( Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • Twee theelepels bakpoeder
  • Een theelepel kaneel
  • Een handje walnoten
  • Een snufje zout

Benodigdheden: Een blender

walnoten bananencake

Bereiding

  • Zet de oven op 180 graden
  • Snijd de banaan in plakjes en doe ze in de blender
  • Doe dat amandelmeel en havermout ook in de blender
  • Mix alles tot een glad geheel
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet het beslag erin
  • Verkruimel met je handen de walnoten en strooi deze over je beslag
  • Zet de cake in de oven tot hij mooi bruin is
  • Met een prikker kun je testen of hij gaar is. Komt de prikker droog uit de cake dan is hij klaar
  • Laat de cake even afkoelen voor een extra knapperige korst.
  • Je kunt de cake warm en koud eten

Bewaren en invriezen

Een hele cake opeten is best veel. Je kunt de cake ook in plakken invriezen en in aparte bakjes of zakjes invriezen. Zo voorkom je meteen de verleiding dat je hem alleen opeet en kun je een stukje pakken wanneer je maar wilt.

Chocolade banaan cupcakes recept

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

Deze chocolade banaan cupcakes zijn erg lekker als ontbijtje of tussendoortje. Ik maak altijd meteen een voorraadje om ze in de vriezer te doen. Je kunt ze namelijk wel twee maanden bewaren. Ze zijn gemaakt zijn zonder bloem, boter en suiker.

Ingrediënten

  • 150 gram havermout
  • Twee grote rijpe bananen
  • Twee eieren
  • 250 gram Griekse yoghurt
  • Twee eetlepels bakpoeder
  • Twee tot drie eetlepels honing ( optioneel)
  • Een halve theelepel vanille-extract
  • 125 gram pure chocolade chips of stukken
  • Mespuntje zout
chocolade banaan cupcakes

Hoe maak je chocolade banaan cupcakes

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Vet de muffinvorm in of doe er bakpapiertjes in. Ben je bang dat je cakejes blijven plakken in de bakpapiertjes? Doe er dan wat bloem in
  • Doe alle ingrediënten in de blender. Alleen de chocola niet
  • Stop ondertussen om het beslag dat tegen de blender aan zit naar beneden te schrapen
  • Meng met de spatel de chocolade chips erdoor. Zet de blender niet aan!
  • Verdeel het beslag over de muffinvormpjes
  • Bak de cakejes ongeveer 15 minuten midden in de oven
  • Prik met een sateprikker om te zien of ze gaar zijn
  • Laat ze afkoelen op een rooster

Maak je eigen cruesli met honing

Categories Alle recepten, Bakken, Keuken, OntbijtPosted on

Muesli, cruesli! veel mensen ontbijten met dit goedje, vaak in een schaaltje samen met wat yoghurt of kwark. Vele soorten en merken zijn dan ook te koop in de supermarkt. Veelal zijn helaas de ingrediënten (gedroogd fruit en granen) bewerkt en bevatten de toevoegingen zoals chocoladebrokjes, karamelstukjes enzovoort vele suikers. Natuurlijk is honing ook suiker, maar je bepaalt nu wel zelf hoeveel je gebruikt.

Heb je er al eens over nagedacht om je eigen cruesli te maken? Helemaal niet zo moeilijk en zo weet je precies wat je eet. Met dit recept maak je genoeg om een week lang hiermee te ontbijten. Het leukste is misschien nog wel dat je kunt variëren qua ingrediënten. Gebruik dus de granen, noten en gedroogde vruchten die jij lekker vind en mix je eigen favoriete cruesli. Op naar de bereidingswijze!

Ingrediënten Cruesli

  • 100 gram havervlokken
  • 40 gram pompoenpitten
  • 75 gram noten, grof gehakt (zoals hazelnoten, amandelen, walnoten, paranoten enz,)
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 50 gram honing. Je kunt dit ook weglaten als je suikers wilt mijden of vegan bent. Je cruesli mist dan wel het krokante jasje
  • 1 eetlepel kokosolie
  • handje gedroogde vruchten zoals rozijnen
  • snufje kaneel
  • snufje zout
cruesli

Bereidingswijze Cruesli

 

  • Pak de bakplaat uit de oven en bekleed deze met een stuk bakpapier. De oven kan ondertussen voorverwarmen op 170 graden.
  • Pak de noten en hak ze in kleinere stukken, niet te fijn. Doe vervolgens alle ingrediënten behalve de honing, kokosolie en gedroogde vruchten in een schaaltje en meng door elkaar.
  • Zet nu een klein pannetje op het vuur en verwarm hierin de kokosolie en de honing. Zodra het geheel vloeibaar is, voeg je dit toe aan het notenmengsel en roer je alles even goed door elkaar.
  • Verdeel de cruesli vervolgens over de bakplaat en bak voor ongeveer 20 minuten in de oven. Schep het mengsel na 10 minuten even om. Houdt het wel even in de gaten want het kan hard gaan.
  • Voeg op het laatst de gedroogde vruchten toe, zo ongeveer 3 minuten voor het einde. Laat het afkoelen en bewaar vervolgens in een pot. Je hebt nu genoeg gemaakt voor ongeveer 6 a 7 porties.

Recept Quiche Lorraine

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

De klassieke quiche lorraine, hoe maak je die? Een lekkere hartige taart.  De meest bekende quiche is de Quiche Lorraine, waarbij spek en kaas de hoofdingrediënten vormen. Wij verklappen je het recept van chef-kok Herman den Blijker.

Ingrediënten Quiche Lorraine

  • Twee eieren
  • Twee eidooiers
  • 250 gram melk
  • 250 gram room ( slagroom)
  • Zwarte peper uit de molen
  • Nootmuskaat
  • Een rol bladerdeeg
  • 250 gram geraspte kaas ( Gruyere of oude kaas)
  • 250 gram gerookt spek ( in blokjes gesneden)
Quiche Lorraine

Bereiding

  • Verwarm de oven voor 0p 180 graden
  • Kluts de eieren in een metalen schaal, doe de eidooiers erbij.
  • Doe de melk, slagroom, peper en de nootmuskaat erbij en kluts het goed
  • Druk het bladerdeeg in een bakvorm en prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg
  • Leg op de bodem van het bladerdeeg een stuk bakpapier en leg daar de erwten op
  • Zet de vorm 15 minuten in de oven en bak deze af. Om te  voorkomen dat je bladerdeeg gaat rijzen kun je er speciale bakbonen opleggen, maar je kunt ook 450 gram erwten gebruiken. De erwten kun je altijd nog een keer gebruiken
  • Haal na 15 minuten de vorm uit de oven.
  • Doe de spek en de kaas in de vorm en vul deze ongeveer voor driekwart met je eiermengsel. Zet de vorm 10 minuten in de oven.
  • Vul na tien minuten het gerecht bij met de rest van je eiermengsel. Als het goed is is je vorm dan goed gevuld.
  • Zet de vorm daarna weer in de oven. Na 45 minuten is de kort wel goudkleurig geworden

Eet smakelijk!

Appelchips met kaneel uit de oven

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Wie bij deze chips een knisperende lekkernij verwacht, komt bedrogen uit. Maar de appelchips is er niet minder lekker om. Bewaar je ze in een luchtdichte trommel dan kun je ze zelfs een paar dagen bewaren. Tenminste als je dat lukt…

Ingrediënten

  • Een appel
  • Wat citroensap
  • Wat kaneel
appelchips

Hoe maak je appelchips?

  • Verwarm de oven voor op 100ºC. Snijd ongeschilde appels in dunne plakjes. Ik heb eerst wel het klokhuis eruit gehaald. Leg ze naast elkaar op een bakplaat met bakpapier.
  • Bestrijk de appelplakjes met citroensap en bestrooi ze met wat kaneel. Droog de appelchips ongeveer 1 uur in de oven.
  • Neem ze uit de oven en leg een stuk bakpapier boven op de bakplaat. Pak de bakplaat met het bakpapier met ovenwanten aan de zijkant vast en keer in een rustige beweging om.
  • Schuif 1 vel bakpapier weer op de bakplaat en droog de andere kant van de appel onafgedekt nog ruim 1 uur in de oven.
  • Laat de appels op een rooster afkoelen, zodat ze goed knapperig worden.

Doe je ze in een leuk bakje dan is het een hartstikke leuke en gezonde traktatie.

Ook lekker met appel… Apfelstrudel

Zo kun je zelf Oreo koekjes maken

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

De Oreo. Ook Nederland is overstag en steeds meer mensen weten het koekje te vinden. Het probleem met deze lekkernij? Je laat het nooit bij 1 koekje. Ze zijn zo lekker dat je maar door blijft eten.

Het zou dus fijn zijn als we een meer verantwoorde versie van dit koekje zouden kunnen maken. Dit kan!  Maak snel dit overheerlijke Oreo recept van ‘Chocolatecoveredkatie.com’.

Ik was eerst heel sceptisch over dit recept want zeg nou eerlijk, er komt toch niets in de buurt van de echte Oreo? Maar nu ik ze gemaakt heb en gegeten, vind ik heel stiekem deze misschien nog wel lekkerder dan de echte!

Ingrediënten

Voor de koekjes:

  • 95 gram speltmeel
  • 30 gram cacaopoeder
  • 75 gram kokospalmsuiker
  • snufje zout
  • 4 gram baking soda (zuiveringszout)
  • 5 ml vanille extract
  • 60 gram/ml kokosolie
  • 45 ml melk naar keuze (gewone, amandel, soja melk)
  • 30 ml maple syrup of agave

Voor de vulling:

  • 50 gram poedersuiker ( ongeveer een theelepel)
  • 2,5 ml vanille extract
  • 60 gram kokosolie

Bereidingswijze

Voor de vulling

Doe de suiker, gesmolten kokosolie en het vanille-extract bij elkaar en mix het tot je een smeuïge pasta krijgt

Voor de koekjes:

  • voeg de eerste 5 (droge) ingrediënten samen in een kom en meng het goed
  • voeg in een andere kom de 4 laatste (vloeibare) ingrediënten samen en meng deze ook goed
  • voeg nu de vloeibare ingrediënten samen met de droge ingrediënten en meng het tot er een deeg ontstaat
  • leg het deeg 30 minuten in de koelkast
  • verwarm de oven voor op 140 graden
  • haal je deeg uit de koelkast en rol het uit totdat er een dunne plak deeg ontstaat
  •  steek cirkelvormige plakjes deeg uit met bijv een glaasje of iets anders ronds
  • bak de koekjes op een velletje bakpapier 10 minuten in de oven op 140 graden (wanneer je de koekjes uit de oven haalt lijkt het misschien alsof ze nog niet gaar zijn, maar dit zijn ze wel)
  • zorg er voor dat je de koekjes 10 minuten laat afkoelen voordat je ze van het bakpapier haalt
oreo

Recept Appelcrumble

Categories Alle recepten, Bakken, Keuken, OntbijtPosted on

Mijn favoriete gerecht van de afgelopen tijd. Ik eet het als ontbijt, als tussendoortje, ‘s avonds als avondsnack eigenlijk maakt het niet uit, ik kan het altijd wel eten. Appelkruimel (Appelcrumble) is gewoon te lekker!

Appelcrumble

Ik heb het over de appelcrumble,  een bekend recept maar dan gemaakt van gezondere ingrediënten. De witte bloem wordt vervangen door spelt- of amandelmeel, de roomboter vervangen door kokosolie en de kristalsuiker door biologische honing. Veganisten vervangen de honing voor agavesiroop, dadelstroop of kokosbloesemsiroop.

Ook erg leuk om dit gerecht te serveren als nagerecht. Krijg je gasten te eten maak dan een grote lasagneschaal vol en serveer het op borden. Voor een frisse touch is het ook erg lekker om een schep magere kwark erbij te eten. Of een bolletje ijs. Al is dat natuurlijk niet heel gezond. Maar af en toe mag je je best wel eens even verwennen.

Appelcrumble

Ingrediënten Appelcrumble

  • 25 gram speltmeel of amandelmeel
  • 1 zoetzure appel bijvoorbeeld Elstar
  • Beetje kaneel
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel honing ( optioneel). Eet je geen dierlijke producten dan kun je honing ook prima vervangen voor agavesiroop, kokosbloesemsiroop of dadelstroop.

Bereidingswijze

  • Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden.
  • Was de appel en snijd hem in kleine stukjes
  • Doe de appeltjes in een (ovenbestendig) schaaltje en strooi naar smaak wat kaneel erover en roer het er doorheen.
  • Pak nu een ander schaaltje en doe het meel, de kokosolie en de honing (of het plantaardige alternatief) hierin en kneed er met je vingers een crumble van.
  • De crumble vervolgens verspreiden over de appeltjes, aandrukken is niet nodig. Even 20 minuutjes in de oven en klaar is je mini appelgebakje!

Slagroom van kokosmelk. Het recept!

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, Toetje, VerjaardagPosted on

Slagroomfans opgelet! Het recept voor slagroom van kokosmelk. Deze kokosslagroom is minder vet en vegan. Heerlijk op taart, wat fruit, muffins of ijs. Vergeet niet de kokosmelk van tevoren in de koelkast te zetten.

Ingrediënten slagroom van kokosmelk

  • Een blik pure kokosmelk ( 400 ml)
  • Een eetlepel ahornsiroop
  • Mespuntje ongezoete vanillepoeder
slagroom van kokosmelk

Bereiding kokosslagroom

  • Zet het blik kokosmelk een nacht ( minimaal 12 uur) in de koelkast
  • Het water en de room moeten gaan scheiden. Dat gebeurt alleen als het echt koud genoeg staat. Ik zet het blikje altijd achteraan in de koelkast want daar is het het koudst. Je mag het blikje niet schudden
  • Open het blik en schep de crème met een lepel in de kom
  • Doe de ahornsiroop en de vanillepoeder erbij
  • Klop met een mixer de slagroom tot een glad geheel
  • Doe het daarna in een spuitzak