Geniet van deze heerlijke alcoholvrije Glühwein

Categories Alle recepten, Drankjes, Feestdagen, Kerst, Oud&Nieuw, SinterklaasPosted on

Na een lange winterwandeling kun je heerlijk op temperatuur komen met een glas glühwein. Maar om nu ’s na een ochtendwandeling al alcohol te drinken, gaat mij wat te ver. Daarom was ik ook ontzettend blij met een alcoholvrije glühwein. Wil je liever toch glühwein met alcohol. Klik dan hier.

Continue reading “Geniet van deze heerlijke alcoholvrije Glühwein”

Zelfgemaakte nacho’s met guacamole: Een simpel recept

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Oud&Nieuw, Pasen, VerjaardagPosted on

Van tortilla’s of wraps kun je heerlijke tortillachips of nacho’s maken en die kun je weer heerlijk in wat guacamole dippen.  Heerlijk bij de borrel, als snack of als je iets gemakkelijks wilt eten. En je maakt het van a tot z helemaal zelf: nacho’s met guacamole.

Continue reading “Zelfgemaakte nacho’s met guacamole: Een simpel recept”
€8,99
€9,99
Op voorraad
Bol.com

Recept citroen kwarktaart zonder pakjes en zakjes

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Pasen, Toetje, VerjaardagPosted on

Taart is lekker maar helaas niet echt verantwoord. De vele suikers, boter en toevoegingen maken het nu niet echt een gezonde traktatie. Een taart zelf maken vinden we leuk maar vaak houdt dit in dat we naar een kant-en-klaar pakket grijpen waar wat poederzakjes inzitten.

Citroen kwarktaart

De zakjes meng je met water en bij de kant en klare bodemkruimels voeg je boter toe. Even de koelkast in en klaar is je ‘zelfgemaakte’ taart. Dit kan anders! Ik heb voor jullie een recept voor een heerlijke, frisse citroen kwarktaart. Zonder zakjes en gemaakt met pure ingrediënten. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig en in een mum van tijd kan je ook deze taart zelf klaar maken.

In plaats van kwark heb ik in dit recept gebruik gemaakt van Griekse yoghurt. Deze yoghurt is wat milder van smaak zodat je minder suikers nodig hebt om de ‘te zure’ smaak te compenseren. De bodem bestaat uit noten, voor een lekkere crunchybite. Op naar het recept!

In dit recept heb ik gebruik gemaakt van een mini taartbodem van 12 cm. Als je een grote taart wilt maken, pas dan de hoeveelheid ingrediënten hier op aan.

citroen kwarktaart

Ingrediënten

  • 40 gram gemengde ongezouten noten
  • 50 gram dadels
  • 10 gram kokosolie = 1 eetlepel
  • 2 gelatine blaadjes
  • 300 gram Griekse yoghurt
  • 1 a 2 schijfjes citroen (hangt ervan af hoe zuur je het wilt)
  • 2 eetlepels honing of agavesiroop

Bereiding

  • Doe de noten en dadels in de keukenmachine. Laat even draaien totdat alles wat fijner is.
  • Voeg de (gesmolten) kokosolie toe en meng dit erdoor. Zelf heb ik de noten en dadels wat groter gehouden voor een extra bite maar mocht je dit niet prettig vinden dan laat je de machine wat langer draaien.
  • Bekleed je springvorm met bakpapier en doe het mengsel hierin. Druk de bodem lichtjes aan en zet dan in de koelkast
  • Week de gelatineblaadjes in koud water (minimaal 5 minuten). Meng de honing door de yoghurt heen en knijp 1 a 2 schijfjes citroen uit. Dit is afhankelijk van hoe zuur je het wilt. Proef ondertussen even.
  • Schep vervolgens 3 eetlepels van het yoghurtmengsel in een steelpannetje en verwarm. Zodra het kookt kan het vuur uit. Knijp het water uit de gelatineblaadjes en voeg toe aan het opgewarmde mengsel. Roer goed door.
  • Het warme mengsel mag vervolgens weer bij de rest van de yoghurt en roer het geheel nog even goed door elkaar. Giet het yoghurtmengsel op de bodem en laat tenminste 2 uren opstijven in de koelkast. Let op: Als je een grote taart gaat maken, laat dan de taart minstens 3 uren opstijven in de koelkast.

Vijgenchutney. Zo maak je het

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, SausPosted on

Vijgenchutney maken is helemaal niet zo moeilijk. Vijgenchutney wordt vooral gegeten bij een borrelplankje met diverse kaasjes (denk aan blauwschimmelkaas, roodkorstkaas, oude kaas, brie, schapenkaas), maar ook met gewone kaas of paté is het erg lekker. Je maakt vijgenchutney in een kwartiertje.

Ingrediënten

  • 2 rode uien, fijn gesneden
  • 6 gewelde en gedroogde vijgen, fijn gesneden
  • 25 gram walnoten, fijngehakt
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 eetlepel honing
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel olijfolie
Vijgenchutney

Hoe maak je vijgenchutney

  1. Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de rode uien toe en bak deze ongeveer 5 minuten, of tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  3. Voeg de fijngehakte vijgen, walnoten, rode wijnazijn, honing, zout en peper toe en roer alles goed door elkaar.
  4. Laat het mengsel ongeveer 15-20 minuten sudderen op laag vuur, terwijl je regelmatig roert.
  5. Zet het vuur uit en laat de chutney afkoelen voordat je hem in een glazen pot doet en in de koelkast bewaart.

Je vijgenchutney is nu klaar om te serveren als bijgerecht bij kaasplankjes, op broodjes of als smaakmaker bij vleesgerechten.

Eet smakelijk!

Stoofperen koken. Met en zonder wijn

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Kerst, KeukenPosted on

Stoofperen horen wel een beetje bij de kerstdagen. Bij veel mensen zullen er stoofpeertjes op tafel komen. Maar ook op andere dagen van het jaar zijn ze erg lekker. Wij vinden ze zo lekker dat we ze ook gewoon met wat aardappeltjes en een stukje vlees eten.

Waarom worden stoofperen rood? In stoofperen zit een bepaalde kleurstof (anthocyanen)die ervoor zorgt dat de peren rood kleuren wanneer de zuurgraad verandert. Door stoofperen te koken, verandert de zuurgraad en worden ze rood. Wanneer je rode wijn in de pan erbij doet, worden ze extra rood! Soms koken mensen ze trouwens in bessensap, rode wijn of perenrood om het nog roder te maken.

Stoofperen

Ingrediënten

Recept stoofperen

  • 750 gram stoofperen (bijvoorbeeld gieser wildeman)
  • Optioneel. 180 gram suiker. Zelf doe ik er geen suiker in. Helemaal niet als ik er wat limonade doorheen gooi.
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kruidnagels
  • Optioneel : 200 ml rode wijn. Gebruik geen wijn als kinderen het eten! Je kunt dan de suiker weglaten en het vervangen voor een scheut limonade of bessensap

Hoe stoofperen koken?

  • Schil de peren en laat de steeltjes eraan zitten. Vind je dat veel gedoe aan de etenstafel? Schil de peren dan en snijd ze in stukjes net zoals je een appel in stukje snijdt.
  • Zet ze rechtop in een pan waarin ze goed passen zonder om te vallen. Voeg de rest van de ingrediënten toe en giet er zoveel water bij dat de peren net onder staan.
  • Breng de stoofperen rustig aan de kook en leg dan het deksel op de pan.
  • Stoof de peren op een lage stand in circa 3 uur zacht en rood.
  • Laat de peertjes afkoelen in het stoofvocht. Lekker als bijgerecht of als nagerecht met slagroom en vanille-ijs.

Recept gevulde tulpen van tomaten

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Pasen, VerjaardagPosted on

Kijk een wat een  vrolijke tomaten. Lekker vrolijk en ook leuk om als hapje op tafel te zetten. Dit recept is snel te maken en glutenvrij en laag in de koolhydraten.

Ingrediënten

  • Een bakje bieslook of het groen van bosuien
  • 200 gram zuivelspread
  • 500 gram tomaatjes
  • Wat sateprikkers
gevulde tulpen van tomaten

Bereiding

  • Snijd een kwart van de bieslook fijn en meng dit met de zuivelspread
  • Snijd de tomaten kruiselings in tot iets onder het midden
  • Prik met een sateprikker een gaatje aan de onderkant
  • Lepel met een theelepeltje de zaadjes uit de tomaatjes
  • Vul de tomaatjes met het mengsel en steek in het gaatje aan de onderkant een bieslookspriet
  • Leg de tomaatjes mooi op een bordje
  • Leg je ze in de vorm van een boeketje bloemen leg knoop dan een sprietje bieslook om de “steeltjes”

Je kunt de tulpjes een dag in de koelkast bewaren. Ben je niet zo gek op zuivelspread? Je kunt ze ook vullen met (zelfgemaakte) eiersalade

Eet smakelijk!

Crème brûlée. De gezondere versie

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keuken, Pasen, ToetjePosted on

Crème brûlée kan, als het goed gemaakt wordt, ontzettend lekker zijn. Maar het bevat ook relatief veel kilocalorieën, zo’n 273 kilocalorieën in 1 schaaltje (100 gram) crème brûlée. Deze variant is niet gezond, maar bevat wel bijna de helft minder calorieën, namelijk 141 kcal.

Ingrediënten

  • 15 gram custardpoeder
  • 150 ml halfvolle melk
  • De rasp van een halve biologische limoen
  • Twee druppels stevia
  • Een grote kom ijswater
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • Optioneel: Mocht je het erg lekker vinden, dan kun je er ook nog wat vanille doorheen doen.

Bereiding

  • Meng de custardpoeder met 50 milliliter melk en roer dit met een garde tot een papje zonder klontjes.
  • Breng de resterende melk aan de kook in een steelpan op halfhoog vuur en voeg voordat de melk kookt het papje toe
  • Roer het goed door met een garde. Draai daarna het vuur laag en laat 3 minuten zachtjes doorgaren.
  • Roer wel steeds met de met de garde zodat de custard niet aanbrandt.
  • Roer de limoenrasp en stevia door de custard.
  • Giet de custard in een glazen schaaltje met lage rand en verpak het in een plastic zakje. Knoop dat zakje goed dicht.
  • Zet het schaaltje in een kom met ijswater en plaats iets zwaars op het schaaltje zodat dit niet blijft drijven.
  • Laat je crème brulee 10 minuten afkoelen. Haal het schaaltje uit het plastic, strooi de suiker over de custard en karamelliseer de suiker door deze kort te verhitten met een keukenbrander.

Pommes duchesse. Zelf aardappeltorentjes maken

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Kerst, Keuken, PasenPosted on

Pommes duchesse. Bijna iedereen eet ze met kerst. Wat zijn pommes duchesse? Het is een heel simpel gerechtje: aardappeltoefjes. Meestal koop je ze kant-en-klaar in de supermarkt. Maar zelf maken is ontzettend leuk en simpel. Voor dit bijgerechtje heb je maar twee ingrediënten nodig. Eigenlijk is het zo gemakkelijk dat je het ook prima aan kinderen over kunt laten of dat je ze ermee helpt

Welke aardappelen kun je het beste gebruiken voor pommes duchesse? Kies voor wat kruimige aardappelen. Daar kun je het beste aardappelpuree van maken.

Ingrediënten

  • 500 gram kruimige aardappels
  • Een ei
  • Wat zout en peper

Bereiding

  • Schil de aardappelen in grote stukken en kook ze gaar
  • Haal ze vervolgens uit de pan en laat ze afkoelen
  • Doe de oven aan op 180 graden en leg bakpapier op de bakplaat
  • Klop het ei los
  • Pureer de aardappels met een stamper of in de keukenmachine en breng het op smaak met zout en peper en roer het losgeklopte ei er doorheen. Is je puree te dik dan kun je er een scheutje melk doorheen doen ( Niet bij lactose-intolerantie!)
  • Vul een spuitzak met de puree en spuit toefjes op de bakplaat
  • Hoe lang moeten pommes duchesse in de oven? Bak ze in 25 minuten goudbruin in de oven

Mandarijntjes met chocola en kokos

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Fruit en chocola is vaak een goede combinatie. Aardbeien met chocola ken je vast al. Maar kende je de combinatie mandarijn en chocola al? Met deze mandarijntjes zondig je toch een heel klein beetje gezien.

Wat heb je nodig

  • 100 gram pure chocola
  • Drie mandarijnen
  • Drie eetlepels gemalen kokos of iets anders  ( zie tips onderaan)
  • Bakpapier
Mandarijntjes met chocola

Bereiding

  • Smelt de chocola. Ik doe dit altijd in een hittebestendige kom boven een pan met een laagje heet water. Au-bain-marie dus. De kom mag het water niet aanraken
  • Pel de mandarijnen en leg de partjes los van elkaar op een bakblik
  • Doop ze een voor een in de chocola. Wil je er kokos op. Doe dit dan als de chocola nog zacht is
  • Leg je partjes een half uurtje in de koelkast. Dan wordt de chocola weer goed hard
  • Mocht je ze niet allemaal in 1 keer opeten. Je kunt ze het beste in de koelkast bewaren.

Tip: In plaats van kokos kun je ook sinaasappelsnippers, pistachenoten, discodip, hagelslag of een andere dip kiezen

Mandarijntjes met chocola
Mandarijntjes met chocola

Recept komkommerlinten met gerookte zalm en rucola

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Verjaardag, Vlees en visPosted on

Een snel te maken recept voor een warme dag, bij de barbecue, als voorgerecht of bij de lunch. Eigenlijk kun je deze komkommerlinten met zalm altijd wel eten. Binnen tien minuten heb je dit heerlijke gerechtje op tafel.

Continue reading “Recept komkommerlinten met gerookte zalm en rucola”