Zelf kerstbrood maken met cranberry

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, KeukenPosted on

Het recept voor kerstbrood gevuld met cranberry’s kreeg ik ooit eens van een oud-klasgenoot uit Brabant. Zij had het weer van haar oma gekregen.  Ik vond het laatst terug in mijn doos met recepten en besloot om het weer eens te maken. Je kunt dit brood, mits je het goed inpakt in huishoudfolie, zeker een week bewaren.

Ingrediënten

  • 500 gram mix voor wit brood
  • Een halve eetlepel koekkruiden
  • 175 gram gedroogde cranberry’s
  • 300 ml karnemelk
  • 125 gram gesmolten boter
  • 2 eetlepels poedersuiker
kerstbrood

Bereiding

  • Meng de broodmix in een kom met de koekkruiden en cranberry’s
  • Doe er al roerend 250 ml karnemelk bij
  • Doe daarna de gesmolten boter erbij
  • Kneed alles tot je een mooie deegbol hebt
  • Kneed je deeg daarna vijf tot tien minuten goed door tot het elastisch en soepel is
  • Leg het deeg dan in de kom en dek het af met vershoudfolie
  • Laat daarna je deeg bij kamertemperatuur minimaal 1,5 uur rijzen. Het volume zal verdubbelen
  • Druk de lucht uit het deeg en vorm het deeg tot een bol. Leg de deegbal op een bakplaat en laat het nog 15 minuut rijzen
  • Verwarm de oven op 225 graden
  • Bestrijk de bovenkant van het deeg met de resterende karnemelk
  • Schuif de bakplaat net iets onder het midden en bak je brood in 30 minuten goudbruin
  • Haal je brood uit de oven en bestrooi het meteen met poedersuiker

Eet smakelijk!

Vegan pannenkoeken met plantaardige yoghurt en fruit

Categories Alle recepten, Bakken, Keuken, OntbijtPosted on

Bij dit recept voor veganistische pannenkoekjes met plantaardige yoghurt en fruit. 

Ingrediënten pannenkoeken voor 2-3 personen

  • 300 ml plantaardige melk (bv soja, haver, amandel)
  • 75 gram volkoren speltmeel
  • 75 gram havermout
  • 1 grote rijpe banaan of 2 kleintjes (het liefst een gespikkelde banaan deze zijn lekker zoet)
  • 1 theelepel kaneel of koek en speculaaskruiden
  • Wat olijfolie, lijnzaadolie of kokosolie

Ingrediënten voor de topping

  • 6 eetlepels plantaardige yoghurt of kwark (bv soja, kokos of haver)
  • 150 gram zomerfruit vers of uit de diepvries
  • Scheutje Agavesiroop

Bereiding

  • Voeg aan een beslagkom of blender plantaardige melk, meel , havermout , banaan en kaneel toe.
  • Blend of mix alle ingrediënten tot een glad beslag. Neem een koekenpan en verhit hier een klein beetje olie in.
  • Zodra de olie goed warm is schep je met jus lepel een beetje beslag in de pan zo kun je 3-4 kleine pannenkoekjes te gelijk bakken dit herhaal je tot de beslagkom leeg is.
  • Wanneer je pannenkoekjes klaar zijn verdeel je deze over het gewenste aantal borden en top je deze af met plantaardige yoghurt of kwark, scheutje agavesiroop en het zomerfruit.

Smakelijk eten!

Vegan tulband met bananencake

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

Van wat overrijpe bananen kun je een heerlijke tulband maken. Ik had nog een paar bruine liggen op mijn fruitschaal. Echt gezond is deze tulband niet door de suikers, maar een klein stukje is ook wel genoeg, want hij vult goed. Ik heb de tulband in plakjes gesneden en de plakes bananencake los ingevroren. Zo heb ik altijd iets lekkers om mee naar mijn werk te nemen bijvoorbeeld. Deze tulband is vegan en dus ook zeer geschikt voor mensen met een lactosevrij dieet.

Ingrediënten

  • 8 rijpe bananen
  • 100 ml amandelmelk ( zo maak je amandelmelk)
  • 75 gram gesmolten kokosolie
  • 360 gram bloem
  • 2 theelepels kaneel
  • 5 zakjes vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1,5 theelepel baksoda
  • De rasp en het sap van 1 citroen
  • 100 gram gedroogde cranberries
tulband

Bereiding

  • Zet de oven aan op 180 graden
  • Pureer de bananen samen met de amandelmelk en kokosolie tot een gladde substantie.
  • Meng de bloem, kaneel, vanillesuiker, baksoda, bakpoeder, rasp en sap van de citroen, suiker en de cranberries door het bananenmengsel.
  • Vet de tulbandvorm in met kokosolie en vul de vorm met het beslag.
  • Bak de tulband 1 uur in het midden van de oven.
  • Laat het afkoelen op een rooster.
  • Draai de tulband om en strooi er wat poedersuiker over

Frisse Lemon curd

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, Keuken, Pasen, ToetjePosted on

Lemon curd is een zoetzure crème op basis van citroen, boter, suiker en ei. Je kunt het bijvoorbeeld eten op een  pannenkoek, in een citroen meringuetaart, door slagroom, yoghurt óf op de traditionele manier: op een heerlijke scone. En ja er zit suiker in, maar zolang je de pot niet in een keer leeg eet is er niets aan de hand.

Ingrediënten

  • 115 gram ongezoute boter
  • 2 eieren
  • 200 gram suiker
  • 2 citroenen

Bereiding

  • Rasp de citroenen.
  • Pers de citroenen uit en vang het sap op.
  • Doe de boter in een schaal in de magnetron of verwarm het in een pan tot het gesmolten is
  • Gooi de eieren, de citroenrasp, het citroensap en de suiker in een schaal
  • Doe de gesmolten boter erbij en mix dit door elkaar
  • Blijf nu voortdurend roeren totdat het mengsel ingedikt is. Het mengsel moet ongeveer de dikte van yoghurt hebben, soms duurt dit wel 10 minuten.
  • Giet de hete Lemon Curd in gesteriliseerde potjes.
  • Zet de potten als ze afgekoeld zijn in de koelkast, gebruik het meteen in een recept, of  eet het direct op.

Tips

  • Keer de potjes met hete Lemon Curd om zodat het vacuum trekt. Op deze manier kun je het langer bewaren. Maar ook niet te lang want er zitten geen conserveringsmiddelen in. 
  • Heb je teveel Lemon Curd gemaakt? Vries het dan in! De Lemon Curd bevriest niet helemaal hard, dus je kunt de inhoud uit het bakje scheppen. Het ontdooit wel snel trouwens.

Havermoutkoek met aardbeien en pistachenoten

Categories Alle recepten, Bakken, Keuken, OntbijtPosted on

In onze koelkast stonden nog wat aardbeien die schreeuwden om opgegeten te worden. Ze waren nog eetbaar, maar echt mooi zagen ze er niet meer uit. Omdat weggooien zonde is, besloot ik om dit lekkere tussendoortje of ontbijtje te maken. Havermoutkoek met aardbeien en pistache noten.

Ingrediënten havermoutkoek

  • 200 gram havermout ( Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • 150 gram aardbeien
  • 100 gram pistachenoten
  • 100 gram appelmoes
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 3 eetlepels honing
  • 1 ei
  • rasp van schil van halve citroen
havermoutkoek

Wat heb je nodig?

  • bakblik 20 x 15 cm
  • bakpapier
  • mengkom
  • steelpan

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het bakblik met bakpapier.

Bereiding havermoutkoek

  • Schep de kokosolie, honing en de pindakaas in de steelpan en zet op het vuur. ( of je inductie of keramische plaat als je die hebt)
  • Laat de olie smelten en meng met de pindakaas en honing.
  • Doe de havermout in een mengkom en schep hier de appelmoes bij. Was de citroen en rasp de schil van een 1/2 citroen bij de havermout.
  • Was de aardbeien en snijd ze in stukjes. Schep de aardbeien door de havermout en schenk nu het mengsel van olie, pindakaas en honing erbij.
  • Gooi het ei in de kom met het mengsel en roer alles door elkaar. Als het goed is heb je nu een dik mengsel.
  • Hak de pistachenoten in stukken. Ze mogen best wat grof zijn.
  • Doe het beslag in de bakvorm en leg bovenop de gehakte pistachenoten en nog wat stukjes aardbei
  • Schuif de schaal in de voorverwarmde oven in, laat ze in 35 minuten mooi goudbruin en gaar worden
  • Daarna goed laten afkoelen ( al is dat moeilijk want warm vind ik het ook erg lekker

Meer recepten met aardbeien

Aardbeienmuffins met amandelmeel

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on

We hadden nog wat aardbeien over die er niet meer geweldig uitzagen omdat ze overrijp waren, maar nog wel smaakvol. Zeer geschikt om mee te bakken. Het werden aardbeienmuffins.

Ingrediënten aardbeienmuffins

  • 160 gram amandelmeel
  • 250 gram yoghurt
  • 1,2 dl zonnebloemolie
  • 4 eieren
  • 60 gram suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels vanillesuiker
  • 16 aardbeien

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Bekleed 8 vakjes in een muffintray met muffinpapiertjes
  • Roer in een kom het amandelmeel, yoghurt, olie, suiker, bakpoeder en vanillesuiker
  • Verdeel dit over de muffinvormpjes
  • Haal de kroontjes van de aardbeien en snijd de aarbeien in stukjes.
  • Verdeel de aardbeien over het beslag in de vormpjes
  • Bak de muffins een minuut of 20-25. Met een sateprikker kun je erachter komen of ze gaar zijn. Is je prikker droog dan zijn ze klaar
  • Laat de muffins in de vorm afkoelen

Meer recepten met aardbeien

Scones met room maken

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, Ontbijt, Oud&Nieuw, Pasen, VerjaardagPosted on

Wie wel eens in Engeland geweest is of een high tea heeft gehad, heeft vast ook scones gegeten. Traditioneel eet men ze met marmelade/ jam, clotted cream en soms met honing. Het recept zodat je zelf scones kunt maken.

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • Een theelepel bakpoeder
  • Een theelepel droge gist
  • Een snufje zout
  • Drie eetlepels suiker
  • 75 gram boter
  • 1,25 dl crème fraîche
  • Een eetlepel azijn
  • Een ei
scones

Bereiding

  • Meng in een kom de bloem met het bakpoeder, de gist, het zout, en de suiker of zoetstof en prak met een vork de wat zachter geworden boter door de bloem en de andere ingrediënten.
  • Doe dit net zolang tot je een kruimig geheel hebt
  • Voeg dan de crème fraîche en de zijn erbij en kneed alles goed. Doe dit net zolang tot je een mooie stevige deegbol hebt
  • Plet je deegbol op een met bloem bestoven werkvlak tot het ongeveer 2 centimeter dik is.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden
  • Steek met een uitsteker of een glas rondjes uit. Een klein kommetje kan natuurlijk ook. Als het maar rond is. Strijk er met een kwastje wat losgeklopt ei over
  • Bak dan de scones. Na ongeveer een kwartiertje zijn ze gaar. De scones zijn het lekkerst als je ze warm serveert met wat room of gezouten boter

Pretzels maken. Dit is het basisrecept

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, KerstPosted on

Pretzels kun je in veel verschillende smaken maken. Met knoflook en rozemarijn, met Parmezaanse kaas, wat zongedroogde tomaatjes of bijvoorbeeld sesamzaad. Dit is het basisrecept voor een gewone pretzel.

Ingrediënten 

  • 400 gram bloem
  • Een theelepel suiker en 150 gram suiker
  • Twee theelepels bakpoeder
  • Zakje gedroogde gist
  • Een losgeklopte eidooier
  • Wat grof zeezout

Voorbereiding

  • Meng de bloem met een theelepel suiker, een theelepel bakpoeder en een snufje zout
  • Meng de gist met ongeveer 250 milliliter lauwwarm water
  • Maak een kuiltje in je bloemmengsel en giet daar het gistmengsel in
  • Roer dit door tot er een soepel deeg ontstaat
  • Laat het een uur rijzen op een warme plaats
pretzels

Bereiding

  • Kneed het deeg nog een keer en verdeel het in 12 stukken
  • Rol rolletjes van het deeg en draai het in de vorm van een pretzel
  • Verwarm je oven op 250 graden
  • Breng een grote pan water aan de kook met 1 theelepel bakpoeder en 150 gram suiker
  • Roer het goed door. Zet het gas lager als het water kookt
  • Leg je pretzels in kleine porties in het water. Wees wel voorzichtig
  • Kook ze ongeveer 2 minuten aan beide kanten
  • Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze even goed uitlekken
  • Leg ze daarna op een bakplaat met bakpapier en bestrijk ze met eidooier
  • Strooi er wat zout op en bak ze in 15 minuten mooi bruin en gaar

 

Eet smakelijk!

Maak je eigen granola voor door de yoghurt of kwark

Categories Alle recepten, Bakken, OntbijtPosted on

Iedere ochtend begin ik de dag met een kom Griekse yoghurt met wat fruit en wat granola. Natuurlijk is muesli of cruesli ook erg lekker, maar ik schrok enorm toen ik op de verpakking las dat het heel veel suiker bevat. En dus ging ik zelf aan de slag. En het was helemaal niet moeilijk. 

Ingredienten

  • 150 gram havervlokken
  • 100 gram ongezoute en ongebrande cashewnoten (andere noten mogen natuurlijk ook)
  • 25 gram pompoenpitten
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 100 gram cranberry’s
  • 1 theelepel kaneel
  • 4 eetlepels honing (Optioneel)
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
granola

Granola maken

  • Heel simpel: Gooi alles, behalve de cranberry’s, in een kom en roer het mengsel goed door elkaar.
  • Stort het prutje op een met bakpapier beklede bakplaat. En verdeel het wat over de plaat
  • Bak de granola ongeveer 15 minuten op 180 graden, schep de granola zo nu en dan even om.
  • Wanneer je het uit de oven haalt, zullen de noten nog zacht zijn. Laat daarom alles eerst goed afkoelen voor je het in een pot doet.
  • Doe dan de cranberry’s erbij
granola