Recept kaneelballen. Een gezond tussendoortje

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on
Kaneel is een lekker geurend en verwarmend kruid, dat goed past bij de herfst. Het schijnt zelfs goede medicinale eigenschappen te hebben. Er zit onder andere chroom in, net als in cacao, wat helpt je bloedsuikerspiegel te reguleren. Daarom een recept van kaneelballen.

Kaneel

Kaneel is goed voor de bloedcirculatie , maar ook voor de spijsvertering en het immuunsysteem. Ben je een liefhebber van kaneel: gebruik Ceylonkaneel en geen Chinese (kassie). Deze laatste bevat te veel schadelijke stoffen: cumarine – slecht voor lever en nieren. Mensen die bloedverdunners gebruiken of zwanger zijn, moeten voorzichtig zijn met kaneel.

Ingrediënten kaneelballen

  • 80 gram cashewnoten
  • 120 gram dadels
  • 3 gram kaneel

Bereiding kaneelballen

  • Maal deze ingrediënten in een hakker of blender tot een kleverige bal.
  • Maak hier met de hand kleine balletjes van en rol ze door kaneel (voor de liefhebbers) of door gehakte nootjes.
  • Zo heb je heel gemakkelijk, met weinig ingrediënten, een heerlijk én gezond tussendoortje!

Geitenkaasballetjes

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Deze feestelijke balletjes van geitenkaas doen het goed met kerst, een verjaardag of een borrel. Ze zien er prachtig uit en je hoeft er niet uren voor in de keuken te staan. En de kleur kies je helemaal zelf.

Ingrediënten

  • 300 gram zachte geitenkaas
  • Dip naar keuze
Geitenkaasballetjes

Dip

Deze ingrediënten kun je gebruiken om je geitenkaasballetjes doorheen te rollen

  • 50 gram roze peperkorrels grof gemalen
  • 50 gram zwarte en witte sesamzaadjes
  • pijnboompitjes fijngehakt
  • bacon fijngehakt
  • zongedroogde tomaatjes fijngehakt
  • Bieslook fijngehakt
  • Pistachenootjes fijngehakt

Bereiding

  • Verdeel de geitenkaas in 15 stukjes en rol van elk stukje een balletje
  • Rol de balletjes door de “dip’
  • Leg ze op een bord of een plan en serveer ze met crackers
  • Je kunt een zoute pepsel erin steken als cocktailprikker

 

Glutenvrije pepernoten. Het recept

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Keuken, SinterklaasPosted on

Pepernoten zijn erg lekker. En horen ook zeker bij de maand december.  Maar wist je ook dat je een glutenvrije variant kunt maken? Hier vind je het recept.

Ingrediënten glutenvrije pepernoten

  • 60 gram havermout (Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • 40 gram amandelmeel
  • 25 boekweitmeel
  • 1 ei
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden / koekkruiden
  • 2 eetlepels (naar smaak 3) honing of agave siroop
  • 2 eetlepels water
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje bakpoeder
  • snufje zout
  • eventueel 1 theelepel anijspoeder (niet noodzakelijk)
  • eventueel natuurlijke stevia (om het naar smaak zoeter te maken)

Je kunt met de soorten meel variëren bijv. meer amandelmeel en minder havermout, kijk wat je zelf het lekkerst vindt!

 

4. Draai daarna overal balletjes van en druk ze een beetje plat op de bakplaat met bakpapier.

5. Bak ze voor ongeveer 10 tot 15 minuten in de oven en dan is deze heerlijk verantwoorde sinterklaas lekkernij klaar!

Kruidnoten van volkorenmeel

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Keuken, SinterklaasPosted on

Natuurlijk kun je kruidnoten gewoon in de supermarkt of bij de bakker kopen. En Nederlanders zijn er ook gek op. Gemiddeld eten we een kilo per jaar. Deze met volkorenmeel zijn erg lekker.

Ingredienten

  • 225 gram volkorenmeel
  • 1 flinke theelepel koek- en speculaaskruiden
  • Een halve theelepel zout, beetje peper
  • Een half zakje bakpoeder (à 8 g)
  • 1 eetlepel steviapoeder (ca. 1.5 g)
  • 100 gram roomboter, in blokjes op kamertemperatuur
  • 40 gram bruine basterdsuiker ( of een suikervervanger)
Kruidnoten van volkorenmeel

Bereiding

  • Doe de meel met de koek- en speculaas- kruiden, het zout, een beetje peper, het bakpoeder en de stevia in een kom.
  • Meng de boter en de basterdsuiker erdoor in een keukenmachine, met een mixer of met de hand.
  • Kneed er direct een soepel deeg van. Voeg eventueel wat theelepels water toe als het deeg te droog is. Je kunt het deeg in vershoudfolie drie dagen in de koelkast bewaren of meteen gebruiken.
  • Verwarm de oven voor op 175°C. Neem steeds een klein beetjes van het deeg en rol tot een balletje van 1 centimeter.
  • Verdeel de balletjes over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Laat een beetje ruimte tussen de balletjes, want ze worden nog iets groter.
  • Druk ze een klein beetje plat en bak de kruidnoten in ongeveer 15 minuten bruin en gaar. Kruidnoten kun je een week bewaren in een afgesloten bak

Recept bananencake met blauwe bessen en noten

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

Het werd weer eens tijd om een lekkere bananencake te bakken. En dan grijp ik al snel naar de havermout omdat dat nu eenmaal een van mijn favoriete ingrediënten is. Voedzaam, vullend en gewoon lekker. Ik voeg er ook een ander soort meel aan toe zodat hij wat beter in model blijft. Een cake van havermout wil nogal eens afbrokkelen en je wilt natuurlijk niet met een lepel moeten eten.

Gebruik trouwens ook altijd bakpapier in de vorm. Dit voorkomt dat de cake blijft plakken en er in stukjes uit komt. Een banaan is een natuurlijk zoetmiddel waardoor je alleen nog maar een lik honing nodig hebt om de cake lekker zoet te maken. Liever geen banaan? Je kunt dit ook vervangen door kwark (zie het recept).

Ingrediënten bananencake

  • 100 gram havermout ( Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • 100 gram amandelmeel (of een ander soort meel naar keuze)
  • 3 eieren
  • 2 bananen – liever geen bananen? Vervang dit dan door 100 gram kwark.( niet lactose-vrije) De structuur zal hierdoor wel ietsje anders worden.
  • Flinke theelepel bakpoeder
  • Honing – naar smaak
  • 1 theelepel kaneel
  • Een hand blauwe bessen – liefst vers, geen diepvries
  • Handje noten fijngehakt (walnoten, amandelen, pecannoten etc.)
bananencake met blauwe bessen

Bereiding

  • Verwarm je oven voor op 180 graden.
  • Mix alle ingrediënten, behalve de bosbessen, met een mixer tot een egaal beslag.
  • Schep daarna de bosbessen erdoor en breng op smaak met honing.
  • Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het beslag erin. Bak de cake in 40-50 minuten gaar.
  • Laat de cake eerst even afkoelen alvorens je hem uit de vorm haalt.

Ook lekker

Recept walnoten bananencake

Recept bananenbrood met noten

Recept om zelf Griekse Spanakopita te maken

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, PasenPosted on

Misschien heb je wel eens Spanakopita gegeten in Griekenland. Ze staan in ieder geval vaak op de menukaart. Dit hapje is vegetarisch, bevat 180 calorieën en 16 gram koolhydraten.

Ingrediënten Spanakopita

  • 450 gram ontdooide diepvriesspinazie
  • Twee losgeklopte eieren
  • 150 gram feta
  • Handjevol fijngehakte dille
  • Een teentje knoflook
  • 25 gram pijnboompitten
  • Een theelepel citroenrasp
  • 10 vellen filodeeg (ontdooid)
  • Vier eetlepels olijfolie
Spanakopita

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Meng in een kom de spinazie met de eieren en verkruimel de feta
  • Voeg de dille, knoflook, pijnboompitten en citroenrasp toe en breng het op smaak met wat peper en zout
  • Bestrijk de vellen filodeeg met de olijfolie en schep wat van het mengsel een de onderkant
  • Vouw de rechter bovenhoek naar de linker onderhoek en vouw de punten nog twee keer naar elkaar toe tot het goedgevulde driehoeken zijn.
  • Doe dit bij de andere vellen ook
  • Leg je hapjes op de bakplaat met bakpapier en bak ze in de oven knapperig en bruin. Dit duurt ongeveer 25 minuten

Zelf bananenchips maken zonder suiker. Het recept

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, SinterklaasPosted on

Dat je van groente chips kunt maken wist je vast al, maar heb je zelf wel eens geprobeerd bananenchips te maken? Nee? Probeer het eens. Niet alleen lekker, maar ook verantwoorder dan gewone chips. Ook lekker met wat yoghurt.

Wat heb je nodig?

  • Drie bananen
  • Een uitgeperste citroen
  • Een bakplaat
  • Ovenrooster
  • Pot met deksel
bananenchips

Hoe maak je bananenchips?

  • Verwarm de oven voor op 80 graden
  • Haal de schil van de banaan en snijd de banaan in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik
  • Is je banaan wat bruin. Geeft niets. Je kunt ze prima gebruiken voor dit recept
  • Doe de citroensap in de schaal en doe de banaan erbij
  • Laat je banaan even vijf minuten in de citroensap liggen
  • Lek de banaan uit in een vergiet en verdeel de plakjes op een ovenrooster. Ze mogen elkaar niet raken
  • Schuif het rooster in het midden van je oven
  • Om te voorkomen dat je je oven uitgebreid schoon moet maken, adviseren we je om een bakplaat met aluminiumfolie onder je rooster te schuiven.
  • Droog de stukjes banaan drie uren lang in de voorverwarmde oven. Keer ze tijdens het drogen een keer of twee
  • De plakjes zullen wel aan je rooster plakken maar je kunt ze los krijgen met een spatel of mes
  • Wanneer je banaan droog en leerachtig aanvoelt zijn ze klaar
  • Laat het afkoelen op het rooster en doe ze daarna direct in een pot die goed afgesloten kan worden

Hartige taart: broccoli quiche

Categories Alle recepten, Bakken, Groente, KeukenPosted on

Een lekkere hartige taart is altijd handig als je eters verwacht, maar ook op een luie zondag. Het maken van deze broccoli quiche is erg leuk om te doen. Daarna zet je hem in de oven. Je zet even je favoriete Netflix serie aan en na driekwartier haal je je taart uit de oven. Even laten afkoelen en smullen maar

Ingrediënten voor het deeg

  • 300 gram bloem ( + wat extra om te bestuiven)
  • een snufje zout
  • 150 gram boter ( in kleine blokjes gesneden)
  • een ei

Ingrediënten voor de vulling

  • 500 gram broccoliroosjes
  • zout
  • 200 gram verse naturel roomkaas
  • drie eieren
  • 200 ml kookroom light
  • 100 gram geraspte mozzarella
  • 2 bosuien in ringen gesneden
  • een teen knoflook (fijngehakt)
  • versgemalen peper
  • nootmuskaat
  • 100 gram 30+ kaas
broccoli quiche

Bereiding broccoli quiche

  • Pak een bakblik van 26 cm doorsnee. Vet die in en bekleed hem met bakpapier
  • Meng de bloem met een halve theelepel zout en maak een kuiltje in het midden
  • Leg de boter rondom en breek het ei in het kuiltje
  • Voeg twee eetlepels lauw water toe en snijd alles met twee messen door elkaar. Je krijgt dan grove kruimels
  • Kneed alles met de hand tot een soepele bal. Rol alles in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast
  • Zet de oven aan op 180 graden wanneer je een hete lucht oven hebt.
  • Blancheer de broccoli ongeveer 2 minuten in ruim water met zout, spoel het met koud water af en laat dan alles goed afkoelen
  • Klop de roomkaas, eieren, kookroom en mozzarella glad
  • Schep er bosui en knoflook door het mengsel en breng het op smaak met zout en peper en nootmuskaat
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dunne ronde lap en bekleed je bakvorm daarmee
  • Verdeel de broccoli over je deeg en schenk het eiermengsel over het deeg
  • Strooi er wat geraspte kaas over
  • Zet de quiche in het midden van de oven. Na 45 minuten is hij goudbruin en is je quiche klaar

 

Recept prei quiche

Categories Alle recepten, Bakken, Groente, KeukenPosted on

We kennen allemaal de klassieke quiche Lorraine. Maar er zijn nog zoveel meer varianten op deze hartige taart te bedenken Deze quiche van prei is lekker hartig.

Ingrediënten prei quiche

  • 100 gram koude boter
  • 200 gram bloem ( Bij intolerantie glutenvrije bloem)
  • Vier eieren
  • Wat zout en peper
  • 400 gram prei
  • Twee eetlepels olie
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • Optioneel: vier eetlepels ongezouten cashewnoten
prei quiche

Bereiding

  • Vet een taartvorm in met een uitneembare bodem. Ik heb zelf een met een doorsnee van 20 cm gebruikt. Het invetten doen je met een beetje boter. Bestuif de vorm daarna met bloem.
  • Kneed 200 gram bloem, 100 gram boter in blokjes, een ei en een halve theelepel zout met de deeghaken van een mixer. Het laatste stuk doe je gewoon met de handen.
  • Rol de helft van het deeg uit. Bestuif eerst wel je werkblad met bloem, want anders blijft het plakken. Leg het in de bakvorm. Je lap moet ongeveer een doorsnee hebben van 24 cm. Dan kun je meteen een mooie rand maken van je quiche.
  • Prik een paar keer met een vork in het deeg. Zet daarna je bakvorm in de koelkast.
  • Ondertussen maak jij de prei schoon en snijd de prei in dunne ringen
  • Verhit de olie en bak de prei ongeveer vijf minuten. Dit is ook het moment waarop je er wat zout of peper bij kunt doen.
  • Verwarm de oven op 200 graden ( elektrisch) of 175 graden ( hetelucht).
  • Kluts drie eieren met de geitenkaas
  • Het deeg kan uit de koelkast. Leg dan wat bakpapier op je deeg en leg er bakbonen op. Bak de bodem 15 minuten in de oven.
  • Ondertussen rasp jij de Parmezaanse kaas.
  • Je hebt nog deeg over en daar kneed je de kaas doorheen. Je krijgt dan kruimeldeeg
  • Haal de bakvorm uit de oven en verwijder het bakpapier en de bakbonen
  • Verdeel de prei over de bodem en schenk het eier-geitenkaasmengsel over de prei
  • Gooi het kruimeldeeg over de prei
  • Bak de quiche ongeveer 40 minuten
  • Wil je er cashewnoten op? Hak die dan fijn en strooi ze ongeveer vijf minuten voor je de quiche uit de oven haalt over de quiche.

Recept spiraalquiche

Categories Alle recepten, Bakken, Groente, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Een lekkere fleurige quiche op tafel toveren waar je blij van wordt gaat je zeker lukken met deze spiraalquiche. Oke het is even wat priegelwerk maar dat ben je allang weer vergeten als je deze spiraalquiche proeft.

Ingrediënten spiraalquiche

Voor de bodem

  • 375 gram amandelmeel
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Snufje zeezout
  • Kwart theelepel gemalen peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 ml olijfolie
  • 1,5 eetlepel kokosolie, gesmolten
  • 200 ml water

Voor de vulling

  • 200 gram cashewnoten
  • 100 ml water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 15 gram basilicumblaadjes
  • 40 gram zongedroogde tomaten met zeezout
  • Wat zeezout en peper naar smaak
  • Halve citroen
spiraalquiche

Voor de vulling van de spiraalquiche

  • 2 courgettes
  • 3 Chinese aubergines. De Chinese aubergine is het dunner en lichtpaars  
  • 3 grote wortelen liefst in verschillende kleuren

Wat heb je verder nodig?

  • Kom
  • Keukenmachine
  • Quichevorm met doorsnee 26 cm
  • Mandoline of dunschiller

Bereiding

Voor de bodem

  • Week de cashewnoten een uur in water
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Doe alle droge ingrediënten voor de bodem in een kom
  • Knijp de knoflookteentjes boven de kom uit
  • Voeg olie en kokosolie en het water ook toe
  • Roer alles goed door elkaar en kneed het daarna met je handen
  • Laat het 10 minuten staan

Voor de saus

  • Giet de cashewnoten af en maal het met de keukenmachine tot een gladde massa
  • Voeg nu het verse water, de olijfolie, tomaten, basilicum, peper en zout toe en knijp er een halve citroen bovenuit
  • Mix door tot dat je een gladde massa hebt
  • Vet de quichevorm in en druk het deeg uit over de hele binnenkant
  • Schep er driekwart van de saus in
  • Schaaf de courgettes, aubergines en wortelen in heel dunne lange plakken met de mandoline of dunschiller
  • Rol een stukje courgette op en zet het rechtop in het midden van de bodem
  • Draai er een plakje wortel of aubergine om en bouw zo de taart op tot de bodem gevuld is met een spiraal van groentelinten
  • Schenk de rest van de saus over de vulling
  • Bak de taart 40 tot 50 minuten

Meer quiche

Quiche met paddenstoelen en geitenkaas

Hartige taart: broccoli quiche

Recept prei quiche